‘Zorgpremie wanbetalers in 2016 omlaag’
Deel met een vriend:

‘Zorgpremie wanbetalers in 2016 omlaag’

Het kabinet wil in 2016 de zorgpremie voor wanbetalers verlagen. Op die manier moeten zij meer geld overhouden voor het aflossen van schulden. De premie gaat dan van 159 naar 128 euro per maand. Nu wordt de premie van wanbetalers nog met 30% verhoogd.

Wat als je je premie niet betaalt?

Wanneer je de premie van je zorgverzekering langer dan zes maanden niet betaalt, meldt je zorgverzekeraar je aan bij het Zorginstituut Nederland. Vervolgens incasseren zij de premie. De premie kan eventueel worden ingehouden op je loon, uitkering of pensioen. Zolang je de premie aan het Zorginsituut betaalt, heb je ook geen recht op vergoedingen vanuit je aanvullende verzekering.

Pas als je de volledige achterstand hebt terugbetaald, ga je weer de ‘normale’ premie betalen en wordt je afgemeld bij het Zorginstituut.

Hogere premie om betalingsachterstand niet groter te maken

Nu wordt de premie voor wanbetalers nog verhoogd om de betalingsachterstand niet nog verder op te laten lopen. Ook wordt hiermee voorkomen dat mensen die wel hun premie betalen, niet de dupe worden van wanbetalers. Maar het kabinet vindt dus dat de premieverhoging de schulden niet nog groter moet maken. Daarom komt het nu met een plan om de premie voor wanbetalers te verlagen.

Schuld aflossen rechtstreeks bij zorgverzekeraar

Met het nieuwe plan kan de verzekerde de schuld aflossen zonder schuldhulpverlener. Er kunnen dan via een betalingsregeling afspraken worden gemaakt met de zorgverzekeraar zelf. Dat geldt voor zowel huidige als nieuwe wanbetalers.

Lees meer over: zorgverzekering

Reacties

13 Antwoorden op “‘Zorgpremie wanbetalers in 2016 omlaag’”

 1. Peter schreef op 

  Te laat , te weinig, water naar de zee dragen als het regent……meer kan ik over de zorgverzekerings maffia niet zeggen. Torenhoge kosten voor de verzekerden, torenhoge prijzen door de farmaceuten-criminele corporaties met de mededeling dat ons zorgstelsel niet meer betaalbaar is maar ondertussen maken deze zelfde zorgverzekeraars de hoogste winsten OOIT en als het aantal mensen dat niet meer kan betalen dan deze lachwekkende verlaging, alsof DIT de mensen redt om hun betalingsachterstand in te kunnen halen. Walgelijke psychopaten dat het hoogkader management is……

  1. Jan schreef op 

   Je hebt helemaal gelijk. De mensen worden in staat der wanhoop gedreven zeker de mensen met een chronische aandoening, die daardoor niet meer MOGEN werken, wat voor werk het dan ook is en dan wel met deze immense schulden worden opgescheept om zichzelf maar te kunnen verrijken. Ik ben het helemaal met jou eens Peter. Het is te ziek!!

 2. antoniecasper schreef op 

  Het blijft pappen en nathouden met het bestaande zorgsysteem. Met een inkomensafhankelijke premie zouden de inhoudingen probleemloos door werkgever of uitkeringsinstantie kunnen worden afgehouden. Nu wordt er premiedifferentiatie geïntroduceerd voor wanbetalers, en dit staat natuurlijk haaks op de door Hoogervorst bedachte financiering van de zorg. Waar zijn we mee bezig? Wat blijft er zo over van het ‘kroonjuweel’ van de VVD?

  1. Jan schreef op 

   Nou de VVD ghad er niet eens aanmoeten bbeginnen, want de VVD had het met Hoogenvorst al aan het verkeerde einde en nu deze Edith Schipper die het nog niet eens met een IQ van 50 het ook niet meer aankan en hetkan bekijken. Ze is er nog steeds niet achter dat het niet gaat om de premies, want die gaan nog wel, maar et het Eigen Risico de belachelijk hoog worden. Die hoge ziektekosten + de hoge Eigen bijdrage… ik kreeg nu vanmorgen een e-mail om toch maar eens mijn achterstallige Eigen Bijdrage maar eens te gaan betalen met een minimum bedrag van 50,=. Ik hebb een zieke uitkering van 928,=. Dus je ziet het dus al…. gaat niet. k heb ze naar de politiek verwezen en verder kunnen ze wat het Eigen Risico het maar uitzoeken. De Zorgverzekeraar heeft het ook naar mij toe laten zitten. Dus geen betaling Eigen Risico!! Jammer voor hun.

