Fout in regionale kranten; wel altijd laagste premies te zien bij Independer
Tip een vriend:

Fout in regionale kranten; wel altijd laagste premies te zien bij Independer

De afgelopen weken was er ophef over Independer na kritische verhalen in NRC en Volkskrant. Hierdoor is de suggestie gewekt dat Independer alleen betalende verzekeraars toont. Dat is NIET waar. We tonen in al onze vergelijkingsoverzichten ALTIJD direct de verzekeraar met de laagste prijs, ook zonder samenwerking. Dit voorjaar heeft de Autoriteit Financiele Markten (AFM) onderzoek gedaan naar de informatieverstrekking op Independer en de eisen die zij daaraan stelt. Daarbij heeft zij geconstateerd dat Independer aan alle transparantie-eisen voldoet. Independer houdt zich niet alleen aan alle wetten, we lopen juist voorop als het gaat om transparantie. Independer riep vorig jaar al op tot een onderzoek naar de werking van vergelijkers en is blij dat dat nu gaat gebeuren.

Regionale kranten schrijven vandaag zonder wederhoor dat Independer de laagste premie niet direct zou tonen. Bij elke vergelijking toont Independer wel degelijk ook de direct laagste verzekeringsprijs naast de top 3. Maar we blijven consumenten helpen met een afweging tussen prijs en kwaliteit, omdat vergelijken op alleen prijs grote kosten en ellende kan veroorzaken en dat willen we onze bezoekers graag besparen. Het feit dat Achmea aandeelhouder is, beïnvloedt op geen enkele wijze de vergelijking. Onze Raad van Toezicht ziet hier op toe.

BNR en AD gaven gelegenheid tot wederhoor. Elke journalist die ook het hele verhaal wil horen is welkom!

iedere maand de beste
artikelen in je mailbox?

meld je aan voor de nieuwsbrief

Reacties

4 Antwoorden op “Fout in regionale kranten; wel altijd laagste premies te zien bij Independer”

 1. De Spaarhaas schreef op 

  Jullie geven zelf aan op de site dat verzekeringen die je niet via Independer kunt afsluiten niet in de top 3 staan, dit moet je trouwens wel eerst ergens opzoeken want het staat niet boven de top 3. Ik wist dat bijvoorbeeld niet.
  Met andere woorden ook als is een andere verzekeringen beter voor je komt deze niet terug in de top 3, omdat jullie er geen samenwerking mee hebben. Met een top 3 suggereer je toch dat deze het meest geschikt zijn voor de bezoeker ongeacht of jullie er een samenwerking mee hebben of niet. Je kunt er dan nog wel de goedkoopste naastzetten, maar zoals jullie zelf al aangeven gaat het niet altijd om de laagste prijs.

  Persoonlijk vind ik dit niet transparant, want ik weet nu niet wat ik moet kiezen. Aan de ene kant zeggen jullie dat de goedkoopste niet altijd het beste is en aan de andere kant geven jullie mij advies om een van die drie te nemen, als een soort beste keuze, maar daar worden niet alle verzekeringen meegenomen dus is het misschien niet de beste keuze. De beste keuze voor jullie dat waarschijnlijk wel ;-)

  Ik vind het jammer dat jullie op deze manier werken. Als bezoeker wil ik een top 3 die het best voor me is, ongeacht of ze met jullie samenwerken of niet, en hierop moet ik kunnen vertrouwen. Zelf heb ik geen idee met wie jullie samenwerken, dus dat zou ik dan eerst moeten gaan uitzoeken.

  Dat jullie dit nu vermelden vind ik prima en ook eerlijk, maar het geeft mij een beetje het gevoel dat je opgelicht wordt door iemand. Daarna vraag je aan de oplichter of hij je opgelicht heeft en zegt die ja dat klopt. En omdat hij gewoon ja zegt nadat hij je opgelicht heeft zou dat transparant moeten zijn. Alleen heb je er dan niks meer aan.

  Hoop dat ik in de toekomst wel kan vertrouwens op jullie advies.

