Premie en verplicht eigen risico zorgverzekering 2015 waarschijnlijk omhoog
Tip een vriend:

Premie en verplicht eigen risico zorgverzekering 2015 waarschijnlijk omhoog

De premie van de basisverzekering gaat volgend jaar met bijna 10 euro per maand omhoog. Dat melden bronnen rond de begrotingsonderhandelingen aan het AD. Naast de premie stijgt waarschijnlijk ook het verplicht eigen risico van de zorgverzekering naar 375 euro.

Zorgpremie naar 1.215 euro per jaar

De premie stijgt vermoedelijk naar een gemiddelde van 1.215 euro per volwassene per jaar. Dit is 114 euro meer dan dit jaar. De gemiddelde zorgpremie van 2015 is dan vergelijkbaar met die van 2013. Verzekeraars bepalen uiteindelijk zelf wat premie wordt van de zorgverzekering 2015.

Stijging door extra kostenposten

De stijging komt doordat werkgevers te veel hebben meebetaald aan de zorgpremie. Dit wordt nu gecompenseerd, met als gevolg dat verzekerden meer moeten betalen voor de zorg. Daarnaast gaan zorgverzekeraars sommige zorgtaken van de gemeentes overnemen, bijvoorbeeld wijkverpleging. Dit brengt extra kosten met zich mee en die worden doorberekend in de premie van de basisverzekering.

Verplicht eigen risico omhoog

Ook gaat waarschijnlijk het verplicht eigen risico van je zorgverzekering omhoog. Het Centraal Planbureau (CPB) voorspelde in maart al dat dit volgend jaar stijgt van 360 euro naar 405 euro. Bronnen in Den Haag melden nu dat het verplicht eigen risico in 2015 waarschijnlijk op ongeveer 375 euro uitkomt. De definitieve stijging wordt op Prinsjesdag bekendgemaakt.

Besparen zorgpremie? Kies vrijwillig eigen risico

Wil je op je zorgpremie besparen? Dan kun je ervoor kiezen om naast het verplichte eigen risico een vrijwillig eigen risico te nemen. Wanneer is dat verstandig en hoeveel kun je dan besparen op je zorgverzekering? Ruud Martens, algemeen directeur van Independer, was vanochtend te gast bij Radio 2 om dit uit te leggen.

Je kunt ook gebruikmaken van onze beslisboom om te bepalen of het verstandig is je eigen risico te verhogen.

Meld je aan voor Zorgpremie Alert

Wil je als eerste de zorgpremies voor 2015 weten? Meld je dan aan voor onze Zorgpremie Alert. Onze Zorgpremie Alert houdt je ook op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rondom de zorgverzekering 2015.

Update 3 september 2014

Twee grote verzekeraars hebben al aangegeven dat zij de premie niet gaan verhogen, omdat ze genoeg geld in kas hebben. Lees hier meer over in dit artikel.

Lees meer over: zorgverzekering

iedere maand de beste
artikelen in je mailbox?

meld je aan voor de nieuwsbrief

Reacties

13 Antwoorden op “Premie en verplicht eigen risico zorgverzekering 2015 waarschijnlijk omhoog”

 1. Zorgelijke ouder schreef op 

  Dit is toch van de zotten. Jongeren van 18 kunnen dit toch niet opbrengen.
  Ze moeten tegenwoordig hun studiefinanciering al lenen en al ze iets krijgen onverhoopt moeten ze ook nog eens zoveel eigen risico betalen aan zorgverzekering. Zoveel verdienen studenten niet. Hiervoor draait nog steeds de ouder op. Word hier wel eens stil bij gestaan? Ongeacht of zij een zorgtoeslag krijgen ja of nee, want het maandbedrag van minimaal 99 euro voor een beetje knappe verzekering moet toch worden betaald.

  1. Kelly van Raaij (Independer.nl) schreef op 

   Beste zorgelijke ouder,
   We snappen uw bezorgdheid. Om te besparen op de zorgverzekering van uw zoon of dochter kunt u het vrijwillig eigen risico verhogen. Dit kan een hoop geld schelen, omdat studenten over het algemeen gezond zijn en weinig zorg nodig hebben. Daarnaast kunt u via Independer speciale zorgverzekeringen voor jongeren afsluiten met vaak mooie kortingen.

   1. Henk schreef op 

    Tot je iets hebt ja, en even 800 pleuro moet ophoesten. Maar even geld op nemen bij de plaatselijke snackbar?

