Uitspraak Europees Hof vrije advocaatkeuze rechtsbijstandverzekering
Tip een vriend:

Uitspraak Europees Hof vrije advocaatkeuze rechtsbijstandverzekering

Het Europees Hof heeft gisteren uitspraak gedaan over de vrije advocaatkeuze bij een rechtsbijstandverzekering, een zaak die was voorgelegd door de Hoge Raad. Dit om duidelijk te krijgen of de manier waarop vrije advocaatkeuze eerst werd uitgelegd, wel goed is. Uit de uitspraak blijkt dat de wet toch ruimer moet worden uitgelegd dan tot op heden werd gedaan. In dit artikel leggen we uit wat er gaat veranderen en welke invloed dat misschien op jouw rechtsbijstandverzekering heeft.

Vaker recht op eigen advocaat rechtsbijstandverzekering

Voor de uitspraak mocht je alleen zelf een advocaat kiezen als je voor de zaak naar de rechtbank moet, of  als er sprake is van een belangenconflict (als beide partijen bij één verzekeraar zijn verzekerd). Zaken waarvoor je wettelijk gezien geen advocaat nodig hebt, werden gevoerd door de juristen van de rechtsbijstandsverzekeraars. Vanaf nu mag je in iedere procedure zelf een advocaat kiezen. Dus ook voor een procedure bij de kantonrechter.

Gevolgen voor rechtsbijstandverzekeringen

De kosten voor een eigen advocaat – de externe kosten – waren soms onbeperkt meeverzekerd of in ieder geval voor een groot deel. Dit omdat hier weinig kosten voor werden gemaakt. Nu je in meer zaken zelf een advocaat mag kiezen, gaan die kosten voor rechtsbijstandverzekeraars waarschijnlijk omhoog. Het is nu nog niet te zeggen welke gevolgen dit precies zal hebben voor rechtsbijstandverzekeringen. Mogelijk stijgen de premies. Een andere mogelijkheid is dat de externe kosten tot een lager bedrag worden verzekerd. Misschien valt het ook wel mee straks en maken de verzekeraars niet zoveel extra kosten. Het is even afwachten hoeveel mensen in iedere procedure zelf een advocaat zullen gaan kiezen.

Verbond van verzekeraars maakt zich zorgen

Het Verbond van Verzekeraars maakt zich zorgen over de betaalbaarheid van juridische hulp. De overheid is flink aan het snijden in de kosten van gesubsidieerde rechtsbijstand. Als de premies van rechtsbijstandverzekeringen stijgen, wordt het steeds lastiger om juridische hulp betaalbaar te houden voor alle Nederlanders.

Lees meer over: rechtsbijstandverzekering

iedere maand de beste
artikelen in je mailbox?

meld je aan voor de nieuwsbrief

Reacties

8 Antwoorden op “Uitspraak Europees Hof vrije advocaatkeuze rechtsbijstandverzekering”

 1. leendertdejong schreef op 

  Er is nog wel meer over deze zaak te zeggen. Er is hier aantoonbaar 24 jaar bewust in strijd met de wet gehandeld. De wetgever heeft in 1990 heel duidelijk gezegd dat de polisvoorwaarden gewijzigd dienden te worden en vrije keuze van rechtshulpverlener in alle juridische procedures moesten bieden, dus ook als de zaak voor de kantonrechter moest komen. In 1995 heeft de minister van justitie dit nog eens herhaald in de Tweede Kamer (rapport Cohen), maar desondanks gaat men op de oude voet verder kijkt de Raad van Toezicht en de AFM (en de NovA) de andere kant op en vinden stelselmatig inbreuken in fundamentele rechten van burgers plaats. De AG bij de HR heeft de argumenten van DAS als in essentie zonder motivering (4.2.26) gekwalificeerd. Dus 24 jaar kletspraat en kunstgrepen waar iedereen is ingetuind. In de kern heeft het EHvJ op 7 november jl. niets nieuws gezegd.

 2. Rob Colleye schreef op 

  Rechtsbijstandverzekeringen zijn niet verplicht zoals ziektekostenverzekeringen. Waarom vrije advocaatkeuze dan wel wettelijk verplichten in een zelf gekozen overeenkomst? Het is een zware beperking van de contractvrijheid. Overigens, vrije advocaatkeuze is en was er altijd al, alleen niet altijd verzekerd. Het gaat niet om de keuze maar enkel om de vergoeding.

  De enorme frustraties van de heer Leendert de Jong hebben hem al een berisping door de Orde opgeleverd, dus zijn mening is bij voorkeur alleen voor een beetje vermaak te lezen.
  De premies kunnen vanaf nu zo sterk stijgen dat de meesten geen rechtsbijstandverzekering kunnen bekostigen. Onwenselijk. Triest.

