Rutte III: energierekening omhoog
Tip een vriend:

Rutte III: energierekening omhoog

Op Prinsjesdag maakte de overheid de begroting voor 2018 bekend. Hierin staat dat de Opslag Duurzame Energie (ODE) en energiebelasting omhoog gaan. Dit betekent dat energie voor een gemiddeld huishouden 70 euro duurder wordt. En in het nieuwe regeerakkoord staat dat de energiebelasting de komende jaren verder gaat stijgen. Wij vertellen je meer over de reden hiervan, én wat je kunt doen om niet te veel te betalen.

Investering in duurzame energie

Iedereen die in Nederland energie verbruikt betaalt de ODE en energiebelasting. Waarschijnlijk sta je hier niet bij stil, want deze kosten zitten verwerkt in je maandbedrag. Met de opbrengsten hiervan investeert de overheid in duurzame energie. Maar de afgelopen jaren zijn we gemiddeld minder gas en elektriciteit gaan gebruiken. Hierdoor zijn de opbrengsten voor de overheid ook minder geworden. Deze opbrengsten zijn wel nodig om genoeg te kunnen investeren om de doelstellingen uit het energieakkoord te halen. In 2018 stijgen daarom de tarieven voor de ODE en energiebelasting.

20172018Stijging
ODE elektra per kWh (excl. btw)€ 0,0074€ 0,013278%
ODE gas per m3 (excl. btw)€ 0,0159€ 0,028579%
Energiebelasting elektra per kWh (excl. btw)€ 0,1013€ 0,103772%
Energiebelasting gas per m3 (excl. btw)€ 0,25244€ 0,257752%

Een gemiddeld huishouden verbruikt per jaar 3.500 kWh elektriciteit en 1.500 m3 gas. Inclusief btw stijgt de ODE dan dus met € 47,32. Voor energiebelasting gaat het om een stijging met € 20,10 inclusief btw. In totaal wordt de energierekening volgend jaar dus bijna € 70,- duurder.

Rutte III: energierekening verder omhoog en salderingsregeling afgeschaft

Ook staan er maatregelen in het regeerakkoord van Rutte III die de energierekening duurder maken. Bij Independer verwachten we dat een gemiddeld huishouden in 2019 ongeveer € 200,- meer kwijt is aan energiebelasting dan nu. Dit komt doordat de energiebelasting stijgt en de ‘vermindering energiebelasting’ afneemt. De ‘vermindering energiebelasting’ is een compensatie die ieder huishouden van de overheid ontvangt als zij elektriciteit afnemen. Deze compensatie wordt de komende jaren waarschijnlijk minder. Hierdoor stijgt het bedrag dat je aan je energieleverancier moet betalen.
En heb je zonnepanelen op je dak liggen? Dan kun je vanaf 2020 geen gebruik meer maken van de salderingsregeling. In plaats van in 2023, wordt deze drie jaar eerder afgeschaft. Door deze regeling wordt je opgewekte energie weggestreept tegen de energie die je verbruikt. Over die energie betaal je dan geen energiebelasting. Voor deze regeling komt er een terugleversubsidie in de plaats. Bij Independer houden we dit nauwlettend in de gaten. Als hier meer over bekend wordt, dan lees je dit op ons weblog.

Energie vergelijken

Iedereen gaat in 2018 deze hogere tarieven betalen. Ook als je voor één of meerder jaren een vaste energieprijs hebt afgesproken met je energieleverancier. De ODE en energiebelasting staan hier namelijk los van. Ook als je overstapt naar een andere energieleverancier heb je hier dus mee te maken. Maar heeft een andere energieleverancier lagere leveringstarieven? Dan kun je zeker besparen door over te stappen. Maak nu een vergelijking en kijk of dit voor jou interessant is.

Lees meer over: energie

iedere maand de beste
artikelen in je mailbox?

meld je aan voor de nieuwsbrief

Reacties

30 Antwoorden op “Rutte III: energierekening omhoog”

 1. Marga schreef op 

  Ik ben blij dat jullie ons op de hoogte houden van deze veranderingen want ik denk dat veel mensen dit ook niet weten zo kun je maandbedrag al iets hoger zetten dat je niet erg in de problemen komt. Ik weet nu wat ik kan doen.

