Minister Bruins: korting collectieve zorgverzekering is nep
Tip een vriend:

Minister Bruins: korting collectieve zorgverzekering is nep

De korting die mensen krijgen op een collectieve zorgverzekering, is een sigaar uit eigen doos. Dat zegt minister Bruins van Medische Zorg. Verzekerden lijken nu vaak een korting van 10 procent op hun collectieve zorgverzekering te krijgen. Maar in werkelijkheid hebben veel zorgverzekeraars eerst hun premie verhoogd.

Bij de huidige collectieve zorgverzekeringen, verhogen zorgverzekeraars hun premie om daar vervolgens een korting op te geven. Hierdoor lijkt zo’n collectieve zorgpolis erg aantrekkelijk. Maar onderaan de streep kan de daadwerkelijke korting een stuk minder zijn. De minister vindt dat niet eerlijk. Daarnaast vindt hij het aanbod aan zorgpolissen onoverzichtelijk: er zijn nu meer dan 51.000 collectieve zorgpolissen die vaak erg op elkaar lijken. Om naar een eerlijkere en transparantere markt te gaan, heeft de minister besloten om vanaf 1 januari 2020 het kortingspercentage te verlagen van 10 naar 5 procent.

Wat is een collectieve zorgverzekering?

Een collectieve zorgverzekering is een zorgverzekering die voor een grote groep mensen tegelijk wordt aangeboden. Deze verzekering is qua premie, korting en inhoud in principe hetzelfde voor iedereen die in het collectief zit. Wel kun je zelf je aanvullende verzekering kiezen. Er zijn meerdere instanties waar je een collectieve zorgverzekering kunt afsluiten, bijvoorbeeld je werkgever, de gemeente, je sportvereniging of een onderwijsinstelling.

Vergelijk collectief met rest van de markt

Een van de kenmerken van een collectief is dat je vaak maar één verzekeraar kunt kiezen. Past de verzekeraar bij jou, dan kan het een prima verzekering zijn. Maar het is verstandig om je collectieve zorgverzekering ook met de rest van de markt te vergelijken. Zo kan het zijn dat je via een collectief bij een grote zorgverzekeraar 10% korting krijgt, maar dat dezelfde verzekeraar ook een online polis aanbiedt die goedkoper is dan de collectieve polis. En goed om daarbij in het achterhoofd te houden dat de inhoud van de basisverzekering bij alle zorgverzekeraars hetzelfde is. De inhoud van de aanvullende verzekering kan wel sterk verschillen per zorgverzekeraar. Het is dan ook belangrijk om te beoordelen of je aanvullende verzekering bij je zorgwensen past.

Independer: transparantie collectieve zorgverzekeringen goede zaak

Independer vindt het transparant maken van collectieve zorgverzekeringen een goede zaak. Door de hoge kortingspercentages denken veel verzekerden dat ze gunstig af zijn, terwijl dit onderaan de streep dus niet het geval hoeft te zijn. Voor de klant wordt het vanaf nu veel duidelijker wat de daadwerkelijke korting is. Ook kan het straks beter vergeleken worden met het totale aanbod in de markt.

Dit kun je doen als je een collectieve zorgverzekering hebt

Wil je weten of je ook ‘nep korting’ krijgt? Ga dan naar de website van je collectieve zorgverzekeraar. Hier zie je welke verzekeringen hij nog meer aanbiedt. Misschien heeft je verzekeraar ook een goedkoper internetlabel en zijn er aanvullende verzekeringen die beter bij je passen. Vergelijk je collectieve zorgverzekering dus goed met de andere producten die er zijn.

Een collectieve zorgverzekering heeft ook een looptijd van 1 jaar. Dus als je in november het nieuwe aanbod accepteert, zit je daar weer voor een jaar aan vast. Wissel je van baan? Dan mag je de collectieve verzekering beëindigen, maar alleen als je je aansluit bij een collectief van je nieuwe werkgever.

Veel mensen die collectief verzekerd zijn, zijn dat via hun werkgever. Werkgevers bieden vaak één of enkele collectiviteiten aan van grote zorgverzekeraars. Als werknemer kun je je voor zo’n collectief inschrijven. Je kunt dan kiezen uit een basisverzekering met daarbij een paar aanvullende verzekeringen. Omdat het aanbod van je werkgever dus vrij beperkt is, bestaat de kans dat een andere verzekeraar een beter aanbod heeft. Zowel qua prijs als dekking. Staar je daarom niet blind op de premiekorting bij je collectieve zorgverzekering, maar bedenk goed of de verzekering goed bij je wensen en behoeften past.

