De basisverzekering blijft kraamzorg vergoeden. Minister Schippers deed in 2013 een oproep aan partijen in de zorg om zelf met bezuinigingsvoorstellen te komen. Zorginstituut Nederland adviseerde vervolgens om kraamzorg in de basisverzekering te houden. De minister volgt dat advies op.

Kraamzorg belangrijk en noodzakelijk

Kraamzorg is noodzakelijk voor het herstel van de moeder en een goed begin voor het kind, zo vindt het Zorginstituut. De minister is het daarmee eens. Ze denkt ook dat mensen weinig gebruik meer maken van kraamzorg als dit uit het basispakket gehaald wordt.

In toekomst mogelijk wel veranderingen

Mogelijk verandert er in de toekomst wel het een en ander. Zo wil minister Schippers meer kraamzorg ‘op maat’: er moet niet meer kraamzorg worden gegeven dan noodzakelijk. Wanneer de kraamvrouw en de rest van het gezin voldoende op weg zijn geholpen, stopt de kraamzorg. Ook bekijkt de minister of de kraamzorg voor het eerste en tweede kind wel even lang moet zijn. Daarnaast wil ze onderzoeken of familieleden kunnen helpen en of een kraamverzorgster zich wel altijd moet bezighouden met de hygiëne in het huis.

Vergoeding kraamzorg door zorgverzekering

Kraamzorg wordt dus voorlopig nog vergoed door de basisverzekering van je zorgverzekering. Je betaalt wel een eigen bijdrage van € 4,15 per uur in 2015. Deze eigen bijdrage kun je aanvullend verzekeren. Bekijk ons vergoedingsoverzicht om te zien of jouw zorgverzekeraar de eigen bijdrage vergoedt. Voor meer informatie over de vergoeding van kosten rondom de zwangerschap, kun je ook dit artikel lezen.

Bespaar op zorgkosten

Ben jij goed verzekerd in 2024? Vergelijk en bespaar op je nieuwe zorgverzekering

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Dit vinden onze klanten van ons
9,2
Op basis van 375.630 klantbeoordelingen hoe we dit berekenen bekijk ze allemaal
Independer heeft een paar grote fouten gemaakt met me wat betreft het overstappen pp 31 dec 2023 van NN naar FBTO en alleen aanvraag voor Basis verzekering en niet voor Aanvullende Verzekering
4