Nederland van het gas af: drie alternatieven
Tip een vriend:

Nederland van het gas af: drie alternatieven

De komende twaalf jaar moet de energiebelasting voor gas met 75 procent stijgen. Die stijging geldt voor particulieren, bedrijven en woningcorporaties. Op deze manier willen de deelnemers aan de Klimaattafel, onder leiding van Diederik Samson, ervoor zorgen dat Nederland snel van het aardgas af gaat. Om mensen extra te motiveren, moet de belasting op stroom van 10,5 cent naar 6,5 cent worden verlaagd. Door een hogere gasbelasting en lagere stroombelasting, wordt het interessanter om van het gas af te gaan en meer elektrische apparatuur te gebruiken. Dit kun je doen op verschillende manieren. Independer vertelt je er graag meer over.

1. Warmtepomp aanschaffen

Met een warmtepomp haal je warmte uit de buitenlucht, bodem of het grondwater naar binnen. Bij een temperatuur van boven de 4 graden verwarmt de warmtepomp je woning al. Een warmtepomp werkt het best als je huis goed geïsoleerd is. Op deze manier bespaar je meer op je energierekening en op je CO2-uitstoot. Is je woning in of na 2000 gebouwd? Dan is deze goed geïsoleerd en kun je direct de warmtepomp kiezen die het beste bij je woning en budget past.

Op dit moment kun je bij de aanschaf van een warmtepomp subsidie krijgen. De hoogte van het subsidiebedrag is afhankelijk van het type warmtepomp. Je kunt dit aanvragen bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

2. Zonnepanelen plaatsen

Wanneer je de warmtepomp eenmaal in huis hebt, merk je dat het elektriciteitsverbruik toeneemt. Dit kun je compenseren door zonnepanelen te plaatsen. Een dure investering, maar wel een die je maandlasten enorm verlaagt. Na ongeveer 7 á 10 jaar heb je de investering terugverdiend.

3. Kies voor een zonneboiler

Ook kun je kiezen voor een zonneboiler. Een zonneboiler zorgt ervoor dat je warm water krijgt en is, net als de warmtepomp, een milieuvriendelijk alternatief voor aardgas. Bij zonne-energie is er geen CO2-uitstoot en zonlicht raakt niet op. Het nadeel is wel dat de zonneboiler in de winter niet (genoeg) energie levert om het water te verwarmen. Dit moet je opvangen met een combiketel of de eerder genoemde warmtepomp.

Maatregelen zorgen voor problemen bij lage inkomens

De maatregelen die huishoudens moeten nemen door het klimaatakkoord, kunnen voor de lage inkomens voor problemen zorgen. Diederik Samsom wil deze groep beschermen door de inkomstenbelasting te verlagen of de huurtoeslag of uitkeringen te verhogen.

Kortom: het heeft nog wel wat voeten in de aarde om Nederland van het gas af te helpen. Maar de overheid probeert hier een steentje aan bij te dragen. Er komen ook steeds meer huishoudens met zonneboilers en warmtepompen, waardoor wij onze CO2-uitstoot verminderen. Dit met als doel om in 2030 de CO2-uitstoot gehalveerd te hebben.

Lees meer over: energie

iedere maand de beste
artikelen in je mailbox?

meld je aan voor de nieuwsbrief

Reacties

5 Antwoorden op “Nederland van het gas af: drie alternatieven”

 1. Roland schreef op 

  Ach voor de lage inkomens zouden ze wel weer een toeslagje verzinnen.
  Het is toch immers zo dat als je niet of nauwelijks werkt in dit land, je de rest cadeau krijgt, waar iemand met modaal inkomen niets krijgt en het zelf maar moet zien te betalen.

 2. Erik schreef op 

  Vreemd..wij hebben dus zonnepanelen op ons geïsoleerde jaren 30 huis. We verdienen aan elektriciteit en hebben voornamelijk kosten aan gas. Ben benieuwd hoe Samsom dit bij ons gaat compeseren als het gas 75% duurder wordt?