  1. dhr. c musters schreef op 

   Als jullie er niet waren ,wie zou ons dan informeren. juist niemand. hartelijk dank hiervoor.

  2. Beste Marga en c musters,

   Fijn om te horen dat jullie dit een interessant artikel vinden.
   Het maandbedrag iets hoger zetten is inderdaad een goede manier om te voorkomen dat je moet bijbetalen op de eindafrekening. Je moet dan wel per maand iets meer betalen, maar vaak is dit beter te doen dan een groot bedrag bij op de eindafrekening.

 2. Ger Derks schreef op 

  Hoe je het ook draait of keert, de gebruiker is altijd de klos.
  Neem je minder energie af, dan krijgt de regering ook minder in kas, vandaar de verhogingen.
  Bezuinigen op energie kost dus alleen maar geld.

  1. Dirk schreef op 

   helemaal waar ,alleen met de autobrandstof klopt het niet we rijden meer dus meer inkomsten voor de graaiende regering ,maar brandstof niet goedkoper

   1. Ria van Meir schreef op 

    niemand die ooit eens in de mond neemt dat wij als Nederlanders ook het enige land zijn waar zoveel BPM op een auto geincasseerd wordt, in België kost een auto so wie so tientallen procenten minder.

 3. Rob schreef op 

  Geachte Independer,
  Gaat de overheid de steeds hoger wordende energiebelasting ook aanwenden om eigenaren van woningen met een gasaansluiting financieel bij te staan over uiterlijk 30 jaar de switch naar een energieduurzaam alternatief voor gas gemaakt te kunnen hebben?
  Een dergelijke overgang is voor een gemiddelde huiseigenaar onbetaalbaar.
  Vriendelijke groet,
  Rob.

  1. Beste Rob,

   Het is inderdaad een groot bedrag dat je moet betalen om van het gas af te gaan. Om hierin bij te dragen bieden gemeenten wel subsidieregelingen aan om hierbij te helpen en dit te stimuleren. Ik verwacht dat dit in de toekomst ook blijft gebeuren of nog verder uitgebreid gaat worden. Welke plannen hier nog meer voor zijn weten wij niet. Zo gauw wij daar meer over weten zullen wij dit uiteraard ook delen.

 4. Jan Koster schreef op 

  Ik baal ontzettend van het feit dat de salderingsregeling drie jaar eerder zal worden afgeschaft. Die terugleversubsidie zal een stuk minder interessant zijn. Er is echter nog hoop, omdat de meerderheid in de 2e Kamer slechts op één zetel berust en de 2e Kamer niet akkoord zal gaan met dit voorstel.

  1. Beste Jan Koster,

   Voor zonnepaneelbezitters is het inderdaad vervelend dat de salderingsregeling eerder zal worden afgeschaft. Nu is het inderdaad nog zo dat dit goedgekeurd moet worden en ook is nog niet duidelijk wat de terugleversubsidie gaat worden. Mogelijk komt hier dus een interessante terugleversubsidie voor in de plaats.

 5. Harry Quist schreef op 

  Het is wel duidelijk dat het volgend kabinet met een verzwaring van de vaste lasten aankomt en het aan de bevolking is om daar nu al rekening mee te houden en dat kan door alle contracten te laten aflopen en op zoek te gaan naar de goedkoopste aanbieder en begrijp opmerkingen zoals trouw aan de energieleverancier best en de consequenties moet accepteren wanneer de vaste lasten uw besteedbaar inkomen overschrijd al bestaan er allerlei pleisters op de wonden zoals toeslagen en kwijtschelding , vraag deze tijdig aan en wens iedereen het beste met dit kabinet ….

