Prinsjesdag: dit zijn de wijzigingen voor de zorgverzekering 2019
Tip een vriend:

Prinsjesdag: dit zijn de wijzigingen voor de zorgverzekering 2019

Op Prinsjesdag is bekendgemaakt wat er allemaal verandert aan de zorgverzekering in 2019. Heel veel nieuws was het niet, want het grootste deel was eerder dit jaar al uitgelekt. Independer heeft de belangrijkste wijzigingen voor je op een rijtje gezet.

Overzicht belangrijkste veranderingen

Zorgpremie 10 euro per maand hoger

Vorige week dinsdag lekte het bericht uit dat de zorgpremie met ongeveer 10 euro per maand stijgt. Gisteren is dat inderdaad bevestigd vanuit de miljoenennota. De nominale premie komt in 2019 uit op € 1.432 per jaar, ten opzichte van € 1.308 dit jaar. Uiteindelijk bepalen de zorgverzekeraars de definitieve premie voor de zorgverzekering 2019. Volgende week komt DSW waarschijnlijk als eerste zorgverzekeraar met hun premie naar buiten. De andere zorgverzekeraars hebben tot en met 12 november om dit ook te doen.

Eigen risico blijft 385 euro

De afgelopen jaren is het eigen risico flink gestegen. Maar voor 2019 is er goed nieuws, want het eigen risico blijft gelijk. Dat betekent dat je ook volgend jaar de eerste 385 euro aan zorg uit de basisverzekering zelf betaalt.

JaarHoogte verplicht eigen risico
2019€ 385,-
2018€ 385,-
2017€ 385,-
2016€ 385,-
2015€ 375,-
2014€ 360,-
2013€ 350,-
2012€ 220,-
2011€ 170,-
2010€ 160,-
2009€ 155,-
2008€ 150,-

Meer vergoeding voor hulp bij overgewicht

Mensen die overgewicht hebben, worden in 2019 meer begeleid bij het aanpassen van hun eet- en beweegpatroon. In de basisverzekering wordt namelijk een zogenaamd gecombineerd leefstijl interventie programma (GLI) opgenomen. Via de huisarts kun je aan zo’n programma deelnemen. De minister verwacht dat hierdoor de zorgkosten uiteindelijk dalen.

Voedingssuplementen en paracetemol verdwijnen uit basisverzekering

Krijg je op dit moment paracetemol of voedingssuplementen vergoed vanuit de basisverzekering? Dan zijn die volgend jaar voor eigen rekening. Het ministerie vindt dat de kosten zo laag zijn dat je zorgverzekering dit niet hoeft te vergoeden.

Meer aanspraak op zittend ziekenvervoer

Patiënten die behoefte hebben aan zittend ziekenvervoer (anders dan met de ambulance) van en naar consulten, onderzoek en controles, kunnen hier in 2019 makkelijker gebruik van maken. Het vervoer moet wel samenhangen met de behandeling.

Vergoeding oefentherapie bij COPD

Vanaf 1 januari wordt oefentherapie bij COPD vanaf de eerste behandeling door de basisverzekering vergoed. Nu betalen patiënten de eerste 21 behandelingen nog zelf. Wel is er een maximum aan het aantal behandelingen dat vergoed wordt. In het eerste jaar zijn dat er 70, in de jaren daarna hangt het af van de ernst van de COPD.

Eigen bijdrage medicijnen maximaal 250 euro

Voor sommige medicijnen betaal je een eigen bijdrage. Deze bijdrage kan op jaarbasis oplopen tot honderden euro’s. In 2019 wordt deze eigen bijdrage gemaximeerd op 250 euro. Meer over deze maatregel lees je in dit artikel.

Stijging zorgtoeslag

De zorgtoeslag gaat in 2019 ook omhoog. Voor meerpersoonshuishoudens stijgt dit met ongeveer 290 euro. Eenpersoonshuishoudens krijgen ongeveer 100 euro extra. Wil je precies weten op hoeveel zorgtoeslag je recht hebt? Dit kun je berekenen op de website van de Belastingdienst.

Aanmelden Zorgpremie Alert

Wil je weten wanneer alle premies voor 2019 bekend zijn en wanneer je kunt beginnen met zorgverzekeringen vergelijken? Meld je dan aan voor de Independer Zorgpremie Alert. Dan geven we een seintje wanneer alle premies bekend zijn, maar ook wanneer je nog maar een paar dagen hebt om over te stappen van zorgverzekeraar.

