SNS REAAL in problemen: wat betekent dit voor jou?
Deel met een vriend:

SNS REAAL in problemen: wat betekent dit voor jou?

Het gaat niet goed met SNS REAAL. De bank/verzekeraar moet de steun die het vorig jaar van de overheid kreeg, terugbetalen maar dat kan het niet. En daarom overweegt SNS REAAL om onderdelen te verkopen. Maar wat betekenen deze berichten voor jou als klant van SNS REAAL?
Wat er precies gaat en staat te gebeuren, weten we niet. Want Independer.nl weet niets meer dan wat jij via de media hoort of ziet. Wel leggen we je uit wat de problemen bij SNS REAAL voor jou zouden kunnen betekenen.

Verzekeringsonderdelen verkopen

SNS REAAL heeft aangekondigd de verzekeringsactiviteiten waaronder Zwitserleven mogelijk te willen verkopen. Verzekerden ondervinden daar geen hinder van. Want de volgende eigenaar moet alle verplichtingen met klanten gewoon nakomen. Er zijn in Nederland talloze verzekeraars overgenomen. En in de praktijk zijn de overnemende partijen altijd hun verplichtingen nagekomen.

SNS Bank

SNS Bank is een systeembank. Dat betekent dat de overheid en collega banken/verzekeraars koste wat kost zullen voorkomen dat SNS REAAL failliet gaat. Want de gevolgen die dat heeft voor de Nederlandse, en zelfs de wereldeconomie, zijn dan niet te overzien. SNS REAAL moet 850 miljoen staatssteun die ze hebben ontvangen terugbetalen. Maar dat kunnen ze niet. De overheid zou dus wel gek zijn als ze aan de ene kant dat geld per direct opeisen en dan als gevolg daarvan SNS REAAL opnieuw moeten helpen.

Op basis van de informatie die nu bekend is uit de media vindt Independer.nl dat er geen reden is tot ongerustheid. Maar dat is op dit moment onze mening. Misschien goed om te weten: wij hebben zelf voor onze medewerkers een pensioenregeling afgesloten bij Zwitserleven en daar maken wij ons geen zorgen om.

Update: Op vrijdag 1 februari 2013 heeft de Nederlandse Staat besloten SNS Reaal te nationaliseren.

Lees meer over: autoverzekering, overlijdensrisicoverzekering

Reacties

31 Antwoorden op “SNS REAAL in problemen: wat betekent dit voor jou?”

 1. Lenie schreef op 

  Ik heb bij Zwitserleven een lijfrentepolis lopen.
  Ik heb inmiddels al een brief ontvangen, dat Zwisterleven het onderdeel Leven afstoot naar Reaal en alleen verder gaat met de Pensioenen.
  Bij een evt. verkoop van Zwitserleven zal dit dus betekenen, dat ik nog altijd bij Reaal blijf zitten. Ik ben nu aan het overwegen om mijn polis te gaan omzetten naar het produkt Banksparen, aangezien hier de garantieregeling wel voor geldt. Ik ben alleen nog niet op de hoogte van de kosten ,die hieraan verbonden zullen zijn.

 2. M. Riecker schreef op 

  Wat heeft een eventueel failliesement van SNS voor gevolgen voor de ASN Bank. SNS is uiteindelijk 100 procent aandeelhouder van ASN. Ze zullen SNS niet snel failliet laten gaan, maar toch.

  1. Beste M. Riecker,

   Zoals in het artikel staat is SNS Bank een systeembank. Dat betekent dat de overheid en collega banken/verzekeraars koste wat kost zullen voorkomen dat SNS failliet gaat.

   Want de gevolgen die dat heeft voor de Nederlandse, en zelfs de wereldeconomie, zijn niet te overzien. Dat houdt ook in dat onmogelijk is te zeggen wat de gevolgen voor ASN Bank zouden zijn.