 6. Peter van Os schreef op 

  Wat zijn de gevolgen voor Stadsverwarming?
  De ACM stelt jaarlijks de (maximale) tarieven vast, gebaseerd op het principe, dat de kosten niet duurder mogen zijn, dan de kosten met een gasaansluiting (het-niet-meer-dan-anders-prijs). Berekend wordt een aantal besparingen op basis van extreem hoge kosten:
  – aanschaf en montage HR-ketel; euro 675 ex BTW TE HOOG
  – onderhoud euro 40 ex BTW TE HOOG
  – aanschaf warmtewisselaar: complete ONZIN; maakt deel uit van de moderne HR-ketel; euro 1.625 ex BTW TE HOOG; onderhoud euro 37 ex BTW (overbodig) TE HOOG
  – rentebesparing; je hoeft niet te investeren, dus kan het geld op je spaarrekening blijven staan; voordeel? bijna 4%, terwijl je maximaal 0,2% rente van je bank ontvangt
  – heb je toevallig een beetje spaargeld en val je onder de vermogensrendementsheffing, dan bof je, want je mag dan bijna 8% betalen en ontvangt nog steeds slechts 0,2%
  – overnemen of zelf aanschaffen van de apparatuur is NIET mogelijk!!
  – je laten afsluiten van de stadsverwarming is ook NIET mogelijk; de vaste lasten (90% van de energierekening gaan gewoon door.

  Door al deze onzin betalen bewoners met Stadsverwarming honderden EURO’s per jaar TEVEEL.

 7. C van Gent schreef op 

  Ik dacht dat elektriciteit goedkoper zou worden en gas duurder?
  Hoe zit dat dan?

  1. Beste C van Gent

   In het regeerakkoord is opgenomen dat de energiebelasting en ODE van zowel elektriciteit en gas duurder worden. Dit is ook het enige dat bij ons bekend is. Het is wel zo dat het uiteindelijke bedrag dat aan elektriciteit betaald moet worden voor energiebelasting en ODE lager ligt dan dat van gas. Maar ook voor elektriciteit zal het bedrag stijgen.

 8. Ruben schreef op 

  Het zijn gewoon ratten, stimuleren en dan de kop eraf :(

 9. Jan Bos schreef op 

  Dit is nou onze overheid ten voeten uit. Van een overheid verwacht je stabiliteit en continuïteit. Maar niet van deze Haagse ratten. Eerst stimuleren dat je zonnepanelen aanschaft en direct daarna hiervoor worden gestraft. Idem voor de electrische/hybride auto, de aflossing van de hypotheek en ga zo maar door. En van de verkiezingsprogramma’s hoef je het ook niet te hebben: zodra ze iets te zeggen krijgen zijn ze alle beloften vergeten.

 10. erik schreef op 

  Salderings regeling was tot 2023 !! lees nu dat deze is terug gedraaid naar 2020??
  schandalig dat dit zomaar kan en hoe is dit in godsnaam mogelijk ik heb nog nooit zo’n onbetrouwebare regering meegemaakt.
  Ik maar denken dat regeren vooruit zien is nou met deze nieuwe regering zijn we mooi de klos
  en maar zeggen dat we erop vooruit gaan.
  Ze waren alleen vergeten te vertellen dat we flink meer belasting gaan betalen maar goed dat deden we we toch al graag..
  Hou je hart maar vast want er komt nog veel meer aan.

 11. Beer van der Put schreef op 

  Helaas en zwaar k*t, 4 more years of yes we scam!

  Tip: Ben heel zuinig op je oude “domme” meter en koop je zonnepanelen 2e hands op marktplaats, salderen doen we zelf. Wellicht handig als je het zelf niet bent, om er een elektricien bij te halen, breakdance op een ladder is niet aan te raden.

  Je mag in ons vrije land -volgens een uitspraak van het Europese hof- een sluwe-meter weigeren, ook al zegt het mannetje aan de deur van niet. Door die slim-sluwe-meter en de subsidie van onze (r)overheid ben je ineens geregistreerd stroomproducent geworden. Naar mijn mening schijnt de zon gratis en zijn ondeugdelijk ontworpen en slecht geconstrueerde, teveel geld verslindende, tegen die tijd achterhaalde, jsf-straaljagers niet nodig, we bombarderen nu al ellende genoeg met die F16’s.

  Deze zgn. “slimme” meters bleken volgens een onderzoek o.a. 600% meer verbruik te tellen dan daadwerkelijk verbruikt was, ze verbruiken ook zelf stroom en stralen je gegevens (tevens hack-baar voor het dievengilde) naar de net beheerder, wat heet slim…

  1. Ben schreef op 

   Wat hebben straaljagers met de oorspronkelijke stelling te maken?? Verkoop op facebook deze onzin, daar hoort het thuis!

