Zorgverzekeraars: fysiotherapie chronisch zieken terug in basisverzekering
Tip een vriend:

Zorgverzekeraars: fysiotherapie chronisch zieken terug in basisverzekering

Zorgverzekeraars vinden dat fysiotherapie voor mensen met een chronische aandoening weer volledig vergoed moet worden door de basisverzekering. Dat gaat om mensen die een aandoening hebben die op de chronische lijst staat. Dat schrijft Zorgverzekeraars Nederland (ZN) in een brief aan de Tweede Kamer. 

Huidige situatie: pas vanaf 21e behandeling vergoed

In 2012 is fysiotherapie voor volwassenen uit de basisverzekering geschrapt. Alleen volwassenen met een chronische aandoening krijgen fysiotherapie vanaf de 21e behandeling vergoed. De eerste 20 behandelingen betaal je zelf of kun je met een aanvullende verzekering vergoed krijgen. Voor kinderen wordt fysiotherapie overigens wel volledig vergoed.

Effectiviteit fysiotherapie

Zorgverzekeraars zien dat fysiotherapie helpt bij het voorkomen van een operatie. Bijvoorbeeld door mensen met etalagebenen een looptraining te geven. Etalagebenen zijn opgenomen in de chronische lijst. Omdat mensen de eerste 20 behandelingen zelf moeten betalen, is er een kans dat zij dit niet doen en dat ze uiteindelijk toch geopereerd moeten worden. Op dit moment wordt onderzocht hoe effectief fysiotherapie is bij chronische klachten. In situaties waarin dat het geval is, moet fysiotherapie weer volledig terug naar de basisverzekering, vindt ZN.

Lees meer over: fysiotherapie, zorgverzekering

iedere maand de beste
artikelen in je mailbox?

meld je aan voor de nieuwsbrief

Reacties

5 Antwoorden op “Zorgverzekeraars: fysiotherapie chronisch zieken terug in basisverzekering”

 1. Cisca goossens schreef op 

  Ik krijg al vele jaren als chronisch zieke fysio (lijst Borst). Om de eerste 20 behandelingen, die niet in het basis pakket zitten te kunnen bekostigen heb ik , op advies van zilveren kruis in 2013 mijn 3 sterren vaanvullende verzekering gecontinueerd, zodat ik niet van het eigen risico hoefde te betalen. Nu merk ik dat zilveren kruis al jaren, sinds 2014 mijn fysio van 2x per week van het eigen risico afhoudt en niet van mijn aanvullende verzekering. Na telefonisch contact, vandaag 16,30 met mevr. Govaars, houden ze vol dat het niet door de aanvullende verzekering betaald mag worden, die eerste 20 behandelingen dan, daarna val ik onder het basis pakket.
  Kunt u mij aub helpen ?
  Mevr. Goossens, Malden, de vang 27, 6581 dn

 2. Beste Mevrouw Goossens,
  Wat een vervelende situatie. Ik begrijp dat u al enkele jaren bij Zilveren Kruis verzekerd bent. Als u fysiotherapie krijgt voor dezelfde aandoening, dan heb je de aanvullende verzekering maar 1x nodig voor de eerste 20 behandelingen.Als je een chronische aandoening hebt, vergoedt de basisverzekering fysiotherapie vanaf de 21e behandeling. Voor zorg uit de basisverzekering geldt het eigen risico. De eerste 20 behandelingen betaal je zelf of kun je vergoed krijgen met een aanvullende verzekering. Het eigen risico geldt daarom vanaf de 21e behandeling. De eerste 20 behandelingen betaal je maar één keer per aandoening. Het eigen risico betaal je ieder jaar. U zou er dus voor kunnen kiezen om de aanvullende verzekering niet langer aan te houden als u deze alleen voor de doorlopende fysiotherapie gebruikt.

