Hoe is schade aan zonnescherm of zonwering verzekerd?
Deel met een vriend:

Hoe is schade aan zonnescherm of zonwering verzekerd?

De zomer lijkt er nu eindelijk aan te komen. Wordt het buiten lekker warm dan willen we het binnen juist weer koel houden. Een zonnescherm of andere zonwering kan daar voor zorgen. Maar hoe ben je er voor verzekerd als je er schade aan krijgt? Valt schade aan je zonnescherm of zonwering onder de inboedelverzekering of onder de opstalverzekering? Wij leggen het je uit.

Inboedelverzekering of opstalverzekering?

Alles wat je op kunt pakken en mee kunt nemen bij een verhuizing valt onder de inboedel. Verzekeraars noemen dat roerende zaken. Zonwering is een beetje een twijfelgeval. Het hangt aan het huis, en het huis zelf valt onder de opstalverzekering. Om onduidelijkheid te voorkomen, hebben verzekeraars duidelijke afspraken gemaakt over wat waar onder valt. En je zonwering valt onder de inboedelverzekering.

Bij veel inboedelverzekeringen is het gewoon meeverzekerd. Sommige inboedelverzekeringen beperken de dekking wel tot een maximum bedrag. Bij weer andere verzekeraars krijg je niet de nieuwwaarde, maar de dagwaarde uitgekeerd als het gaat om zonwering. Heb je zonwering of ben je van plan die te kopen? Kijk dan even hoe je ervoor verzekerd bent.

Lees meer over: inboedelverzekering, opstalverzekering

Reacties

32 Antwoorden op “Hoe is schade aan zonnescherm of zonwering verzekerd?”

 1. Carla schreef op 

  Goedemorgen,

  Toen ik laatst het zonnescherm snel binnen haalde vanwege een hevige wind, brak er een arm. Krijgen we dit vergoed bij de verzekering?

 2. Beste Carla,

  Of dit onder de dekking valt is afhankelijk van de dekking en voorwaarden van de verzekering. Ik raad u aan om contact op te nemen met de verzekeraar, om daar te horen of deze schade onder de dekking valt.

 3. Charles schreef op 

  Lees dat zonnescherm onder inboedelverzekering valt. Mijn vraag: waar valt een raamhor onder die aan de buitenzijde van het raam is bevestigd? Opstal- of ook inboedelverzekering?

 4. Een raamhor aan de buitenzijde bevestigd van het huis valt onder de opstalverzekering, wanneer het om een koopwoning gaat. Het is overigens wel belangrijk om te vermelden bij uw verzekeraar of eventuele nieuwe aanvraag.

 5. Frank van der kroft schreef op 

  In 2008 hebben wij een huis gekocht waaraan op de eerste verdieping aan de buitenzijde een aluminium rolluik is bevestigd. Nu is er als gevolg van storm schade opgetreden, mede doordat het rolluik bevestigd is op een ijzeren frame dat ongeveer 35 cm van de muur afhangt waardoor de wind via de open ruimte aan de onderkant zijn beschadigende werking kon doen plaatsvinden. Omdat wij het ding met het huis meegeleverd kregen -en dus ook geen originele factuur van aanschaf hebben- en omdat het zeker niet standaard is om zoiets mee te nemen bij een verhuizing, vragen wij ons af of de stormschade onder de inboedel of de opstal valt. Wij laten het rolluik repareren. Komen wij voor vergoeding in aanmerking?

 6. Beste Frank,

  Een rolluik valt onder dekking van de opstalverzekering. Het is niet erg dat er geen aankoopnota is, omdat het rolluik gerepareerd wordt. Als u de schade vergoed krijgt, wordt het bedrag aan de hand van de reparatienota uitgekeerd.

 7. yolanda fernandez schreef op 

  Afgelopen december is er een woningbrand onstaan.Meerdere huizen zijn hierdoor gedupeerd geraakt. Wij en de rest van de bewoners hebben de opstal verzekering via de vve lopen. Nu krijgt de buurvrouw haar zonnescherm “een markies” wel vergoed via de opstal verzekering en wij niet omdat het een zonnescherm is met valarmen. Wordt er nu met twee maten gemeten? Lijkt mij ; een zonnescherm wat voor type dan ook blijft een zonnescherm. Wat is jullie advies?

