Prinsjesdag: wat verandert er in 2016 aan je energierekening?
Deel met een vriend:

Prinsjesdag: wat verandert er in 2016 aan je energierekening?

Rond Prinsjesdag wordt bekendgemaakt welke belastingtarieven volgend jaar wijzigen, zo ook voor energie. De tarieven die van invloed zijn op je energierekening voor 2016 zijn nog niet bekend. Zo weten we bijvoorbeeld nog niet wat er gebeurt met de heffingskorting of de ODE (opslag duurzame energie). Wel is er al wat bekend over de regeling voor lokale opwekking van energie.

Meer korting voor lokale opwekking energie

De regeling voor lokale opwekking van energie verandert in 2016. Hierdoor kan je energierekening er anders uit komen te zien. Consumenten kunnen hun eigen energiecoöperatie oprichten. Denk dan aan een flat waar zonnepanelen op het dak worden geplaatst. De opwekking wordt vervolgens verdeeld over de bewoners van de flat.

Op dit moment krijg je hiervoor een korting van 7,5 cent per kWh op de energiebelasting. In 2016 stijgt deze korting naar 9 cent per kWh. Het is nog onduidelijk of dit inclusief of exclusief BTW is. Deze korting geldt voor de eigenaren van de opwekkingsinstallatie, maar ook voor degene die er gebruik van maken.

Voor de rest zijn er op het gebied van energie nog geen andere cijfers of concrete veranderingen bekend. Wanneer hier meer informatie over is, lees je het op ons weblog.

Lees meer over: energie

Reacties

5 Antwoorden op “Prinsjesdag: wat verandert er in 2016 aan je energierekening?”

 1. hans de kritikaster schreef op 

  Zelden wordt er in een, eerder opgefokte markt, zoveel tam-tam gemaakt, terwijl de spelregels nog helemaal onduidelijk zijn. Laat eens berekenen hoeveel procent van de huishoudens gebruik kan/wil maken van het zonnepanelencircus. Misschien rijst dan de vraag of we (jullie) hier wel goed bezig zijn! Nu begint er ook nog een bouwmarkt i.s.m. een energieleverancier oorverdovend te trommelen, adviezen en kortingen te ‘verkopen’……terwijl ook Ikea zich opmaakt met eigen (chinese) panelen.

  Ik wordt er inmiddels moe van!

  Waarom worden de grootverbruikers (industrie), die maar de helft voor hun energie betalen, niet aangepakt en onze particuliere energierekeningen eerlijk gecorrigeerd?

  Het positieve bericht: Collectieve grootprojecten zijn te prefereren boven het klein-klein-gedoe met minder dan 10 panelen met een onzekere uitgang. Dáár kan Independer-energie ook beter haar (overtollige?) energie insteken.

 2. Peter Panne schreef op 

  Wij hebben al jaren zonnepanelen en zijn hier erg tevreden over. Bijna terugverdiend en voel me goed bij onze groene bijdrage.

  1. hans de kritikaster schreef op 

   @Peter Panne. Niets op uw ‘verdiensten’ aan te merken, u neemt wat u aangeboden wordt, maar wèl op het feit, dat er verdieners en betalers zijn…….!! Iemand betaalt toch uw nul-tarief……..toch?

   En groen? Het RWE en haar dochtermaatschappijen doet groen, maar is zo zwart als……kolen!!

   Heeft u overigens gebruik gemaakt van de aangeboden diensten van Independer? Het aanbod m.b.t. zonnepanelen of een contract afgeslopten via de Independer-vergelijkingssite?

   1. HereIsTom schreef op 

    @hans de kritikaster; Ik snap uw probleem niet zo?
    Wat is er mis met zonnepanelen voor eigen gebruik?
    Als u bijv. 3000kWh aan stroom verbruikt kunt u 10 zonnepanelen van 300Wp plaatsen, deze leveren dan bijna 3000kWh per jaar op, waardoor u geen stroomrekening meer heeft en de panelen in ongeveer 5 jaar heeft terugverdient en u daarna nog 25 jaar gratis stroom heeft van uw zonnepanelen!
    U kunt offertes opvragen bij diverse zonnepanelen leveranciers zodat u een goede keuze kunt maken!

