Je woning aardgasvrij maken: zo werkt het en dit zijn de kosten
Tip een vriend:

Je woning aardgasvrij maken: zo werkt het en dit zijn de kosten

Op dit moment worden veel Nederlandse woningen nog verwarmd met gas en wordt er gekookt op gas. Maar op de lange termijn gaat dit veranderen. Het kabinet heeft namelijk het doel dat alle woningen in 2050 aardgasvrij zijn. Maar waarom gebeurt dit, hoe maak je je woning aardgasvrij en wat zijn de kosten hiervoor?

Waarom wordt Nederland aardgasvrij?

We stoppen met het gebruik van aardgas om de klimaatverandering tegen te gaan. Door geen aardgas meer te gebruiken en je woning op een duurzame manier van energie te voorzien, verminder je de uitstoot van CO2. Dat is goed voor het milieu en voorkomt dat de aarde verder opwarmt.

Ook heeft de overheid besloten dat er minder gas wordt gewonnen in Groningen. Het helpt dan natuurlijk als we de komende jaren al minder gas gebruiken. Ook zijn we dan minder afhankelijk van het buitenland. Dat is een voordeel, want buitenlands gas moet eerst nog bewerkt worden voordat het bruikbaar is.

Je woning aardgasvrij maken

Als je je woning aardgasvrij wilt maken, moet je een andere manier vinden om je woning te verwarmen of om te koken. Bij het koken zal de keuze snel vallen op een elektrische kookplaat. Verwarmen kan op verschillende manieren. Zo kun je kiezen voor een warmtepomp, elektrisch verwarmen of een zonneboiler. Ook bestaan er mogelijkheden om collectief te verwarmen met bijvoorbeeld restwarmte uit fabrieken. Die warmte kan gebruikt worden voor het hele huizenblok.

Ben je geïnteresseerd om je woning aardgasvrij te maken, dan heeft Greenhome een stappenplan die je hiervoor kunt gebruiken.

Gas laten afsluiten kost tussen de 300 en 700 euro

De kosten om je woning van het gas af te sluiten liggen vrij hoog. Want als je de gasaansluiting niet afsluit, betaal je ieder jaar nog netbeheerkosten. Terwijl je de aansluiting niet meer gebruikt. De kosten om je gasaansluiting af te sluiten verschillen per netbeheerder en liggen tussen de € 300,- en € 700,-.

Je kunt er ook voor kiezen om de meter te verzegelen. Je betaalt dan geen afsluitkosten, maar blijft wel gewoon de netbeheerkosten betalen. Vervolgens moet je na een jaar beslissen of je de meter weer aansluit of alsnog laat afsluiten en de afsluitkosten betaalt.

Op dit moment zijn de alternatieven voor gas nog duur. Hierdoor ben je minder snel geneigd om van het gas af te gaan. Om je hierin tegemoet te komen, bieden gemeentes en de overheid subsidies aan. Daardoor worden de alternatieven interessanter en gaan mensen hier sneller gebruik van maken.

Gevolgen van gasloos wonen

Heb je je woning gasloos gemaakt dan is dit beter voor het milieu. Je stoot minder CO2 uit, maar je elektriciteitsverbruik stijgt wel. Vergelijk daarom ook energiecontracten en kies een energiecontract met een voordelig elektriciteitstarief. Let er ook op dat je een groen energiecontract kiest. Als je een contract met grijze stroom hebt, stoot je namelijk nog steeds veel CO2 uit. Zeker als je meer elektriciteit gaat verbruiken.

Lees meer over: energie

iedere maand de beste
artikelen in je mailbox?

meld je aan voor de nieuwsbrief

Reacties

10 Antwoorden op “Je woning aardgasvrij maken: zo werkt het en dit zijn de kosten”

 1. Cornelis van den Berg schreef op 

  Overgang van gas naar elektra bespaart geen CO2. Vroeger geloofde de massa, daartoe aangezet door machthebbers, dat de heksenplaag bestreden moest worden, nu de CO2-plaag. Ed Nijpels sprekend in het belang van de ondernemers en milieuorganisaties introduceerde de bewering dat besparing via de anti-CO2 route “een feest voor je portemonnee” is. Mensen die schrijven en beslissen zouden en kunnen beter weten. Het CO2-verhaal mist wetenschappelijke fundering. De gebruikte modellen zijn de werkelijkheid niet. De kosten per huis zijn extreem hoog. Zo hoog, dat vele mensen daarvoor zullen moeten lenen. Nederland staat straks bijna alleen in deze hype. In andere landen kiest men bewust voor gas, vanwege de hoge energiedichtheid, de lage prijs, de grote beschikbaarheid en de relatief lage uitstoot. Aan Parijs doen de VS, Rusland, India, China e.a. feitelijk niet mee. Wij staan straks wereldwijd voor gek en moeten daarvoor nog betalen ook. Maar dat zal Ed Nijpels enz. geen zorg zijn. Hun portemonnee wordt goed gevuld.