Lees meer over: zorgverzekering

iedere maand de beste
artikelen in je mailbox?

meld je aan voor de nieuwsbrief

Reacties

10 Antwoorden op “Prinsjesdag: dit zijn de wijzigingen voor de zorgverzekering 2019”

 1. Chris schreef op 

  Ze hebben de melk koe weer meer uitgemolken ,het is apsurt dat het maar blijft stijgen de regering maakt het allemaal onbetaal baar is straks alleen voor de rijke mensen weggelegt de zorg verzekering .
  Een normaal mens moet ook kunnen leven en niet krom liggen voor de zorg verzekering en het is nog verplicht ook het zijn allemaal grote kriminelen

  1. michel stuurman schreef op 

   wij zijn wao’rs,betalen beide de volle mep en naast.de verplichten kosten ook nog eens de kosten voor de apotheek?
   en wat wij nog eens aan verplichte artikelen moeten kopen,vragen wij ons wordt hier een staat van amerika??

 2. Dirk schreef op 

  Er zijn honderd duizenden die er wel gebruik van maken, maar er niet aan meebetalen. Wij, U en ik, pikken deze onbetaalde rekeningen op.
  Dit heet solidariteit.

 3. A devreede schreef op 

  En zo is het

 4. pebeklaas schreef op 

  tot hoe lang laten we het als Nederlander nog door gaan. het fabeltje dat we er op vooruit zouden gaan is maar een wassen neus de kosten worden allemaal hoger. maar de mensen met een uitkering(woa enz) worden er niet beter van er zijn genoeg mensen die hun leven krom hebben gelegen om toch nog iets op te kunnen bouwen nu hebben ze er medische problemen aan over gehouden worden ze in de steek gelaten. dat is iets wat heel jammer is. ik zit nu zelf al bijna 2 jaar in de zw maar er is nog geen uitzicht op een verandering. mijn knieen willen niet meer en mijn vrouw en kinderen hebben het er zwaar mee. toch wordt er nog wel gezegt je kunt nog van alles de plinten gaan spijkeren hoe zou ik dat moeten doen?

 5. Witteveen schreef op 

  Inderdaard moeten wij altijd maar meer betalen en mensen die hier in het het land komen wordt alles aangeboden.
  Dus inderdaard de rinken kunnen het betalen en de rest moet het maar zien uit te vechten met de centjes

 6. P van der Horst schreef op 

  Beste Mensen,
  Wie durft nog te zeggen dat we in een democratie leven. Niets is minder waar. Dit blijkt vooral uit wat er plaats vindt op gebied van gezondheidszorg. Alles wordt opgelegd van boven af en vrijwel zeker staat vast dat hier de commercie een zeer grote rol speelt en vaak geen eerlijke rol. In mijn visie leven we thans in een commerciële dictatuur, misschien zelfs een commerciële terreur te noemen. Van belangen verenigingen zoals vakbonden ouderbonden enz wordt nauwelijks tegengas gegeven. De hoge salaris groepen hebben de laatste 15 jaar de belastingen met ruim 20% zien verlagen en wie betaald dat.

 7. Johan schreef op 

  Als je ons land vergelijkt met andere landen leven we hier in een heel welvarend land. Het is, denk ik, vooral een feit van je zegeningen tellen, dag na dag. Helaas zijn er ook heel schrijnende situaties, ondanks dat we in NL leven. Ik zou zeggen, probeer er wat van te maken en bekijk wat je talenten zijn en benut ze! Er zijn ongekende mogelijkheden tegenwoordig, de hele wereld ligt aan onze voeten middels moderne communicatie. Probeer creatief te zijn door iets nieuws te proberen, of gewoon iets anders te doen. Gooi het over een andere boeg, “werpt uw netten uit aan de andere zijde”. En wees vooral dankbaar, betrokken en liefdevol naar andere, aardige mensen. Dat betaald zich uit, vroeg of laat. Altijd positief en optimistisch blijven en vooruit kijken, dan gaat het beter!

  1. pebeklaas schreef op 

   als je kijkt naar de landen om ons heen, dan zie ik dat er in Nederland veel meer belasting wordt geheven ook een zorg stelsel die vele malen duurder is. het is dus niet recht vaardig om te zeggen dat Nederland zo welvarend is hier gaat het ten koste van de arbeiders, die een vervangbaar iets zijn geworden. een persoon die als het wat minder wordt maar snel wordt vervangen door, of een machine of een goedkopere kracht. de welvaart in Nederland gaat over de ruggen van de armere hier in het land. wel jammer dat die er niet van mogen profiteren en maar geplukt moeten worden dit is iets wat ze niet verdienen.

 8. Blogsucker schreef op 

  Zelden een branche meegemaakt die zo aan beroepsdeformatie lijdt. Leer toch eens out of the box te denken! De branche doet of zorg een roeping is maar het constante geschreeuw om meer budget en geld maakt het tot betaalde liefde. Daar wordt normaliter één partij altijd ongelukkig van.

  Kijk even mee:

  Een verpleegkundige niveau 5 verdient volgens CAO netto maximaal zo’n 15 euro per uur. Datzelfde zorguur wordt voor € 60 tot 80,- gedeclareerd en door de gemeenschap opgehoest.

