Hoe zeker is de verzekeraar?
Tip een vriend:

Hoe zeker is de verzekeraar?

Independer.nl is al sinds de oprichting in 2000 kritisch over verzekeringen. Hoge kosten, misstanden en slechte voorwaarden hebben wij keer op keer aan de kaak gesteld. Andere consumenten organisaties en de AFM deden dat ook. Echt slechte verzekeringsproducten zijn er bijna niet meer en ook in de advisering is veel verbeterd.

Vertrouwen winnen en verliezen
Nu het op dit vlak beter gaat en verzekeraars hard hun best moeten doen om het vertrouwen van de consument terug te winnen, duiken er andere problemen op. Afgelopen zomer ging autoverzekeraar Ineas failliet. Dat leverde heel veel vragen op merkte Independer.nl. Meer dan 500 keer hebben bezorgde verzekerden gereageerd op ons weblog.
Helaas bleef het niet bij Ineas. Ook Quantum Leben en Paerel Leven zijn in het nieuws. Quantum Leben staat onder verscherpt toezicht van de toezichthouder (FMA) in Liechtenstein en van de AFM. Nieuwe polissen mogen daar niet gesloten worden. En twee weken geleden heeft Paerel Leven zelf besloten de verkoop van nieuwe polissen op te schorten.

Geen garantiestelsel
Niet alleen banken en pensioenfondsen, maar ook verzekeraars kunnen problemen krijgen. Helaas bestaat er geen garantiestelsel voor verzekeraars. Wij hebben in februari 2009 in VVP, een vakblad voor de verzekeringswereld, een oproep gedaan om zo’n stelsel op te zetten. Intussen is De Nederlandsche Bank (DNB) hard bezig om maatregelen te nemen zodat problemen bij verzekeraars sneller worden gesignaleerd.

Rol van Independer.nl
Had Independer.nl consumenten op haar site moeten waarschuwen voor problemen bij  verzekeraars? Nee, dat kunnen en dat mogen we niet. DNB heeft een zwijgplicht en mag over eventuele problemen bij verzekeraars niets naar buiten brengen. Bovendien kunnen geruchten, terecht of onterecht, juist problemen veroorzaken. Daarom heeft de Minister van Financiën voorgesteld om het verspreiden van geruchten strafbaar te stellen.
Independer.nl weet dus niet meer dan u als consument en mag bovendien ook niks doen. Wel kunnen we onze klanten zo snel en correct mogelijk informeren zodra bekend is gemaakt dat een bank of verzekeraar in de problemen zit. Dat doen we dan ook vaak eerste.

Independer.nl wil graag actief bijdragen om het vertrouwen in de financiële wereld te herstellen. Daarom hebben we contact gezocht met de AFM, de DNB en het Verbond van Verzekeraars om te kijken of het mogelijk is om toch iets te kunnen zeggen over de stabiliteit van verzekeraars. Consumenten hebben daar recht op en de branche wordt er alleen maar beter van.

Dit artikel is een samenvatting van een interview met Edmond Hilhorst dat op 6 september is verschenen in de NRC. Wij verwijzen u graag dit artikel en nodigen u uit daar te reageren of suggesties te plaatsen. Op ons weblog zijn ook de artikelen te vinden over Ineas, Quantum Leben en Paerel Leven.

iedere maand de beste
artikelen in je mailbox?

meld je aan voor de nieuwsbrief

Reacties

Verzekeringen vergelijken en direct afsluiten

Goedkope verzekering? Independer helpt jou gemakkelijk verzekeringen vergelijken

verzekering vergelijken

"Snel en duidelijk"

Anoniem uit AMSTERDAM
2020-02-20, energie

"Nvt"

Anoniem uit DRIJBER
2020-02-20, energie

"Prima site"

Meneer Levoleger uit AMERSFOORT
2020-02-20, autoverzekering

"omdat ik altijd uitstekend geholpen wordt en ik zeer vriendelijk wordt te woord gestaan."

Meneer Vos uit ENSCHEDE
2020-02-20, autoverzekering

"Service gerichte keuzes, no nonsense en toch gedetailleerd"

Anoniem uit HARDERWIJK
2020-02-20, reisverzekering

"heel te verden"

Dhr. Oosthuizen uit SCHAGEN
2020-02-20, lenen

"Snel duidelijk en makkelijk afsluiten"

Mevrouw Volkers uit VIJFHUIZEN
2020-02-20, autoverzekering

"Prima, duidelijke en heldere informatie. Gemakkelijk af te sluiten"

Anoniem uit BERGEN NH
2020-02-20, rechtsbijstandverzekering

"Top "

Dhr. Al Gereawy uit VLIJMEN
2020-02-20, overlijdensrisicoverzekering

"zeer duidelijk en gemakkelijk"

Dhr. Bilen uit ENSCHEDE
2020-02-20, reisverzekering

"vlot en duidelijk"

Meneer Pleijsier uit ZWOLLE
2020-02-20, autoverzekering

"Gewoon top met alle verzekeringen."

Meneer Kalpoe uit SCHIEDAM
2020-02-20, woonverzekering

"Ik kreeg een medewerker aan de lijn en die heeft mij heel goed geholpen"

Anoniem uit EGMOND-BINNEN
2020-02-20, autoverzekering

"Goede snelle antwoorden op tel. vragen."

Anoniem uit HAARLEM
2020-02-20, reisverzekering

"Goed te woord gestaan na tel.overleg"

Dhr. Spierenburg uit NIEUWKOOP
2020-02-20, lenen