  1. N.Huizing schreef op 

   Een iedioot om met veel haast van het gas af tegaan ! Het lijkt of het mllieu er mee gediend is maar helemaal niet zeker en wat willen met zo’n klein landje het beste jongentje van de klas zeker! En wie betaald dat direckt de economie kapot en dan?

 2. van den Broek schreef op 

  Om te beginnen moet het afsluiten van gas toevoer kosteloos zijn, het zelfde als een verzekering of tijdschrift opzeggen, wij moeten betalen voor de toevoer? en levering, als wij geen gebruik maken van de weg met onze auto hoeven wij toch niet voor de weg te betalen. dus afsluitkosten van de baan, de regering wil wel overgaan naar gas vrij, maar schuift de kosten naar de mensen.

 3. Kor van der Heiden schreef op 

  Ik ben het grotendeels met Cornelis vd Berg eens. Nieuwbouw kan prima zonder gas, maar wie een wat ouder koophuis heeft, moet tienduizenden euro’s betalen. Daarvoor moet geleend worden en ook bij de lage 2,3% duurzame lening is dat nog ca 450 euro per jaar. Gasloos betekent evenmin dat er helemaal geen energierekening meer is want de elektriciteitskosten zullen stijgen. Geen wonder dat de verkoop van cv-ketels op gas zelfs gestegen is. Velen zullen voor 2021 nog snel een nieuwe kopen.

  1. Ruud F. de Graaf schreef op 

   @van den Berg: Uw stelling ‘Overgang van gas naar elektra bespaart geen CO2’ zou in principe kunnen kloppen indien alle elektra vervolgens door fossiele brandstoffen wordt opgewekt, maar dat is uiteraard niet de bedoeling. Ik voorzie dat Gemeentes en/of bedrijven op termijn middels warmtenetten restwarmte en/of aardwarmte aan zullen gaan bieden. De overheid dient de tarifering dan zo te beïnvloeden dat afgenomen warmte van warmtenetten concurrerend is t.o.v. warmte van gasverbranding en dan verdwijnt het gasgebruik vanzelf.

   @van den Broek: Aan het afsluiten van een gasaansluiting zijn werkzaamheden dus kosten verbonden en als de gebruiker het niet betaald maar de overheid, dan worden die kosten omgeslagen naar alle NL’ers dus ook die mensen die nu in een peperdure gasloze NOM nieuwbouwwoning zitten en dat lijkt me ook niet eerlijk.

   @van der Heiden: De overheid heeft allang aangegeven de belasting op aardgas te gaan verhogen en op elektriciteit te verlagen. Een logische stap als je van het gas af wil.

   1. Elbert Trappenburg schreef op 

    Dus wordt je als gasgebruiker middels belastingverhoging toch gedwongen hoge kosten te maken. Als ik mijn goed geisoleerde jaren 50 woning (want ca 8 jaar geleden geheel gerenoveerd) over wil zetten naar gasvrij, moet ik een nieuwe stoppenkast en een warmtepomp en nog zonnenpanelen. Zomaar een €30000 euro denk ik?

   2. Kagenaar schreef op 

    Elektriciteit wordt momenteel voornamelijk geproduceerd in gasgestookte energiecentrales. Als wij van het gas af gaan en vervolgens meer elektra gaan gebruiken dan lost dat dus niets op. Er moeten dan meer energiecentrales (liefst kerncentrales) bij komen.
    Daarnaast moet het elektriciteitsnetwerk verdubbeld worden want ook alle fietsen en auto’s moeten elke dag opgeladen worden.
    Waarom moeten we in Nederland zo nodig van het gas af terwijl het in Duitsland en Ierland juist gepromoot wordt.
    P.S. En hoe wordt die restwarmte in de fabrieken opgewekt?