 3. kees schreef op 

  Tja eerst was er een mooie subsidie pot voor extra isolatie, lage inkomens konden dat niet doen, omdat dit nog te duur was, wie profeteren er toen van, modaal inkomens en die nog meer verdienden.

  Alleen huurtoeslag verhogen heeft geen zin, omdat verhuurder de gas lose ketel moet plaatsen. (Diederik Samson is hij wel goed geïnformeerd wie er recht op huursubsidie hebben, geen kopers)
  Ik vind het ook belachelijk als je de belasting of toeslagen op gas gaat verhogen naar 75 % duurder, het moet wel kunnen. oude woningen moeten goed aangepakt worden en dat kost geld. Onze woning is net 2,5 jaar oud, wij wilde gas loos, maar dat was zo ingewikkeld !!

  Ronald lagen inkomens plukte ook geen vruchten van de miljoenen pot voor isolatie.
  Dus daar zijn vast de rijken mee aan de haal gegaan.
  Daar hadden ze juist voor lage inkomens de mogelijkheid moeten scheppen voor extra isolatie tegen een gunstige prijs.

 4. Henk Reef schreef op 

  Wat ik mis in de alternatieven: productie van aardgas uit elektriciteit. Ontleed water in waterstof en zuurstof. Gebruik de waterstof met CO2 om aardgas te maken. (Sabatier proces).
  Je hebt een oplossing voor opslag van energie uit electriciteits. Je hebt een infrastructuur voor aardgas al voorhanden.
  WARMTE POMPEN zijn GEEN alternatief. Ze maken herrie vooral als het koud is, door ventilatoren en compressoren. Warmtewisselaar bevriezen door condensatie. Het rendement zakt bij lage temperatuur. Extra bijverwarming nodig door electriciteit. Persoonlijke ervaringen.

  Let op de energie maffia, eet uit de subsidieruif. Onze overheid lijkt onbewust onbekwaam, of laten zich lobbyen.

  1. Kees schreef op 

   Dat is zeker een optie, stoken op waterstof. water wat overblijft kan je, je de wc doorspoelen ed maar misschien verdient Den Haag er te weinig aan.
   Geld dat de staatskas vult.

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Energie vergelijken en direct afsluiten

Check in vijf minuten wat voor jou de beste energieleverancier is

energie vergelijken

"Altijd alles goed afgehandeld en betrouwbaar. "

Anoniem uit ROTTERDAM
4 uur geleden, autoverzekering

"Was even zoeken, maar gevonden. Heldere site."

Anoniem uit GOUDA
6 uur geleden, zorgverzekering

"Goed en overzichtelijk"

Anoniem uit JULIANADORP
2019-12-08, reisverzekering

"zeer makkelijk en overzichtelijk"

Anoniem uit WENUM WIESEL
2019-12-08, lenen

"Strakke priis."

Anoniem uit BILTHOVEN
2019-12-08, energie

"beste servies"

Meneer Mohammadi uit HOLWERD
2019-12-08, autoverzekering

"DUIDELIJKE INFORMATIE.GEEN POESPAS. "

Meneer Winter uit AMSTERDAM
2019-12-08, woonverzekering

"Hulp bij keuzes is top!"

Anoniem uit BERGEN OP ZOOM
2019-12-08, zorgverzekering

"Heel makkelijk om een verzekering af te sluiten."

Anoniem uit AMSTERDAM
2019-12-08, zorgverzekering

"Duidelijke site. Snelle reactie op vragen."

Anoniem uit OMMEN
2019-12-08, zorgverzekering

"Snel en gemakkelijk"

Anoniem uit SPIJKENISSE
2019-12-08, reisverzekering

"groot gemak, al vaker gebruikt, nooit gedoe"

Anoniem uit 'S-GRAVENHAGE
2019-12-08, zorgverzekering

"Geen toelichten"

Meneer Karampekios uit ARNHEM
2019-12-08, woonverzekering

"fast, easy to use"

Anoniem uit AMSTERDAM
2019-12-08, zorgverzekering

"Op Independer.nl simpel diverse verzekeringen te vergelijken en simpel af te sluiten. "

Anoniem uit ASSENDELFT
2019-12-08, zorgverzekering