   1. Beer van der Put schreef op 

    Dat heeft met keuzes (bv geldverspilling, angstporno, veel oorlogsleed/industrie, de boel naar de kloten helpen, ipv het met z’n allen het eerlijk te verdelen op 1 aardkloot) van onze “volksvertegenwoordiging” te maken en daarbij doe ik niet aan faecesbook.

    Dat jsf-drama is maar een voorbeeldje (naast de betuwe-lijn, de FIRA, brakke oorlogs-missies om uranium, olie en papaver, etc.)

 12. Harry Quist schreef op 

  Soms is vervangen beter dan repareren als het om de intercom van een appartementencomplex gaat en open kan doen als je door het kraken een stem hoort en maar open doet , tot de verkeerde aan je deur staat en een WIFI camera op wil hangen. Geen toestemming van de woningcorporatie maar ook de politie praat over privacy en 24/7 opnames dat via de meldkamer zou moeten en riep bewoners op hun IP nummers in te leveren zodat zij kosteloos konden genieten van uw aangeschafte en “illegaal” geplaatste camera waar zij nog steeds geen toestemming voor willen verlenen , geldgebrek over de rug van de burger waarbij niemand durft zijn beklag te doen , de onderste laag van de piramide is immers smaller dan het topje van de macht ? Uw mening mag gehoord worden .

  1. Ben schreef op 

   Ook deze bijdrage heeft helemaal niets te maken met het oorspronkelijke bericht. Gelieve dit soort opmerkingen op facebook te plaatsen!

 13. Beer van der Put schreef op 

  Fijn Ben dat je het allemaal zo zuiver in de gaten houdt voor ons onwetende zielen, ik zou als ik jou was een sollicitatiebrief naar independer sturen.

 14. Harry Quist schreef op 

  Ben vroeger opgegroeid met de SGP en ging gescheiden van de vrouwen in de banken zitten om mee te zingen en te luisteren wat de dominee vertelde over het beloofde land Israël en stellig geloofde wat hij zei. Later was ik de betutteling in NL zat , verkocht mijn inboedel en kocht een open ticket Tel Aviv en schrok me dood , op een afgescheiden pier werd een uitgebreid interview gehouden en de ontvangst , uzi en brutale taxichauffeurs die mij naar kibbutz Nes Ammin bracht waarbij ik een contract moest ondertekenen dat ik het woord van God daar niet ging verkondigen terwijl deze kibbutz juist is opricht om een bemiddelde rol te spelen tussen het Jodendom en de Islam , MONDDOOD werd gemaakt en keerde terug naar ons mooie Nederland “vertel geen onzin maar vertel ons de waarheid ” meneer de predikant ….

  1. Beer van der Put schreef op 

   @Harry; Dan hadden ze die kibbutz beter bed and breakfest; “In de gelogeerde zionistische goyem-aap” kunnen noemen. Die honderden jaren oude olijfboomgaard hadden ze zeker voor een prikkie van een ouwe Palestijn kunnen overnemen (handig zo’n uzi en wat brutale taxi-chauffeurs bij het onderhandelen over je beloofde land), of hadden ze em al omgezaagd?
   En ondanks VN-resoluties, nederzetten de kolonisten vrolijk voort, alsof het een potje Katan betreft. Wel handig als je als land zelf de klemtoon mag bepalen (zoals in “geen-ocide” of “genocide” op de Gaza-strook).

   Ik denk overigens dat webmaster Ben dit ook onder de off-topic onderwerpen vindt vallen.

   Dus om nog even on-topic op die straaljagers terug te komen: Dat dagelijks -middels omgebouwde passagiersvliegtuigen- gesprayde wolkendek (google geo-engeniring, chem-trails/contrails), komt de opbrengst van je zonnepanelen anders ook niet echt ten goede.
   Ik heb dit niet van faecesbook of Hitser (want daar doe ik zoals je misschien wel weet, niet aan), maar gewoon van het met eigen ogen omhoog kijkende observeren van die boter-kaas-en-eieren/dambord-patronen, die tot een melkachtig-wolkendek uitwaaieren in de bijna nooit meer blauwe lucht… Je maakt mij niet wijs dat de condens van tegenwoordig over zulke eigenschappen beschikt, Ben…

   1. Beer van der Put schreef op 

    Excuses voor de verspreking @Harry.
    Het moest dus officieel taalkundig gezien B&B; “In de zionistisch gelogeerde goyem-aap” zijn, ik wilde je geenszins beledigen met deze verkeerde volgorde.