   Met vriendelijke groet,

   Sander Bolt
   Independer.nl

 3. Jeroen van den Berg schreef op 

  En wat nu als de verzekeraar Reaal failliet gaat er er geen partij is die de failliette boedel wenst over te nemen? Ik heb destijds een Bedrijfspaarplan Lijfrente polis afgesloten (was fiscaal heel handig: bruto gespaard geld storten in een lijfrente polis, deze storting weer aftrekken dus netto kostte de inleg 0, alleen de bruto grondslag van je salaris, de basis o.a. voor je pensioen of eventuele WW uitkering bij ontslag, werd verlaagd met het spaarbedrag. Omdat de lijfrente een aanvulling op het pensioen was, was dit uiteindelijk altijd verstandiger (omdat de inleg immers jaren lang zou gaan renderen). Premievrij gemaakt. Nadeel van deze constructie: afkopen is heel kostbaar, alsnog loonbelasting betalen over de afgetrokken premies plus over het rendement en daar boven op een correctie heffing van 20% over het tegoed. Maar als geen een verzekeraar het aandurft om de openstaande verplichtingen van Reaal over te nemen, sta ik dan niet helemaal achteraan in het rijtje van crediteuren? En moet ik dan niet alsnog die 72% belasting gaan betalen als ik ooit het geluk zou hebben dat de curatoren medelijden met me hebben? Dan zou ik bijna denken: toch maar afkopen….

 4. P.van `t Hof schreef op 

  Wij hebben een Spaar-op-Maatrekening van 90.00,00 euroWelk bedrag krijgen wij uitgekeerd
  bij een evt faill.
  HG
  Piet

 5. Beste Piet,

  Het depositogarantiestelsel is gewoon van kracht. Dit betekent dat spaargeld tot € 100.000,- gegarandeerd is. Bij een en/of rekening is dit € 200.000,-.

  Met vriendelijk groet,
  Esther Stoops

 6. Erik schreef op 

  Naast ASN heeft SNS ook nog een beleggingspoot: SNS-Fundcoach.
  Hoe kan het daarmee gaan? Is hier nog een verhoogd risico gezien de situatie van SNS REAAL?

 7. Robert Berding schreef op 

  Levensverzekeringen zijn mooie beloftes. Nu elk jaar halen en over 20 tot 30 jaar zien wat er nog te halen valt of overblijft. Centrale banken scheppen geld uit lucht. Fractioneel bankieren met fiat geld is een
  pyramide spel. Geld is alle een schuld belofte sinds het niet gesteund wordt door goud.
  Jezus is maar een keer geweldadig geworden toen hij de geld woeker leenmannen met een zweep uit het voor portaal van de tempel verdreef. SNS wordt gewoon aan de staatsbank ABNamro gekoppeld.

 8. Ingrid schreef op 

  Ik heb 10 jaar bij een onderdeel van SNS Reaal gewerkt. Heeft dit ook gevolgen voor mijn pensioen. Is het verstandig om het pensioen over te sluiten of af te kopen?

 9. sem schreef op 

  ik heb hypotheek bij de snsbank wat gaat er gebeuren als sns failliet gaat

 10. Robert Berding schreef op 

  Sem. Als de SNS failliet gaat verandert er voor je hypotheek niets. Die blijft gewoon bestaan en je moet gewoon noraaal blijven betalen. Dat gebeurt door de curator net zoals bij de DSB bank.
  Maak je dus geen zorgen.

 11. sem schreef op 

  bedankt voor je informatie

 12. Danielle schreef op 

  SNS is wel bij hun klanten aan het opeisen dat de hypotheek wordt afgelost. Dat staat in de voorwaarden verborgen van de hypotheek. Dus…. nu gaat het slecht en moeten mensen over sluiten.
  Dat lijdt tot grote problemen, want waar je een paar jaar geleden als ondernemer kun je een hypotheek die je een paar jaar geleden kreeg bijvoorbeeld niet nu weer krijgen door dalende omzetten. Bovendien… als werknemer geldt uiteraard hetzelfde. Je kan momenteel wel geen baan hebben.

