Restwarmte als alternatief voor aardgas: wat is dat?
Tip een vriend:

Restwarmte als alternatief voor aardgas: wat is dat?

In Nederland wordt ruim de helft van de energie gebruikt voor warmte. Bijvoorbeeld om huizen en gebouwen te verwarmen en te zorgen dat er warm water uit de kraan komt. In 2014 hebben we volgens het CBS 38 miljard kubieke meter aardgas verbruikt. Maar de gasvoorraad is niet oneindig. Minister Kamp komt daarom met alternatieven om minder gas te gebruiken. 

De minister wil dat er in Nederland meer stadsverwarming met restwarmte komt. Daarover heeft hij op 2 april een brief geschreven aan de Tweede Kamer. Bij stadsverwarming wordt gebruikgemaakt van restwarmte. Restwarmte is overgebleven warmte die bijvoorbeeld bij fabrieken en afvalverwerking ontstaat. Deze restwarmte kan gebruikt worden voor huishoudens.

Restwarmte in Nijmegen en Zuid-Holland

Een voorbeeld van het gebruik van restwarmte vind je in Nijmegen. Daar gebruiken ze in een woonwijk warmte die vrijkomt bij een vuilverbrander in de omgeving. Met de warmte die vrijkomt bij de verbranding van huisvuil, wordt water opgewarmd. Vervolgens stroomt dit door dikke leidingen naar de woningen.

Ook zijn ze in Zuid-Holland bezig met het opzetten van een warmterotonde. Daarmee wordt restwarmte uit de haven van Rotterdam gebruikt voor de glastuinbouw en omliggende huishoudens. In Scandinavische landen wordt al bijna de helft van de huizen verwarmd met restwarmte. In Nederland is dit nog maar 5%.

Nieuw warmtenet voor restwarmte

Om massaal gebruik te maken van restwarmte, moet er een nieuw warmtenet opgezet worden. Dat is een flinke investering. Minister Kamp komt binnenkort met een wetsvoorstel hiervoor.

Geen eigen cv-ketel bij restwarmte

Wanneer er ook in jouw huis restwarmte wordt gebruikt, heb je geen eigen cv-ketel meer. Je krijgt stadsverwarming en je kan (voorlopig) niet meer je eigen energieleverancier kiezen. Wat vind jij hier van? We horen het graag in een reactie onder dit artikel!

Lees meer over: energie

iedere maand de beste
artikelen in je mailbox?

meld je aan voor de nieuwsbrief

Reacties

Één reactie op “Restwarmte als alternatief voor aardgas: wat is dat?”

  1. hans de kritikaster schreef op 

    Nood doet deugd.

    Het bewustzijn, dat nederlanders steeds meer van energiebronnen vanuit het buitenland afhankelijk worden nu het eigen aardgas eindig blijkt te zijn, geeft alleen maar aan, dat er geen energievisie op de lange termijn bestaat. Het verdelen over meerdere bronnen is nu tenminste al een strategie. Wind, restwarmte, olie, kolen, atoomenergie, zonnepanelen, biogas enz. verkleint nationale risico’s. De individuele burger kan daardoor tenminste uit meer bronnen kiezen. Daar ook bij energiekosten door de consumenten het diepste kostenpunt opgezocht zal worden, lijkt mij dat de enige bepalende factor. Maakt niet uit waar de energie vandaan komt…….afgezien van een paar milieufreaks misschien! Restwarmte is goedkoop, maar deze warmte met goed geïsoleerde leidingen te kunnen verdelen gaat eerst weer hoge investeringskosten veroorzaken. Dus goedkoper zal het waarschijnlijk NIET worden.

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Energie vergelijken en direct afsluiten

Check in vijf minuten wat voor jou de beste energieleverancier is

energie vergelijken

"Top, ik heb wat ik op zoek was."

Dhr. Kruszko uit BUNSCHOTEN-SPAKENBURG
5 uur geleden, rechtsbijstandverzekering

"Duidelijk en snel afsluiten"

Anoniem uit HILVERSUM
7 uur geleden, woonverzekering

"Altijd genoeg keuze en goede en duidelijke uitleg. Wat ik zelf heel prettig vind is dat je onder je eigen account 1 overzicht hebt met wat voor verzekeringen je hebt afgesloten, meerdere aanbieders onder 1 dak."

Dhr. Zeijlmans uit ANDIJK
2019-05-24, rechtsbijstandverzekering

"goede vergelijking"

Anoniem uit EDE GLD
2019-05-24, autoverzekering

"Duidelijk overzicht van alle gegevens om mee te vergelijken en altijd goede extra aanbieding zowel bij zorg en auto verzekering"

Mevrouw van der Scheer uit GRONINGEN
2019-05-24, autoverzekering

"ik heb ervaring met independer.eengoede.alleen die brand.dat heb ik tegen.maar ik heb gedaan wat ik kon.ondanks debrandwonden heb ik deze woning gered.zo erg was het.kon me niks schelen pijn is relatief.ik voelde het niet op dat moment groet J.Verla"

Meneer Verlaan uit AMSTERDAM
2019-05-24, woonverzekering

"Dit is de eerste keer dat ik via jullie een verzekering sluit"

Anoniem uit ZAANDAM
2019-05-24, reisverzekering

"goed duidelijk en makkelijk "

Dhr. Willemsen uit WOLDENDORP
2019-05-24, lenen

"zeer snel en eenvoudig de beste en goedkoopste verzekering afgesloten ."

Dhr. Mol uit ALMERE
2019-05-24, reisverzekering

"VEEL DUIDELIJKE INFO"

Anoniem uit 'S-GRAVENHAGE
2019-05-24, reisverzekering

"werkt gewoon top!"

Dhr. Van De Wiel uit DRUNEN
2019-05-24, energie

"Top"

Mevrouw Hendrikse uit ROTTERDAM
2019-05-24, autoverzekering

"GOED"

Anoniem uit UTRECHT
2019-05-24, energie

"Helemaal top"

Anoniem uit MAASSLUIS
2019-05-24, energie

"Goed en snel geregeld "

Dhr. Wijk uit SCHAGEN
2019-05-24, overlijdensrisicoverzekering