 3. Andrew schreef op 

  Dus als ik niet kan betalen hoef ik ineens minder te gaan betalen… Is toch wel heel oneerlijk tegenover de andere mensen die wel gewoon de volle pond moeten betalen maar wel fatsoenlijk met hun geld overweg kunnen ondanks dat ze amper iets te spenderen hebben…

  1. Peter schreef op 

   (zucht) Ik wist dat het niet lang zou duren voor zo’n domme reactie als die van jou.
   Van alle mensen die in de WSNP zitten had zo’n 75% dezelfde mening over mensen die a; in de WSNP zaten …….En nu wens ik dat jij ook in dezelfde situatie komt , gewoon zodat je je lesje leert.
   Gelukkig hebben we in Nederland een vangnet voor dit dilemma, helaas heeft Nederland ook ongelooflijk veel mensen te bekrompen van geest, zoals jij hier.

  2. Jan schreef op 

   heel erg waar wat u zegt!!

 4. Hennie schreef op 

  Het is voor steeds meer mensen heel zuur om wel elke maand verplicht te moeten betalen, terwijl er vanwege de hoge eigen bijdrage sprake is van verplicht zorgmijden.
  Een mens moet tenslotte ook eten.
  De verhoging van de basisverzekering loopt niet gelijk op met de zorgtoeslag, dat betekent elk jaar meer betalen en dat terwijl er dus door lang niet iedereen gebruik gemaakt kan worden van de zorg.
  Dit systeem deugt niet, iedereen zou het recht moeten hebben op fatsoenlijke zorg.
  Men wil het niet weten, maar dat is niet het geval in dit regeltjesland.

  De miljarden die op de plank liggen bij de verzekeringsmaatschappijen en de vele zeer hoge beloningen voor al die ‘top’functies plus de veel te dure gebouwen en onkostenvergoedingen zijn oneindig belangrijker dan de gezondheid van mensen.
  En dan heb ik het nog niet eens over de farmaceutische industrie, het is winstbejag inplaats van zorg verlenen.
  De gezondheidszorg is zwaar ziek, de beslissers worden zo rijkelijk beloond dat ze zich niet eens kunnen voorstellen hoe het is om de hele maand te moeten overleven van een bedrag dat ze zelf achteloos uitgeven aan ‘kleinigheden’.
  De marktwerking in de zorg is een plaag, de overheid had dit nooit uit handen mogen geven en al zeker niet met de belofte dat het hierdoor goedkoper zou worden.
  Wat een waardeloos beleid.

  1. Jan schreef op 

   Zowel Peter als jij Hennie hebben beiden niets aan mijn beoordeling toe te voegen of af te doen. We zitten de woekerwinsten te betalen van die farmaceutische maffia en we laten onszelf nog in diepe schulden steken ook nog. We moeten niet wat op internet typen, maar we moeten daar echt wat aan doen!! De portemonnee blijft bij mij dicht!!

   1. Hennie schreef op 

    Jan: ‘de portemonnee blijft bij mij dicht’.
    Dat kan niet, het is sowieso verplicht zorgpremie te betalen! of je er nu gebruik van kunt maken of niet.
    Er is bij velen altijd de- vooral financiele- angst voor een botbreuk o.i.d., want dat betekent een forse aanslag vanwege het eigen risico/eigen bijdrage.

    De verandering komt niet via de politiek, integendeel, dus moeten we zelf veranderen.
    Het zorgsysteem is gewoon ordinaire handel, dat veranderen lukt alleen met massale demonstraties en/of massaal weigeren de zorgpremie te betalen.
    Wel is het mogelijk in je eentje kleinere veranderingen door te voeren en dat dan ook uitdragen natuurlijk.
    Uiteindelijk verandert een gedeelte van de omgeving wel mee, al gaat dat zeeeer langzaam.

