Maximale hypotheekschuld moet omlaag
Deel met een vriend:

Maximale hypotheekschuld moet omlaag

Als je een huis koopt, kun je op dit moment in Nederland maximaal 103% van de waarde van je woning lenen. Dit betekent dat je maximaal 206.000 euro kunt lenen als je een huis van 200.000 euro op het oog hebt.

Advies: maximale hypotheek verder omlaag

In 2018 moet die 103% verlaagd zijn naar 100% van de waarde van de woning. Je zult dus de kosten van bijvoorbeeld de hypotheekadviseur en het taxatierapport zelf moeten betalen. Als het aan het Financieel Stabiliteitscomité (FSC) ligt, daalt dit percentage ieder jaar met 1% tot maximaal 90%. Het Financieel Stabiliteitscomité is een nieuw adviesorgaan van de regering. De Nederlandsche Bank (DNB), de Autoriteit Financiele Markten (AFM) en het ministerie van Financiën praten hierin met elkaar over de stabiliteit van het financiële stelsel in Nederland. Het maximale bedrag terugbrengen tot zelfs 80%, zoals gebruikelijk is in het buitenland, is niet wenselijk.

Tegenargumenten

Het Centraal Planbureau (CPB) is kritisch. Het zou er alleen maar voor zorgen dat de vraag naar koopwoningen afneemt en de vraag naar huurwoningen toeneemt. Ook de politiek is tegen, de regelgeving zoals die nu is zou al voor voldoende stabiliteit moeten zorgen. Het zou voor starters bovendien lastiger worden om een huis te kopen.

Heb je een huis op het oog en wil je weten hoeveel je maximaal kunt lenen? Neem dan contact op met een hypotheekadviseur.

Lees meer over: hypotheek

Reacties

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Zelf online je hypotheek regelen?

Bij Independer kies je zelf je hypotheek, met deskundige begeleiding van ons

online hypotheek regelen

"Zeer overzichtelijk en eenvoudig alleen jammer dat de max hypotheek lager uitvalt dan die van de externe hypotheek adviseur. hypotheek aanvragen is eitje"

Anoniem uit UITGEEST
2017-11-20, hypotheek

"Gebruiksvriendelijke site"

Dhr. E. Heijst uit ZWARTEWAAL
2017-11-19, hypotheek

"Duidelijk om af te sluiten, goed overzicht kenmerken. Jammer dat er niet direct gevraagd wordt naar een ORV, want ik wil de combi-korting en nu moet ik de ORV apart afsluiten. "

Anoniem uit NIJMEGEN
2017-11-15, hypotheek

"Over de samenwerking met Independer ben ik absoluut tevreden maar niet over de kredietverstrekker die Independer heeft gekozen t.w. bijBouwe. Nu opnieuw aangevraagd bij Argenta en ik hoop dat dit sneller en beter gaat. Groet, Paul van Rossum"

Dhr. M.J. Boeve uit WOUDENBERG
2017-11-07, hypotheek

"Eerst telefonisch contact gehad. Erg duidelijk, behulpzaam en vriendelijk geholpen. Later site gevuld. Op zich erg duidelijk alleen ik kon niet alles vullen wat ik wilde zoals de marktwaarde van de woning "

Anoniem uit BRIELLE
2017-10-31, hypotheek

"Geen"

Anoniem uit ZWARTEWAAL
2017-10-18, hypotheek

"Ok"

Anoniem uit 'S-GRAVENHAGE
2017-10-17, hypotheek

"Duidelijk en compleet! Goede prijs als je weet waar je het over hebt."

Dhr. J. Wolters uit NOOTDORP
2017-10-17, hypotheek

"uitstekende service, alleen beetje lastig om op deze wijze aanvraag te doen als gepensioneerde. Alleen daarom geen 10."

Anoniem uit HOLLUM
2017-10-16, hypotheek

"Tot nu toe tevreden daar het online sluiten van de hypotheek heel eenvoudig en begrijpbaar is via deze website."

Dhr. R. Lavrelashvili uit BEEK LB
2017-10-14, hypotheek

"De website is best gebruiksvriendelijk. "

Anoniem uit AMSTERDAM
2017-10-05, hypotheek

"In de berekeningstool worden de kosten van de makelaar vor de verkoop van de woning niet meegenomen! Ook een WAO uitkering kun je niet invullen"

Anoniem uit ALPHEN GLD
2017-10-04, hypotheek