  Eén groot drama.

  1. Robert Berding schreef op 

   Er is geen probleem als de hypotheek schuld kleiner is dan de werkelijke taxatie waarde. De werkelike waarde
   kun je ongeveer bepalen door van de top in 2007 25 – 30% af te trekken. inderdaad staat er bij bijna alle hypotheek actes in de kleine letterjes dat de bank tot aflossing kan dwingen. Als je door omstandigheden niet het gewenste maandelijkse bedrag kunt aflossen, noem dan een klein bedrag dat je wel kunt aflossen.
   Doe dit vriendelijk en niet met een sub chefje, want die hebben niets te beslissen. Doe het met de manager van je kantoor.

   1. Danielle schreef op 

    Beste Ruud, je moet toch je hypotheek oversluiten bij een andere maatschappij en als daar moet je toch ook weer aantonen dat je de schuld kunt betalen? Dit staat los van of je per maand een bedrag kan aflossen.

    SNS wil geld zien van mensen aan wie ze een hypotheek hebben verstrekt.

 13. ruud schreef op 

  hoe zit het met levensverzekeringen afgesloten bij Reaal
  staan die ook bij het garantiestelsel

 14. Bart van Elsen schreef op 

  Ik heb een spaarhypotheek bij Florius. Het gespaarde bedrag wordt jaarlijks overgedragen aan SNS Reaal. Hebben de problemen bij SNS Reaal mogelijk consequenties voor mij, Florius stelt dat het garantiestelsel van de DNB hier niet geldt

 15. patrick schreef op 

  Ik heb een levensverzekering bij sns reaal hoe gaat dat verder

  1. Laura schreef op 

   Ik denk dat we allemaal even moeten afwachten, wat er precies gaat gebeuren.
   Er naar gaan gissen heeft ook weinig zin.
   Misschien wordt het onderdeel Leven wel verkocht, in elk geval valt het op geen enkele manier onder de bankgarantie.

 16. Freek schreef op 

  Ik heb een kapitaal/levensverzekering bij Reaal. Wat zijn de risico’s?

 17. Derk van Velsen schreef op 

  Hallo ik heb een lifrente polis van 8 jaar lopen die keerd per maand uit komt uit een gouden handdruk of oprot premie ik gebruik hem nu als aanvulling op mijn salaris.
  Ik heb hem afgesloten in 2008 keerd uit tot 2016 valt deze onder de garantie regeling of is het verstandig deze over te doen naar banksparen(kan dat)
  Maak me er een beetje zorgen over want mijn nieuwe baan levert eerst nog niet genoeg op.

  1. Harold schreef op 

   Toevallig heb ik vorige week met een adviseur een gesprek gehad, over precies dezelfde situatie.
   Allereerst valt zo’n lijfrentepolis niet onder de garamtieregeling, want die is alleen voor spaargelden bedoeld.
   Daarbij is een polis die al aan het uitkeren is, in principe niet meer af te kopen, dus ook niet over te sluiten naar banksparen.
   Mocht een maatschappij daar wel aan meewerken dan krijg je al te maken met een bedrag wat je als boete moet betalen, dus de afkoopwaarde zal een heel stuk lager uit vallen. En je krijgt te maken met de bemiddelingskosten die banken tegenwoordig mogen berekenen. Daarbij is de rente van banksparen momenteel erg laag. Al met al geen goede optie om aan te beginnen.
   Ik zou maar eerst eens de ontwikkelingen afwachten, ze zij nu toch druk aan het onderhandelen over de SNS.

 18. Wim schreef op 

  hallo heb toch een vraag indien de sns bank toch falliet zou gaan hoelang duurt het dan dat depositogarantiestelsel het bedrag gaat terug storten dit omdat wij en/of rekening hebben en boven de €100,000 op de rekening hebben staan Dit omdat al ons andere geld naast sparen ook via de sns bank loopt !!!

