Minister Bruins: korting collectieve zorgverzekering is nep
Tip een vriend:

Minister Bruins: korting collectieve zorgverzekering is nep

De korting die mensen krijgen op een collectieve zorgverzekering, is een sigaar uit eigen doos. Dat zegt minister Bruins van Volksgezondheid. Verzekerden lijken nu vaak een korting van 10 procent op hun collectieve zorgverzekering te krijgen. Maar in werkelijkheid hebben veel zorgverzekeraars eerst hun premie verhoogd.

Bij de huidige collectieve zorgverzekeringen, verhogen zorgverzekeraars hun premie om daar vervolgens een korting op te geven. Hierdoor lijkt zo’n collectieve zorgpolis erg aantrekkelijk. Maar onderaan de streep kan de daadwerkelijke korting een stuk minder zijn. De minister vindt dat niet eerlijk. Daarnaast vindt hij het aanbod aan zorgpolissen onoverzichtelijk: er zijn nu meer dan 51.000 collectieve zorgpolissen die vaak erg op elkaar lijken. Om naar een eerlijkere en transparantere markt te gaan, heeft de minister besloten om vanaf 1 januari 2020 het kortingspercentage te verlagen van 10 naar 5 procent.

Wat is een collectieve zorgverzekering?

Een collectieve zorgverzekering is een zorgverzekering die voor een grote groep mensen tegelijk wordt aangeboden. Deze verzekering is qua premie, korting en inhoud in principe hetzelfde voor iedereen die in het collectief zit. Wel kun je zelf je aanvullende verzekering kiezen. Er zijn meerdere instanties waar je een collectieve zorgverzekering kunt afsluiten, bijvoorbeeld je werkgever, de gemeente, je sportvereniging of een onderwijsinstelling.

Vergelijk collectief met rest van de markt

Een van de kenmerken van een collectief is dat je vaak maar één verzekeraar kunt kiezen. Past de verzekeraar bij jou, dan kan het een prima verzekering zijn. Maar het is verstandig om je collectieve zorgverzekering ook met de rest van de markt te vergelijken. Zo kan het zijn dat je via een collectief bij een grote zorgverzekeraar 10% korting krijgt, maar dat dezelfde verzekeraar ook een online polis aanbiedt die goedkoper is dan de collectieve polis. En goed om daarbij in het achterhoofd te houden dat de inhoud van de basisverzekering bij alle zorgverzekeraars hetzelfde is. De inhoud van de aanvullende verzekering kan wel sterk verschillen per zorgverzekeraar. Het is dan ook belangrijk om te beoordelen of je aanvullende verzekering bij je zorgwensen past.

Independer: transparantie collectieve zorgverzekeringen goede zaak

Independer vindt het transparant maken van collectieve zorgverzekeringen een goede zaak. Door de hoge kortingspercentages denken veel verzekerden dat ze gunstig af zijn, terwijl dit onderaan de streep dus niet het geval hoeft te zijn. Voor de klant wordt het vanaf nu veel duidelijker wat de daadwerkelijke korting is. Ook kan het straks beter vergeleken worden met het totale aanbod in de markt.

Dit kun je doen als je een collectieve zorgverzekering hebt

Wil je weten of je ook ‘nep korting’ krijgt? Ga dan naar de website van je collectieve zorgverzekeraar. Hier zie je welke verzekeringen hij nog meer aanbiedt. Misschien heeft je verzekeraar ook een goedkoper internetlabel en zijn er aanvullende verzekeringen die beter bij je passen. Vergelijk je collectieve zorgverzekering dus goed met de andere producten die er zijn.

Een collectieve zorgverzekering heeft ook een looptijd van 1 jaar. Dus als je in november het nieuwe aanbod accepteert, zit je daar weer voor een jaar aan vast. Wissel je van baan? Dan mag je de collectieve verzekering beëindigen, maar alleen als je je aansluit bij een collectief van je nieuwe werkgever.

Veel mensen die collectief verzekerd zijn, zijn dat via hun werkgever. Werkgevers bieden vaak één of enkele collectiviteiten aan van grote zorgverzekeraars. Als werknemer kun je je voor zo’n collectief inschrijven. Je kunt dan kiezen uit een basisverzekering met daarbij een paar aanvullende verzekeringen. Omdat het aanbod van je werkgever dus vrij beperkt is, bestaat de kans dat een andere verzekeraar een beter aanbod heeft. Zowel qua prijs als dekking. Staar je daarom niet blind op de premiekorting bij je collectieve zorgverzekering, maar bedenk goed of de verzekering goed bij je wensen en behoeften past.

