Hoe is schade aan zonnescherm of zonwering verzekerd?
Tip een vriend:

Hoe is schade aan zonnescherm of zonwering verzekerd?

De zomer lijkt er nu eindelijk aan te komen. Wordt het buiten lekker warm dan willen we het binnen juist weer koel houden. Een zonnescherm of andere zonwering kan daar voor zorgen. Maar hoe ben je er voor verzekerd als je er schade aan krijgt? Valt schade aan je zonnescherm of zonwering onder de inboedelverzekering of onder de opstalverzekering? Wij leggen het je uit.

Inboedelverzekering of opstalverzekering?

Alles wat je op kunt pakken en mee kunt nemen bij een verhuizing valt onder de inboedel. Verzekeraars noemen dat roerende zaken. Zonwering is een beetje een twijfelgeval. Het hangt aan het huis, en het huis zelf valt onder de opstalverzekering. Om onduidelijkheid te voorkomen, hebben verzekeraars duidelijke afspraken gemaakt over wat waar onder valt. En je zonwering valt onder de inboedelverzekering.

Bij veel inboedelverzekeringen is het gewoon meeverzekerd. Sommige inboedelverzekeringen beperken de dekking wel tot een maximum bedrag. Bij weer andere verzekeraars krijg je niet de nieuwwaarde, maar de dagwaarde uitgekeerd als het gaat om zonwering. Heb je zonwering of ben je van plan die te kopen? Kijk dan even hoe je ervoor verzekerd bent.

Lees meer over: inboedelverzekering, opstalverzekering

iedere maand de beste
artikelen in je mailbox?

meld je aan voor de nieuwsbrief

Reacties

40 Antwoorden op “Hoe is schade aan zonnescherm of zonwering verzekerd?”

 1. Carla schreef op 

  Goedemorgen,

  Toen ik laatst het zonnescherm snel binnen haalde vanwege een hevige wind, brak er een arm. Krijgen we dit vergoed bij de verzekering?

 2. Beste Carla,

  Of dit onder de dekking valt is afhankelijk van de dekking en voorwaarden van de verzekering. Ik raad u aan om contact op te nemen met de verzekeraar, om daar te horen of deze schade onder de dekking valt.

 3. Charles schreef op 

  Lees dat zonnescherm onder inboedelverzekering valt. Mijn vraag: waar valt een raamhor onder die aan de buitenzijde van het raam is bevestigd? Opstal- of ook inboedelverzekering?

 4. Een raamhor aan de buitenzijde bevestigd van het huis valt onder de opstalverzekering, wanneer het om een koopwoning gaat. Het is overigens wel belangrijk om te vermelden bij uw verzekeraar of eventuele nieuwe aanvraag.

  1. Marjolein Tschur schreef op 

   Een raamhor dat door de bewoner zelf te verwijderen is, valt volgens mij juist onder een inboedelverzekering. Horren zitten zelden vast….

 5. Frank van der kroft schreef op 

  In 2008 hebben wij een huis gekocht waaraan op de eerste verdieping aan de buitenzijde een aluminium rolluik is bevestigd. Nu is er als gevolg van storm schade opgetreden, mede doordat het rolluik bevestigd is op een ijzeren frame dat ongeveer 35 cm van de muur afhangt waardoor de wind via de open ruimte aan de onderkant zijn beschadigende werking kon doen plaatsvinden. Omdat wij het ding met het huis meegeleverd kregen -en dus ook geen originele factuur van aanschaf hebben- en omdat het zeker niet standaard is om zoiets mee te nemen bij een verhuizing, vragen wij ons af of de stormschade onder de inboedel of de opstal valt. Wij laten het rolluik repareren. Komen wij voor vergoeding in aanmerking?

 6. Beste Frank,

  Een rolluik valt onder dekking van de opstalverzekering. Het is niet erg dat er geen aankoopnota is, omdat het rolluik gerepareerd wordt. Als u de schade vergoed krijgt, wordt het bedrag aan de hand van de reparatienota uitgekeerd.

 7. yolanda fernandez schreef op 

  Afgelopen december is er een woningbrand onstaan.Meerdere huizen zijn hierdoor gedupeerd geraakt. Wij en de rest van de bewoners hebben de opstal verzekering via de vve lopen. Nu krijgt de buurvrouw haar zonnescherm “een markies” wel vergoed via de opstal verzekering en wij niet omdat het een zonnescherm is met valarmen. Wordt er nu met twee maten gemeten? Lijkt mij ; een zonnescherm wat voor type dan ook blijft een zonnescherm. Wat is jullie advies?

