Mijn huis staat onder water, wat nu?
Deel met een vriend:

Mijn huis staat onder water, wat nu?

Door de crisis zijn de huizenprijzen de laatste jaren flink gedaald. Veel kans dus dat jouw hypotheek hoger is dan wat je huis op dit moment waard is. Als je je huis nu zou verkopen kan je met de opbrengst niet de volledige hypotheek aflossen. Je houdt een restschuld over, je huis staat zogezegd ‘onder water’. Deze restschuld kan soms meegefinancierd worden in een nieuwe hypotheek. Maar hoe werkt dat nu precies en wat zijn de mogelijkheden? Dat is voor veel mensen onduidelijk.

Restschuldinfo

Veel mensen hebben het gevoel dat de bank niet echt behulpzaam is als er sprake is van een restschuld. De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) heeft daarom een website geopend: www.restschuldinfo.nl. Deze website is een informatiepunt speciaal voor iedereen met vragen over restschulden. Je kunt hier banken vragen stellen maar ook inzicht krijgen in je eigen financiële situatie.

Versoepeling

Minister voor Wonen en Rijksdienst Blok, die dit informatiepunt ook geopend heeft, heeft de regels rondom restschuld versoepeld. Zo mag de restschuld, onder bepaalde voorwaarden, worden meegenomen in een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie.

Verlies

Vorig jaar is een op de vijf woningen verkocht met een restschuld. Bij 20% was de restschuld hoger dan 40.000. Dit blijkt uit gegevens van het Kadaster.

Staat jouw huis ‘onder water’?

Veel informatie kan je vinden op de eerder genoemde website. Maar het is misschien slim om jouw persoonlijke situatie in kaart te brengen. Dit kan je doen met een hypotheekadviseur. De adviseur is op de hoogte van alle nieuwe regels en kan jou een advies geven wat aansluit op jouw situatie.

Lees meer over: hypotheek

Reacties

2 Antwoorden op “Mijn huis staat onder water, wat nu?”

  1. Marleen schreef op 

    Vrolijk plaatje bij zo’n onderwerp…

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Zelf online je hypotheek regelen?

Bij Independer kies je zelf je hypotheek, met deskundige begeleiding van ons

online hypotheek regelen

"Over de samenwerking met Independer ben ik absoluut tevreden maar niet over de kredietverstrekker die Independer heeft gekozen t.w. bijBouwe. Nu opnieuw aangevraagd bij Argenta en ik hoop dat dit sneller en beter gaat. Groet, Paul van Rossum"

Dhr. M.J. Boeve uit WOUDENBERG
2017-11-07, hypotheek

"Eerst telefonisch contact gehad. Erg duidelijk, behulpzaam en vriendelijk geholpen. Later site gevuld. Op zich erg duidelijk alleen ik kon niet alles vullen wat ik wilde zoals de marktwaarde van de woning "

Anoniem uit BRIELLE
2017-10-31, hypotheek

"Geen"

Anoniem uit ZWARTEWAAL
2017-10-18, hypotheek

"Ok"

Anoniem uit 'S-GRAVENHAGE
2017-10-17, hypotheek

"Duidelijk en compleet! Goede prijs als je weet waar je het over hebt."

Dhr. J. Wolters uit NOOTDORP
2017-10-17, hypotheek

"uitstekende service, alleen beetje lastig om op deze wijze aanvraag te doen als gepensioneerde. Alleen daarom geen 10."

Anoniem uit HOLLUM
2017-10-16, hypotheek

"Tot nu toe tevreden daar het online sluiten van de hypotheek heel eenvoudig en begrijpbaar is via deze website."

Dhr. R. Lavrelashvili uit BEEK LB
2017-10-14, hypotheek

"De website is best gebruiksvriendelijk. "

Anoniem uit AMSTERDAM
2017-10-05, hypotheek

"In de berekeningstool worden de kosten van de makelaar vor de verkoop van de woning niet meegenomen! Ook een WAO uitkering kun je niet invullen"

Anoniem uit ALPHEN GLD
2017-10-04, hypotheek