Independer voert het Keurmerk Objectief Vergelijken
Tip een vriend:

Independer voert het Keurmerk Objectief Vergelijken

Afgelopen halfjaar kwamen de directeuren van vier grote vergelijkingssites Hoyhoy, Independer, Pricewise en Zorgkiezer regelmatig bij elkaar. Independer had samen met de anderen een doel voor ogen: een gedragscode voor vergelijkingssites van zorgverzekeringen. Elke vergelijker die de code onderschrijft moest een herkenbaar onafhankelijk keurmerk krijgen zodat de consument snel kon zien dat hij te maken had met een partij die het goed met hem voor heeft. Het keurmerk moest garant staan voor betrouwbare vergelijkingsresultaten, transparante dienstverlening en klantgerichte advisering. Maar zo’n keurmerk krijgt pas echte waarde als een onafhankelijk bestuur toeziet op de naleving van de gedragscode en op het toekennen van het keurmerk. Vandaag is het dan zover: het Keurmerk Objectief Vergelijken  is gelanceerd.

Hoe weet je of je echt de beste verzekering vindt?

Met het toenemend aantal vergelijkingssites voor zorgverzekeringen wordt het er voor de consument niet makkelijker op. Elke vergelijker heeft zijn eigen werkwijze en daarmee ook zijn eigen kwaliteitsniveau. Hoe weet je nou of je te maken hebt met een objectieve en transparante vergelijkingssite? Hoe weet je hoe volledig zo’n vergelijker is? Geeft hij je bijvoorbeeld alleen de keus uit een klein aantal verzekeringen – uitsluitend aanbieders die een vergoeding betalen – dan is de kans klein dat je bij hem de beste verzekering vindt. Allemaal vragen waar je als consument mee te maken krijgt.

Recht om te weten hoe de vergelijker te werk gaat

“Wij vinden dat je als consument het recht hebt om precies te weten hoe een vergelijker van zorgverzekeringen te werk gaat”, zegt Ruud Martens, algemeen directeur van Independer. “Daarom ontwikkelden we de gedragscode. De code bevat 10 belangrijke punten over transparantie, objectiviteit en volledigheid. Zo moet bijvoorbeeld in iedere vergelijking de best passende verzekering altijd duidelijk en als eerste worden getoond. Ook als de vergelijker geen samenwerking heeft met de aanbieder en dus geen vergoeding ontvangt. Bovendien moet een vergelijker met het keurmerk een zo volledig mogelijk beeld van de gehele markt geven. En de getoonde premie moet overeenkomen met het bedrag dat daadwerkelijk van je rekening wordt afgeschreven.” Alle vergelijkers die zich aan het volledige puntenplan houden, kunnen zich aansluiten en het logo van het Keurmerk Objectief Vergelijken dragen.

Wat betekent dit keurmerk voor Independer?

“Dit keurmerk is echt een doorbraak voor de consument”, zegt Martens. “De betrouwbaarheid van de markt van vergelijkingssites wordt hiermee verder verbeterd. Maar de gedragscode heeft ook invloed op onze eigen werkwijze. Bij zorgverzekeringen hebben wij het zoekresultaat aangepast. De belangrijkste verandering is dat wij nu in ieder vergelijkingsresultaat prominent en als eerste de verzekering tonen die ‘de beste-uit-de-markt’ is. Ook als je hem niet bij ons kunt afsluiten omdat we niet met de aanbieder samenwerken.”

