Let jij ook scherp op je uitgaven?
Tip een vriend:

Let jij ook scherp op je uitgaven?

90% van de Nederlanders letten over het algemeen goed op hun uitgaven, zegt een onderzoek van Wijzer in geldzaken. De helft van de mensen die het onderzoek hebben ingevuld zegt zelfs heel goed op te letten, bijvoorbeeld door het vergelijken van financiële producten. Toch stappen minder mensen over naar een andere aanbieder dit jaar dan in 2013. Wij zetten verschillende conclusies uit dit onderzoek op een rij. Maar belangrijker nog, wat kun jij doen om nog beter op je geld te letten?

We staan minder vaak rood

58% van de Nederlanders geven aan dat ze het afgelopen jaar niet rood hebben gestaan. Dat is meer dan vorig jaar, toen was dit percentage 52%. Toch staat 13% van de Nederlanders dit jaar meer dan 5 keer rood op hun betaalrekening. Consumenten met een middelhoog inkomen staan het vaakst rood en grijpen sneller naar hun creditcard.

Als Nederlanders meer uitgeven dan dat er binnenkomt, geeft 21% (2013 – 27%) aan dat ze voor de oplossing ‘rood staan’ zullen gaan om dit op te lossen. Rood staan is erg duur, banken vragen hier ruim 10% rente voor. Natuurlijk is het beter om te sparen voor een aankoop. Maar als je regelmatig rood staat, is het verstandig om te kijken naar een voordeliger alternatief. Bijvoorbeeld een doorlopend krediet. Lees hier meer over rood staan en de gevolgen hiervan.

We sparen meer

87% van de Nederlanders spaart. De meeste spaarders maken maandelijks een bedrag over naar hun spaarrekening. Soms een vast, soms een wisselend bedrag. Mensen die een bovengemiddeld inkomen hebben sparen meer en hebben over het algemeen ook een goede buffer voor onverwachte uitgaven. Deze buffer lijkt ook steeds hoger te zijn, meer mensen geven aan een buffer van 5.000 euro of hoger te hebben.

Veel spaarrekeningen leveren nog maar weinig rente op, vooral als je al lang niet naar je spaarrekening hebt gekeken. Wil je dat je spaargeld meer oplevert, zorg dan dat je altijd de hoogste spaarrente krijgt.

Minder financieel voorbereid op overlijden

Veel mensen sparen voor de korte termijn en kijken niet naar de verre toekomst. 39 % van de mensen hebben nog niet nagedacht over de kosten bij overlijden. Maar ook niet over of er genoeg inkomen overblijft om bijvoorbeeld de hypotheek te betalen. Maatregelen die je hiervoor kunt nemen zijn bijvoorbeeld een overlijdensrisicoverzekering of een uitvaartverzekering. Zo weet je dat je het financieel goed geregeld hebt voor je nabestaanden, of dat ze niet met de kosten voor begrafenis of crematie achterblijven.

Hoor jij bij de 61% die wel al voorbereid is door bijvoorbeeld een verzekering af te sluiten? De premies voor overlijdensrisicoverzekeringen zijn afgelopen jaren gedaald. Grote kans dat je flink kunt besparen op de premie die je nu betaalt.

 

Lees meer over: geld lenen

iedere maand de beste
artikelen in je mailbox?

meld je aan voor de nieuwsbrief

Reacties

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Lening? Vergelijk en vraag aan

Geld kan ik je niet geven. Wel al mijn kennis over leningen

vergelijk leningen

"Eenvoudig en snel "

Anoniem uit VLAARDINGEN
10 uur geleden, lenen

"Snel en top"

Dhr. Margielewski uit DRUNEN
2019-11-21, lenen

"snelle berekening."

Anoniem uit ROTTERDAM
2019-11-21, lenen

"Omdat de vragen zeer duidelijk waren en de site gebrukksvriendelijk is."

Anoniem uit DINXPERLO
2019-11-21, lenen

"De aanvraag loop heel simpel!"

Anoniem uit GELDERMALSEN
2019-11-21, lenen

"Tevreden "

Anoniem uit DEVENTER
2019-11-20, lenen

"geode planning"

Anoniem uit KAMPEN
2019-11-20, lenen

"Werk goed en duidelijk"

Anoniem uit NIEUWEGEIN
2019-11-20, lenen

"Ntp"

Dhr. Mohammed uit HOOFDDORP
2019-11-20, lenen

"."

Anoniem uit HAARLEM
2019-11-20, lenen

"Duidelijk!"

Anoniem uit OOSTERHOUT NB
2019-11-20, lenen

"Verloopt goef"

Anoniem uit SCHIEDAM
2019-11-20, lenen

"Prima"

Dhr. Szufnarowski uit DE LIER
2019-11-20, lenen

"Zeer tevreden"

Anoniem uit MAASSLUIS
2019-11-20, lenen

"Makkelijk"

Anoniem uit 'S-GRAVENHAGE
2019-11-20, lenen