  1. @Spaarhaas
   Bedankt voor je uitgebreide reactie. Boven de top 3 staat “Top 3 beste prijs-kwaliteit – direct via Independer af te sluiten” Of bedoel je iets anders?
   Meer details over ons zoekresultaat lees je op deze pagina.

   1. De spaarhaas schreef op 

    U zegt dat er “Top 3 beste prijs-kwaliteit – direct via Independer af te sluiten” staat, maar dat klopt niet helemaal. Het is niet 1 zin, dat streepje wat u aangeeft staat er namelijk niet. Ik lees dit als twee aparte zinnen, vooral ook om het feit dat de lettergrootte enz. verschillend zijn. Als je het als twee zinnen leest kan je het namelijk heel anders interpreteren.
    Dan staat er “Top 3 beste prijs kwaliteit” en eronder staat dat ze direct via Independer zijn af te sluiten. Als je het zo leest zegt het dus niet dat de top 3 is opgebouwd uit producten die alleen via jullie site zijn af te sluiten, maar het zegt dan het resultaat, de top 3 van alle producten, dat ik die bij jullie kan afsluiten. Dat is een essentieel verschil.

    Ten tweede als ik “direct via Independer af te sluiten” had zien staan en had het begrepen zoals het bedoeld is, zegt het mij nog niks. Snap wat er staat maar hoe weet ik dan welke jullie aanbieden en nog belangrijker welke niet. Met andere woorden hoe weet ik of die top drie geschikt voor mij is of niet? Zolang ik dit niet weet heb ik eigenlijk toch niks aan die top drie. Deze top 3 kunnen dus in werkelijkheid wel nummer 18,19 en 20 zijn bijvoorbeeld.

    Als ik bij de consumentenbond televisies vergelijk en er staat “Beste keuze” bij ga ik er ook vanuit dat dit echt de beste keuze is. In dat geval ga ik er niet vanuit dat er nog voorwaarden aan kunnen zitten. Dat bijvoorbeeld alleen televisies van bepaalde leveranciers de label “Beste keuze” kunnen krijgen. Anders is het toch gewoon een wassen neus.

    Kort samenvattend is in mijn ogen een top drie een soort advies. Jullie adviseren mij om dat product af te sluiten. Als ik bij een site als OHRA kom dan snap ik dat ze daar alleen OHRA producten verkopen. Als ik naar een vergelijkingssite ga verwacht ik een complete vergelijking. Als die site mij vervolgens een soort advies geeft in de vorm van een top 3 met beste keuze, verwacht ik zeker dat ze alle producten hebben meegenomen die ze op hun site in de vergelijking hebben. Dit onafhankelijk van factoren die niks met het product te maken hebben, zoals bijvoorbeeld of jullie er mee samenwerken of niet. Vooral als die site de naam draagt “Onafhankelijk”.

    Ik blijf het een beetje dubieus vinden en niet erg duidelijk. Ben daarom ook erg benieuwd naar de mening van andere bezoekers op deze site.

 2. @ De Spaarhaas Nogmaals dank voor de moeite om uw uitgebreide feedback te geven. Dat is voor ons belangrijk om de website steeds weer een beetje beter te maken.

  Veel bezoekers geven ons aan dat ze liever een advies krijgen van producten met de beste prijs-kwaliteitverhouding in plaats van alleen de goedkoopste producten. Daarnaast geeft een grote groep aan direct bij Independer te willen sluiten en niet naar andere sites doorgelinkt te worden. Dan moet immers alles weer opnieuw worden ingevuld. Om deze redenen geven wij van de producten die Independer direct kan afsluiten een top-3 beste prijs-kwaliteit weer. Zie het als onze winkel waar het beste direct wordt getoond en kan worden geregeld. Om dit zo goed mogelijk weer te geven vermelden wij:
  1. op het scherm voor het resultaat dat we de beste deals zoeken die je direct via Independer kunt afsluiten
  2. boven het zoekresultaat de tekst ‘Top-3 beste prijs-kwaliteit direct via Independer af te sluiten’
  3. een uitgebreidere toelichting als je met de muis op deze tekst gaat staan: ‘van alle verzekeringen die je via Independer kunt afsluiten zijn dit de drie met de hoogste prijs-kwaliteitscore’
  4. naast de top-3 titel nog een opvallende link ‘hoe werkt de top-3’ met uitgebreide uitleg

