Hoe denken politieke partijen over verhoging eigen risico?
Tip een vriend:

Hoe denken politieke partijen over verhoging eigen risico?

Ieder jaar wordt het eigen risico van de zorgverzekering verhoogd. Op dit moment zijn er plannen om het eigen risico te verhogen naar 350 euro. Maar vanwege de verkiezingen is dit nog helemaal niet zeker. Wat zeggen politieke partijen hierover in hun verkiezingsprogramma’s? Independer.nl zocht het uit. Bekijk ons overzicht:

Verhoging eigen risico?Bijzonderheden
VVDjawil de zorgtoeslag beperken
PvdAjawil het inkomensafhankelijk maken
PVVneeis tegen verhoging
CDAjawil alleen noodzakelijke zorg nog verzekeren
SPwil het eigen risico verlagenwil het eigen risico op termijn afschaffen
D66jalage inkomens krijgen een vergoeding
GroenLinksjawil het inkomensafhankelijk maken
SGPjawil het inkomensafhankelijk maken
Partij voor de Dierenjawil het inkomensafhankelijk maken

VVD

De VVD wil dat iedereen meer zelf betaalt aan zorg (eigen bijdragen), zodat de verhoging van de premie beperkt kan blijven. Ook de huisarts zal onder het eigen risico gaan vallen. De aparte eigen bijdragen voor de geestelijke gezondheidszorg en voor de ligdagen in het ziekenhuis vervallen hiermee. De VVD wil de zorgtoeslag beperken, zodat alleen mensen die het écht nodig hebben deze krijgen.

PvdA

De PvdA wil dat verzekerden eigen bijdrages en een eigen risico gaan betalen dat afhankelijk is van hun inkomen. Dat is een veel eerlijker alternatief dan het vaste bedragen die nu zijn vastgesteld door de overheid.

PVV

De PVV is tegen verhoging van het eigen risico.

CDA

Alleen noodzakelijke zorg moet nog worden verzekerd. Daarom wil het CDA de inhoud van het basispakket opnieuw bekijken. De eigen bijdrage blijft bestaan en ook de zorgtoeslag voor mensen met een laag of middeninkomen blijft.

SP

De SP wil het eigen risico in de zorg fors verlagen. Zo snel als het financieel mogelijk is, moet dit worden afgeschaft. Niet de dikte van de portemonnee, maar de noodzaak om zorg te krijgen moet beslissend zijn.

D66

D66 wil het eigen risico verhogen, maar wel de lage inkomens hiervoor een vergoeding geven. De partij wil vasthouden aan de eigen bijdragen, omdat mensen zich daarmee bewuster zijn van de kosten die ze maken voor zorg. Patiënten die met niet dringende gezondheidsklachten naar de Spoed Eisen Hulp in ziekenhuizen of naar de huisartsenpost gaan, moeten voortaan de rekening hiervoor zelf betalen.

GroenLinks

GroenLinks wil het eigen risico volledig afhankelijk maken van het inkomen. Mensen met een lager inkomen krijgen een lager eigen risico en mensen met een hoog inkomen een hoger eigen risico. Zo dragen de sterkste schouders de zwaarste lasten.

SGP

De SGP wil een dat er een maximum wordt gesteld aan eigen bijdragen. Dit maximum zou moeten afhangen van het inkomen, zodat iedereen gebruik kan blijven maken van zorg.

Partij voor de Dieren

Deze partij wil dat de premie van de zorgverzekering en het eigen risico afhankelijk worden van het inkomen. Het eigen risico wordt niet verhoogd. En er komt geen eigen bijdrage, ook niet voor de huisarts, ambulante jeugdzorg, de psychiater en het ziekenhuis.

ChristenUnie

Eigen risico is naar draagkracht. Zij laten mensen die veel zorg nodig hebben niet in de kou staan.

Lees meer over: zorgverzekering

Reacties

10 Antwoorden op “Hoe denken politieke partijen over verhoging eigen risico?”

 1. emma schreef op 

  Inkomensafhankelijke premie voor de zorgverzekering is eerlijker dan nu het geval is. Nu betalen hoge inkomens hetzelfde als de minima. Nog niet zo erg lang geleden hadden we een inkomensafhankelijk ziekenfonds en ging alles prima. Het zal wel in het woord zitten; zorgverzekering klinkt al duurder dan ziekenfonds ;-). Salarissen van bestuurders minderen helpt ook en.. en als ‘klant’ kun je je afvragen of een gezondere leefstijl zou helpen.