 15. Jan Koster schreef op 

  Wanneer je de verhoging van energierekening hoe dan ook wil vermijden zit er niets anders op om zelf te investeren. Aangezien de spaarrentes nog steeds niets voorstellen kun je beter je financiële reserve investeren, als je de mogelijkheid hebt. Ik had al zonnepanelen (75% van mijn elektriciteitsbehoefte wek ik zelf op) en ik zou ook wel alle benodigde warmte zelf willen produceren via extra zonnepanelen en warmtepomp, maar dat vergt een investering van zo’n 20K en lang niet iedereen is heeft die mogelijkheid. Daarnaast wil je ook nog voldoende reserve achterhouden voor onvoorziene (zorg) behoefte. Misschien ben ik in een bevoorrechte positie, alleen omdat ik wel zuinig geleefd en nu de beschikking heb over enige (niet veel hoor !) reserve. En zolang spaarrentes laag blijven blijft investeren een aantrekkelijk idee.

 16. Beer van der Put schreef op 

  Zo is het Jan, ik overweeg ook om in een nood-accu-by-pass systeem te investeren om de zonnepanelen op over te kunnen schakelen, voor het geval men weer eens met een apache-helikopter door een hoogspanningskabel heen vliegt (ook van onze belastingcenten). Het duurde de vorige keer nogal een tijdje voor ze die weer aan elkaar geknoopt hadden, een ontwikkelingsland had er om gelachen.

  Over grit gesproken. Iemand nog iets vernomen van dat met asbest vervuilde straal-grit uit Oekraïne? Onze trouwe (mensenrechten schendende) handelspartner (en tevens als hoofdverdachte, mede-ondertekenaar van het MH17-veto-zwijg-verdrag ook onderste steen medeplichtige) sinds onze visieloze-roerganger en zijn kompanen het referendum (wat dit soort shit beter had kunnen voorkomen, ware de uitslag ook echt een keer leidend ipv lijdend geweest) wederom van een duidelijk NEEN in een smiechterig verdraaid ja-knik verdrag manipuleerde.
  Vroeger noemde snorremans zoiets lebensraum creëren, nu dubbelop met die twee-traps asbest toevoeging, welkom in het 4e reich! En waarom wel stoer doen op het Maidan-plein, maar niemand van de liberale vrijheidsbrengers thuis op de Ramblas? Zullen we nog een keer een Fryske-opstand 2.0 gaan proberen?

  U mag een referendum organiseren tegen de sleepweet, maar daar doen we toch niks mee, we slepen em er toch ff grrristelijk vollig van naastenliefde doorheen. Zat die tinus van draaitollen666 te slapen toen Buma dit zomaar aan ons mede-deelde? Hans van Mierlo draait zich om in zijn graf -de reden van oprichting/zijn kroonjuwelen- met voeten getreden! Schande!

  Rutte 3 the sequal, nu nog geloviger, met inpandige-banen-carrousel en nog steeds een geweldige wachtgeld regeling… (helaas ontkwamen we dit keer niet meer aan die burgerlijke sollicitatieplicht, maar focus je op je wachtgeld, ze gaan toch meer btw betalen).

  Oja, zonnepanelen, sorrie Ben…

  1. Beer van der Put schreef op 

   Moest zijn: tegen de sleepwet ipv sleepweet (niet te verwarren met sleepweed), dus…

   Verwarring moet je ook mee uitkijken tegenswoordigs, met de uitbreiding van waakzame en dienstbare toepassingen en bevoegdheden in ons vrije europeese kickerlandje.

   Daarom ook een aanrader om te investeren in een goed waterfilter, zodat je de bijenverdwijnziekte niet krijgt, of raar gaat doen van de hormoonresten, chemokuur residuen, pesticiden en/of lozingen van het xtc-lab van de buren of de binnenkort lekkende kerncentrale van onze zuiderburen, waarvoor sommigen van ons wel jodium-pillen gratis kregen (ter geruststelling).