 8. Beste Yolanda,

  Een zonnewering is meestal verzekerd via de inboedelverzekering. Als u een inboedelverzekering heeft, raad ik u aan om contact op te nemen met uw verzekeraar. De meeste verzekeraars maken geen onderscheid in het type zonwering.

 9. carina schreef op 

  door hevige regenval is mijn openstaande luifel beschadigd. valt dit onder de dekking van de mijn inboedelverzekering

  1. Beste Carina,
   Wanneer een openstaande luifel door regenval is beschadigd zal een verzekeraar vaak niet uitkeren. Aangezien iedere verzekeraar weer anders omgaat met bepaalde situaties adviseren wij je om contact op te nemen met je verzekeraar.

 10. J.Meijer schreef op 

  Bij het neerlaten van mijn zonnescherm heb ik een openstaand raam geraakt waardoor dit is beschadigd en het doek vervangen moet worden,schade 325,00,dit wil mijn verzekering SNS niet vergoeden,omdat ik dit zelf heb veroorzaakt.ik heb bij SNS een inboedel verzekering lopen?gaarne Uw commentaar m.v.g.Dhr.J.Meijer

 11. Beste J. Meijer,
  Schades die u per ongeluk zelf veroorzaakt zijn alleen verzekerd met een All Risk verzekering. Misschien heeft u bij SNS een minder uitgebreide dekking waardoor het niet verzekerd is. Op het polis blad staat dit omschreven als Extra Uitgebreide Dekking.

 12. S.Benjamins schreef op 

  Ik heb door storm schade aan een aluminium veranda. Deze veranda staat al wat langer, en ik heb er geen aankoopbon meer van. Mijn verzekeraar vraagt hier wel om, is dit correct van hun?

  1. Michelle (Independer.nl) schreef op 

   Beste S. Benjamins,

   De verzekeraar heeft altijd het recht om naar een aankoopnota te vragen. Soms is ook een bankafschrift voldoende als u geen aankoopnota meer heeft.

 13. S de Vos schreef op 

  eind vorig jaar is onze zonnescherm nav verbouwing opnieuw opgehangen. In het begin deed hij het wel, daarna niet meer. Een zonnescherm expert gaf aan dat de elektrische draadjes niet goed waren bevestigd. Diegene die de uitbouw heeft gedaan geeft aan dat het in het begin wel deed dus dat het niet aan hun kan liggen.

  Is dit ook verzekerd?

 14. Beste S. de Vos,
  Dit valt niet onder de dekking van de opstal- of inboedelverzekering. De reden dat het zonnescherm niet meer werkt ligt in dit geval bij de installatie of bij onderhoud van het zonnescherm. Dit valt nooit onder de dekking van de woonverzekering. Als de draadjes inderdaad niet goed bevestigd waren, dan is het bedrijf die dit gedaan heeft verantwoordelijk. Als je er met het bedrijf niet uit komt en een rechtsbijsandverzekering hebt, kun je die eventueel inschakelen.

 15. Peter schreef op 

  Ik heb brandgaatjes in mijn zonnescherm gekregen door vonken uit een vuurkorf buiten valt dit onder de verzekering.

 16. Beste Peter,
  Dit is een goede vraag. Het blijkt dat het erg per verzekeraar verschilt of het onder de dekking valt. Veel verzekeraars sluiten het uit. Er zijn verzekeringen die dit wel vergoeden. Het beste is dus om even contact om te nemen je verzekeraar. Als de verzekering via Independer is afgesloten kun je ook contact met ons opnemen.

 17. D Versluis schreef op 

  Vandaag stond ons zonnescherm uit, er waren vandaag hoge temperaturen met een licht (Sahara) briesje niets bijzonders, en opeens breekt eerst de linker en kort daarna de rechter bevestiging aan de muur kapot. Nu ligt ons twee jaar oude scherm van zo’n 1800 Euro in de tuin. Het bedrijf waar we hem gekocht hebben en die hem ook aan onze gevel hebben gehangen en ons geadviseerd hebben constateren materiaalbreuk Door haarscheurtjes waarschijnlijk. Wij hebben onze inboedel en opstalverzekering bij een dezelfde verzekering, maar zij vergoeden niet omdat er geen storm wasmachine. Maar tja, dan zet je toch geen scherm uit?!