 2. jan schreef op 

  De zorgverzekering is voor een flink deel inkomens afhankelijk of tel je de AWBZ gemakshalve maar niet mee?
  Deze is voor 65plus extreem hoog (7,4% naar ik meen). Bij de “werkenden” vindt compensatie plaats bij het salaris. En mensen met een laag inkomen krijgen ook nog zorgtoeslag!
  En ziekte op oudere leeftijd heeft niks te maken met leefstijl of krijg je bijv. Rheuma van aardappels eten?
  Waar je wel echt iets aan moet doen is medicijn verspilling. Het is toch van de gekke dat een apotheek ongebruikte medicijnen en andere hulpmiddelen niet terugneemt? Ze verkopen wel aangebroken doosjes met name bij een zg nieuw recept!
  En wat die salarissen betreft: stem vooral op Rutte, dan weet je zeker dat daar niets aan gebeurt, schande! Er zijn zat beroepen waar mensen heel verantwoordelijk werk doen en die amper meer betalen als het minimum loon….

 3. Hans Boutkan schreef op 

  Hoe is het toch mogelijk dat kennelijk niemand voldoende inzicht aan de dag legt om in te zien dat de zogenaamde marktwerking alleen enorm kosten opdrijvend heeft gewerkt. M.a.w. volledig gefaald. Bovendien, waarom moeten wij als verzekerden opdraaien voor niet alleen de absurde hoge inkomens van medici die niet eens een prestatieplicht maar slechts een inspanningsplicht hebben? De marktwerking functioneert niet en heeft een explosie aan extra kosten veroorzaakt. Ikzelf ben ernstig chronisch ziek geworden als gevolg van een medische blunder. Betaal me blauw aan steeds meer niet vergoede medicijnen en de veroorzaker feest vrolijk verder met een salaris van 200.000 euro. Waarom kan het in landen als België wél functioneren met slechts 25 euro premie per maand? Los van alle EU landen waar de zorg gratis is. Simpel antwoord: daar krijgen de medici betaalt naar verrichting en op basis van een passend inkomen. Net als de energiekosten is de privatisering een farce gebleken die de verzekerde – als financier van de exorbitante beloningen en farmaceutische industrie – opzadelt met de kosten.

 4. Hans schreef op 

  Als alle top figuren die bij de zorgverzekering de dienst uit maken ook veel van hun top inkomen in gaan leveren en dat ten goede doet komen van de premie komen we er wel uit.
  Helaas zal dat niet gebeuren want het zijn allemaal oud politici: Hoogervorst die dit heeft door gedrukt, Rouvoet heeft een top functie en van Boxem bij menzis.
  Al die gasten weten de wegen om vanuit de politiek aan de goed betaald functie te komen.

 5. Jan schreef op 

  Vroeger had je in de ziekenhuizen een directeurs-geneesheer die zelf op de ok stond.
  Vroeger(en ik spreek hier uit ervaring) kreeg men voor aanvang van een vergadering een keurig stencil van de inhoud, tegenwoordig laat men een prachtige kleurenbrochure drukken die de zelfde functie heeft als het stencil.
  Vroeger had je in Nederland nog geen managerscultuur sinds die functie uitgevonden is is alles vele malen duurder geworden.
  Dit wordt dagelijks weer bewezen, ik hoor in mijn werkomgeving en daarbuitenheel vaak deze slogan, managers zijn de doodsteek voor onze economie.

 6. Fred schreef op 

  De zorg kost ca. 92 miljard per jaar, in 2000 was het 47 miljard, per Nederlander incl. baby’s kom je dan op meer dan 5400 euro per persoon per jaar. Vrijwel alle landen kennen hogere eigen risico’s en bijdragen dan Nederland. Ook Belgie. Hogere inkomens betalen al naar draagkracht, bovendien maken ze minder gebruik van de zorg. De vervuiler betaalde toch ? Of hoeft dat hier opeens niet meer ? Geef iets ” gratis ” weg en het wordt ontzettend duur. De kostenstijging in de zorg is nu 4-5 miljard per jaar. Na 3 jaar is dat dus al meer dan de hele hypotheekrente aftrek !

 7. Dirkjan schreef op 

  Het duurder worden van de zorg en de premie`s is heel simpel op te lossen. Hef de privatisering in de zorg op en zorg dat de particuliere investeerders afhaken want deze willen eind van het jaar hun dividend uitgekeerd krijgen wat ten koste gaat van de premiebetalers en de pakketten die hierdoor steeds verder uitgekleed worden.