    Kritisch zijn scheelt al.
    Voorbeeld: ik gebruik geen medicijnen meer, al zijn me wel zware medicijnen voorgeschreven, na jaren kan ik stellen dat ik er met medicijnen slechter aan toe zou zijn dan nu.
    Natuurlijk zijn er situaties waarin het gebruik van medicijnen verbetering laat zien, maar lang niet altijd.
    Herhaalrecepten zijn veel te gemakkelijk verkrijgbaar, er zou een halfjaarlijks herhaalonderzoek aan verbonden moeten zijn.
    Al weet je nooit waar de belangen van de artsen liggen, daarom is het belangrijk zelfstandig te (blijven) denken.
    Mensen slikken al die ‘geneesmiddelen’ vaak jaar in jaar uit gewoon door.
    Ik ken veel mensen die jaar na jaar tig soorten medicijnen gebruik(t)en, of beter gezegd: pillen, zeker de helft vanwege de bijwerkingen van de andere pillen.
    Pillen zijn vaak een houvast voor mensen en ook een vreemde manier van aandacht vragen, zo van ‘kijk eens hoe erg ik eraan toe ben, dit moet ik allemaal slikken’.
    Een zeer hardnekkig geloof, terwijl het juist allerlei klachten veroorzaakt.
    De farmaceutische maffia speelt hier handig op in, kassa!

    1. Peter schreef op 

     Hennie , je denkt toch echt niet dat er mensen zijn die pillen slikken alleen voor de aandacht…..? Hoe kom je daarbij?

 5. Jan schreef op 

  Hennie de apotheek hoeft maar 1 pil te geven. Dat is de Pil van Drion. Lost gelijk ALLE problemen op. 1 pil is genoeg hoor!! lol.

  Ik bedoelde eigenlijk niet de PEMIE maar het Eigen Risico. Daarvan blijft mijn portemonee dicht. Overigens die kan ik toch niet betalen. Met geen mogelijkheid. Dus dat houdt snel op.

 6. Jan schreef op 

  Hennie de apotheek hoeft maar 1 pil te geven. Dat is de Pil van Drion. Lost gelijk ALLE problemen op. 1 pil is genoeg hoor!! lol.

  Ik bedoelde eigenlijk niet de PEMIE maar het Eigen Risico. Daarvan blijft mijn portemonee dicht. Overigens die kan ik toch niet betalen. Met geen mogelijkheid. Dus dat houdt snel op…

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Vergelijk & bespaar snel op je zorgverzekering

In 5 makkelijke stappen een betere & goedkopere dekking

zorgverzekering vergelijken

"Vlotte service"

Dhr. J.D. Naarden uit ALKMAAR
2017-11-19, zorgverzekering

"Omdat de site alle nodige info biedt op overzichtelijke wijze."

Anoniem uit GRONINGEN
2017-11-19, zorgverzekering

"Simpel, snel en goedkoper uit."

Dhr. A. Ham uit HOOFDDORP
2017-11-19, zorgverzekering

"Top"

Anoniem uit HEEMSKERK
2017-11-19, zorgverzekering

"Super"

Anoniem uit MAARSSEN
2017-11-19, zorgverzekering

"zeer gemakkelijk vergelijken!"

Anoniem uit RIJSSEN
2017-11-19, zorgverzekering

"Overzichtelijk en gemakkelijk in het gebruik"

Anoniem uit SCHAIJK
2017-11-19, zorgverzekering

"overzichtelijk & keuzehulp, aantrekkelijke bonus van Independer"

Anoniem uit ROTTERDAM
2017-11-19, zorgverzekering

"Eenvoudig en overzichtelijk"

Mevr. C. Stabler-Wesselink uit GRONINGEN
2017-11-19, zorgverzekering

"Super handige vergelijk tool! Nu al voor het 3de jaar oprij de zorgverzekering via Independer uitgezocht. De gratis tandartsverzekering is ook mooi mooi meegenomen!"

Dhr. J.W.F. Koning uit ARNHEM
2017-11-19, zorgverzekering

"Ik heb in 2017 een ongeluk gehad, waarbij ook mijn Gebit was beschadigd. Ik werd door in die Independer erg goed geholpen en te woord gestaan. Zelfs nog beter dan mijn eigen zorgverzekeraar. "

Dhr. M.J. Ijntema uit HEEMSKERK
2017-11-19, zorgverzekering

"Weinig bekend mee"

Mevr. M.W.J. Opheij uit HELMOND
2017-11-19, zorgverzekering

"Dit is gewoon hoe het moet. Simpel. Snel. Klaar."

Dhr. D.P. Netten uit 'S-GRAVENHAGE
2017-11-19, zorgverzekering

"omdat het ieder jaar goed geregeld is."

Anoniem uit HELMOND
2017-11-19, zorgverzekering

"Duidelijke informatie. Makkelijk af te sluiten"

Mevr. M.C.T. Bakker uit ROTTERDAM
2017-11-19, zorgverzekering