   Onze visionairs gaan hun toestemming aan o.a. Bayer/Monsanto voor het gebruik van glyfosaat (o.a. als hoofdbestanddeel in onkruidverdelger “Round-Up” een nieuwe naam voor het oude “Agent Orange” ter ontbladering/milieuramp van Vietnam) weer 10 jaar verlengen (!).
   Voordat het nieuws bekend werd vorige week, dat er NU al drie-kwart van alle insecten zijn/haar pijp heeft uitgeblazen, was EUSS nog van zins om het neanderlandse voorbeeld te gaan volgen en om het in heel de EU toe te gaan staan (was tot nu toe officieel verboden buiten nl), gelukkig gaan ze die beslissing nog eens bezien.
   Wel goed voor de werkgelegenheidcijfers en tegen de robotisering, het werk van insecten overnemen…

 17. Rob schreef op 

  Verbruik 100 % van je eigen energie accu paks zullen in rap tempo betaalbaar worden evt in combi met een electrische auto en jawel een electrische boiler dit alles slim geschakeld met je cv als naverbrander voor je boiler kun in ieder geval 6 maanden per jaar zelfvoorzienend zijn.
  Zorg ervoor dat als alles vol is en opgeladen je pv instalatie automatisch uitschakelt wij niets zij ook niet.
  Dan is er nog de mogelijkheid van een diesel generator 6000 wat om wat extra op te wekken in noodgevallen uiteraard met rode diesel kosten ca 0.15 euro per kwh.
  Eerst mensen ophitsen je bespaard etc etc en dan gaan belasten pfff geen goed woord voor over.
  Ik tank over de grens
  Ik doe mijn bootschappen over de grens
  Ik stook gratis hout
  Van mij krijgen ze zo min mogelïjk breng het nog liever naar onze belgen

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Verzekeringen vergelijken en direct afsluiten

Goedkope verzekering? Independer helpt jou gemakkelijk verzekeringen vergelijken

verzekering vergelijken

"Sluit altijd makkelijk en snel een verzekering af .."

Meneer Jansen uit VENLO
20 minuten geleden, autoverzekering

"Super service zelfs even gebeld. goed en netjes geholpen. "

Dhr. van Lunenburg uit LELYSTAD
56 minuten geleden, rechtsbijstandverzekering

"Altijd goed bereikbaar en goede tips. "

Anoniem uit LEIDSCHENDAM
1 uur geleden, reisverzekering

"we hebben net een nieuwe auto verzekering afgesloten,dat ging heel vlot."

Anoniem uit NUMANSDORP
1 uur geleden, autoverzekering

"makkelijk, snel geregeld"

Mevrouw Demir uit AMSTERDAM
1 uur geleden, autoverzekering

"overzichtelijk"

Anoniem uit ENSCHEDE
1 uur geleden, lenen

"Makkelijk en snel een verzekering vergelijken en afsluiten"

Anoniem uit SCHAGEN
2 uur geleden, rechtsbijstandverzekering

"klaar en duidelijk"

Anoniem uit NAARDEN
3 uur geleden, autoverzekering

"Makkelijk in gebruik en overzichtelijk"

Meneer Rodermond uit BILTHOVEN
3 uur geleden, autoverzekering

"laatste ster na afwikkeling van de aanvragen toch?"

Meneer Rayan uit REEUWIJK
3 uur geleden, woonverzekering

"overstappen gaat makkelijk"

Anoniem uit MEERSSEN
3 uur geleden, energie

"Overzichtelijk en snel geregeld"

Anoniem uit HAREN GN
3 uur geleden, energie

"Website duidelijk, whatsapp maakt het af wat betreft eventuele vragen."

Anoniem uit NIEUWLEUSEN
3 uur geleden, energie

"4"

Anoniem uit ARNHEM
4 uur geleden, autoverzekering

"All necessary information is sufficiently explained. The whole process was very fast and simple"

Dhr. Stosic uit LEIDEN
4 uur geleden, overlijdensrisicoverzekering