Als eerste op de hoogte van zorgpremies 2019?

Heb je nu een collectieve zorgverzekering en wil je weten of een andere verzekering qua premie en inhoud beter past? Meld je dan alvast aan voor onze Zorgpremie Alert. We sturen je dan een mail als de eerste premies voor de zorgverzekering 2019 bekend worden gemaakt. Je kunt dan gemakkelijk zorgverzekeringen vergelijken en zien of er een beter passende zorgverzekering voor jou is.

Lees meer over: zorgverzekering

iedere maand de beste
artikelen in je mailbox?

meld je aan voor de nieuwsbrief

Reacties

26 Antwoorden op “Minister Bruins: korting collectieve zorgverzekering is nep”

 1. Paul schreef op 

  Verbaasd dit jullie ?
  Schandalig en diefstal, dat mogen de verzekeringen allemaal gewoon doen, evenals de regering, een corrupt zootje.

  1. Hans Rietbroek schreef op 

   Als de minister heeft vastgesteld dat collectiviteit nep is, waarom verbied hij dan de korting niet helemaal? Van 10 naar 5 % is net zo goed een nepmaatregel.

  2. Hans Rietbroek schreef op 

   Als de minister heeft vastgesteld dat collectiviteit nep is, waarom verbied hij dan de korting niet helemaal? Van 10 naar 5 % is net zo goed een nepmaatregel.

  3. W.A. van Buren schreef op 

   Is de inhoud van de basisverzekering echt overal hetzelfde? De uitvoering dan toch zeker niet? Een naturapolis kent lagere vergoedingen als er niet wordt gegaan naar een gecontracteerde zorgverlener.

  4. Rene schreef op 

   Je reactie wel, je blind staren op een korting komt bij alles voor van een tv tot een zak aardappelen tot welke vorm van verzekering dan ook. Altijd vergelijken! Met alles! Dat naast elkaar leggen en op basis daarvan een keuze maken. Is geen diefstal gewoon niet verder na denken dan je neus lang is en dan zo reageren

  5. Jo van der Mee schreef op 

   Dit was toch al lang bekend? Ik heb vorig jaar de premieopbouw bij een paar aanbieders bekeken en daar zit inderdaad een opslag voor collectiviteitskorting in de basispremie. Ze doen daar ook echt niet geheimzinnig over.

  6. Tedleering schreef op 

   We kunnen hier wel tegen Reageren ,maar daar is het Dit Komende Jaar alweer telaat voor ,Alles is al Beslist

 2. jwildschut (Independer.nl) schreef op 

  Beste Paul,

  Ons verbaast het in ieder geval dat de korting gecompenseerd wordt door de premie op te hogen. Iets wat natuurlijk eigenlijk niet zou moeten kunnen.. In het kader van transparantie is het natuurlijk interessant dit openbaar te maken in de hoop dat dit verandert.

 3. Gert Bos schreef op 

  Wat mij ook opvalt is dat hier in Nieuwegein via de gemeente een korting van 10 % wordt aangeboden. De verzekering moet dan wel bij Mensis worden afgesloten, aangezien dit een van de duurste verzekeringen is , is dit alleen goed voor Menzis. Ik begrijp werkelijk niet dat Gemeente Nieuwegein hier aan meewerkt.

  1. Wilma schreef op 

   Bij de gemeente Oost Gelre is het net zo. En je bent automatisch ook aanvullend verzekerd. Ook voor bijvoorbeeld de tandarts, of dit nu nodig is of niet.
   Zitten wel vergoedingen bij die in een normale verzekering niet zitten, zoals de eigen bijdrage voor wmo voorzieningen.

 4. Ma heinhuis snijders schreef op 

  Ja schandalig stuur mij maar een opgave van 2019 om te kijken of ik het overweeg om over te stappen.

 5. Beste Ma heinhuis snijders,

  Op dit moment zijn de premies voor het jaar 2019 nog niet bekent. We kunnen daardoor nog niets over de premies vertellen. Vanaf half november maken de verekeraars hun premies bekent. En is het weer mogelijk om een nieuwe zorgverzekering af te sluiten voor het nieuwe jaar dit kan uiterlijk op de laatste dag van het kalenderjaar.

