Negatieve spaarrente: zo zit dat
Deel met een vriend:

Negatieve spaarrente: zo zit dat

De spaarrente daalt al een hele tijd, nu zelfs tot een dieptepunt van onder de 1 procent. Je ontvangt dus steeds minder rente over je spaargeld en de rente komt steeds dichter bij nul procent. Als deze  onder nul komt betekent dat een negatieve spaarrente. Dan zou je dus moeten betalen voor je spaargeld in plaats van dat je er geld voor krijgt. Hoe waarschijnlijk is het dat dit in Nederland gaat gebeuren, en waar gebeurt het nu al? En hoe werkt het met een negatieve spaarrente? Dat leggen we je hier uit.
FB_bankrente1

Hoe wordt de (negatieve) rente bepaald?

Banken gebruiken jouw spaargeld om kredieten of hypotheken te verlenen. Hier krijgen ze rente voor en een stukje van deze rente krijg jij in de vorm van spaarrente. Banken kunnen nu bij de Europese Centrale Bank erg goedkoop lenen. De bank kiest er nu dan ook voor om van de ECB te lenen, en niet jouw spaargeld te gebruiken. De ECB biedt deze lage rente voor banken om ervoor te zorgen dat mensen hierdoor niet gaan sparen, maar juist geld gaan uitgeven om zo de economie een boost te geven. Banken verdienen dus weinig aan ons spaargeld, terwijl alle (bv administratiekosten) kosten doorgaan. Als het de bank dus alleen maar geld kost om jouw spaargeld te beheren, zullen zij deze kosten uiteindelijk gaan doorberekenen. En dan moet je dus gaan betalen voor je spaargeld. Hoe ziet dat er dan uit? Stel: een bank hanteert 0,5% negatieve rente, dan zal je bij €10.000,- spaargeld € 50,- moeten betalen en bij € 25.000,- spaargeld € 125,-.

Rente onder nul in Nederland

Als de rente in Nederland negatief wordt,  zou dit uniek in de geschiedenis zijn. Hier is voorlopig ook nog geen sprake van. Rabobank neemt wel nu al bepaalde maatregelen op ICT gebied, maar dit zal alleen grote zakelijke klanten en bedrijven treffen die voor een paar dagen veel geld (miljoenen) willen onderbrengen. Bedrijven betalen al vaker negatieve rente als zij voor een korte tijd veel geld willen parkeren.

Waar is er al sprake van een negatieve rente?

In Duitsland moet je sinds vorig jaar betalen als je meer dan €500.000,- op je spaarrekening hebt staan. Dit is vooralsnog maar één bank in Duitsland, de internetbank Skatbank. Je betaalt dan een soort van boeterente.

Wat kun je doen om negatieve spaarrente te ontlopen?

Wat kun je het beste doen als je een negatieve spaarrente wilt ontlopen? Je geld beleggen, uitgeven, in je huis stoppen? Dit hangt van jouw persoonlijke situatie af. Een paar tips:

 1. Beleggen levert doorgaans meer op dan spaargeld, omdat je risico loopt. Maar je loopt dus ook het risico dat het je geld kost.
 2. Overweeg je meer uit te geven? Let op, als je al je spaargeld uitgeeft heb je niets meer achter de hand voor als je onverwacht een grote uitgave moet doen, een nieuwe wasmachine bijvoorbeeld.
 3. Met spaargeld je hypotheek (deels) aflossen kan je veel opleveren. Kijk wel goed tot hoever dat boetevrij kan. De hypotheekrente is een stuk hoger dan de spaarrente. En als je hypotheekschuld lager wordt betaal je dus minder rente.
 4. Ook kun je je spaargeld verdelen over verschillende banken, om zo minder risico te lopen.
 5. En als laatste: blijf de spaarrentes goed met elkaar vergelijken.

Lees meer over: sparen

Geschreven door: Saskia Schravemade,

Reacties

5 Antwoorden op “Negatieve spaarrente: zo zit dat”

 1. Henk Hellwich schreef op 

  Waarom staat de mogelijkheid er niet bij om gewoon het geld van de bank te halen en het in een “nieuwe sok” te stoppen?
  Als veel Nederlander dit gaan doen, kon de rente wel eens snel omhoog gaan tot ver boven nul.
  Of bestaat er een (voor de klanten stilzwijgende) afspraak, tussen de banken onderling, om niet verder te zakken dan omtrent 0,05% of 0,005%! En dat de banken en lobbyisten tegelijkertijd de mensen bang maken voor risico’s als diefstal en brand?!

