1 jaar Achmea: hoe kijkt Ruud Martens erop terug?
Tip een vriend:

1 jaar Achmea: hoe kijkt Ruud Martens erop terug?

Een jaar geleden informeerde oprichter Edmond Hilhorst alle medewerkers tijdens de kerstbijeenkomst dat Achmea een meerderheidsbelang in Independer.nl zou nemen. Dat was een grote verrassing! Veel medewerkers reageerden in eerste instantie aarzelend en afwachtend. “Dan kunnen we ons toch niet meer onafhankelijk noemen?” “Worden we nu een doorgeefluik van Achmea-verzekeringen?”, “Blijft Independer.nl een zelfstandig bedrijf?” De vragen die veel consumenten later stelden, leefden ook bij de medewerkers van Independer.nl. We zijn nu een jaar verder. Een mooi moment om terug te kijken op dat eerste spannende jaar.

Ruud Martens is slechts enkele maanden na de oprichting bij Independer.nl komen werken. Inmiddels algemeen directeur, was hij vanaf het begin betrokken bij de overname. Intensieve samenwerking met een verzekeraar lag voor hem wel voor de hand. “Bij Independer.nl willen we consumenten gemoedsrust geven. Zij moeten verzekeringen blindelings kunnen vertrouwend. We zagen in dat we dit alleen maar konden bereiken door dichter tegen een verzekeraar aan te kruipen.” Dat Achmea belangstelling had voor Independer.nl heeft hem in eerste instantie wel verbaasd. “Tien jaar lang hield Achmea alle contacten af. Maar op een bepaald moment realiseerden zij zich dat ze op allerlei gebieden ook een hoop van Independer.nl konden leren.”

Terugdenkend begrijpt Ruud deze zet van Achmea wel. “Ze toonden nooit interesse in vergelijkingssites en die achterstand konden ze nu in een keer goedmaken. Met Independer.nl haalden ze wel een van de meest innovatieve en vooruitstrevende bedrijven in de branche in huis.”

Meer zekerheid en vrijheid

De nieuwe aandeelhouder betekende voor Independer.nl meer zekerheid en in een bepaald opzicht ook meer vrijheid, vindt Ruud. “De vorige aandeelhouder, participatiemaatschappij NPM, had uiteindelijk maar één doel: op een goed moment Independer.nl met winst doorverkopen.” De nieuwe aandeelhouder denkt er heel anders over, weet Ruud. “Achmea wil leren van onze innovatiekracht, van onze kennis van consumenten en daadkracht. Daarmee hebben ze gelukkig een veel langere horizon.”

De belangrijkste reden voor Independer.nl om met Achmea te gaan samenwerken, is de mogelijkheid om sneller verzekeringen te ontwikkelen in het belang van de klant. “Helaas blijkt dat in de praktijk lastiger te zijn dan we dachten. We maken wel voortgang, maar nog niet in het tempo waarin we dat zouden willen.”

Voor klanten ziet Ruud vooral positieve kanten aan de samenwerking. “We hebben nu verzekeraars in de vergelijking die voor de overname niet met ons wilden samenwerken, zoals FBTO, Centraal Beheer en Interpolis. Nu ze er in staan, worden onze vergelijkingen steeds completer. Onze klanten kunnen daardoor nog beter vergelijken. En natuurlijk gaan zij profiteren van de producten die wij in het belang van de klant samen met verzekeraars ontwikkelen. Het gaat dan wel niet zo snel, maar ze komen er wel!”

Onafhankelijkheid bewijzen

In het begin kreeg Independer.nl een stortvloed aan reacties via Twitter, e-mail en telefoon. “Zo af en toe krijgen we die nog steeds, maar veel minder dan een jaar geleden. Sommige mensen vinden dat we niet meer onafhankelijk kunnen werken nu we tot het Achmea-concern behoren.” Ruud is het daar niet mee eens. “Onze vergelijkingen zijn nog net zo onafhankelijk als daarvoor. Binnen Independer.nl hebben we nu nog meer aandacht voor de onafhankelijke manier waarop we adviseren. Op dat vlak willen we ons echt bewijzen. We willen laten zien dat we deze stap in het belang van consumenten hebben gedaan en niet in ons eigen belang. Het onderwerp heeft nu continu onze aandacht, veel meer dan voorheen.”

Lees ook de andere interviews

Karlijn Moll, merkmanager, schrok toen zij van de overname hoorde en geloofde het eerst niet. “Veel van mijn collega’s hebben er weinig problemen mee, dus soms voel ik me wel een eenling met mijn kritische houding.” Lees hoe Karlijn de overname heeft ervaren.

Voor Yvonne Andriessen, medewerker Polisadministratie, was het een goede beslissing. Maar zij vraagt zich wel af wat er over vier jaar gebeurt. “De directie zou zeker vijf jaar bij Independer.nl blijven. En daarna, worden wij dan echt ingelijfd?” Lees hoe Yvonne over de overname denkt.

Edmond Hilhorst, oprichter, woordvoerder en CEO, was gespannen toen hij de samenwerking moest uitleggen aan medewerkers, pers en verzekeraars. “Het was natuurlijk onzeker hoe de medewerkers zouden reageren. Hun twijfels heb ik in het begin ook gehad. En nu moest ik hen, verzekeraars en pers ervan overtuigen dat het een goede beslissing was.” Lees verder hoe Edmond die periode heeft ervaren.

 

iedere maand de beste
artikelen in je mailbox?

meld je aan voor de nieuwsbrief

Reacties

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Verzekeringen vergelijken en direct afsluiten

Goedkope verzekering? Independer helpt jou gemakkelijk verzekeringen vergelijken

verzekering vergelijken

"Snel en goed geregeld"

Anoniem uit NIEUWEGEIN
2020-02-25, autoverzekering

"Lekker overzichtelijk"

Anoniem uit APELDOORN
2020-02-25, overlijdensrisicoverzekering

"Very good sevice"

Anoniem uit AMSTERDAM
2020-02-25, energie

"Overzichtelijk en snel"

Anoniem uit 'S-GRAVENHAGE
2020-02-25, energie

"GOEDE SERVICE, OVERZIECHTELIJKE SITE"

Anoniem uit HOOFDDORP
2020-02-25, bestelautoverzekering

"geen"

Anoniem uit BRÜGGEN
2020-02-25, zorgverzekering

"Beste"

Meneer Girdjuks uit HOOFDDORP
2020-02-25, autoverzekering

"Nnnn"

Anoniem uit AMSTERDAM
2020-02-25, woonverzekering

"Goed overzicht. Helder en het voelt vertrouwd."

Anoniem uit ZAANDAM
2020-02-25, woonverzekering

"Was gemakkelijk verzekering af te sluiten"

Anoniem uit CAPELLE AAN DEN IJSSEL
2020-02-25, reisverzekering

"Het werkt snel en gemakkelijk."

Anoniem uit ZOETERMEER
2020-02-25, lenen

"snel een verzekering afsluiten"

Meneer Kiewiet uit NIJEHOLTPADE
2020-02-25, autoverzekering

"Ik ben tot nu zeer tevreden"

Anoniem uit 'S-HERTOGENBOSCH
2020-02-25, energie

"Heel gemakkelijk een verzekering af te sluiten Ook info vooral erg duidelijk"

Anoniem uit ENSCHEDE
2020-02-25, reisverzekering

"Servicegericht. Zo zelfs, dat ik weer wat afsluit via independer. Echt zeer veel waardering waarop zij werken."

Anoniem uit DEN HAAG
2020-02-25, overlijdensrisicoverzekering