Samenwonen: zo regel je de woonverzekeringen
Tip een vriend:

Samenwonen: zo regel je de woonverzekeringen

Jullie hebben besloten om te gaan samenwonen, wat leuk! Naast het inpakken van dozen, is het handig om ook alvast na te denken over jullie woonverzekeringen. Zo zorg je dat jullie huis en spullen straks goed verzekerd zijn, en voorkom je dubbele verzekeringen. Een goed startpunt is het in kaart brengen van de verzekeringen die jullie nu al hebben. Bekijk vervolgens welke verzekeringen jullie in de nieuwe woonsituatie nodig hebben. We helpen je graag een handje op weg.

Inboedelverzekering 

Een inboedelverzekering is niet verplicht, maar wel aan te raden. Dit geldt voor zowel een huur- als koopwoning. Met een inboedelverzekering verzeker je de spullen in je huis, bij bijvoorbeeld brand, diefstal en storm. Je sluit de verzekering af per huishouden. Als je samen gaat wonen, heb je er dus nog maar één nodig. Gaan jullie samenwonen in jouw woning of die van je partner? Je kunt ervoor kiezen om de huidige inboedelverzekering door te laten lopen. Let er wel goed op dat het verzekerde bedrag genoeg is voor jullie gezamenlijke inboedel. En vergeet niet om de eventuele andere lopende inboedelverzekering op te zeggen. 

Aansprakelijkheidsverzekering

Een aansprakelijkheidsverzekering sluit je af per persoon. Hebben jullie allebei al een aansprakelijkheidsverzekering? Dan hoef je deze niet aan te passen. Wil je toch liever een gezamenlijke polis? Dat kan ook. Je verzekeraar kan de polis dan omzetten naar een gezinsaansprakelijkheidsverzekering.

Rechtsbijstandverzekering

Wil je zeker zijn van juridisch advies en hulp bij een conflict? Dan kun je een rechtsbijstandverzekering afsluiten. Hiervoor kun je kiezen uit verschillende dekkingen. Zo kun je kiezen voor juridische hulp bij conflicten op je werk, in het verkeer of voor je woning. Een rechtsbijstandverzekering sluit je af per gezinssituatie. Dit kun je aanpassen van alleenstaand naar samenwonend (met of zonder kinderen). Hebben jullie ieder andere wensen? Dan kan het handig zijn om beide apart een verzekering af te sluiten. 

Opstalverzekering 

Als je eigenaar bent van een woning, is het aan te raden om een opstalverzekering af te sluiten. Dan zijn ook onroerende zaken zoals het huis zelf, de keuken en badkamer verzekerd tegen schade. Een opstalverzekering sluit je af voor het huis, dus je hebt er maar één nodig per huishouden. 

Bij een huurwoning is je huisbaas verantwoordelijk voor het afsluiten van een opstalverzekering. Woon je in een koopappartement? Dan is de kans groot dat de VvE een opstalverzekering heeft afgesloten voor alle appartementen. Controleer dit vooraf goed, zodat je zeker weet of je een opstalverzekering nodig hebt of niet. 

In onderstaand overzicht zie je per verzekering of je deze per persoon of per huishouden afsluit. En of je de verzekering nodig hebt bij een huur- of koopwoning, of beide. 


Per huishouden of per persoonHuur- of koopwoning
AansprakelijkheidsverzekeringPer persoonBeide
InboedelverzekeringPer huishoudenBeide
RechtsbijstandverzekeringPer huishoudenBeide
OpstalverzekeringPer huishoudenKoopwoning

Verzekering wijzigen of nieuwe verzekering afsluiten

Of je nu koopt of huurt: het is altijd goed om uit te zoeken of je nog wel voordelig uit bent bij je huidige verzekeraar. Een nieuwe situatie (zoals samenwonen) kan van invloed zijn op je premie. Soms is het voordeliger om een nieuwe verzekering af te sluiten. Is je huidige verzekering in de nieuwe situatie nog steeds voordelig? Geef dan de wijzigingen in je woonsituatie door aan de verzekeraar. Houd er rekening mee dat je soms (opnieuw) een waardemeter moet invullen om je inboedel en woning(opstal) weer goed te verzekeren. Vraag hiernaar bij je verzekeraar. 