Als eerste op de hoogte van zorgpremies 2019?

Heb je nu een collectieve zorgverzekering en wil je weten of een andere verzekering qua premie en inhoud beter past? Meld je dan alvast aan voor onze Zorgpremie Alert. We sturen je dan een mail als de eerste premies voor de zorgverzekering 2019 bekend worden gemaakt. Je kunt dan gemakkelijk zorgverzekeringen vergelijken en zien of er een beter passende zorgverzekering voor jou is.

Lees meer over: zorgverzekering

Reacties

3 Antwoorden op “Minister Bruins: korting collectieve zorgverzekering is nep”

 1. Paul schreef op 

  Verbaasd dit jullie ?
  Schandalig en diefstal, dat mogen de verzekeringen allemaal gewoon doen, evenals de regering, een corrupt zootje.

 2. jwildschut (Independer.nl) schreef op 

  Beste Paul,

  Ons verbaast het in ieder geval dat de korting gecompenseerd wordt door de premie op te hogen. Iets wat natuurlijk eigenlijk niet zou moeten kunnen.. In het kader van transparantie is het natuurlijk interessant dit openbaar te maken in de hoop dat dit verandert.

 3. Gert Bos schreef op 

  Wat mij ook opvalt is dat hier in Nieuwegein via de gemeente een korting van 10 % wordt aangeboden. De verzekering moet dan wel bij Mensis worden afgesloten, aangezien dit een van de duurste verzekeringen is , is dit alleen goed voor Menzis. Ik begrijp werkelijk niet dat Gemeente Nieuwegein hier aan meewerkt.

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Vergelijk & bespaar snel op je zorgverzekering

In 5 makkelijke stappen een betere & goedkopere dekking

zorgverzekering vergelijken

"fast, safe"

Anoniem uit UITHOORN
5 uur geleden, zorgverzekering

"site en hulp is zeer gebruikersvriendelijk"

Dhr. T.M.D. Doorakkers uit GILZE
2018-07-10, zorgverzekering

"compleet!"

Anoniem uit BARENDRECHT
2018-07-10, zorgverzekering

"De acties van wat extra zijn erg leuk en het geheel is redelijk overzichtelijk."

Anoniem uit ETTEN-LEUR
2018-07-10, zorgverzekering

"Goede en snelle vergelijking."

Mevr. M. Cankilic uit HAARLEM
2018-07-09, zorgverzekering

"telefonische support is super alles goed uitgelegd en snel geregeld "

Anoniem uit DRIEBERGEN-RIJSENBURG
2018-07-09, zorgverzekering

"goede hulp"

Anoniem uit AMSTERDAM
2018-07-09, zorgverzekering

"De aanvraagprocedure is duidelijk en gemakkelijk,met de juiste aanvullende informatie"

Dhr. S. Veenstra uit CULEMBORG
2018-07-09, zorgverzekering

"prima instrument om verzekeringen goed en snel met elkaar te kunnen vergelijken"

Anoniem uit AMERSFOORT
2018-07-09, zorgverzekering

"Erg handig dat ze vragen stellen zodat je door een simpel antwoord je beste zorgverzekering kan vinden. Ik vond het makkelijk en betrouwbaar."

Mevr. G. Schoen uit ZAANDAM
2018-07-09, zorgverzekering

"Snel en goed geregeld met korting."

Anoniem uit ROTTERDAM
2018-07-09, zorgverzekering

"Ik vind het top dat ik een gratis tandongevallen verzekering krijg."

Dhr. J.R. Hilhorst uit HILVERSUM
2018-07-08, zorgverzekering

"omdat het een heldere uitleg wordt gegven"

Dhr. J.H. Domburg uit ALPHEN AAN DEN RIJN
2018-07-08, zorgverzekering

"Vorige verzekering waren de kleine lettertjes niet duidelijk. Uiteindelijk heeft mijn broer een erg dure tandartsverzekering zonder dekking voor kronen waarop wel geselecteerd was."

Anoniem uit RIJSSEN
2018-07-07, zorgverzekering

"Hartstikke mooi."

Dhr. T. Ticheler uit ENSCHEDE
2018-07-07, zorgverzekering