Tip: controleer je tandartsrekening
Deel met een vriend:

Tip: controleer je tandartsrekening

Tandartsrekeningen staan vol met codes die de meeste mensen niet kennen. Je mag er uiteraard op vertrouwen dat tandartsen een correcte rekening sturen voor de behandeling die je hebt gehad. Helaas is dat niet altijd zo, ontdekte de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

Niet-bestaande code

Eind vorige maand heeft de NZa een tandartspraktijk in Groningen een boete opgelegd van maar liefst 200.000 euro. Deze tandartsen berekenden extra toeslagen. Bij patiënten die een kroon lieten plaatsen, bracht de tandartspraktijk een toeslag van minimaal 200 euro in rekening. Op de rekening die naar patiënten ging, stond de niet-bestaande code K30. Zorgverzekeraars vergoeden die niet-bestaande code niet. Patiënten moesten dat deel van de rekening zelf betalen aan de tandartspraktijk.

Vaste codes en tarieven

In Nederland is wettelijk vastgelegd wat tandartsen in rekening mogen brengen. Deze tarieven gelden voor alle tandartsen in Nederland. De tarieven en werkzaamheden zijn grotendeels vastgelegd in codes. Zo staat code C11 voor een periodieke controle (20,44 euro). Het plaatsen van een vulling heeft de code V71 en kost 22,59 euro.

Staat er een code op je tandartsrekening die niet terugkomt op de lijst van de NZa, dan kan er dus mogelijk sprake zijn van fraude. Gelukkig controleren zorgverzekeraars en de NZa regelmatig of er fraude wordt gepleegd door zorgverleners. Maar het is goed om ook zelf regelmatig te checken of een rekening wel juist is.

Tandartsverzekering

Tandartskosten vallen niet binnen de basisverzekering, behalve voor kinderen tot 18 jaar. Volwassenen kunnen zich hier aanvullend voor verzekeren. Je hebt tandartsverzekeringen in verschillende vormen. Bijvoorbeeld 100% vergoeding tot maximaal € 250,- of 80% vergoeding tot maximaal € 500,-. Voor sommige duurdere tandartsverzekeringen heb je een tandartsverklaring nodig. Die beoordeelt de verzekeraar voor hij beslist of je de verzekering mag afsluiten. Bij 100% vergoeding tot een maximaal bedrag krijg je van elke rekening 100% vergoed totdat het maximale bedrag bereikt is (in 1 jaar). Met een verzekering die maar 80% vergoedt tot een maximaal bedrag, wordt van elke rekening 80% vergoed en moet je 20% zelf betalen, totdat het maximale bedrag bereikt is. Verzekeringen die maar 80% vergoeden zijn meestal goedkoper dan die 100% vergoeden.

Lees meer over: zorgverzekering

Geschreven door: Joris Kerkhof, Category Manager

Reacties

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Vind de beste tandarts bij jou in de buurt

En bekijk de ervaringen van andere patiënten

zoek een tandarts

"Het is duidelijk en heel overzichtelijk. Er worden goede vragen gesteld. En er zijn veel mogelijkheden. "

Dhr. Paulino Rosario uit AMSTERDAM
2017-10-13, beste-in-1-pakket

"Omdat het bij Independer altijd goed en overzichtelijk is. Wij hebben ook onze autoverzekering bij jullie lopen. Jullie zijn zeer klantvriendelijk en erg behulpzaam, indien er vragen zijn. "

Mevr. S. Smit van Voorst uit NIEUW-VENNEP
2017-08-25, woonverzekering

"Duidelijke vergelijking en duidelijke dekkinguitleg"

Anoniem uit NIEUWE NIEDORP
2017-09-28, reisverzekering

"Erg makkelijk "

Anoniem uit BLARICUM
2017-09-11,

"vanwege goede en snelle service"

Dhr. D.R. Riedstra uit DEINUM
2017-09-05, autoverzekering

"Makkelijk "

Anoniem uit BERKEL-ENSCHOT
2017-09-17, reisverzekering

" overzichtelijk "

Anoniem uit EINDHOVEN
2017-08-24, autoverzekering

"snel geregeld"

Dhr. R.P.F.M. Caenen uit MAASTRICHT
2017-10-10, reisverzekering

"super!!!!"

Mevr. Romanova uit HEERENVEEN
2017-10-10, autoverzekering

"Alles verliep soepel en de klantenservice is zeer vriendelijk."

Anoniem uit UTRECHT
2017-09-27, woonverzekering

"nou dat weet ik niet ik metaal nu 590 euro per maand bij reaal mijn tussen persoon is baggers.bv in duivendrecht die heeft twee jaar geleden gezecht dat ik mach over stapen naar een andere verzekerings maatschapij maar reaal kon geen andere verzekeri"

Dhr. J.A.B. Koter uit RIJSENHOUT
2017-09-20, autoverzekering

"Waarom zeggen jullie deze verzekering ook niet zelf voor mij op, net zoals jullie dat doen voor mijn autoverzekering? Dat is bij dezelfde maatschappij. Ik wilde onderaan de opzegbrief zoals jullie voorstellen downloaden, maar is niet beschikbaar."

Dhr. Van Delden uit COEVORDEN
2017-09-04, beste-in-1-pakket

"Omdat je heel goed geholpen word en de goede informatie krijgt."

Dhr. R.R. Bos uit AMSTERDAM
2017-10-12, autoverzekering

"erg fijn systeem"

Anoniem uit HELMOND
2017-08-28, zorgverzekering

"Handig en overzichtelijk snel verzekeringen vergelijken en gelijk afsluiten."

Dhr. R. Visser uit ARNHEM
2017-10-11, zorgverzekering