Terugval schadevrije jaren vanaf 2016 bij alle verzekeraars gelijk
Tip een vriend:

Terugval schadevrije jaren vanaf 2016 bij alle verzekeraars gelijk

Het schadevrije jaren beleid van verzekeraars gaat per 1 januari 2016 op de schop. Nu is het nog zo dat als je schade claimt, het per verzekeraar verschilt hoeveel schadevrije jaren verliest. Maar vanaf volgend jaar is dit bij alle verzekeraars gelijk. Een stuk eerlijker en duidelijker voor iedereen.

Waarom de nieuwe regeling?

De huidige regeling is voor veel mensen erg onduidelijk. Zo verlies je bij de ene verzekeraar vier schadevrije jaren na een schade, terwijl dit er bij een andere verzekeraar wel zes zijn. Het Verbond van Verzekeraars heeft daarom een standaardtabel gemaakt die alle verzekeraars vanaf 2016 gaan gebruiken.

Hoe ziet de nieuwe regeling er uit?

Vanaf 2016 kun je bij iedere verzekeraar tot 99 schadevrije jaren opbouwen. Voor elk jaar dat je geen schade claimt, bouw je één schadevrij jaar op. Bij iedere schade die je claimt, val je vijf schadevrije jaren terug. Heb je meer dan vijftien schadevrije jaren? Dan val je na schade altijd terug naar tien schadevrije jaren. Het minimale aantal schadevrije jaren dat je kunt hebben wordt min vijf.

Hoeveel schadevrije jaren heb ik?

Je schadevrije jaren vind je terug op je polisblad of kun je opvragen bij je verzekeraar. Heb je minder dan min vijf schadevrije jaren, bijvoorbeeld min acht? Dan krijg je vanaf januari 2016 min vijf schadevrije jaren.

Meer over de nieuwe schadevrije jaren regeling

Meer over de nieuwe schadevrije jaren regeling lees je op deze pagina. Daar lees je ook bij welke schades je geen schadevrije jaren verliest.

 

Lees meer over: autoverzekering

iedere maand de beste
artikelen in je mailbox?

meld je aan voor de nieuwsbrief

Reacties

23 Antwoorden op “Terugval schadevrije jaren vanaf 2016 bij alle verzekeraars gelijk”

 1. hans de kritikaster schreef op 

  Da´s goed nieuws, eindelijk wordt de grote bezem er doorheen gehaald. Alhoewel de regeling op zich telkens weer de a-sociale aanleiding ertoe is, dat degene die een schade veroorzaakt zo snel mogelijk het hazenpad kiest om niet terug te vallen en niet meer premie wil betalen.

 2. Jan schreef op 

  Lees ik dit nu goed ?

  Heb je meer dan vijftien schadevrije jaren? Dan val je na schade altijd terug naar tien schadevrije jaren.

  Merkwaardige regeling;

  ?

 3. Beste Jan,

  Wij kunnen ons voorstellen dat veel mensen hier verbaasd over zijn. Iemand met 16 schadevrije jaren die terugvalt naar 10 schadevrije jaren klinkt nog niet zo gek, maar iemand die bij wijze van spreken van 99 schadevrije jaren terugvalt naar 10 schadevrije jaren is toch wat anders. De reden dat het Verbond voor Verzekeraars dit heeft besloten, is dat uit berekeningen van het Actuarieel Genootschap blijkt dat er geen verschil in risico bestaat tussen iemand die 16 jaar schadevrij rijdt of langer. Voor de hele groep klanten met meer dan 15 schadevrije jaren zijn daarom de gevolgen na schade hetzelfde: een terugval naar 10 schadevrije jaren.

  1. hans de kritikaster schreef op 

   ….waarmee onder de streep het standariseren weer een gecalculeerd nadeel voor alle klanten met veel schadevrije jaren wordt wanneer ze schade rijden?

  2. A. van Zundert schreef op 

   L.S.,
   Als het dan volgens het Actuarieel Genootschap geen verschil in risico betekent dan kun je ook met evenveel recht zeggen dat de huidige schadevrije-jaren-ladder blijft gehandhaafd voor die grote groep rijders die altijd keurig heeft gereden. In mijn geval: van 37 schadevrije jaren in één keer terug naar 10 voelt bijzonder onrechtvaardig. Die nieuwe regeling werkt slechts één kant op, die van de verzekeraar: méér en vaker een hogere premie. Het valt nog maar te bezien of dit juridisch eigenlijk wel door de beugel kan. De gehele opzet die het Verbond voor Verzekeraars samen met zijn leden heeft bedacht lijkt verdacht veel op een kartelafspraak die alleen maar meer premie-inkomsten genereert. Het concurrentie-aspect wordt ook kleiner. Ik ben benieuwd of Brussel hier ook een mening over heeft.

 4. A. de Haan schreef op 

  Hoe kan het dat Interpolis na 1 schade het aantal schadevrije jaren verlaagt met 10 ?