 2. dop schreef op 

  super prijs voor alles eigen risico schandalig soms h ik geen geld voor eten naar welke bank moet ik in deze tijd heen voor hulp verdomme klote verzekeringen we moeten dus maar gezond blijven en nog betalen

 3. weer een ouder schreef op 

  Ook ik ben vader van een zoon die studeert. Van zijn studiefinanciering wordt het al lastig om rond te komen en daarbij komt ook nog dat dit geleend geld is.
  Ik, als ouder, draai voor de onkosten op en heb mijn zoon in de zorgverzekering.
  Het is toch niet meer te betalen allemaal, want ik moet ook schoolgeld en boekengeld betalen voor hem. Laat staan als er schoolreizen zijn waar ook een eigen bijdrage voor betaald moet worden.
  Kijk eens naar de zorgverzekering in België, waarom kan het daar wel zo laag zijn en bij ons niet? Omdat de maatschappijen en een slaatje uit slaan. We zijn melkkoeien geworden voor hun en voor de regering.
  Ik heb een redelijke baan, maar zo langzamerhand mag je er in Nederland wel een baan bijnemen om alles te kunnen betalen. Laat staan dat die banen er helemaal niet zijn.
  De jongeren komen niet aan het werk en ik als oudere moet langer doorwerken, ik heb 48 jaar gewerkt als ik straks met 67 jaar eindelijk met pensioen mag. Schandalig!

 4. Haglibber schreef op 

  Als we nu is alle zorgverzekeringen op de fles laten gaan en al die miljarden die daar van vrij komen verdelen over de inwoners van Nederland dan zijn er ook geen super winsten meer voor al die bestuurders.

 5. Jeroen schreef op 

  Afgelopen jaar hebben zorgverzekeringsmaatschappijen record winsten gemaakt, de medicijnvergoedingen aangepakt (witte merken). M.a.w. De zorgkosten voor verzekeringsmaatschappijen gaan omlaag, ik zie niet in waarom de premies met 10% moeten stijgen.

 6. Jeanette schreef op 

  Er is waarschijnlijk een foutje in de middelste van de 3 blauwe vakken geslopen: €860 overmaken. Het gaat toch over het eigen risico van €360? Of komt er nog ergens €500 uit de hoge hoed?

  1. Elke verzekerde heeft een verplicht eigen risico van 360 euro, je mag dit eigen risico verhogen van 100 euro tot maximaal 500 euro extra eigen risico. Als je hiervoor kiest krijgt je korting op de premie van je zorgverzekering. Dit heet een vrijwillig eigen risico en is bovenop je verplicht eigen risico. Het is belangrijk dat als je kiest voor deze maximale vrijwillig eigen risico je 860 euro kan betalen als je ineens onverwachts in het ziekenhuis komt te liggen. De beslisboom helpt bij de keuze of het voor jou verstandig is om je verplicht eigen risico van 360 euro te verhogen met een vrijwillig eigen risico tot 860 euro.

 7. Hans schreef op 

  De privatisering van de zorg heeft net als bij andere privatiseringen zoals de Energiekosten tot een ongewenste en onverantwoorde kostenexplosie geleid. En waarvoor eigenlijk? Louter omwille van het spekken van de vermogenskas van (in dit geval) de Zorgverzekeraar die inmiddels ook al is aanbeland op de stoel van de zorgverleners. Het is beschamend hoe er in dit land met zorg en zorggelden wordt omgesprongen. In België b.v. betaalt men 25 euro premie per maand en bij een ziekenhuisopname een kleine vergoeding, afhankelijk van je behandeling en/of wensen. 95 Miljard kost de zorg voor 17 miljoen Nederlanders. Dat is een fractie minder dan voor 250 miljoen Amerikanen… Het is totaal uit verband gerukt maar ja, als je huisarts tegen je verteld dat hij puur om het ‘gratis geld’ naar NL is gekomen… dan houdt het toch gewoon op. In NL kent men nu eenmaal geen prestatieplicht maar louter een inspanningsplicht voor de heren medici. Men krijgt sowieso standaard een gigantisch salaris, of je als patiënt nu wel/niet een beroep op hen doet. Doe je wel een beroep op hen, dan krijgen ze nog extra geld ook.

  Hoe is het mogelijk dat medische instellingen voor miljarden hebben gefraudeerd zonder dat daarvoor ook maar iemand wordt aangesproken? Net als bij de bankiers…
  Waarom moeten de Zorgverzekeraars miljarden aan (winst) overschotten maken over de rug van de premiebetalers?
  Op deze manier wordt zorg weer meer elitair gemaakt. Mensen mijden nu al zorg die ze hard nodig hebben maar niet kunnen betalen. Zeer schrijnende situatie ontstaan. Nee, de NL zorgstaat is tot de grond toe afgebroken. Zorg, Pensioen, Wonen, etc. het wordt in NL onbetaalbaar gemaakt.