 8. Beste Yolanda,

  Een zonnewering is meestal verzekerd via de inboedelverzekering. Als u een inboedelverzekering heeft, raad ik u aan om contact op te nemen met uw verzekeraar. De meeste verzekeraars maken geen onderscheid in het type zonwering.

 9. carina schreef op 

  door hevige regenval is mijn openstaande luifel beschadigd. valt dit onder de dekking van de mijn inboedelverzekering

  1. Beste Carina,
   Wanneer een openstaande luifel door regenval is beschadigd zal een verzekeraar vaak niet uitkeren. Aangezien iedere verzekeraar weer anders omgaat met bepaalde situaties adviseren wij je om contact op te nemen met je verzekeraar.

 10. J.Meijer schreef op 

  Bij het neerlaten van mijn zonnescherm heb ik een openstaand raam geraakt waardoor dit is beschadigd en het doek vervangen moet worden,schade 325,00,dit wil mijn verzekering SNS niet vergoeden,omdat ik dit zelf heb veroorzaakt.ik heb bij SNS een inboedel verzekering lopen?gaarne Uw commentaar m.v.g.Dhr.J.Meijer

 11. Beste J. Meijer,
  Schades die u per ongeluk zelf veroorzaakt zijn alleen verzekerd met een All Risk verzekering. Misschien heeft u bij SNS een minder uitgebreide dekking waardoor het niet verzekerd is. Op het polis blad staat dit omschreven als Extra Uitgebreide Dekking.

 12. S.Benjamins schreef op 

  Ik heb door storm schade aan een aluminium veranda. Deze veranda staat al wat langer, en ik heb er geen aankoopbon meer van. Mijn verzekeraar vraagt hier wel om, is dit correct van hun?

  1. Michelle (Independer.nl) schreef op 

   Beste S. Benjamins,

   De verzekeraar heeft altijd het recht om naar een aankoopnota te vragen. Soms is ook een bankafschrift voldoende als u geen aankoopnota meer heeft.

 13. S de Vos schreef op 

  eind vorig jaar is onze zonnescherm nav verbouwing opnieuw opgehangen. In het begin deed hij het wel, daarna niet meer. Een zonnescherm expert gaf aan dat de elektrische draadjes niet goed waren bevestigd. Diegene die de uitbouw heeft gedaan geeft aan dat het in het begin wel deed dus dat het niet aan hun kan liggen.

  Is dit ook verzekerd?

 14. Beste S. de Vos,
  Dit valt niet onder de dekking van de opstal- of inboedelverzekering. De reden dat het zonnescherm niet meer werkt ligt in dit geval bij de installatie of bij onderhoud van het zonnescherm. Dit valt nooit onder de dekking van de woonverzekering. Als de draadjes inderdaad niet goed bevestigd waren, dan is het bedrijf die dit gedaan heeft verantwoordelijk. Als je er met het bedrijf niet uit komt en een rechtsbijsandverzekering hebt, kun je die eventueel inschakelen.

 15. Peter schreef op 

  Ik heb brandgaatjes in mijn zonnescherm gekregen door vonken uit een vuurkorf buiten valt dit onder de verzekering.

 16. Beste Peter,
  Dit is een goede vraag. Het blijkt dat het erg per verzekeraar verschilt of het onder de dekking valt. Veel verzekeraars sluiten het uit. Er zijn verzekeringen die dit wel vergoeden. Het beste is dus om even contact om te nemen je verzekeraar. Als de verzekering via Independer is afgesloten kun je ook contact met ons opnemen.

 17. D Versluis schreef op 

  Vandaag stond ons zonnescherm uit, er waren vandaag hoge temperaturen met een licht (Sahara) briesje niets bijzonders, en opeens breekt eerst de linker en kort daarna de rechter bevestiging aan de muur kapot. Nu ligt ons twee jaar oude scherm van zo’n 1800 Euro in de tuin. Het bedrijf waar we hem gekocht hebben en die hem ook aan onze gevel hebben gehangen en ons geadviseerd hebben constateren materiaalbreuk Door haarscheurtjes waarschijnlijk. Wij hebben onze inboedel en opstalverzekering bij een dezelfde verzekering, maar zij vergoeden niet omdat er geen storm wasmachine. Maar tja, dan zet je toch geen scherm uit?!

 18. Beste D. Versluis,
  Wat vervelend dat je zonnescherm is gebroken. Helaas valt dit niet onder de dekking van de inboedelverzekering. Dit komt doordat de schade aan het materiaal niet van buitenaf komt. De verzekeraar noemt het een gebrek aan het product zelf. Dit is nooit verzekerd.