 5. Beste A. de Haan,

  Als u veel schadevrije jaren heeft opgebouwd valt u vaak relatief ver terug na schade. Vanaf 2016 wordt dit standaard bij alle verzekeraars, maar bij veel verzekeraars werkt dat op dit moment al zo. Als u niet begrijpt hoe de terugval precies berekend is, kunt u het beste even contact opnemen met Interpolis. Zij kunnen u uitleggen hoe hun Bonus-Malusladder werkt en hoe dit samenhangt met het verlies van uw schadevrije jaren.

  1. A. de Haan schreef op 

   Beste Jen van Horen,

   Dank voor je duidelijke reactie.

   Klopt het, dat de berekening aantal schadevrije jaren (ASJ) niet is opgenomen in de polisvoorwaarden van Interpolis?

   Daar vind ik n.l. wel de BM ladder met bijbehorende kortingspercentages, en hoe je kunt stijgen of dalen op die ladder, maar niet hoe het ASJ wordt vastgesteld.

   Vriendelijke groet,
   Arend de Haan

 6. Beste Arend de Haan,

  Dat had ik inderdaad ook voor u bekeken en dat klopt. In de BM ladder van Interpolis staan alleen de kortingstreden met percentages vermeld. Om die reden is het handiger om de terugval in schadevrije jaren met Interpolis zelf te bespreken. Zij kunnen voor u nagaan hoe het precies met uw schadevrije jaren zit.

 7. A. de Haan schreef op 

  Beste Jen,

  Op deze pagina schrijft Independer: “Zo verlies je bij de ene verzekeraar vier schadevrije jaren na een schade, terwijl dit er bij een andere verzekeraar wel zes zijn”.

  In mijn concrete geval is na 1 schade het aantal schadevrije jaren door Interpolis verlaagd van 11 naar 1, aldus Roy-Data en dus mijn nieuwe verzekeraar.

  Op 16 april heb ik Interpolis (Rabobank) om uitleg gevraagd, nog geen reactie, daarom gisterenavond nogmaals gevraagd om toelichting.

  Als Interpolis inderdaad na 1 schade verlaagt van 11 naar 1, dan kan jullie tekst worden aangepast in: “Zo verlies je bij de ene verzekeraar vier schadevrije jaren na een schade, terwijl dit er bij een andere verzekeraar wel TIEN zijn”.

 8. A. de Haan schreef op 

  Is trouwens wel erg vreemd, dat een essentieel product kenmerk niet helder en duidelijk is vastgelegd voor zowel klant als maatschappij. Dat lijkt op willekeur.

 9. Beste Arend de Haan,

  De reden dat wij vier en zes noemen als voorbeelden is omdat bij de meeste verzekeraars de standaard terugval nu 4, 5 of 6 schadevrije jaren is. Deze terugval wordt vaak pas (veel) groter als u al veel schadevrije jaren heeft opgebouwd. Wij zijn het met u eens dat het schadevrije jaren beleid van verzekeraars vaak onduidelijk is. De standaard terugvaltabel is dan ook bedoeld om dit duidelijker en eenduidig te maken.

 10. CHARLIE schreef op 

  ach ja zo bedenken ze allemaal hoe ze de burger kunnen kaal plukken wegenbelasting verzekering kwartje van kok ov chip tabak accijns en ga zo maar door… .ik heb meer dan 19 jaar geen schade gemaakt maar na 2016 heeft dat geen nut .!!! ov

 11. A. de Haan schreef op 

  Na onnodig getouwtrek heeft Interpolis uiteindelijk mijn aantal schadevrije jaren verlaagd van 11 naar 6 na 1 schade. Het moet bijna wel zo zijn, dat andere klanten, die niet de kracht hebben om zo’n discussie aan te gaan, het er maar bij laten zitten. Die zijn dus gewoon de klos.

 12. Carin Nuij schreef op 

  Ik ben bij ING verzekerd en heb 41 schadevrije jaren. Afgelopen maand heb ik € 1500,= schade gereden. Als ik de schade voor de verzekeraar laat vergoeden dan val ik terug naar 9 schadevrije jaren!
  Op mijn vraag wat er zou gebeuren als ik bijv. 9 schadevrije jaren had, wat het antwoord dat ik dan 4 schadevrije jaren zou terugvallen.
  Nu val ik 32 jaren terug!
  Natuurlijk ga ik het zelf betalen maar de regeling vind ik absurd!

 13. A.Renkema schreef op 

  Als ik het goed heb begrepen kun je zelfs 99 schadevrije jaren opbouwen. Je moet 18 jaar zijn wil je je rijbewijs halen., heeft iemand dan wel eens een bestuurder zien rijden die 117 jaar is en dan ook nog zelf auto rijdt?
  Een merkwaardige regeling en geheel oneerlijk!

 14. A.Renkema schreef op 

  Als ik het goed heb begrepen kun je 99 schadevrije jaren opbouwen. Je moet 18 jaar zijn om je rijbewijs te kunnen halen, heeft iemand dan wel eens een bestuurder zien rijden van 117 jaar oud?
  Ik vind deze nieuwe regeling absurd, vooral als je 19 schadevrije jaren hebt opgebouwd en dan ná 1 schade terugvalt naar 10.