  Is er dan niemand zo slim ‘andersom te rekenen’ en zich af te vragen in welke bodemloze put dat tussenliggende geld verdwijnt? Werkgeveraandeel oké maar deze proporties? 1+1= 2 en geen 3. Als je dan door beroepsdeformatie niet doorgrondt dat de zorginstellingen hun overhead onder de post directe kosten boeken, blijf je in kringetjes draaien.

  Staaf het eens out of the box aan de hand van dit voorbeeld in ronde bedragen:
  Als niet-gecontracteerde zorg mogen ZZP’ers slechts € 55,– declareren tegenover gecontracteerde zorg € 63,– tot € 80,–

  De declaratie die de cliënt voor niet-gecontracteerde zorg indient wordt echter maar voor 75% vergoed. De ZZP’er staat daarmee voor de keuze dat slechts 75% van haar werkzaamheden vergoed wordt. Tenzij de klant bereid is die 25% te betalen. Dat is nooit het geval. Dus accepteert zij dat voor dit bedrag. En MET PLEZIER volgens econoom Mathijs Bouman in Nieuwsuur van 21 augustus. Hij maant zorgbeslissers niet langer traditioneel te denken.

  Een ZZP’er krijgt derhalve van die ingeschaalde werkzaamheden van € 60-€80, slechts € 55,05 en na aftrek € 41,28. Zet dat ook nog even af tegen de loondienstslaaf van CAO 15 euro. Wat heet strijkstok!

  Out of the Box is het eenvoudig rekenenwant er valt op de zorg minimaal 25% te bezuinigen. Moet er wel voor openstaan. Je dwingt zorginstellingen te bezuinigen op hun overhead. Lees bureaucratie terugdringen en bezuinigen op panden & auto’s. Plus dik betaalde afgeserveerde ex-politici in de directie.

  Of je zet ZZP’ers aan het bed nu er handjes tekort zijn in plaats van ze financieel te wurgen of de branche uit te jagen.

  Beroepsgedeformeerde, pak eens een kopje thee, laat bovenstaande op je inwerken en probeer een analyse te maken die in andere branches gemeengoed is. Zonder aannames ingefluisterd door de Zilveren Kruisjes. Gewoon nuchter andersom denken. Heb je later wel wat sterkers nodig dan thee. Ik lees de conclusie in de reacties op dit stukkie.

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Vergelijk & bespaar snel op je zorgverzekering

In 5 makkelijke stappen een betere & goedkopere dekking

zorgverzekering vergelijken

"eenvoudiger kan niet"

Meneer van den Biggelaar uit LIEMPDE
1 uur geleden, zorgverzekering

"Goed"

Anoniem uit HOOFDDORP
4 uur geleden, zorgverzekering

"Geen 5 sterren omdat informatie over dekking beter kan denk ik. Wel erg fijn dat deze site bestaat!"

Anoniem uit HENGELO OV
7 uur geleden, zorgverzekering

"Ben hét beu om teveel te betalen voor dingen die ik niet nodig hebben dat doe ik al 4 jaar lang en tegen mij zeggen ze dat ik kan waarschijnlijk een zorgverzekering vanuit de Gemeente kan krijgen maar ze laten niks van zich horen"

Meneer Fransen uit BREDA
2020-01-19, zorgverzekering

"Thanks"

Meneer Parab uit AMSTELVEEN
2020-01-19, zorgverzekering

"Helder en overzichtelijk!"

Anoniem uit BREDA
2020-01-19, zorgverzekering

"Makkelijk invullen en goede collectiviteit aanbieding. Wat ik miste: op osteopathie te kunnen zoeken. Dit kon wel bij een andere zorgvergelijker. Drie verzekeringen selecteren en naast elkaar zetten om te vergelijken, kon vroeger wel bij independer."

Mevrouw Sluis uit LEUSDEN
2020-01-19, zorgverzekering

"GOOD"

Mevrouw Osinska uit TILBURG
2020-01-19, zorgverzekering

"Gratis tandongevallenverzekering"

Anoniem uit NIEUWEGEIN
2020-01-18, zorgverzekering

"Makkelijk, duidelijk, snel, binnen een paar minuten gepiept. Makkelijker dan zelf alle websites afgaan. Gratis tandongevallenverzekering is ook een mooie bijkomstigheid."

Anoniem uit UTRECHT
2020-01-18, zorgverzekering

"gaat snel en vrij duidelijk"

Mevrouw Torrejon Caceres uit AMSTERDAM
2020-01-18, zorgverzekering

"Zeer gebruiksvriendelijk en overzichtelijk zorgverzekering kunnen afsluiten."

Anoniem uit DEN DUNGEN
2020-01-18, zorgverzekering

"Omdat ze verdienen!."

Anoniem uit COEVORDEN
2020-01-17, zorgverzekering

"Super snel geregeld met independer!"

Anoniem uit GOUDA
2020-01-17, zorgverzekering

"Website van de eeuw! "

Mevrouw Walraven uit LIEMPDE
2020-01-17, zorgverzekering