Meer consumenten in problemen door verhogen eigen risico
Deel met een vriend:

Meer consumenten in problemen door verhogen eigen risico

Het klinkt aantrekkelijk: je eigen risico verhogen voor een lagere maandpremie. Maar je moet dan wel de zorgkosten kunnen betalen als je toch in het ziekenhuis belandt. Volgens het AD is het aantal Nederlanders dat een betalingsregeling heeft met hun zorgverzekeraar sinds 2015 vervijfvoudigd. Volgens zorgverzekeraars is de belangrijkste reden voor deze stijging dat verzekerden het eigen risico niet meer kunnen betalen. De grote zorgverzekeraars uiten vandaag hun zorgen over dit groeiende probleem.

Betalingsregelingen door het eigen risico

Zorgverzekeraar VGZ heeft op dit moment ruim 250.000 betalingsregelingen lopen voor het eigen risico. Dit is een stijging van 67% ten opzichte van vorig jaar.  Zorgverzekeraar Zilveren Kruis heeft momenteel 240.000 regelingen afgesproken met verzekerden. Vorig jaar waren dit er nog 160.000. Volgens de directeur van VGZ beseffen veel mensen pas na een bezoek in het ziekenhuis waarvoor ze eigenlijk hebben gekozen, als ze opeens een bedrag van honderden euro’s moeten betalen.

Verhogen eigen risico steeds populairder

De laatste paar jaar kiezen consumenten steeds vaker voor een vrijwillig eigen risico bij hun zorgverzekering. Dat blijkt uit een onderzoek onder consumenten die de afgelopen jaren een zorgverzekering bij Independer afsloten. Tot 2010 koos maar een paar procent hiervoor, maar dit is inmiddels opgelopen tot bijna een kwart van de verzekerden in 2014.

Zorgverzekeraars Nederland (ZN) erkent het probleem

Zorgverzekeraars Nederland (ZN) heeft ook aangegeven dat het aantal verzekerden dat het eigen risico niet kan betalen, is gestegen. Zij zijn het alleen niet eens met de uitspraak van het AD. Het aantal betalingsregelingen is namelijk niet vervijfvoudigd. Er zitten volgens ZN ook verzekerden tussen die van tevoren bewust hebben gekozen om het eigen risico gespreid te betalen. Zo hoeven zij niet in een keer het verhoogde eigen risico te betalen. Een maximaal eigen risico komt namelijk in 2014 uit op 860 euro en in 2015 zal dit gaan stijgen naar 875 euro.

Ontwikkeling keuze vrijwillig eigen risico 2007-2014

Independer ziet de laatste jaren een stijging in het percentage verzekerden voor een vrijwillig eigen risico kiest. Afgelopen jaar was dit 24%, tegenover 5% in 2010. Je eigen risico verhogen is interessant. Vooral als je gezond bent kun je hiermee veel besparen. Maar je moet je risico financieel gezien natuurlijk wel kunnen dragen.

 

Lees meer over: zorgverzekering

Reacties

Één reactie op “Meer consumenten in problemen door verhogen eigen risico”

  1. Kees schreef op 

    Het is toch niet raar dat men steeds vaker kiest voor een vrijwillig eigen risico? Als je ziet hoeveel de zorgpremies zijn gestegen de laatste jaren dan is het vragen om problemen. Daar komt nog eens bij dat de verzekeraars winsten boeken van hier tot Tokyo waarvan ik (en velen met mij) me afvraag waar dit terecht komt? Het enige wat je leest en hoort is dat de directie weer een dikke bonus krijgen of dat er een X-bedrag aan een goed doel geschonken wordt. Zorg met dat geld voor een fatsoenlijke premie waarmee de burgers hun betalingsverplichtingen kunnen nakomen. Het is nu wachten tot 3 kwart van het volk de premies niet meer kunnen betalen en met z’n allen bankroet gaan. Waarbij de premies natuurlijk 3 keer zo veel worden omdat het gat toch opgevuld moet worden omdat anders de bankrekening van de directeur niet gespekt kan worden. Misschien was het communisme zo stom nog niet en had het alleen wat perfectie nodig?

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Vergelijk & bespaar snel op je zorgverzekering

In 5 makkelijke stappen een betere & goedkopere dekking

zorgverzekering vergelijken

"TOP"

Mevr. B. .A. Gorecka uit HEUKELUM
9 uur geleden, zorgverzekering

"Ik ben tevreden"

Anoniem uit ZUTPHEN
2017-11-03, zorgverzekering

"lekker gemakkelijk"

Anoniem uit LUTTEN
2017-11-03, zorgverzekering

"In het verleden jaren terug had ik deze verzekering al. En het was goed. Groetjes E.N.E. Koeiman"

Dhr. E.N.E. Koeiman uit ALMERE
2017-11-03, zorgverzekering

"snel en eenvoudig"

Anoniem uit POELDIJK
2017-11-02, zorgverzekering

"Snel en overzichtelijk "

Mevr. T. Van Wandelen uit DRIEBERGEN-RIJSENBURG
2017-11-02, zorgverzekering

"heel overzichtelijk"

Anoniem uit AMSTERDAM
2017-11-02, zorgverzekering

"Heemaal tevreden"

Dhr. L. .M. Petelski uit HEUKELUM
2017-11-01, zorgverzekering

"goed overzicht"

Anoniem uit VLAARDINGEN
2017-11-01, zorgverzekering

"Er wordt geen prijs gegeven als de verzekering halverwege een jaar wordt afgesloten. Nu werd alleen het totale bedrag getoond terwijl het gaat om 2 maanden. Maar bij het contacten via Facebook werd mij verteld dat slechts 2 maanden wordt berekendTOP"

Mevr. M.J. Schuijling uit HAARLEM
2017-11-01, zorgverzekering

"Omdat het duidelijk is ."

Mevr. A. RODRIGUES uit ZUTPHEN
2017-11-01, zorgverzekering

"Excellent website . Really liked the step by step approach to evaluating various insurance extras. "

Dhr. A. .S. BAKHSHI uit AMSTERDAM
2017-11-01, zorgverzekering

"Vlot en makkelijk werken, kan altijd duidelijker."

Anoniem uit BREDA
2017-11-01, zorgverzekering

"Service was easy. Needs an English version. "

Anoniem uit AMSTERDAM
2017-11-01, zorgverzekering

"Het is makkelijk om een zorgverzekering te kiezen en te vergelijken. Eventuele vragen zijn al uitgelegd doormiddel van de vraagtekens wat ook zeer handig is. Daarnaast is een gratis tandongevallenverzekering altijd mooi meegenomen. "

Anoniem uit VALKENSWAARD
2017-10-31, zorgverzekering