Veel fraude bij autoschadeherstellers
Tip een vriend:

Veel fraude bij autoschadeherstellers

Er wordt op grote schaal gefraudeerd door autoschadeherstellers. Dat blijkt uit onderzoek van het Verbond van Verzekeraars bij 500 blikschadereparaties. Bij 10% van de reparaties is het bedrag dat op de rekening staat hoger dan het bedrag van het schadeherstel.

Herstelkosten soms 50% lager dan in rekening staat

Het onderzoek laat zien dat bij de fraudegevallen de werkelijkereparatiekosten gemiddeld 18% lager zijn dan het bedrag van het schadeherstel. In extreme gevallen loopt dit zelfs op tot boven de 50%. De gemiddelde afwijking is 75,80 euro. Het Verbond vindt dit onacceptabel en roept de schadeherstelbranche op tot maatregelen.

Werkzaamheden niet of beperkt uitgevoerd

Bij fraudegevallen worden bijvoorbeeld niet-gebruikte onderdelen wel in rekening gebracht, of worden er werkzaamheden niet of beperkt uitgevoerd. Bijvoorbeeld door plaatwerk niet te vervangen, maar uit te deuken. Daarnaast bleek dat er regelmatig spuitwerk op de rekening stond, terwijl dit niet of nauwelijks was uitgevoerd.

Verbond van Verzekeraars wil maatregelen

Het Verbond van Verzekeraars noemt het onderzoek zorgwekkend, voor zowel autoverzekeraars als autobezitters. De verkeersveiligheid komt in gevaa,r omdat automobilisten rijden in een slecht of anders gerepareerde auto. Ook leidt fraude er indirect toe dat premies van autoverzekeringen stijgen.

Schade aan je auto: wat nu?

Wanneer je auto schade heeft, moet je het een en ander regelen. Zo moet je bijvoorbeeld een schadeformulier invullen en de schade melden bij je verzekeraar. Meer daarover kun je lezen op onze pagina schade en je autoverzekering.

Naar schadeherstelbedrijf? Controleer of er contract is met autoverzekeraar

Heeft jouw auto schade opgelopen en wil je dit laten repareren door een schadehersteller? Controleer dan of jouw verzekeraar een contract heeft met dat schadeherstelbedrijf. Uit een analyse van Independer van augustus 2013 bleek dat wanneer er geen contract is, de schade niet of maar voor een klein deel vergoed wordt. In ons overzicht van verzekeraars en hun vergoedingen van ruitschade kun je zien hoe dit bij jouw verzekeraar zit.

Lees meer over: autoverzekering

iedere maand de beste
artikelen in je mailbox?

meld je aan voor de nieuwsbrief

Reacties

2 Antwoorden op “Veel fraude bij autoschadeherstellers”

 1. kritikaster schreef op 

  @Viola Verhoef. Het zoveelste fraudeschandaal. Maar………er zijn meerdere verzekeraars, die je naar een door henzelf aangegeven schadeherstelbedrijf sturen om 100% schadevergoeding te kunnen krijgen…….
  Het zou héél interessant zijn, of deze verzekeraars zich uiteindelijk met hun “dwang”-herstelbedrijven ook in de eigen voet hebben geschoten. Daarover lees ik hier (nog) niets. Verzekeraars en het Verbond van Verzekeraars schelden weliswaar, maar kunnen debet zijn aan de door hen bewust gestuurde “marktwerking”.

  Independer hoeft hierop niet te reageren, (die gaat misschien naief ervan uit, dat er alleen eerlijke bedrijven werden gecontracteerd), onderzoek moesten eerder journaliste maar eens doen.

 2. Beste Kritikaster,

  Dat zou inderdaad een interessant onderzoek kunnen zijn. Onze visie hierop is dat er inderdaad voor- en nadelen kunnen zitten aan het contracteren van herstelbedrijven.

  Het voordeel is dat er alleen schadeherstellers worden gecontracteerd die bepaalde SLA’s hebben gegarandeerd. Deze herstelbedrijven hebben een keurmerk en kunnen daarom bepaalde garanties bieden op het gebied van vakbekwaamheid, faciliteiten en bijvoorbeeld mogelijkheid tot elektronische afwikkeling van schade. Regelmatig wordt gecontroleerd of deze herstel bedrijven nog wel voldoen aan het keurmerk (zoals bijvoorbeeld Schadegarant). Is dat niet het geval? Dan raken zij het keurmerk kwijt en dus ook hun contract met de verzekeraar. Hiermee wordt dus in elk geval voorkomen dat een herstelbedrijf de boel compleet oplicht.

  Het nadeel is dat er hele goede schadeherstellers bestaan die niet voldoen aan het keurmerk. Echte vakmannen, die goed werk leveren voor een mooie prijs. Soms worden zij alleen al uitgesloten omdat het bedrijfspand onvoldoende faciliteiten heeft voor bezoekers. Door deze bedrijven uit te sluiten snijden verzekeraars zichzelf inderdaad in de vingers. Aangesloten herstelbedrijven kunnen zomaar minder goed en voordelig zijn. Een keurmerk zegt bovendien niet alles, er zijn onder de aangesloten herstelbedrijven helaas ook ‘rotte appels’. Als een aangesloten bedrijf de boel probeert op te lichten heeft dat natuurlijk direct gevolgen voor de verzekeraar. Juist de mogelijkheid tot elektronische schademelding kan bijvoorbeeld het risico op fraude vergroten. Zo heeft alles zijn keerzijde.

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Autoverzekering vergelijken en direct afsluiten

Bij Independer staat de beste autoverzekering bovenaan, ook als we die niet verkopen

vergelijk autoverzekeringen

"Altijd alles goed afgehandeld en betrouwbaar. "

Anoniem uit ROTTERDAM
3 uur geleden, autoverzekering

"beste servies"

Meneer Mohammadi uit HOLWERD
2019-12-08, autoverzekering

"Omdat heel goed en ik ben al jaaren "

Meneer Arsalan Ahmed uit AMSTERDAM
2019-12-08, autoverzekering

"Moet nog blijken Pas bij Independer"

Anoniem uit AMERICA
2019-12-08, autoverzekering

"Zeer professioneel en klantvriendelijk te woord gestaan bij telefonisch consult - op zondag!!- "

Anoniem uit REIJMERSTOK
2019-12-08, autoverzekering

"Goede service"

Anoniem uit EIJSDEN
2019-12-08, autoverzekering

"Snel en simpel dankjewel?"

Mevrouw Gokluk uit HAARLEM
2019-12-08, autoverzekering

"Uitstekend service en heldere informatie "

Meneer Afyouni uit WEERT
2019-12-07, autoverzekering

"Weil alles ganz deutlich auf der seite erklärt wird Schritt für schritt "

Meneer Azabi uit VENLO
2019-12-07, autoverzekering

"eenvoudige duidelijk website"

Anoniem uit AMERONGEN
2019-12-07, autoverzekering

"Heel goed"

Anoniem uit HARDERWIJK
2019-12-07, autoverzekering

"Makkelijk en voordelig"

Anoniem uit DRUTEN
2019-12-07, autoverzekering

"Prima service "

Meneer Wikarta uit 'S-GRAVENHAGE
2019-12-07, autoverzekering

"Veel ervaring mee en goed!"

Meneer van Oudenallen uit DINXPERLO
2019-12-07, autoverzekering

"Omdat het gemak is online te verzekeren"

Meneer Kural uit UDEN
2019-12-07, autoverzekering