  Heb je nog garantie bij het bedrijf waar je het zonnescherm gekocht hebt? Dat lost het probleem waarschijnlijk op! Als je er met het bedrijf niet uit komt, kun je eventueel een rechtbijstandverzekering inschakelen (als je die hebt).

  Ik hoop dat ik het zo duidelijk heb uitgelegd. Mocht je toch nog vragen hebben, bel ons gerust! Wij zijn bereikbaar via 035-626 55 44.

 19. Sandra schreef op 

  Bij het omlaag halen van ’t zonnescherm (handmatig) brak opeens de bevestiging van de muur. Ons zonnescherm kan nu niet meer omhoog! En de bevestiging hangt bovenin en moet vervangen worden. De verhuurder zegt dat het zonnescherm van onszelf is. Kan ik de verzekering hiervoor inschakelen?

 20. Hoi Sandra,
  Vervelend dat het zonnescherm stuk is. Het is lastig te zeggen of je in dit geval gebruik kan maken van de verzekering. Het ligt er namelijk aan waardoor de bevestiging is afgebroken. Als dit bijvoorbeeld is gebeurd doordat de bevestiging versleten is, dan valt het niet onder de dekking. Maar is het afgebroken als gevolg van storm, dan valt het misschien wel onder de dekking.

 21. Luc De Prest schreef op 

  Mijn hoogbejaarde ouders wonen sinds kort in een huur-zorgflat. Buiten dat dit niet goed voorzien is voor een rolstoelpatient (ma): deurdorpels en breedte deuren zijn niet juist,
  blijkt ook de zonneluifel versleten te zijn: gerafeld met kans op doorscheuren. Wij vinden hier geen verhaal bij directie, daar zij geen verhaal krijgen van de eigenaar!
  Wat kunnen wij doen ( deze mensen hebben al een lange lijdensweg achter de rug en nu dit weer)
  alvast bedankt

  1. Beste Luc,
   Wat een vervelende situatie. Je geeft aan dat de zonneluifel versleten is. Helaas valt dit niet onder de dekking van een inboedelverzekering. Hebben je ouders toevallig een rechtsbijstandverzekering? Zo ja, dan kunnen zij hier eventueel gebruik van maken.

 22. Linda schreur schreef op 

  Mijn knikarmscherm werd door een windvlaag opgenomen, kwam met een smak weer naar beneden. Nu is de hele muur ontzet. Deze moet opnieuw opgemetseld worden en het knikarmscherm moet opnieuw bevestigd worden, met extra beugels. Mijn verzekering (unive) keert niet uit, omdat er geen windkracht 7 was.
  Hoe zit dit bij jullie?

 23. Beste Linda Schreur,

  De verzekeraars hanteren allemaal dat er een dekking is bij windkracht zeven of meer als het gaat om stormschade. Bij een allrisk dekking hanteren de verzekeraars deze voorwaarden niet. Je kunt het beste even nagaan bij Unive of je een allrisk dekking hebt. Dan zouden ze de schade wel moeten uitkeren.

 24. Fam van Heek schreef op 

  Ik heb het zonnescherm bij mijn buren tijdens hun vakantie uitgedraaid. Toen ik echter na een poosje terug kwam is deze door een enorme regenval doorgezakt. Kan ik dat bij mijn eigen verzekering claimen of zij bij de hunne. En zo ja hoe die ik dat?

  Annelies

  1. Hoi Annelies,
   Jouw buren zijn ongetwijfeld verzekerd voor schade aan hun zonnescherm. Het hangt wel erg van de schadeoorzaak af en hoe uitgebreid de dekking van de verzekering is. Maar omdat de schade eigenlijk door jou veroorzaakt is, kan dit waarschijnlijk via jouw aansprakelijkheidsverzekering verhaald worden. Ik raad je aan even contact op te nemen met jouw verzekeraar.

 25. J. Faro schreef op 

  Goedemorgen, Wij hebben aan de buitenzijde van onze koopwoning aluminium rolluiken gemonteerd. Nu is een pantser zodanig beschadigd door de vorst dat deze vervangen moet worden. Onze verzekering zegt dat dit onder de inboedelverzekering valt en dat het daarom niet verzekerd is. Klopt dit wel, naar mijn mening valt het onder de opstal en is het daarom wel verzekerd. MVG John.

 26. Susanne Boogers (Independer.nl) schreef op 

  Beste John,

  Naar ons weten valt dit inderdaad onder de opstalverzekering. Ik raad u aan om nogmaals contact op te nemen met de schade afdeling van uw verzekeraar. Bent u via Independer verzekerd? Neem dan gerust contact met ons op. Wij zijn te bereiken op 035-6265544.