    1. hans de kritikaster schreef op 

     @Herels Tom. Mijn bedenken is, dat al diegenen die géén zonnepanelen willen of kunnen plaatsen helemaal geen zullen voordeel hebben, maar wel de totale kosten voor het bereidstellen van energiecentrales vol moeten meebetalen, want die zet je niet éven uit op het moment dat de zon gaat schijnen. Zonnepaneelbezitters moeten ook ´s avonds en ´s nachts terugvallen op deze centrales. Inmiddels worden er subsidies gereserveerd, waarmee ook niet iedereen iets kan. Het systeem is maatschappelijk gezien onevenwichtig en bij de bedoelde doelgroep is er helemaal nooit iets terug te verdienen. Deze doelgroep zijn de niet-huizenbezitters, huizen met een verkeerde ligging op de zon, bomen in de omgeveing die niet gekapt mogen worden enz. Waarom niet collectief op de eindeloos lege weiden bij een bewoond gebied een zonnepaneelpark voor een heel wijk plaatsen? Nog beter, het hele verhaal in Africa neerzetten en een stroomkabel naar Europa trekken………
     Het te kleine opzetten van een lange termijn en mondiaal probleem baart mij dus vooral zorgen.

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Energie vergelijken en direct afsluiten

Check in vijf minuten wat voor jou de beste energieleverancier is

energie vergelijken

"goede online service, personeel dat meedenkt aan de tel. een absolute aanrader.!"

Anoniem uit HAARLEM
2017-10-30, autoverzekering

"Snel verzekerd"

Anoniem uit ALMERE
2017-11-15, beste-in-1-pakket

"alles perfect"

Dhr. S. Pasquali uit ROTTERDAM
2017-11-01, autoverzekering

"Supersnel en met een goed gevoel heb ik een zorgverzekering afgesloten. Ik wacht op de bevestiging . Daarna krijgt u( hopelijk) ook de laatste ster! Vr. Gr."

Mevr. M.W.S. Van Veenendaal uit IJSSELSTEIN UT
2017-11-19, zorgverzekering

"Zeer tevreden "

Dhr. J.J. Wassenberg uit ROERMOND
2017-11-06, overlijdensrisicoverzekering

"Gewoon goed!"

Dhr. S. Kalai uit GOUDA
2017-09-13, autoverzekering

"snel en duidelijk"

Mevr. I. Pavlenko uit MAASTRICHT
2017-09-11,

"Snel en makkelijk"

Anoniem uit ROTTERDAM
2017-09-03, reisverzekering

"Goede dienstverlening. Jammer dat ik tijdens het afsluiten vd verzekering niet meer info kreeg over de mogelijkheid om ook kinderen mee te verzekeren. Ik neem aan dat dit later in het proces van afsluiten nog ter spake komt."

Dhr. R. Mouissie uit DORDRECHT
2017-11-11, overlijdensrisicoverzekering

"perfect"

Dhr. R.N. van Hamburg uit MAASSLUIS
2017-09-27, autoverzekering

"Level of clarity provided by categorizing the details helped me to choose right insurance and hence the rating"

Dhr. V.N.R. Holenarasipura uit EINDHOVEN
2017-11-19, zorgverzekering

"goed telefonisch geholpen bij afsluiten verzekering"

Anoniem uit ASSEN
2017-11-14, autoverzekering

"Overzichtelijk, je kunt snel een goede keuze maken. Als je dieper op iets wilt inzoomen is er genoeg informatie beschikbaar. Top!"

Dhr. E. Tolk uit BREDA
2017-11-13, zorgverzekering

"Good service"

Anoniem uit LEIDEN
2017-11-10, autoverzekering

"Snelle reactie en goede informatie."

Dhr. M.B.J. Van Van Ombergen uit AMERSFOORT
2017-11-09, autoverzekering