 15. Eelko van Dijk (Independer.nl) schreef op 

  Beste A. Renkema,

  Ook op dit moment is de terugval na 1 schade als je 19 jaar had al ongeveer gelijk met de nieuwe regeling. Nu zitten er alleen nog kleine verschillen tussen de verzekeraars, bijvoorbeeld terugval naar 9 of 11 jaren. Straks is dit dus exact gelijk en kun je na 1 schade nooit meer dan 10 jaar over houden. Dit zal trouwens over het algemeen nog wel de maximale korting geven.

 16. gc de groot schreef op 

  ik heb jongstleden schade gehad een klein deukje kosten 1100 euro .
  Heb 35jaar geen schade gehad altijd netjes alles betaald en wat gebeurd er je valt gewoon 5 jaar terug , wat een stomme regeling zeg .
  Kun je gewoon geen tweede auto meer verzekeren idioteterie moet je maar gaan lopen pff was verzekerd bij voogd en voogd en all secur .
  is er een verzekering waar je je nog wel kan verzekeren

 17. Beste G.C. de Groot,

  Wat vervelend dat u door de schade een terugval heeft van vijf schadevrije jaren. Waar u de tweede auto kan verzekeren kan afhangen van het aantal schadevrije jaren van de eerste auto. Mocht u op de eerste auto een negatief aantal hebben dan beperkt dit vaak de verzekeringsmogelijkheden van de tweede auto. Voor goed advies hebben wij aanvullende informatie van u nodig. Kunt u telefonisch contact met ons opnemen? Wij zijn voor u bereikbaar op nummer 035-62 65 544.

 18. alexandra schreef op 

  ik begrijp er ook niks van…..op mijn vorige polisblad 31 schadevrije jaren bij INTERPOLIS en na 1 schade dit jaar nu terugval op mijn nieuwe polisblad naar 9 schadevrije jaren??? dieven zijn het!!

 19. Bianca schreef op 

  Ik begrijp er niks van. 20 schadevrije jaren en vanaf 1 januari naar min 5! Slechts 1 schade gehad in 2015. Hoe kan deze regeling nou duidelijk zijn voor iedereen?

 20. Beste Bianca,

  Het is net even wat anders. Alle schadevrije jaren boven de 15 jaar zijn fictieve jaren. Heeft u een schade met terugval? Dan valt u terug vanaf 15 schadevrije jaren en niet de werkelijke schadevrije jaren. U zakt dan per schade 5 schadevrije jaren naar beneden. Na één schade houdt u 10 schadevrije jaren over. Na 2 schades valt u terug naar 5 schadevrije jaren. Dit loopt zo door tot maximaal -5. Bent u via Independer verzekerd? Dan zoeken wij graag voor u uit hoe uw terugval in de schadevrije jaren is verlopen. Onze autoexperts zijn bereikbaar op nummer 035-62 65 544.

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Autoverzekering vergelijken en direct afsluiten

Bij Independer staat de beste autoverzekering bovenaan, ook als we die niet verkopen

vergelijk autoverzekeringen

"Vlot en tot de laatste cent accuraat"

Mevrouw Ferwerda-lammerts uit SELLINGEN
3 uur geleden, autoverzekering

"Overzichtelijke website met duidelijke keuze mogelijkheden. En toch de mogelijkheid van telefonische backup."

Anoniem uit 'S-HERTOGENBOSCH
3 uur geleden, autoverzekering

"Snel en duidelijk."

Meneer Tuzuner uit ROTTERDAM
3 uur geleden, autoverzekering

"lekker snel geregeld!!"

Anoniem uit GRONINGEN
6 uur geleden, autoverzekering

"Is makkelijker alles doen"

Mevrouw Szafarczyk uit ZALTBOMMEL
12 uur geleden, autoverzekering

"Makkelijk, snel en goedkoop"

Anoniem uit WAALWIJK
15 uur geleden, autoverzekering

"Njej"

Meneer Alhamadi uit MADE
2019-10-18, autoverzekering

"Goed verzekering"

Meneer Kheder uit KRIMPEN AAN DEN IJSSEL
2019-10-18, autoverzekering

"Alles top"

Mevrouw Blaszkow uit HELLEVOETSLUIS
2019-10-18, autoverzekering

"snel verzekerd"

Meneer Vergeer uit SAS VAN GENT
2019-10-18, autoverzekering

"Quick and easy. Many thanks! "

Meneer Kolesnikov uit LELYSTAD
2019-10-18, autoverzekering

"Hele goede site! Zeer tevreden"

Anoniem uit AMSTERDAM
2019-10-18, autoverzekering

"Alles wordt duidelijk aangegeven"

Anoniem uit ROTTERDAM
2019-10-18, autoverzekering

"Snel makkelijk overzichtelijk"

Mevrouw Peter uit METSLAWIER
2019-10-18, autoverzekering

"Je ontvangt altijd de juiste info en krijgt de juiste hulp."

Meneer Ghanmi uit WEERT
2019-10-18, autoverzekering