 4. Wim Reedijk schreef op 

  Begin jaren tachtig is een nieuwe wijk in Dordrecht opgezet (wijk Stadspolders). De huizen kregen geen gas voor verwarming maar stadsverwarming zoals het toen genoemd werd. Koken moest elektrisch. In een periode van enkele jaren bleken de kosten voor de bewoners hoger dan bij het gebruik van aardgas en het verwarmen van je huis duurde langer De gemeente heeft toen besloten de huizen aan te sluiten op het aardgasnet. Nu we dan opnieuw naar alternatieve warmtebronnen moeten omschakelen maak ik me zorgen of we opnieuw in dezelfde situatie belanden als in het begin van de jaren tachtig. Nog afgezien van de te maken kosten die de huiseigenaren moeten gaan betalen.

 5. Antoon Kagenaar schreef op 

  Wij moeten met onze huizen van het gas af en dus meer elektriciteit gaan gebruiken. Maar ruim 80% van de elektriciteit wordt opgewerkt door 45 gasgestookte centrales. Dus wij moeten fors investeren, maar blijven indirect CO2-uitstoot genereren via ons verhoogde elektriciteitsverbruik. En ik geloof nooit dat de prijs van elektriciteit straks omlaag gaat.
  Duitsland en Ierland adviseren/promoten om juist gas te gaan stoken om aan het akkoord van Parijs te kunnen voldoen.

  De Nederlandse huishoudens zijn maar voor 14% verantwoordelijk voor de totale CO2-uitstoot (bron CBS RIVM 2017). Dus als alle huizen straks CO2-neutraal zijn, zijn we 700 miljard armer en hebben de we nog steeds de doelstelling van het klimaatakkoord niet gehaald. Zolang ruim 50% van de CO2-uitstoot komt van de energiebedrijven en de industrie gaan we het sowieso niet redden.

 6. Hans schreef op 

  Het kost in nederland niets om van je gascontract af te komen. Het is immers een leveringscontract waarbij de consument binnen 10 dagen het kan opzeggen.
  Volgens de uitspraak van de geschillencommissie mag de netbeheerder de kosten voor verwijderen niet op de consument verhalen.
  Je bent niet verplicht een contract te hebben met een actieve aansluiting zolang je maar geen gas gebruikt. Zelf het kraantje dichtdraaien is wel verstandig om te voorkomen dat je per ongeluk gebruikt want dat is wel strafbaar.
  Op deze manier betaal je dus geen vaste lasten voor de gasaansluiting en betaal je ook geen kosten voor het opzeggen van het contract. De meter en leiding blijven gewoon liggen en dat is geen enkel probleem.

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Energie vergelijken en direct afsluiten

Check in vijf minuten wat voor jou de beste energieleverancier is

energie vergelijken

"Goede vergelijmen snel geregeld"

Anoniem uit ZUTPHEN
2019-06-26, autoverzekering

"Snel makelijk "

Anoniem uit EINDHOVEN
2019-06-26, lenen

"szybko,o każdej porze,bez zbędnych pytań i formalności.Polecam."

Meneer Bukala uit BODEGRAVEN
2019-06-26, autoverzekering

"Super snel, duidelijk overzicht en erg soepele afhandeling"

Mevrouw van Maanen uit HOEK VAN HOLLAND
2019-06-26, autoverzekering

"Makkelijk in gebruik "

Anoniem uit IJSSELSTEIN UT
2019-06-26, reisverzekering

"Super tevreden - makkelijk aanmelden, vergelijken. Erg fijn... "

Dhr. Stoit uit ODIJK
2019-06-26, reisverzekering

"helder, snel en transparant"

Meneer Clephas uit LENT
2019-06-26, autoverzekering

"snel en gemakkelijk en overzichtelijk"

Anoniem uit SIRJANSLAND
2019-06-26, reisverzekering

"-"

Anoniem uit UTRECHT
2019-06-26, energie

"Goed lenen"

Dhr. Desta uit JOURE
2019-06-26, lenen

"Heel duidelijk en behulpzaam"

Meneer Kharrat uit AMSTERDAM
2019-06-26, autoverzekering

"Alles is zeer makkelijk te vinden! Top site!"

Anoniem uit 'S-GRAVENHAGE
2019-06-26, autoverzekering

"Gaat simpel"

Anoniem uit HENGELO OV
2019-06-26, lenen

"Alles verliep heel soepel."

Anoniem uit GOUDA
2019-06-26, energie

"Ging heel snel"

Mevrouw Avci uit UTRECHT
2019-06-26, autoverzekering