Veel fraude bij autoschadeherstellers
Tip een vriend:

Veel fraude bij autoschadeherstellers

Er wordt op grote schaal gefraudeerd door autoschadeherstellers. Dat blijkt uit onderzoek van het Verbond van Verzekeraars bij 500 blikschadereparaties. Bij 10% van de reparaties is het bedrag dat op de rekening staat hoger dan het bedrag van het schadeherstel.

Herstelkosten soms 50% lager dan in rekening staat

Het onderzoek laat zien dat bij de fraudegevallen de werkelijkereparatiekosten gemiddeld 18% lager zijn dan het bedrag van het schadeherstel. In extreme gevallen loopt dit zelfs op tot boven de 50%. De gemiddelde afwijking is 75,80 euro. Het Verbond vindt dit onacceptabel en roept de schadeherstelbranche op tot maatregelen.

Werkzaamheden niet of beperkt uitgevoerd

Bij fraudegevallen worden bijvoorbeeld niet-gebruikte onderdelen wel in rekening gebracht, of worden er werkzaamheden niet of beperkt uitgevoerd. Bijvoorbeeld door plaatwerk niet te vervangen, maar uit te deuken. Daarnaast bleek dat er regelmatig spuitwerk op de rekening stond, terwijl dit niet of nauwelijks was uitgevoerd.

Verbond van Verzekeraars wil maatregelen

Het Verbond van Verzekeraars noemt het onderzoek zorgwekkend, voor zowel autoverzekeraars als autobezitters. De verkeersveiligheid komt in gevaa,r omdat automobilisten rijden in een slecht of anders gerepareerde auto. Ook leidt fraude er indirect toe dat premies van autoverzekeringen stijgen.

Schade aan je auto: wat nu?

Wanneer je auto schade heeft, moet je het een en ander regelen. Zo moet je bijvoorbeeld een schadeformulier invullen en de schade melden bij je verzekeraar. Meer daarover kun je lezen op onze pagina schade en je autoverzekering.

Naar schadeherstelbedrijf? Controleer of er contract is met autoverzekeraar

Heeft jouw auto schade opgelopen en wil je dit laten repareren door een schadehersteller? Controleer dan of jouw verzekeraar een contract heeft met dat schadeherstelbedrijf. Uit een analyse van Independer van augustus 2013 bleek dat wanneer er geen contract is, de schade niet of maar voor een klein deel vergoed wordt. In ons overzicht van verzekeraars en hun vergoedingen van ruitschade kun je zien hoe dit bij jouw verzekeraar zit.

Lees meer over: autoverzekering

iedere maand de beste
artikelen in je mailbox?

meld je aan voor de nieuwsbrief

Reacties

2 Antwoorden op “Veel fraude bij autoschadeherstellers”

 1. kritikaster schreef op 

  @Viola Verhoef. Het zoveelste fraudeschandaal. Maar………er zijn meerdere verzekeraars, die je naar een door henzelf aangegeven schadeherstelbedrijf sturen om 100% schadevergoeding te kunnen krijgen…….
  Het zou héél interessant zijn, of deze verzekeraars zich uiteindelijk met hun “dwang”-herstelbedrijven ook in de eigen voet hebben geschoten. Daarover lees ik hier (nog) niets. Verzekeraars en het Verbond van Verzekeraars schelden weliswaar, maar kunnen debet zijn aan de door hen bewust gestuurde “marktwerking”.

  Independer hoeft hierop niet te reageren, (die gaat misschien naief ervan uit, dat er alleen eerlijke bedrijven werden gecontracteerd), onderzoek moesten eerder journaliste maar eens doen.

 2. Beste Kritikaster,

  Dat zou inderdaad een interessant onderzoek kunnen zijn. Onze visie hierop is dat er inderdaad voor- en nadelen kunnen zitten aan het contracteren van herstelbedrijven.