 27. Danny schreef op 

  Beste,

  Wij hebben een elektrische zonwering die door middel van drukknopjes (Touch bediening)bediend kan worden.
  Nu heeft mijn zoontje van 2 dit ontdekt en zonder dat wij het zelf in de gaten hadden de luifel uitgeklapt.
  En ik denk dat je het nu al raad door de harde wind is een poot gebroken en een bijna afgebroken (luifel compleet kapot).
  Is of kan dit vergoed worden door mijn verzekeraar omdat mijn zoontje dit heeft gedaan.

  Bedankt alvast.

  1. Susanne Boogers (Independer.nl) schreef op 

   Hi Danny,

   Wat een vervelende schade! Om erachter te komen of dit te claimen is op de verzekering kunt u het beste contact opnemen met de schadeafdeling van uw verzekeraar. Bent u via Independer verzekerd? Onze schadeafdeling is van maandag tot vrijdag te bereiken van 08:30 tot 17:00 op 035-6265544.

 28. Lanco schreef op 

  Hallo mijn naam is Lanco,
  Ik heb een vraag, wij hebben in onze tuin flinke zon. Hiervoor hebben wij vaak onze zonnescherm uit staan. Zo ook donderdag. Zo ook die van onze buurvrouw. Om 20.00 uur haalt de buurvrouw zijn zonnescherm in. De scherm van de buurvrouw is altijd helemaal uit. Die van ons Half. Om 20.00 uur toen de buurvrouw zijn zonnescherm naar binnen haalde is er wat wind. Dit veroorzaakt dat de buurvrouw onze zonnescherm meeneemt met die van haar. Ze sluit ook helemaal haar zonnescherm af, samen met die van ons. We zaten aan tafel en door een enorme knal moesten we allemaal opstaan, om te kijken waar deze geluid vandaan komt. Eenmaal buiten zien wij dat onze scherm door de buurvrouw is meegenomen. De buurvrouw zei dat ze dit niet wist omdat zij haar zonnescherm binnenhaalde om te gaan slapen. Toen wij dit zagen, zagen wij meteen dat er schade is gedaan aan onze zonnescherm. De buurvrouw moest de zonnescherm van haar weer helemaal uitzetten , zodat wij die zonnescherm van ons konden losmaken. We zagen meteen dat onze scherm niet meer stevig was en heel labiel voelde. Met veel duwen en trekken kon wij onze scherm weer in halen. Maar uithalen kunnen wij niet, want het is heel los. Mijn man heeft de buurvrouw met die van haar geholpen, eerst ging deze niet terug maar na een poosje deed het zonnescherm het weer. De buurvrouw zou contact leggen met de bedrijf die dit bij ons en bij haar gezet hebben. Deze bedrijf is overgenomen, en werkt niet meer in onze regio. Het is al drie dagen verder , wij kunnen onze zonnescherm niet uitzetten, en van de buurvrouw hebben wij niets meer gehoord. Is onze buurvrouw niet verantwoordelijk voor de schade aan onze zonnescherm. Wat raad u mij aan, welke rechten heb ik.
  Graag hoor ik van u, ik ben ten eind raad.

  1. Beste Lanco,
   Wat vervelend van de schade aan het zonnescherm! Allereerst raad ik u aan om contact op te nemen met uw verzekeraar over de schade aan het zonnescherm. Zij kunnen u verder helpen hoe dit verzekeringstechnisch in zijn werk gaat.
   Als u bij ons bent verzekerd kunt u morgen tussen kantoortijden met onze schade afdeling bellen. Als het bedrijf wat de zonneschermen heeft geplaatst niet meer in uw regio werkt is er wellicht wel een ander bedrijf die u kan helpen in de buurt.
   Probeer om met uw buurvrouw in contact te blijven over deze schade, samen komen jullie er vast wel uit. Ik wens u veel succes, mocht u vragen hebben kunt u ook altijd contact met ons opnemen.

 29. marian schreef op 

  ons touwtje van ons aluminium rolluik is afgebroken en rolluik kwam met een klap naar beneden. Het touwtje is eind 2015 vervangen. Dus 3,5 jaar oud. De verzekering wil nu de schade voor reparatie niet uitkeren, ondanks dat we all risk inboedel extra uitgebreide dekking hebben. Zij wijten dit aan slijtage, en in de voorwaarden staat (zeggen ze, ik kan het niet vinden) dat dat niet gedekt is. Dat snap ik, maar na 3,5 jaar kan een touwtje niet slijten. Kan ik hier tegen in beroep gaan?