 19. Robert schreef op 

  er is niets aan de hand. De staat heeft de bank overgenomen en het draait gewoon door. Alleen de aandeelhouders en de certificaathouders van de achtergestelde lening zijn al hun geld of bijna alles kwijt.

 20. Richard schreef op 

  Hallo,

  Ik heb een ZwitserLeven lijfrentepolis, die ik sinds 1993 betaal, en over 5 jaar is deze premievrij.
  Heeft de gang van zaken bij SNS hier betrekking op, oftewel heeft dit consequenties voor de lijfrentepolis, die bedoeld is om er een pensioen van te kopen.

 21. laurens schreef op 

  Volgens de laatste informatie zou SNS Reaal bank en verzekeren zijn gered, daar valt een lijfrentepolis toch ook onder.
  Zwitser Leven lijfrentes waren vorig jaar toch al over gegaan naar Reaal, ze voerden alleen de naam Zwitser Leven nog.
  Ik ga er tenminste vanuit dat dit zo is, heb zelf nl. ook zo’n polis.

 22. G.L. Onstwedder schreef op 

  Wij hebben een belegpolis bij ZwitserLeven en komt over 2 jaar vrij.
  Heeft dit ook consequenties voor onze polis?

 23. Adri schreef op 

  Ik heb een Garant koopsom polis die in 2010 overgegaan is van DBV verzekeringen naar SNS REAAL.komt in 2014 vrij.
  Wat zijn de consequenties nu SNS genationaliseerd is?

  1. Robert Berding schreef op 

   Er verandert in principe niets. Let er wel op dat als de polis verkomt wat de fiscale gevolgen zijn.
   Vraag informatie bij een fiscaal adviseur.

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Autoverzekering vergelijken en direct afsluiten

Bij Independer staat de beste autoverzekering bovenaan, ook als we die niet verkopen

vergelijk autoverzekeringen

"Goed"

Dhr. S. Jaghouri uit VEGHEL
2017-11-22, autoverzekering

"makkelijk alles online te regelen"

Anoniem uit HEINO
2017-11-22, autoverzekering

"ik denk dat is beste"

Mevr. M.A. Malgorzata Bednarska uit BRIELLE
2017-11-22, autoverzekering

"Makkelijke en overzichtelijke site met veel informatie en mogelijkheden."

Mevr. N.A.M. Huijbregts uit TILBURG
2017-11-22, autoverzekering

"Alles makelijk gaat met regelen"

Mevr. Z. Akdemir uit OOSTERHOUT NB
2017-11-22, autoverzekering

"Omdat de website overzichtelijk en duidelijk is. Je kan de verzekeringen makkelijk vergelijken, de inhoud zien en je oude verzekering wordt voor je opgezegd. Erg handig!!"

Dhr. H. Karacam uit AMERSFOORT
2017-11-22, autoverzekering

"Word goed geholpen kom nergens problemen tegen"

Dhr. F. Ates uit BREDA
2017-11-22, autoverzekering

"goedkoopste firma altijt tonnen"

Dhr. M. Niedzwiedzki uit ECHT
2017-11-22, autoverzekering

"Goed en snel geregeld "

Anoniem uit STEENBERGEN NB
2017-11-22, autoverzekering

"Zoooo lekker gemakkelijk"

Anoniem uit ALMERE
2017-11-22, autoverzekering

"afgelopen jaar ook via independer verzekerd geweest"

Dhr. H.H. Sienot uit KWINTSHEUL
2017-11-22, autoverzekering

"Was makkelijk en duidelijk"

Dhr. M. Troost uit AMSTERDAM
2017-11-22, autoverzekering

"Snel geregeld en duidelijk."

Dhr. S. Bijstra uit TJERKGAAST
2017-11-22, autoverzekering

"zeer duidelijk overzicht, waardoor het vergelijk erg inzichtelijk is."

Dhr. P. Ockeloen uit HUIZEN
2017-11-22, autoverzekering

"Super goed en snel"

Mevr. R. Bajnath uit 'S-GRAVENHAGE
2017-11-22, autoverzekering