 3. C.goossens schreef op 

  Dank voor uw antwoord. Ik ben al 22 jaar bij zilveren kruis. Heb de 3 sterren aanvullende verzekering juist om de eerste 20 fysio bhandelingen te betalen, i.p.v. Dat ze van mijn eigen risico worden afgehouden. Maar. Zilveren kruis wil de eerste 20 behandelingen NIET van mijn aanvullende verzekering afhouden, doch van mijn eigen risico. Wie kan ik dan bereiken voor mijn aanvullende verzekering , zodat deze verzekering die 20 behandelingen betaald ?? Hoop dat u mij kan helpen, mevr. Goossens, malden

 4. U kunt het beste Zilveren Kruis mailen met uw verhaal en aangeven dat u de aanvullende verzekering op advies van Zilveren Kruis hebt aangehouden. Het eigen risico is helaas wel van toepassing op de fysiotherapie behandelingen die onder de basisverzekering vallen. Vanaf de 21e behandeling voor deze aandoening valt uw behandeling niet meer onder de aanvullende dekking. De verzekeraar had u hierover kunnen informeren en u kunnen adviseren om de aanvullende verzekering te laten vallen. De verzekeraar heeft de plicht u hierin zo goed mogelijk te adviseren. Helaas kunnen wij deze klacht niet bij de verzekeraar neerleggen, maar moet dit echt vanuit u als klant komen. Ik wens u heel veel succes.

 5. C goossens schreef op 

  Dank voor uw goede raad.

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Vind de beste fysiotherapeut bij jou in de buurt

En bekijk de ervaringen van andere patiënten

zoek een fysiotherapeut

"Duidelijk wat betreft uitleg verzekeringen. En snel geregeld. "

Anoniem uit ENSCHEDE
18 minuten geleden, autoverzekering

"Afsluiten ging eenvoudig en snel. Duidelijk verhaal."

Meneer Huis in 't Veld uit BREDA
18 minuten geleden, woonverzekering

"Heel snel geregeld ."

Mevrouw Koenen uit TILBURG
30 minuten geleden, autoverzekering

"Bedankt. Snel in goed geregeld?"

Anoniem uit HELMOND
54 minuten geleden, energie

"MAKKELIJK"

Anoniem uit DE RIJP
1 uur geleden, zorgverzekering

"Goed overzichtelijk "

Meneer Blijdorp uit OOSTERBEEK
2 uur geleden, woonverzekering

"Duidelijk website en info"

Anoniem uit AMSTERDAM
3 uur geleden, lenen

"Top, ik heb wat ik op zoek was."

Dhr. Kruszko uit BUNSCHOTEN-SPAKENBURG
9 uur geleden, rechtsbijstandverzekering

"Duidelijk en snel afsluiten"

Anoniem uit HILVERSUM
11 uur geleden, woonverzekering

"Altijd genoeg keuze en goede en duidelijke uitleg. Wat ik zelf heel prettig vind is dat je onder je eigen account 1 overzicht hebt met wat voor verzekeringen je hebt afgesloten, meerdere aanbieders onder 1 dak."

Dhr. Zeijlmans uit ANDIJK
2019-05-24, rechtsbijstandverzekering

"goede vergelijking"

Anoniem uit EDE GLD
2019-05-24, autoverzekering

"Duidelijk overzicht van alle gegevens om mee te vergelijken en altijd goede extra aanbieding zowel bij zorg en auto verzekering"

Mevrouw van der Scheer uit GRONINGEN
2019-05-24, autoverzekering

"ik heb ervaring met independer.eengoede.alleen die brand.dat heb ik tegen.maar ik heb gedaan wat ik kon.ondanks debrandwonden heb ik deze woning gered.zo erg was het.kon me niks schelen pijn is relatief.ik voelde het niet op dat moment groet J.Verla"

Meneer Verlaan uit AMSTERDAM
2019-05-24, woonverzekering

"Dit is de eerste keer dat ik via jullie een verzekering sluit"

Anoniem uit ZAANDAM
2019-05-24, reisverzekering

"goed duidelijk en makkelijk "

Dhr. Willemsen uit WOLDENDORP
2019-05-24, lenen