 8. Dirkjan schreef op 

  Het is heel eenvoudig, schaf de privatisering bij de zorgverzekeraars af, laat de overheid er voor zorgen dat de gehele verantwoording omtrent de zorg weer bij de overheid komt te liggen, dan is het gegraai van die topmanagers, figuren afgelopen. Het is nu zelfs zo dat particuliere investeerders investeren in zorgverzekeraars, en die doen dat niet voor niets. Die willen eind van het jaar wel 20 tot 25% rendement over hun ingelegde geld, dus uitkleden de pakketten, eigen risico verhogen, meer eigen bijdrage`s, want de HEREN graaiers moeten toch hun bonussen ontvangen. Dit is een doodlopende straat. de zorgverzekering op deze manier

 9. S.J.Korte schreef op 

  Waar Managers regeren worden alle andere functies,hoe belangrijk ook met een kleine letter geschreven. Ik heb het ontstaan van een toplaag in het onderwijs meegemaakt,maar in de regel is het onderwijs er niet veel beter van geworden, behalve dan de kamers van de heren
  Maar lesgeven kunnen ze niet.
  Als klagers het niet met dingen eens zijn en dat begrijp ik heel best, dan moeten ze stemmen op een andere partij. Politieke partijen beloven van alles voor de verkiezingen, maar daarna zijn de beloften vergeten en staat het volk in de kou, zoals ook nu in de besprekingen tussen
  P v.d.A en de VVD. De overheid moet ingrijpen en hou op met dat geprivatiseer.Daar zijn nog weinig mensen beter van geworden.
  Simon J

 10. Erik schreef op 

  Ik hoor niemand over kraakzorg. Het wordt tijd dat die onder het eigen risico valt. Het eigen risico is immers ingevoerd om mensen bewust te maken van kosten van zorg (sic). Het is vreemd dat je als je een been breekt (lijkt mij niet iets wat je met opzet doet) te maken krijgt met eigen risico, terwijl je als je kraamzorg ontvangt je vrijgesteld bent (kinderen daar kies je zelf voor).

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Vergelijk & bespaar snel op je zorgverzekering

In 5 makkelijke stappen een betere & goedkopere dekking

zorgverzekering vergelijken

"Goede adviezen/ duidelijkheid"

Dhr. T.A.F. Van der Aa uit BERGEN OP ZOOM
4 uur geleden, zorgverzekering

"erg eenvoudig en helder"

Mevr. F.M. De vries uit ARNHEM
6 uur geleden, zorgverzekering

"Werkt echt top! Ik had binnen no-time een goed overzicht van alle verzekeringen én alle plus-en minpunten daarvan. "

Mevr. C.M. Rip uit ZOETERWOUDE
10 uur geleden, zorgverzekering

"Duidelijk en extratjes"

Mevr. S. Weisz uit KROMMENIE
2018-01-19, zorgverzekering

"Goede hulp bij het maken van een keuze voor een zorgverzekering."

Anoniem uit VENRAY
2018-01-19, zorgverzekering

"Dank"

Mevr. M.H. Maarseveen uit BILTHOVEN
2018-01-19, zorgverzekering

"Goed behulpzaam"

Mevr. S. Niemel uit ROTTERDAM
2018-01-19, zorgverzekering

"HET GING PRIMA"

Dhr. G. LOPEZ SHERIDAN uit AMSTERDAM
2018-01-19, zorgverzekering

"Duidelijk in vermelden van zorgaanbieders. Geweldig."

Mevr. W.C. van Noort uit DOKKUM
2018-01-18, zorgverzekering

"Alles binnen een half uur keurig geregeld, netjes te woord gestaan en op alle vragen antwoord gekregen! Ben echt tevreden!"

Mevr. L.A.M. Bruschke uit HOOFDDORP
2018-01-18, zorgverzekering

"duidelijke website"

Dhr. R.A.H.C. Peffer uit KERKDRIEL
2018-01-18, zorgverzekering

"Goed"

Mevr. A. Semanova uit WASSENAAR
2018-01-18, zorgverzekering

"het is overzichtelijk en je kan duidelijk de dingen vinden die je nodig hebt. En goede uitleg."

Dhr. J.D. Siekman-van Ede uit ALMERE
2018-01-18, zorgverzekering

"Omdat ik verder nog niets heb ervaren"

Anoniem uit ROTTERDAM
2018-01-18, zorgverzekering

"Duidelijk en compleet. Zeker voor mensen die door de bomen het bos niet meer zien, is Independer een uitkomst!"

Anoniem uit GOUDRIAAN
2018-01-17, zorgverzekering