 18. Beste D. Versluis,
  Wat vervelend dat je zonnescherm is gebroken. Helaas valt dit niet onder de dekking van de inboedelverzekering. Dit komt doordat de schade aan het materiaal niet van buitenaf komt. De verzekeraar noemt het een gebrek aan het product zelf. Dit is nooit verzekerd.

  Heb je nog garantie bij het bedrijf waar je het zonnescherm gekocht hebt? Dat lost het probleem waarschijnlijk op! Als je er met het bedrijf niet uit komt, kun je eventueel een rechtbijstandverzekering inschakelen (als je die hebt).

  Ik hoop dat ik het zo duidelijk heb uitgelegd. Mocht je toch nog vragen hebben, bel ons gerust! Wij zijn bereikbaar via 035-626 55 44.

 19. Sandra schreef op 

  Bij het omlaag halen van ’t zonnescherm (handmatig) brak opeens de bevestiging van de muur. Ons zonnescherm kan nu niet meer omhoog! En de bevestiging hangt bovenin en moet vervangen worden. De verhuurder zegt dat het zonnescherm van onszelf is. Kan ik de verzekering hiervoor inschakelen?

 20. Hoi Sandra,
  Vervelend dat het zonnescherm stuk is. Het is lastig te zeggen of je in dit geval gebruik kan maken van de verzekering. Het ligt er namelijk aan waardoor de bevestiging is afgebroken. Als dit bijvoorbeeld is gebeurd doordat de bevestiging versleten is, dan valt het niet onder de dekking. Maar is het afgebroken als gevolg van storm, dan valt het misschien wel onder de dekking.

 21. Luc De Prest schreef op 

  Mijn hoogbejaarde ouders wonen sinds kort in een huur-zorgflat. Buiten dat dit niet goed voorzien is voor een rolstoelpatient (ma): deurdorpels en breedte deuren zijn niet juist,
  blijkt ook de zonneluifel versleten te zijn: gerafeld met kans op doorscheuren. Wij vinden hier geen verhaal bij directie, daar zij geen verhaal krijgen van de eigenaar!
  Wat kunnen wij doen ( deze mensen hebben al een lange lijdensweg achter de rug en nu dit weer)
  alvast bedankt

  1. Beste Luc,
   Wat een vervelende situatie. Je geeft aan dat de zonneluifel versleten is. Helaas valt dit niet onder de dekking van een inboedelverzekering. Hebben je ouders toevallig een rechtsbijstandverzekering? Zo ja, dan kunnen zij hier eventueel gebruik van maken.

 22. Linda schreur schreef op 

  Mijn knikarmscherm werd door een windvlaag opgenomen, kwam met een smak weer naar beneden. Nu is de hele muur ontzet. Deze moet opnieuw opgemetseld worden en het knikarmscherm moet opnieuw bevestigd worden, met extra beugels. Mijn verzekering (unive) keert niet uit, omdat er geen windkracht 7 was.
  Hoe zit dit bij jullie?

 23. Beste Linda Schreur,

  De verzekeraars hanteren allemaal dat er een dekking is bij windkracht zeven of meer als het gaat om stormschade. Bij een allrisk dekking hanteren de verzekeraars deze voorwaarden niet. Je kunt het beste even nagaan bij Unive of je een allrisk dekking hebt. Dan zouden ze de schade wel moeten uitkeren.

 24. Fam van Heek schreef op 

  Ik heb het zonnescherm bij mijn buren tijdens hun vakantie uitgedraaid. Toen ik echter na een poosje terug kwam is deze door een enorme regenval doorgezakt. Kan ik dat bij mijn eigen verzekering claimen of zij bij de hunne. En zo ja hoe die ik dat?

  Annelies

  1. Hoi Annelies,
   Jouw buren zijn ongetwijfeld verzekerd voor schade aan hun zonnescherm. Het hangt wel erg van de schadeoorzaak af en hoe uitgebreid de dekking van de verzekering is. Maar omdat de schade eigenlijk door jou veroorzaakt is, kan dit waarschijnlijk via jouw aansprakelijkheidsverzekering verhaald worden. Ik raad je aan even contact op te nemen met jouw verzekeraar.