  1. Beste Marian,

   Wat vervelend van het afgebroken touwtje! Als u het niet eens bent met de uitspraak van de verzekeraar kunt u daar een klacht indienen. Als ze u daar niet verder willen helpen kunt u zich wenden tot het Kifid.

 30. Rob Groeneveld schreef op 

  Het volgende , ik verhuur mijn huis aan mijn dochter permanent, nu is er brandschade ( vermoedelijk van een vuurkorf) ontstaan, omdat mijn dochter niet de eigenaar is van het zonnescherm wordt de schade niet vergoed vanuit haar inboedelverzekering. Mijn opstal verzekering loopt via Unve, maar die vergoedt het niet omdat ik bij hun geen inboedel verzekering heb lopen. Ik ben dus huis eigenaar die zijn huis officieel verhuurd (net als een woningbouwvereniging). dus het valt niet onder mijn opstal (zonnescherm is 4,75 meter breed, neem je ook niet zo 123 mee) en ook niet onder de inboedel van mijn dochter. Wat nu ???

  1. Beste meneer Groeneveld,

   Wat een vervelende situatie is dit! U zit precies tussen wal en schip met de verschillende polissen. Of een zonnewering valt onder de inboedel of opstal verschilt per verzekeraar. Als uw beiden verzekeraars dit al hebben uitgezocht of hun dekking dit vergoed en dat is niet het geval ben ik bang dat de schade aan het scherm zelf vergoedt moet gaan worden.

 31. Rob Groeneveld schreef op 

  Ja, precies, en omdat ik de huiseigenaar ben en als particulier mijn huis aan m’n dochter verhuur, zegt de ene verzekering (de mijne, Unive) dat het onder de inboedel valt (dus bij mijn dochter) en die van mijn dochter zegt (Abn-Amro) nee dat valt onder de opstal.

  Tja en omdat de inboedel niet van mij is, heb ik dus geen inboedel verzekering afgesloten (dan zou hetr geen probleem zijn),nu geeft Unive in een keer :”Heeft uw dochter de brandschade aan het zonnescherm al via haar aansprakelijkheidsverzekering proberen te declareren?”. Dat riekt naar fraude volgens mij, want de schade is niet door mijn dochter veroorzaakt, maar vermoedelijk met as kooltjes van een vuurkorf of barbeque

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Inboedelverzekering vergelijken en afsluiten

Vind de beste inboedelverzekering bij Independer

Inboedelverzekering vergelijken

"Prime tevreden goede service"

Anoniem uit SON EN BREUGEL
5 minuten geleden, energie

"Goede bereikbare en deskundige helpdesk."

Dhr. Bekker uit BEST
30 minuten geleden, overlijdensrisicoverzekering

"Altijd snel vergelijken en simpel af te sluiten."

Dhr. Blokker uit NIEUW-VENNEP
35 minuten geleden, reisverzekering

"Gewoon goed en duidelijk te zien en wat je wil kiezen "

Dhr. Akkies uit HILVERSUM
1 uur geleden, rechtsbijstandverzekering

"goede vergelijkingssite, snel af kunnen sluiten"

Anoniem uit ROOSENDAAL
1 uur geleden, rechtsbijstandverzekering

"Prima service; goed geholpen bij de klantenservice door Anne. "

Anoniem uit LOSSER
1 uur geleden, reisverzekering

"Makkelijk vanuit de bank geregeld. "

Anoniem uit UTRECHT
1 uur geleden, lenen

"Omdat ik wel vind dat de overstapprocedure lekker soepel verloopt. "

Meneer Post uit NIEUWEGEIN
2 uur geleden, autoverzekering

"Snel en makkelijk"

Mevrouw Peters uit APELDOORN
3 uur geleden, zorgverzekering

"Gewoon goed toch geen klachten verder "

Dhr. Hummel uit MUSSEL
3 uur geleden, lenen

"Duidelijk & bij vragen heb je direct contact. Alles vraag ik tegenwoordig via independer aan"

Dhr. Semler uit HOORN NH
3 uur geleden, energie

"duidelijk en helder"

Anoniem uit OUDORP NH
3 uur geleden, energie

"goede vergelijking en je wordt beloont als je via independer afsluit"

Meneer van Doggenaar uit HOOGLAND
3 uur geleden, autoverzekering

"Super gebruiksvriendelijke UI."

Meneer Verkerk uit TER AAR
4 uur geleden, autoverzekering

"Onzettend duidelijke site en handige vergelijkingstool"

Anoniem uit GOES
4 uur geleden, overlijdensrisicoverzekering