Miljoenen Nederlanders laten 100 euro per jaar liggen op zorgverzekering
Tip een vriend:

Miljoenen Nederlanders laten 100 euro per jaar liggen op zorgverzekering

Nederlanders laten massaal geld liggen als het om hun zorgverzekering gaat. Dat blijkt uit een onderzoek van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Ongeveer 10 miljoen mensen zijn vorig jaar niet van zorgverzekeraar overgestapt. Als ze dat wel hadden gedaan, hadden ze 100 euro kunnen besparen.

Groot deel verzekerden heeft dure basisverzekering

Uit het onderzoek blijkt dat driekwart van de verzekerden een zorgverzekering had waar ook een vergelijkbaar, goedkoper alternatief voor was. De inhoud van de basisverzekering is namelijk overal hetzelfde, want die wordt ieder jaar door de overheid vastgesteld.

Het verschil zit vaak in het aantal gecontracteerde zorgverleners. De goedkoopste basisverzekeringen hebben maar een beperkt aantal ziekenhuizen en specialisten gecontracteerd. Als je je laat behandelen bij een niet-gecontracteerde zorgverlener, betaal je een deel van de rekening zelf. Iets om rekening mee te houden bij de keuze van je zorgverzekering voor 2018. Op de website van Independer kun je gemakkelijk zien met welke zorgverleners je verzekeraar een contract heeft afgesloten.

Independer concludeerde eerder ook al dat er enorme premieverschillen zijn tussen de verschillende basisverzekeringen. Zo betaal je in 2018 voor de duurste zorgpolis bijna 400 euro meer dan voor de goedkoopste.

Onterechte angst om over te stappen

De ACM en NZa zien ook dat mensen het nog steeds lastig vinden om over te stappen. Zo zijn ze bang dat ze niet meer dezelfde zorg vergoed krijgen. De organisaties geven aan dat die angst in veel gevallen onterecht is. Independer sluit zich daarbij aan. De belangrijkste zorg wordt namelijk door de basisverzekering vergoed, zoals huisartsenzorg, medicijnen en spoedeisende hulp. Daarnaast geldt er voor de basisverzekering een acceptatieplicht: een zorgverzekeraar is verplicht om je te accepteren, ondanks je leeftijd of gezondheid. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je geweigerd wordt als je van zorgverzekeraar wisselt.

Betere informatie en overstappen makkelijker maken

In het rapport staat ook dat zorgverzekeraars, de overheid en consumenten gezamenlijk een belangrijke rol hebben om de informatie te verbeteren. Zo kunnen verzekeraars het aantal polissen binnen hetzelfde concern verminderen. De overheid kan zorgverzekeringen minder complex maken. En als consumenten ergens tegenaan lopen, is het belangrijk dat ze dat aangeven.

Independer helpt je graag bij het overstappen

Wij begrijpen dat overstappen niet voor iedereen even makkelijk is. Daarom helpen we je hier graag bij. Via onze website kun je zorgverzekeringen vergelijken voor 2018 en de best passende zorgverzekering meestal direct afsluiten. En kom je er niet uit? Dan zitten onze zorgexperts zeven dagen per week voor je klaar.

Lees meer over: zorgverzekering

iedere maand de beste
artikelen in je mailbox?

meld je aan voor de nieuwsbrief

Reacties

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Vergelijk & bespaar snel op je zorgverzekering

In 5 makkelijke stappen een betere & goedkopere dekking

zorgverzekering vergelijken

"Goed"

Anoniem uit HOOFDDORP
1 uur geleden, zorgverzekering

"Geen 5 sterren omdat informatie over dekking beter kan denk ik. Wel erg fijn dat deze site bestaat!"

Anoniem uit HENGELO OV
3 uur geleden, zorgverzekering

"Ben hét beu om teveel te betalen voor dingen die ik niet nodig hebben dat doe ik al 4 jaar lang en tegen mij zeggen ze dat ik kan waarschijnlijk een zorgverzekering vanuit de Gemeente kan krijgen maar ze laten niks van zich horen"

Meneer Fransen uit BREDA
2020-01-19, zorgverzekering

"Thanks"

Meneer Parab uit AMSTELVEEN
2020-01-19, zorgverzekering

"Helder en overzichtelijk!"

Anoniem uit BREDA
2020-01-19, zorgverzekering

"Makkelijk invullen en goede collectiviteit aanbieding. Wat ik miste: op osteopathie te kunnen zoeken. Dit kon wel bij een andere zorgvergelijker. Drie verzekeringen selecteren en naast elkaar zetten om te vergelijken, kon vroeger wel bij independer."

Mevrouw Sluis uit LEUSDEN
2020-01-19, zorgverzekering

"GOOD"

Mevrouw Osinska uit TILBURG
2020-01-19, zorgverzekering

"Gratis tandongevallenverzekering"

Anoniem uit NIEUWEGEIN
2020-01-18, zorgverzekering

"Makkelijk, duidelijk, snel, binnen een paar minuten gepiept. Makkelijker dan zelf alle websites afgaan. Gratis tandongevallenverzekering is ook een mooie bijkomstigheid."

Anoniem uit UTRECHT
2020-01-18, zorgverzekering

"gaat snel en vrij duidelijk"

Mevrouw Torrejon Caceres uit AMSTERDAM
2020-01-18, zorgverzekering

"Zeer gebruiksvriendelijk en overzichtelijk zorgverzekering kunnen afsluiten."

Anoniem uit DEN DUNGEN
2020-01-18, zorgverzekering

"Omdat ze verdienen!."

Anoniem uit COEVORDEN
2020-01-17, zorgverzekering

"Super snel geregeld met independer!"

Anoniem uit GOUDA
2020-01-17, zorgverzekering

"Website van de eeuw! "

Mevrouw Walraven uit LIEMPDE
2020-01-17, zorgverzekering

"alles prima en duidelijk"

Anoniem uit BERGEN OP ZOOM
2020-01-17, zorgverzekering