  1. Arno schreef op 

   Ik ben blij met de uitspraak van de hoge raad. Het betekent nu, dat ik als burger kan kiezen als ik het niet eens ben met een toegewezen advocaat van de rechtsbijstandverzekering.
   En ik heb het meerdere keren zelf aan de hand gehad, dat ik eerst verplicht was om een keuze-advocaat te accepteren van de RB en dan via een omweg, met veel ergernis en tijdverspilling, toch een eigen advocaat kon kiezen.
   Waarom? Omdat veel RB’s raamwerk afspraken maken met juristenbureau’s. En die hebben helaas niet altijd de benodigde specialistische vakkennis die voor een geschil op dat moment nodig is.
   En als je als (mondige) burger je weg op het internet kunt vinden, dan heb je in korte tijd een gespecialiseerd advocaat zo gevonden.

   Dus Rechtsbijstansverzekeringen: wordt wakker en geef de burger meer aanspraak en verwijs naar gespecialiseerde keuze-advocaten die hun werk goed en efficiënt doen.

 3. mr h den besten schreef op 

  gelukkig voor vele clienten van mij die vaak lang moeten wachten op verbinding met de rechtsbijstandsverzekering.
  het is nu afwachten wat de verzekeraars met de lopende zaken gaan doen.
  vast staat dat de samenwerking in een zaak heel belangrijk is en client en advocaat goed door een deur moeten kunnen en de vrije keuze daarbij doorslaggevend is.
  h den besten advocaat

 4. Jan schreef op 

  Mijns inziens is er bij RB verzekeringen heel veel mis. Toen ik mij aanmeldde met een probleem werd ik weggeschreven door een ondeskundige mevrouw. Uiteindelijk toch geaccepteerd. Maar de hulp die ik krijg ontstijgt het secretaresse niveau niet. Dus de beuk moet er maar eens in daar bij die Friese verzekeraar.

 5. A.Jans schreef op 

  Heb via Independer een RB afgesloten bij Zelf. ( SRK) Deze zijn zeer traag in afhandeling.
  Ik wil in het vervolg mijn eigen advocaat inschakelen die is veel directer en sneller.

  Kan dit bij een lopende zaak?

  1. peter schreef op 

   Ga eens te rade bij mr Johan van de Sande uit Rotterdam van vandesandeadvocaten.nl deze vent is voor de duvel niet bang en lijkt gespecialiseerd in het aanpakken van oplichters.

 6. Beste A.Jans,

  Wat vervelend om te horen dat de afhandeling bij SRK traag verloopt. Om een eigen advocaat in te schakelen, moet je toestemming vragen aan SRK. Ik raad je dan ook aan contact met SRK op te nemen hier over. Zonder voorafgaande toestemming worden de kosten van een externe advocaat niet vergoed.

  Let er wel op dat als je je zaak laat behandelen door een advocaat die niet bij SRK in dienst is,
  er wel een eigen bijdrage geldt van € 250 per gemeld conflict. Daarnaast wordt er nooit meer dan € 30.000,- vergoed door Zelf.nl aan externe kosten.

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

"Rechtsbijstandverzekering vergelijken en direct afsluiten"

Rechtshulp is duur, je ervoor verzekeren niet

vergelijk rechtsbijstandverzekeringen

"Kom er steeds weer terug bij Independer. Gewoon goed."

Ronald uit ALMERE
3 uur geleden, rechtsbijstandverzekering

"Prima, snel, overzichtelijk"

Dhr. Heijms uit OIRSCHOT
10 uur geleden, rechtsbijstandverzekering

"Gewoon erg tevreden"

Anoniem uit NIEUWERKERK AAN DEN IJSSEL
2020-01-22, rechtsbijstandverzekering

"Verzekering is snel geregeld voor een goede prijs."

Dhr. Arts uit CULEMBORG
2020-01-22, rechtsbijstandverzekering

"Super service zelfs even gebeld. goed en netjes geholpen. "

Dhr. van Lunenburg uit LELYSTAD
2020-01-22, rechtsbijstandverzekering

"Makkelijk en snel een verzekering vergelijken en afsluiten"

Anoniem uit SCHAGEN
2020-01-22, rechtsbijstandverzekering

"super efficient en erg duidelijk."

Anoniem uit MAASTRICHT
2020-01-21, rechtsbijstandverzekering

"helder, duidelijk."

Dhr. Mooibroek uit ZEEWOLDE
2020-01-20, rechtsbijstandverzekering

"Nu net afgesloten na advies medewerker independer. Hoop het niet nodig te hebben, dus kan nu ook nog niet zeggen of dit de goede keuze is."

Dhr. Griek uit SITTARD
2020-01-20, rechtsbijstandverzekering

"Ben zeer tevreden ? "

Anoniem uit WIJCHEN
2020-01-19, rechtsbijstandverzekering

"Snel en goed een verzekering kunnen afsluiten, nadat ik mijn lopende verzekering heb opgezegd. "

Anoniem uit NEEDE
2020-01-19, rechtsbijstandverzekering

"Helemaal top lekker makkelijk"

Dhr. Nicolaas uit BEVERWIJK
2020-01-18, rechtsbijstandverzekering

"goede hulp en uitleg ! wij zijn tevreden "

Dhr. van Soest uit LELYSTAD
2020-01-18, rechtsbijstandverzekering

"Super goed Product"

Anoniem uit ROTTERDAM
2020-01-17, rechtsbijstandverzekering

"Zeer tevreden "

Mevr. Pijl uit 'S-GRAVENHAGE
2020-01-17, rechtsbijstandverzekering