Meer consumenten in problemen door verhogen eigen risico
Tip een vriend:

Meer consumenten in problemen door verhogen eigen risico

Het klinkt aantrekkelijk: je eigen risico verhogen voor een lagere maandpremie. Maar je moet dan wel de zorgkosten kunnen betalen als je toch in het ziekenhuis belandt. Volgens het AD is het aantal Nederlanders dat een betalingsregeling heeft met hun zorgverzekeraar sinds 2015 vervijfvoudigd. Volgens zorgverzekeraars is de belangrijkste reden voor deze stijging dat verzekerden het eigen risico niet meer kunnen betalen. De grote zorgverzekeraars uiten vandaag hun zorgen over dit groeiende probleem.

Betalingsregelingen door het eigen risico

Zorgverzekeraar VGZ heeft op dit moment ruim 250.000 betalingsregelingen lopen voor het eigen risico. Dit is een stijging van 67% ten opzichte van vorig jaar.  Zorgverzekeraar Zilveren Kruis heeft momenteel 240.000 regelingen afgesproken met verzekerden. Vorig jaar waren dit er nog 160.000. Volgens de directeur van VGZ beseffen veel mensen pas na een bezoek in het ziekenhuis waarvoor ze eigenlijk hebben gekozen, als ze opeens een bedrag van honderden euro’s moeten betalen.

Verhogen eigen risico steeds populairder

De laatste paar jaar kiezen consumenten steeds vaker voor een vrijwillig eigen risico bij hun zorgverzekering. Dat blijkt uit een onderzoek onder consumenten die de afgelopen jaren een zorgverzekering bij Independer afsloten. Tot 2010 koos maar een paar procent hiervoor, maar dit is inmiddels opgelopen tot bijna een kwart van de verzekerden in 2014.

Zorgverzekeraars Nederland (ZN) erkent het probleem

Zorgverzekeraars Nederland (ZN) heeft ook aangegeven dat het aantal verzekerden dat het eigen risico niet kan betalen, is gestegen. Zij zijn het alleen niet eens met de uitspraak van het AD. Het aantal betalingsregelingen is namelijk niet vervijfvoudigd. Er zitten volgens ZN ook verzekerden tussen die van tevoren bewust hebben gekozen om het eigen risico gespreid te betalen. Zo hoeven zij niet in een keer het verhoogde eigen risico te betalen. Een maximaal eigen risico komt namelijk in 2014 uit op 860 euro en in 2015 zal dit gaan stijgen naar 875 euro.

Ontwikkeling keuze vrijwillig eigen risico 2007-2014

Independer ziet de laatste jaren een stijging in het percentage verzekerden voor een vrijwillig eigen risico kiest. Afgelopen jaar was dit 24%, tegenover 5% in 2010. Je eigen risico verhogen is interessant. Vooral als je gezond bent kun je hiermee veel besparen. Maar je moet je risico financieel gezien natuurlijk wel kunnen dragen.

 

Lees meer over: zorgverzekering

iedere maand de beste
artikelen in je mailbox?

meld je aan voor de nieuwsbrief

Reacties

Één reactie op “Meer consumenten in problemen door verhogen eigen risico”

  1. Kees schreef op 

    Het is toch niet raar dat men steeds vaker kiest voor een vrijwillig eigen risico? Als je ziet hoeveel de zorgpremies zijn gestegen de laatste jaren dan is het vragen om problemen. Daar komt nog eens bij dat de verzekeraars winsten boeken van hier tot Tokyo waarvan ik (en velen met mij) me afvraag waar dit terecht komt? Het enige wat je leest en hoort is dat de directie weer een dikke bonus krijgen of dat er een X-bedrag aan een goed doel geschonken wordt. Zorg met dat geld voor een fatsoenlijke premie waarmee de burgers hun betalingsverplichtingen kunnen nakomen. Het is nu wachten tot 3 kwart van het volk de premies niet meer kunnen betalen en met z’n allen bankroet gaan. Waarbij de premies natuurlijk 3 keer zo veel worden omdat het gat toch opgevuld moet worden omdat anders de bankrekening van de directeur niet gespekt kan worden. Misschien was het communisme zo stom nog niet en had het alleen wat perfectie nodig?

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Vergelijk & bespaar snel op je zorgverzekering

In 5 makkelijke stappen een betere & goedkopere dekking

zorgverzekering vergelijken

"great english site!"

Meneer Smith uit AMSTERDAM
2020-02-17, zorgverzekering

"Is ok. I start wit you so... It is about instinct. Thank you"

Meneer Saratenu uit PUTTEN
2020-02-17, zorgverzekering

"Perfect "

Meneer Bogdan uit HARDENBERG
2020-02-17, zorgverzekering

"Alles is erg overzichtelijk "

Anoniem uit IJSSELSTEIN UT
2020-02-17, zorgverzekering

"Tevereden ? "

Meneer Bouchkroute uit ROTTERDAM
2020-02-17, zorgverzekering

"My name is Przemyslaw Jezierski and the name of my girlfriend is Dorota Trzupek Please make it correct if possible"

Anoniem uit DONGEN
2020-02-16, zorgverzekering

" Heel goede service."

Meneer Stempher uit ARNHEM
2020-02-16, zorgverzekering

"vlotte info & afhandeling"

Anoniem uit NIJMEGEN
2020-02-15, zorgverzekering

"De vergelijkingen met voor en nadelen zijn helder en goed leesbaar. De aanwijzingen voor de te volgen stappen in het proces ook. Prima!"

Anoniem uit ALMERE
2020-02-15, zorgverzekering

"Top service! "

Meneer Bouazzaoui uit POORTUGAAL
2020-02-15, zorgverzekering

"overzichtelijke vergelijking van alle zorgpolissen"

Anoniem uit BORNE
2020-02-14, zorgverzekering

"Ik heb dit aantal sterren gegeven, omdat mijn verzekering nog maar net aangevraagd is. Misschien beter om wat later in het proces om een waardering te vragen? Misschien krijgt Independer dan wel 5 sterren!"

Anoniem uit HANSWEERT
2020-02-13, zorgverzekering

"Because its very helpfully"

Mevrouw Sales Miret uit AMSTERDAM
2020-02-13, zorgverzekering

"."

Mevrouw Vasiliauskaite uit ARNHEM
2020-02-13, zorgverzekering

"A well designed site to navigate alot of options."

Meneer Page uit AMSTERDAM
2020-02-13, zorgverzekering