 8. John schreef op 

  En maar lachen om de Belgen; zij kunen het wel veel goekoper> zij hebben artsen in dienst van de ziekenhuizen en geen geldverslindende maatschappen. Okee je betaalt 25 Euro bij artsbezoek maar 75% terug dus kost ong 7,50 euro medicijnen dikwijls idem. Terug naar NL: hoe kan een minimumloner – sociaal minimummer {?} dat allemaal ophoesten en dan wetende wat de CZ en trawanten aan winst maken. Deze groep bijv. rotten de tanden de mond uit omdat ze geen 50 Euro voor trekken hebben laat staan plomberen. Ja, minima hoor ik al denken maar hoeveel hiervan zijn in NL? Schrik je van en dan wat nog gaat komen door WW-ers wat binnenkort in de bijstand vallen. Welvaartsland!!? Voor zeker de helft in NL vergeet het.
  En dan geen woord over de AOW-er / gepensioneerde. Oh ja, wat bent u waard om opgelapt te worden? 80.000 Euro? Oeps oplappen kost meer, dan maar spuitje. Wreed? Wordt de waarheid binnen niet te lange tijd

 9. Hoi Jeanette,
  Bedankt voor je opmerking. Het verplicht eigen risico is inderdaad € 360. Het schema gaat over vrijwillig eigen risico. Het is een hulpmiddel om na te gaan of het verstandig is het eigen risico (vrijwillig) te verhogen.

 10. Stephan schreef op 

  Al die mooie ideeën van het progamma Kassa om te bezuinigen op de zorgpremie kunnen nu dus zeker in de prullenbak.Volgens bronnen van bepaalde kranten hebben de zorgverzekeraars miljarden op de plank liggen waar zij niets mee doen.Wat gaan zij nu daar mee doen.????.
  Wij zouden als premie betalers geld terug krijgen,wat is daar van over van deze bewering.
  Dit zijn allemaal beweringen en vragen die bij mij opborrelen,want ik heb nu gelukkig werk,maar dat kan met misschien wel 5 of 6 maanden ook afgelopen zijn en wat dan.
  Ik heb dan een kleine uitkering.Hoe kan ik dan die premie van(2 mensen) €540 betalen.
  Dit is van de zotte. Dan blijft er een ding over en dat is je niet verzekeren tegen zorgkosten en gaan sparen voor deze kosten.

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Vergelijk & bespaar snel op je zorgverzekering

In 5 makkelijke stappen een betere & goedkopere dekking

zorgverzekering vergelijken

"Overzichtelijk, goed advies"

Anoniem uit KRIMPEN AAN DE LEK
29 minuten geleden, zorgverzekering

"Super tevreden "

Anoniem uit 'S-GRAVENHAGE
11 uur geleden, zorgverzekering

"Erg fijne webpagina en alles werkt goed en snel."

Anoniem uit TER APEL
2020-01-22, zorgverzekering

"Goed vergelijken en makkelijk afsluiten"

Anoniem uit GOUDA
2020-01-21, zorgverzekering

"vlotte reactie via whatsapp."

Meneer Kramer uit BALK
2020-01-21, zorgverzekering

"Als oud-Hilversummer al jaren tevreden over dit Hilversums bedrijf. Goede service, fijne klantenservice en je krijgt een gratis Tandartsverzekering van hun."

Meneer Aquina uit NIJMEGEN
2020-01-21, zorgverzekering

"altijd goede service makkelijk en snel geregeld."

Meneer Borg uit DEN HELDER
2020-01-20, zorgverzekering

"overzichtelijke website"

Meneer Zayzaoui uit DIEMEN
2020-01-20, zorgverzekering

"eenvoudiger kan niet"

Meneer van den Biggelaar uit LIEMPDE
2020-01-20, zorgverzekering

"Goed"

Anoniem uit HOOFDDORP
2020-01-20, zorgverzekering

"Geen 5 sterren omdat informatie over dekking beter kan denk ik. Wel erg fijn dat deze site bestaat!"

Anoniem uit HENGELO OV
2020-01-20, zorgverzekering

"Ben hét beu om teveel te betalen voor dingen die ik niet nodig hebben dat doe ik al 4 jaar lang en tegen mij zeggen ze dat ik kan waarschijnlijk een zorgverzekering vanuit de Gemeente kan krijgen maar ze laten niks van zich horen"

Meneer Fransen uit BREDA
2020-01-19, zorgverzekering

"Thanks"

Meneer Parab uit AMSTELVEEN
2020-01-19, zorgverzekering

"Helder en overzichtelijk!"

Anoniem uit BREDA
2020-01-19, zorgverzekering

"Makkelijk invullen en goede collectiviteit aanbieding. Wat ik miste: op osteopathie te kunnen zoeken. Dit kon wel bij een andere zorgvergelijker. Drie verzekeringen selecteren en naast elkaar zetten om te vergelijken, kon vroeger wel bij independer."

Mevrouw Sluis uit LEUSDEN
2020-01-19, zorgverzekering