  Het voordeel is dat er alleen schadeherstellers worden gecontracteerd die bepaalde SLA’s hebben gegarandeerd. Deze herstelbedrijven hebben een keurmerk en kunnen daarom bepaalde garanties bieden op het gebied van vakbekwaamheid, faciliteiten en bijvoorbeeld mogelijkheid tot elektronische afwikkeling van schade. Regelmatig wordt gecontroleerd of deze herstel bedrijven nog wel voldoen aan het keurmerk (zoals bijvoorbeeld Schadegarant). Is dat niet het geval? Dan raken zij het keurmerk kwijt en dus ook hun contract met de verzekeraar. Hiermee wordt dus in elk geval voorkomen dat een herstelbedrijf de boel compleet oplicht.

  Het nadeel is dat er hele goede schadeherstellers bestaan die niet voldoen aan het keurmerk. Echte vakmannen, die goed werk leveren voor een mooie prijs. Soms worden zij alleen al uitgesloten omdat het bedrijfspand onvoldoende faciliteiten heeft voor bezoekers. Door deze bedrijven uit te sluiten snijden verzekeraars zichzelf inderdaad in de vingers. Aangesloten herstelbedrijven kunnen zomaar minder goed en voordelig zijn. Een keurmerk zegt bovendien niet alles, er zijn onder de aangesloten herstelbedrijven helaas ook ‘rotte appels’. Als een aangesloten bedrijf de boel probeert op te lichten heeft dat natuurlijk direct gevolgen voor de verzekeraar. Juist de mogelijkheid tot elektronische schademelding kan bijvoorbeeld het risico op fraude vergroten. Zo heeft alles zijn keerzijde.

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Autoverzekering vergelijken en direct afsluiten

Bij Independer staat de beste autoverzekering bovenaan, ook als we die niet verkopen

vergelijk autoverzekeringen

"Prima, overzichtelijk en professioneel."

Anoniem uit LEIDSCHENDAM
2019-08-20, autoverzekering

"alles is goed en vlot verlopen"

Meneer de Vries uit OUDE PEKELA
2019-08-20, autoverzekering

"Altijd snel geregeld"

Meneer Van Baal uit ETTEN-LEUR
2019-08-20, autoverzekering

"Eenvoudig en overzichtelijk"

Anoniem uit SINT-OEDENRODE
2019-08-20, autoverzekering

"Top!!!"

Anoniem uit ROTTERDAM
2019-08-20, autoverzekering

"Omdat de site zeer duidelijk en overzichtelijk is en alles snel geregeld kon worden."

Anoniem uit HEEMSKERK
2019-08-20, autoverzekering

"Snel en gemakkelijk geregeld!"

Anoniem uit AMSTERDAM
2019-08-20, autoverzekering

"makkelijk geregeld"

Anoniem uit BERGSCHENHOEK
2019-08-20, autoverzekering

"dames en heren van de blije klant-afdeling van INDepender ontzettend bedankt voor de moeilijke opgave mij onder te brengen bij Centraal Beheer, Vele verzekeringen gaven niet thuis bij een -4 schadevrije dagen-aantekening.Dat het jullie wel gelukt is"

Dhr. Hilhorst uit SOEST
2019-08-20, autoverzekering

"zeer tevreden over klantvriendelijkheid, de expertise van de telefonist, de snelheid waarmee gehandeld werd,en de berichtgeving hierover,"

Dhr. Hoveling uit KOOG AAN DE ZAAN
2019-08-20, autoverzekering

"Makkelijk een verzekering afsluiten."

Anoniem uit HELMOND
2019-08-20, autoverzekering

"Goede hulp"

Meneer van der Weerd0628736 uit STEENWIJK
2019-08-20, autoverzekering

"makkelijk en snel geregeld"

Meneer Baert uit ZEVENHUIZEN ZH
2019-08-20, autoverzekering

"Makkelijke werkbare site, duidelijk weergegeven, mooie vergelijking met andere maatschappijen."

Meneer Valk uit AMERSFOORT
2019-08-20, autoverzekering

"Nee"

Anoniem uit ELBURG
2019-08-19, autoverzekering