  1. F L schreef op 

   bekent ?? Moet met een D!! Is …bekend. ;)

  2. Ikke schreef op 

   bekent ?? Moet met een D!! Is …bekend. ;)

 6. Robbert de neef schreef op 

  De onwil bij de overheid is groot. Om op een correcte wijze uit te vogelen wat de zorg feitelijk zo duur maakt. Waaronder het inefficiënte beleid de administratieve arbeid de inefficiënte werkwijze op de werkvloer. Het medicijnen beleid waar en door wie te produceren. Beter in eigen hand nemen. Althans waar het de patenten mogelijk is. Apothekers meer vrijheid geven bij het produceren van medicijnen. Om maar een paar voorbeelden te noemen.

  1. Coen Leich schreef op 

   Beste Robbert, ook de apothekers zijn maar mensen en denken vaak eerst aan de eigen portemonnee.

 7. Coen Leich schreef op 

  Ik wil graag reageren op het verhaal van min. Bruins die scheert alle schapen over een kam.
  Is het wel bij deze minister opgekomen dat niet iedere zorgverzekeraar deze valse korting berekend ? maar daar hoor ik minister Bruins niet over maar wel mijn korting verkwanselen door deze kortzichtigheid.

 8. Arie schreef op 

  wat me opvalt is dat velen geschokt of boos reageren op iets wat ze eigenlijk al weten. Mensen als je jezelf blijft voorhouden dat verzekeraars er zijn om een bedrijf te runnen. Dat het vervolgens bij hen uiteindelijk alleen maar over geld gaat, niet over jouw gezondheid of genezing bij ziekte, nee er wordt een grote hoeveelheid geld rondgepompt en daarvan moet een beetje achterblijven bij de verzekeraars. datzelfde geldt ook voor andere “zorgondernemers”, kijk eens hoe handig men de Balkenende norm omzeilt. Ons systeem drijft vanzelf de prijs op met als neveneffect steeds minder aandacht en zorg voor de klant.
  Maar daarbij: heel veel mensen werken in deze sector met hart en ziel, lopen zich een rotje om anderen te helpen en toch werkt het niet. de prikkels zijn pervers en voorlopig zal het niet anders worden.

 9. Jan schreef op 

  Tja is natuurlijk ook een beetje de domheid van de mensen. Oh meer korting ja doen we. Kijk nou eens wat iets onder aan de streep kost. Hetzelfde geldt eurt met energie/tv “gratis” telefoon bij abonnement enz.

  1. Rene schreef op 

   @ Jan, jij begrijpt het, mensen denken meestal niet verder na gaan niet even verder kijken. Ondanks de korting die ik krijg bij mijn werkgever de overheid in deze heb ik toch niet deze zorgverzekering met korting genomen, omdat de gene die ik nu heb en goedkoper is en ook beter aansluit bij wat ik nodig heb. Dat is namelijk gelijk het nadeel van collectief verzekerd zijn dat het een heel breed pakket is en je dus veel al betaald voor zorg die je nooit gaat gebruiken. Mijn motto is dan ook met alles waarvoor ik moet betalen kijk, vergelijk, en bepaal heb ik dit nodig, ja nee of misschien….

  2. Geewizz schreef op 

   Ach ja als alle “voordelen” waar zouden zijn bij bv. het oversluiten van mijn energie contract dan zou ik inmiddels niets meer betalen voor mijn energie….gek toch he dat mensen niets meer geloven van al die onzin die verkondigd word.
   Zelfs consumentenorganisaties zoals de consumentenbond en eigen huis doen daar aan mee.
   Hetzelfde is dus het geval met al die z.g. ziektekosten verzekeraars.
   Afschaffen allemaal; concurrentie is er niet maar wel voor weet ik veel hoeveel verzekeraars dure kantoren, directeuren raden van bestuur, managers etc.
   Nederland gaat er aan kapot !!!
   Ik begrijp werkelijk niet waarom zoveel mensen oogkleppen op hebben in Nederland en zich legaal laten bestelen door de overheid en aanverwante organisaties.
   Ik ben er wel helemaal klaar mee en geloof helemaal niemand meer op z’n mooie blauwe ogen.
   Zelf alles!! na-rekenen en vergelijken is de enige goede optie en voor de rest zover mogelijk verwijderd blijven van al deze oplichters.
   En ja….ik ben echt kwaad ;-(

 10. Evert Hogeland schreef op 

  @ Redactie
  Niets inhoudelijks, anders dan dat ik een hele rare site te zien krijg als ik klik op “zorgpremie alert”. Ik kom dan uit bij de Tweede Kamer en de stukken over de Zorgwet.
  Wellicht even de link controleren?
  Ik heb overigens via een andere manier mijn alert al gedaan.

  Groetjes.
  Evert.

