Volgens Geld.nl staan leenrentes al meer dan twee jaar op hetzelfde niveau, terwijl de rentes op de geld- en kapitaalmarkten al jaren dalen. Geldverstrekkers kunnen hierdoor steeds goedkoper geld lenen. Omdat deze geldverstrekkers de rente op leningen niet laten zakken ben je als consument vaak duur uit met je lening. Is er dan helemaal geen beweging in leenrentes?

Meerdere redenen

Er zouden meerdere redenen zijn waarom de leenrente stilstaat. Op de eerste plaats is er weinig concurrentie; ABN AMRO, ING en Rabobank hebben 80% van alle leningen in handen. Daarnaast moeten geldverstrekkers voldoen aan strengere eisen. Zo moet een geldverstrekker meer geld aanhouden tegenover leningen die zij verstrekt. Om die reden verstrekt een geldverstrekker liever niet teveel leningen. Naast weinig concurrentie en strengere eisen hebben geldverstrekkers ook te maken met hogere risico’s. Bijvoorbeeld het risico dat je de lening niet meer kunt terugbetalen. Dit wordt doorberekend in de rente voor je lening. Doordat deze risico’s veel meer voorkomen, kan de rente voor leningen volgens de kredietverstrekkers niet omlaag.

Sommige geldverstrekkers hebben rente wel verlaagd

Waar Geld.nl zegt dat de leenrentes stilstaan, blijkt dit toch niet helemaal waar. Er zijn namelijk geldverstrekkers die hun rente recent hebben aangepast, zoals InterBank en DEFAM. Er is dus toch wat beweging in de rente, alhoewel die niet groot is. In onderstaande tabel zie je welke geldverstrekkers op welk moment een rente aanpassing hebben gedaan. Het overgrote deel is naar beneden aangepast.

Geldverstrekker Product Laatste rentewijziging
InterBank Doorlopend Krediet

18 november 2013

WoonLife Kredieten Doorlopend Krediet

18 november 2013

De Hypotheker Solide Koers Doorlopend Krediet

13 november 2013

DEFAM Doorlopend Krediet

28 oktober 2013

De Nederlandse Voorschotbank Doorlopend Krediet

3 september 2013

Kruidvat Doorlopend Krediet

12 augustus 2013

Ribank Direct.nl Doorlopend Krediet

8 april 2013

ING ING Doorlopend Krediet

21 januari 2013

Santander Doorlopend Krediet

8 januari 2013

OHRA Doorlopend Krediet

10 september 2012

Freo Freo Doorlopend krediet

1 mei 2012

ABN AMRO Flexibel Krediet

23 april 2012

MoneYou Doorlopend Krediet

12 februari 2012

Directa.nl Directa Doorlopend Krediet

22 februari 2012

Rabobank Doorlopend krediet

1 januari 2012

SNS Bank Doorlopend Krediet

1 oktober 2011

Lening aanvragen

Wil je een grote aankoop doen? Dan kun je daar het beste voor sparen. Wil je toch graag een lening afsluiten? Omdat een lening bij je huisbank vaak vele malen duurder is dan bij andere geldverstrekkers, is het slim om te vergelijken. Een lening vergelijk je eenvoudig op Independer.

 

Praat mee2 Reacties op “Leenrentes dalen amper”
  1. Amanda Bulthuis (Geld.nl) schreef op 

    Het klopt inderdaad dat bij een aantal partijen de leenrentes heel licht zijn gedaald. Echter, betreft dit slechts relatief marginale dalingen. In de grote lijn is er dus al jaren nauwelijks beweging in de leenrentes.Daarin zit ook de strekking van het bericht dat wij hierover hebben gepubliceerd.

    1. molier schreef op 

      Heb doorlopend krediet lopen bij Defam, betaal hierover 8.5 %, heb hier eerder contact over gehad met Defam , deze wil rente niet verder laten zakken. Kan hier niets aan doen, oversluiten is ook geen optie.

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Dit vinden onze klanten van ons
9,2
Op basis van 375.630 klantbeoordelingen hoe we dit berekenen bekijk ze allemaal
Ik hoop dat mijn aanvraag goedgekeurd word.
10