  Maar dat risico is toch zeer beperkt! Wij hebben toch een goed werkende efficiënte politie/justitie organisatie, die door de burgers (belasting) betaald wordt en niet door de banken! Toch?
  En er wordt alleen maar op de politie bezuinigd, opdat zij efficiënter werkt voor de burgers, die haar betalen, TOCH!?

  1. Wouters schreef op 

   ”Of bestaat er een (voor de klanten stilzwijgende) afspraak, tussen de banken onderling, om niet verder te zakken dan omtrent 0,05% of 0,005%!”

   Grappig, hoe een reactie in 3 weken zo kan verouderen.

  2. Pino schreef op 

   Je kan ook gewoon je geld naar je betaalrekening storten. Het lijkt me sterk dat je daar geld voor moet gaan betalen (negatieve rente). Je betaald immers al voor je betaal account.
   Je ben immers niet verplicht een spaar rekening te hebben. Je moet alleen zelf beter je geld in de gaten houden maar dat lijkt me zoiezo een strak plan…

 2. Jose schreef op 

  Met de vooruitzichten zoals deze nu bekend zijn binnen de muren zal Nederland in 2018 geen rente meer geven op je spaarcenten.
  Het gaat je veel geld kosten en sparen zoals wij Nederlanders lang hebben gedaan zal niet meer lonen maar gestraft worden.
  Zo kun je beter gaan investeren in Goud en zilver want daar zal de vraag maar blijven stijgen.
  De Abn verlaagt eind December 2016 weer de rente op je spaarcentjes en kijkend naar de tendens die gaat volgen zal rond oktober 2017 de rente afgeschapt worden in jou voordeel.
  De rest zal volgens en sparen in je oude sok,onder stoeptegen 13 of gestoken in andere middelen zal een feit gaan worden.

  Mijn tip blijft overigens ,spaar niks meer geef het niet uit en investeer in datgene wat de toekomst zal gaan worden wanneer de tijden nog erger worden.

  Dit alles is het begin van het einde wanneer binnen nu en 15 jaar Nederland een caschless land zal worden en geld noch rente iets zal worden uit de geschiedenisboekjes.
  Pak al je centen nu het nog kan en investeer!

 3. Sandra schreef op 

  ik neem aan dat negatieve rente belastingaftrek oplevert?

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Spaarrekening? Vergelijk en open

Geen geldboom? Ik laat je zien waar je geld groeit

toon spaarrekeningen en deposito's

"Alles verliep soepel en de klantenservice is zeer vriendelijk."

Anoniem uit UTRECHT
2017-09-27, woonverzekering

"Need to understand the terms and conditions of the insurance - Suite should be better if in English."

Dhr. Garzillo uit HILVERSUM
2017-09-17, beste-in-1-pakket

"Nog geen idee ben nieuw bij Independer"

Anoniem uit HARLINGEN
2017-09-19, woonverzekering

"Molto veloce e semplice nella compilazione "

Dhr. E.R. Paolo Comand uit AMSTERDAM
2017-09-11,

"Alles is duidelijk op de site "

Anoniem uit SWALMEN
2017-09-15, bestelautoverzekering

"makkelijke en duidelijke site"

Mevr. J.Q.M. Wisse-Feijen uit SANTPOORT-ZUID
2017-09-08,

"Omdat ik altijd goed en vlug verzekerd ben doe dit al aantal jaren"

Dhr. A.S. Butterman uit OOSTZAAN
2017-09-24, autoverzekering

"????"

Dhr. K. Aloshias uit FEANWALDEN
2017-10-15, autoverzekering

"snel en makkelijk af te sluiten"

Anoniem uit ALMERE
2017-08-29, reisverzekering

"snelle antwoorden opvragen via tel. en mail."

Anoniem uit GOUDA
2017-09-12,

"Overzichtilijk"

Mevr. Prins uit 'S-GRAVENHAGE
2017-10-15, rechtsbijstandverzekering

"Duidelijk en overzichtelijk"

Mevr. I.E. van Holten uit EINDHOVEN
2017-09-27, autoverzekering

"Makelijk snel"

Anoniem uit ARNHEM
2017-09-22, autoverzekering

"Eenvoudig vergelijken"

Anoniem uit CUIJK
2017-09-20, rechtsbijstandverzekering

"Werkt goed"

Dhr. F.H. Wit uit ERICA
2017-09-05, autoverzekering