 11. arie vd kaaden schreef op 

  Het verbaasd mij dat de minister de korting verlaagd.
  Het lijkt mij eerlijker de verzekering te verbieden eerst de premie te verhogen.
  Dat lijkt mij efficiënter.
  Nu is de kans levensgroot aanwezig dat de verzekering de premie met 10% verhoogd en vervolgens 5% korting geeft.

 12. bote schreef op 

  begrijp dat er door keuze 55 varianten van de basis verzekering zijn, en dat een collectieve verzekering bij een partij word afgesloten.
  maar betekend het dan ook dat er in die collectieve verzekering geen keuzes gemaakt kunnen worden in de varianten? In mijn geval is dat wel mogelijk (door als collectief verzekerde in te logen bij de verzekering). En de collectieve korting krijg ik over mijn gekozen verzekering.
  bij vergelijking met andere verzekerden ben ik op deze manier het voordeligst uit.
  vanuit bovenstaande begrijp ik de uitspraak van deze minister niet,
  alleen het laten aangeven van de variant vorm zou dan genoeg zijn om nog beter te kunnen vergelijken.

 13. Wout schreef op 

  Alle zorgpolissen ten spijt, het is al vanaf de invoering in 2006 dat het jaarlijks voor IEDEREEN een crime is om uit te zoeken: 1: Welke is de goedkoopste en 2: Wat krijgt men vanuit de gekozen verzekering en 3: Overspoeld worden met kado’s en kortingen en 4: Na de invoering weer een nieuwe invoering; het Eigen RISICO wat elk jaar heen en weer schommelt en NU maar roepen, deze wordt nu NIET VERHOOGD, maar er loert weer een ander risico om de hoek, nl de EIGEN BIJDRAGE. Overheid en Verzekeraars vinden jullie je nog wel geloofwaardig naar de bevolking toe en dan weer te horen, dat er in totaal MILJARDEN in Reserve liggen. Houdt hier toch eens mee op en denk eens na ! Wat we hadden voor de invoering, de zgn ZFW-premie heeft NOOIT voor zulke problemen en zeker niet voor zo’n ontevredenheid gezorgd dan we NU hebben en misschien NOG krijgen!
  Het eigen risico en eigen bijdrage afschaffen en de premie verhogen met een gemiddeld bedrag en de reserves binden aan een MAX zou al heel wat schelen aan administratieve kosten.

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Vergelijk & bespaar snel op je zorgverzekering

In 5 makkelijke stappen een betere & goedkopere dekking

zorgverzekering vergelijken

"Duidelijk, overzichtelijk, snel."

Anoniem uit HAARLEM
55 minuten geleden, zorgverzekering

"Makkelijk en snel"

Anoniem uit WEKEROM
4 uur geleden, zorgverzekering

"Vlot proces. Vergelijken was makkelijk. Links naar externe sites klopten. "

Anoniem uit TILBURG
8 uur geleden, zorgverzekering

"Ik kreeg een betere quote via independer"

Anoniem uit 'S-GRAVENHAGE
2019-10-21, zorgverzekering

"Prima. Snel te regelen via deze site."

Anoniem uit HERVELD
2019-10-21, zorgverzekering

"Het was super makkelijk om te afsluiten Mvg"

Mevrouw Sanchez de rosa uit RIJSWIJK ZH
2019-10-21, zorgverzekering

"Hello, I have just filled in everything and also need the E106-formulier for my german insurance. Could you please provide this asap? Greets, Burcu Babacan"

Mevrouw Zehra Babacan uit STOLBERG
2019-10-21, zorgverzekering

"Zeer fijne, makkelijke eb overzichtelijke site"

Meneer van Berkel uit POPPEL
2019-10-20, zorgverzekering

"Makkelijk en overzichtelijk"

Meneer van Baarle uit ZOETERMEER
2019-10-20, zorgverzekering

"snel"

Meneer Coerse uit AMSTERDAM
2019-10-19, zorgverzekering

"Very happy "

Mevrouw Mihaylova uit WEESP
2019-10-19, zorgverzekering

"alles is overzichtelijk en makkelijk te vinden"

Anoniem uit BERKEL EN RODENRIJS
2019-10-18, zorgverzekering

"Goede duidelijke site en goede uitleg. Fijn om te kunnen vergelijken."

Anoniem uit WIJCHEN
2019-10-18, zorgverzekering

"super helpful and easy to use"

Mevrouw Vicaria uit AMSTERDAM
2019-10-17, zorgverzekering

"De informatie die wordt vrijgegeven is betrouwbaar en je kunt gemakkelijk vergelijken."

Anoniem uit UDEN
2019-10-17, zorgverzekering