Overbodige verzekeringen stopzetten

Is een van jullie verzekeringen overbodig geworden en wil je deze stopzetten? Denk er dan aan dat je dit op tijd doet. En houd rekening met de opzegtermijn en voorwaarden van de verzekeraar. Zo voorkom je dat je dubbel verzekerd bent.  

Wat moet je nog meer regelen?

Naast je woonverzekeringen zijn er nog meer verzekeringen en contracten waar je aan moet denken als je gaat samenwonen. We zetten ze voor je op een rijtje:

  • Autoverzekering: Heb je een auto en ga je verhuizen? Vergeet dan niet om ook je adreswijziging bij je verzekeraar door te geven. Je postcode heeft namelijk invloed op de premie van je autoverzekering.
  • Energiecontract: Als je gaat samenwonen, heb je één huishouden, dus ook maar één energiecontract nodig. Voordat je je adres wijzigt, is het goed om opnieuw te kijken naar jullie situatie. Wat vinden jullie belangrijk bij energie? Wil je een vaste prijs en voor welke termijn wil je een contract?
  • Reisverzekering: Heb je beide een eigen doorlopende reisverzekering? Dan kan het voordeliger zijn om deze samen te voegen. Of om samen te kiezen voor een nieuwe verzekering. 

Je zorgverzekeraar hoef je niet in te lichten over je verhuizing. Deze krijgt automatisch bericht van de gemeente over jouw adreswijziging. 

0

0

369000

iedere maand de beste
artikelen in je mailbox?

meld je aan voor de nieuwsbrief

Reacties

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Verzekeringen vergelijken en direct afsluiten

Goedkope verzekering? Independer helpt jou gemakkelijk verzekeringen vergelijken

verzekering vergelijken

"Makkelijk en overzichtelijk. Snel een verzekering afgesloten!"

Meneer Hartveld uit SOEST
1 uur geleden, woonverzekering

"goede informatie en makkelijk afsluitbaar"

Anoniem uit VINKEL
3 uur geleden, woonverzekering

"Het werkt snel en duidelijk!"

Meneer Willems uit HAPS
4 uur geleden, woonverzekering

"makkelijk te regelen, goede heldere informatie"

Anoniem uit LEIDEN
10 uur geleden, woonverzekering

"Omdat alles heel duidelijk is. "

Anoniem uit SUSTEREN
2020-03-31, woonverzekering

"snel, makkelijk en overzichtelijk"

Anoniem uit LELYSTAD
2020-03-31, woonverzekering

"Snel en duidelijk de beste aanbieder te vinden zowel wat dekking betreft als lage prijs."

Anoniem uit ALPHEN AAN DEN RIJN
2020-03-30, woonverzekering

"erg duidelijk en overzichtelijk"

Meneer Jellema uit BALK
2020-03-30, woonverzekering

"Super dat ik kan kiezen en alles zelf kan invullen"

Meneer Ahrouch uit AMSTERDAM
2020-03-29, woonverzekering

"gemak en simpel af te sluiten"

Meneer Marissen uit BORNE
2020-03-29, woonverzekering

"Uitstekende service"

Anoniem uit ANDIJK
2020-03-29, woonverzekering

"makkelijk en overzichtelijk"

Anoniem uit OUD-BEIJERLAND
2020-03-29, woonverzekering

"Goed geregeld. Punt ter verbetering: er is de mogelijkheid om een eigen risico te weizigen.. mar optie in aanvraag niet mogelijk."

Anoniem uit ROSMALEN
2020-03-28, woonverzekering

"Independer geeft een helder overzicht en maakt het gemakkelijk om een nieuwe verzekering af te sluiten"

Anoniem uit EINDHOVEN
2020-03-28, woonverzekering

"Goed en overzichtelijke website. Ook duidelijk in te vullen en duidelijke extra informatie. We rekenende op dat de polis ook zo voorspoedig verstrekt wordt ?."

Anoniem uit SURHUISTERVEEN
2020-03-28, woonverzekering