De rente die je over je restschuld van je hypotheek betaalt, wordt langer aftrekbaar. Dit heeft het kabinet vorige week afgesproken in het begrotingsoverleg. De periode wordt verlengd met 5 jaar, waardoor je de rente 15 jaar kunt aftrekken van de belasting. Het is nog even spannend omdat Prinsjesdag nog niet is geweest, maar het is vrijwel zeker dat deze maatregel per 1 januari 2015 ingaat.

Restschuld meenemen in hypotheek

Bij veel Nederlanders staat het huis ‘onder water’. Dat betekent dat de hypotheek hoger is dan de waarde van de woning. Dat is niet erg zolang je de woning niet verkoopt. Doe je dat wel dan blijf je met een restschuld zitten. Als je een andere woning koopt, is het fijn als je deze restschuld kunt meenemen in je nieuwe hypotheek. De rente die je over de restschuld betaalt, wordt nu dus maximaal 15 jaar aftrekbaar.

Aparte hypotheek voor restschuld

De restschuld moet je uiteraard ook aflossen. Het is slim om hiervoor een aparte hypotheek af te sluiten, die net zo lang loopt als de rente aftrekbaar is. Doordat de aftrekbare periode bij restschuld is verlengd, kun je je restschuld nu in 15 jaar aflossen. Zo krijg je lagere maandlasten. Op dit moment werken niet alle banken mee aan het meefinancieren van de restschuld. Door het verlengen van de aftrekbare periode worden banken hier hopelijk wat soepeler in.

Persoonlijke lening voor restschuld

Wil de bank je restschuld niet meenemen in je hypotheek? Dan kun je een persoonlijke lening of doorlopend krediet afsluiten. Maar dan moet je wel voldoende inkomen hebben. De rente voor deze lening is ook aftrekbaar. Je lost je restschuld in maximaal 10 jaar af.

Dubbele hypotheeklasten

Het kabinet zou ook hebben afgesproken dat dubbele lasten langer aftrekbaar worden. Nu kun je de rente van beide woningen 2 jaar lang aftrekken van de belasting. Deze periode wordt nu verlengd naar 3 jaar. Voorwaarde is natuurlijk wel dat één van de woningen te koop staat.

Huis kopen?

Checken hoeveel hypotheek jij maximaal kan krijgen? Gebruik onze handige tool

Praat meeÉén reactie op “Restschuld hypotheek langer aftrekbaar”
  1. Sint schreef op 

    Sinterklaas is weer in het land en weer speciaal voor de huizenbezitters!

    (maar mensen vergeet niet dat het een sigaar is uit eigen doos en uit de doos van hardhurende Nederlanders).

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Dit vinden onze klanten van ons
9,2
Op basis van 375.630 klantbeoordelingen hoe we dit berekenen bekijk ze allemaal
Good overview and explanations, but progress saving isn't always working
8