 25. J. Faro schreef op 

  Goedemorgen, Wij hebben aan de buitenzijde van onze koopwoning aluminium rolluiken gemonteerd. Nu is een pantser zodanig beschadigd door de vorst dat deze vervangen moet worden. Onze verzekering zegt dat dit onder de inboedelverzekering valt en dat het daarom niet verzekerd is. Klopt dit wel, naar mijn mening valt het onder de opstal en is het daarom wel verzekerd. MVG John.

 26. Susanne Boogers (Independer.nl) schreef op 

  Beste John,

  Naar ons weten valt dit inderdaad onder de opstalverzekering. Ik raad u aan om nogmaals contact op te nemen met de schade afdeling van uw verzekeraar. Bent u via Independer verzekerd? Neem dan gerust contact met ons op. Wij zijn te bereiken op 035-6265544.

 27. Danny schreef op 

  Beste,

  Wij hebben een elektrische zonwering die door middel van drukknopjes (Touch bediening)bediend kan worden.
  Nu heeft mijn zoontje van 2 dit ontdekt en zonder dat wij het zelf in de gaten hadden de luifel uitgeklapt.
  En ik denk dat je het nu al raad door de harde wind is een poot gebroken en een bijna afgebroken (luifel compleet kapot).
  Is of kan dit vergoed worden door mijn verzekeraar omdat mijn zoontje dit heeft gedaan.

  Bedankt alvast.

  1. Susanne Boogers (Independer.nl) schreef op 

   Hi Danny,

   Wat een vervelende schade! Om erachter te komen of dit te claimen is op de verzekering kunt u het beste contact opnemen met de schadeafdeling van uw verzekeraar. Bent u via Independer verzekerd? Onze schadeafdeling is van maandag tot vrijdag te bereiken van 08:30 tot 17:00 op 035-6265544.

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Inboedelverzekering vergelijken en afsluiten

Vind de beste inboedelverzekering bij Independer

Inboedelverzekering vergelijken

"Everything is clear and easy to make by myself! Thx!"

Dhr. P.R. Przemyslaw Olszewski uit LELYSTAD
2017-09-05, autoverzekering

"Goede duidelijk pagina en makkelijk af te sluiten verzekeringen."

Anoniem uit EINDHOVEN
2017-10-15, autoverzekering

"omdat ik ook zeer tevreden ben met independer want mij hond heeft al eens schade gemaakt en met 1 telefoontje was alles geregeld en dat vond ik wel zo prettig"

Dhr. W. Tenten uit AALTEN
2017-09-05, autoverzekering

"Top geregeld allemaal met independer, jullie doen prachtig werk!"

Dhr. Rol uit BAFLO
2017-09-25, beste-in-1-pakket

"uitstekende website, snelle reactie en terzake kundig advies"

Anoniem uit HEEMSKERK
2017-09-05, autoverzekering

"goedkoopste premie met maximale service"

Mevr. D.K.F. Wyatt uit AMSTERDAM
2017-10-27, autoverzekering

"Ben heel blij met Independer zeer tevreden "

Dhr. Aras uit ROERMOND
2017-10-27, woonverzekering

"proses over het internet verloopt goed "

Anoniem uit ROTTERDAM
2017-10-12, woonverzekering

"Geen"

Anoniem uit ZWARTEWAAL
2017-10-18, hypotheek

"Snel, Simpel en makkelijk"

Anoniem uit PURMEREND
2017-10-30, autoverzekering

"Overzichtelijk"

Anoniem uit GRONINGEN
2017-10-25, overlijdensrisicoverzekering

"goede duidelijke informatie"

Dhr. W.B. Griffioen uit DORDRECHT
2017-08-23, autoverzekering

"Fijn geholpen aan de telefoon. Informatie werd meteen toegestuurd. "

Anoniem uit GOIRLE
2017-09-15, autoverzekering

"Duidelijk, vlug, compleet"

Anoniem uit BENNEKOM
2017-10-17, autoverzekering

"Makkelijke keuze en snelle website"

Anoniem uit AMSTERDAM
2017-08-24, autoverzekering