  Ons inziens doen we het maximale om te voldoen aan de wensen van bezoekers en tegelijkertijd heel duidelijk te maken wat we tonen. Voor iedere bezoeker melden we direct naast de top-3 het goedkoopste product – met of zonder samenwerking – om de bezoeker inzicht te geven in hoe de top-3 zicht verhoudt tot de laagste prijs. Bovendien kan iedere bezoeker met 1 klik op het totaaloverzicht terecht komen waarbij ALLE verzekeringen waarvan we de premies hebben, met en zonder samenwerking, getoond worden en gesorteerd worden op prijs, prijs-kwaliteit, polisvoorwaarden, klantcijfer etc., net wat de bezoeker wenst. Veel bezoekers maken hier ook gebruik van. Een overzicht van de gehele markt gesorteerd op prijs-kwaliteit is dus in 2 kliks in te zien.

  Tot slot wil Independer de klant geen advies voorschotelen in het eerste scherm als dat niet een goed aanbod is. Wanneer ons beste advies bijvoorbeeld niet tot de top-3 van de gehele markt behoort, dan laten we geen Independer top-3 zien, maar direct het gehele overzichtsscherm. Uw vraag of in de Independer top-3 producten kunnen staan die in de gehele markt op 18,19, 20 staan is het antwoord dus nee, dat kan niet, ook niet als ze op plek 4,5,6 zouden staan.

  We waarderen uw uitgebreide feedback en zullen daarom onze toelichtende teksten nogmaals tegen het licht houden. We willen oprecht zo transparant mogelijk zijn voor alle bezoekers.

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Verzekeringen vergelijken en direct afsluiten

Goedkope verzekering? Independer helpt jou gemakkelijk verzekeringen vergelijken

verzekering vergelijken

"Prima informatie met goede vergelijkingsmogelijkheden op een rij. Snelle afhandeling en duidelijk proces."

Anoniem uit NOORDEN
31 minuten geleden, autoverzekering

"Prima service en een snelle en goede afwikkeling"

Meneer van Bommel uit OSS
53 minuten geleden, autoverzekering

"Top"

Anoniem uit IJSSELMUIDEN
55 minuten geleden, autoverzekering

"prima premie en snel"

Meneer Vos uit GRONINGEN
1 uur geleden, autoverzekering

"prima service, maar probeer de premies en kosten lager te houden!"

Meneer du Cloo uit HEILOO
1 uur geleden, autoverzekering

"5 sterren. Mooi helder overzicht, prima werkende site, duidelijke informatie en belangrijk, aanbieding beter dan bij Eigen Huis, bij zelfde leverancier."

Anoniem uit GENDT
1 uur geleden, energie

"Independer. Top !"

Meneer Voorhaar uit HILVERSUM
2 uur geleden, autoverzekering

"alles wordt zeer correct afgehandeld"

Dhr. Bettonvil uit EINDHOVEN
2 uur geleden, reisverzekering

"Duidelijke site"

Anoniem uit ELBURG
4 uur geleden, energie

"snel geregeld "

Anoniem uit HULSHORST
4 uur geleden, autoverzekering

"Duidelijk en makkelijk te volgen"

Anoniem uit UTRECHT
2020-02-17, overlijdensrisicoverzekering

"."

Anoniem uit ASSENDELFT
2020-02-17, reisverzekering

"great english site!"

Meneer Smith uit AMSTERDAM
2020-02-17, zorgverzekering

"Goed, snel en vriendelijk"

Anoniem uit LEEK
2020-02-17, energie

"Snel en makkelijk. Gegevens invullen en afwachten"

Anoniem uit BAARLE-NASSAU
2020-02-17, lenen