Inkomsten

Martens: “Onder de ‘beste-uit-de-markt’ tonen we de drie beste alternatieven die je direct bij ons kunt afsluiten en waar wij dus een vergoeding voor ontvangen. Het is eigenlijk onze etalage, want we zijn ook tussenpersoon en we hebben zoals ieder bedrijf inkomsten nodig om de gratis dienstverlening van vergelijken en adviseren te kunnen blijven aanbieden. De gemiddelde vergoeding die wij ontvangen, laten we ook op onze website zien. Daar kunnen geen misverstanden over bestaan. De consument heeft baat bij het feit dat we zowel vergelijker als tussenpersoon zijn”, zegt Martens. “Als vergelijker kunnen we mensen adviseren welke polis het beste bij hen past. En doordat we vrijwel de hele markt tonen, bieden we een enorme transparantie. Dat zorgt ervoor dat verzekeraars feller gaan concurreren met elkaar. En dat drukt de premie. Als tussenpersoon helpen we met het regelen van verzekeringen en onderhandelen we met verzekeraars over betere premies en voorwaarden. Ook daar profiteert de klant van.”

Beste uit de markt bovenaan

Independer maakt een switch om het zoekresultaat duidelijker te maken. Vroeger toonden we bovenaan de drie verzekeringen met de beste prijs/kwaliteit, die je bij Independer kon afsluiten. Als er nog een product bij zat dat goedkoper was, toonden we dat er direct naast. Ook als er geen samenwerking met de verzekeraar was. Nu tonen we dus in iedere vergelijking – altijd helemaal bovenaan – het beste product uit de markt. Of je nu op prijs/kwaliteit of alleen op prijs vergelijkt; ook als we niet samenwerken met de aanbieder. In dat geval kan je het product helaas niet afsluiten bij ons.

Kritiek

Er is ook kritiek op ons nieuwe zoekresultaat. “Sommige mensen vragen zich af waarom wij op de eerste plaats een verzekering tonen die je soms niet bij ons kunt afsluiten. Dat was een afweging”, zegt Martens. “We willen als vergelijkingssite transparant zijn zodat onderzoekende consumenten direct zelf kunnen zien welke verzekering het beste bij hen past. Ook al is die niet bij ons af te sluiten. En met één muisklik kun je altijd alle verzekeringen zien die aan je wensen voldoen. Maar we krijgen ook veel gemakszoekers. Die willen hun verzekering direct regelen, niet eerst bij ons vergelijken en ergens anders afsluiten. Voor deze mensen zijn de direct afsluitbare alternatieven – die onder de beste uit de markt staan – een prima optie. Zo bedienen we verschillende groepen consumenten. Wij noemen dit ‘de ideale mix’.”

Verder dan het keurmerk

Martens: “Ondanks onze tevredenheid over de gedragscode willen we als Independer een stapje verder gaan. Daar is elke aangesloten vergelijker natuurlijk vrij in. Maar wij willen deze manier van werken niet beperken tot alleen zorgverzekeringen. Daarom zetten wij deze werkwijze voort en gaan wij aan de slag om deze ook te implementeren voor andere type verzekeringen.”

Nederland Den haag 19112015 - Minister van VWS Edith Schippers ontvangt de gedragscode objectief vergelijken uit handen van Ruud Martens (Independer) en Hans de Kok (Pricewise) Foto: David van Dam

Nederland Den Haag 19 november 2015 – Minister van VWS Edith Schippers ontvangt de gedragscode objectief vergelijken uit handen van Ruud Martens (Independer) en Hans de Kok (Pricewise) Foto: David van Dam

iedere maand de beste
artikelen in je mailbox?

meld je aan voor de nieuwsbrief

Reacties

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Verzekeringen vergelijken en direct afsluiten

Goedkope verzekering? Independer helpt jou gemakkelijk verzekeringen vergelijken

verzekering vergelijken

"Prima informatie met goede vergelijkingsmogelijkheden op een rij. Snelle afhandeling en duidelijk proces."

Anoniem uit NOORDEN
27 minuten geleden, autoverzekering

"Prima service en een snelle en goede afwikkeling"

Meneer van Bommel uit OSS
49 minuten geleden, autoverzekering

"Top"

Anoniem uit IJSSELMUIDEN
51 minuten geleden, autoverzekering

"prima premie en snel"

Meneer Vos uit GRONINGEN
59 minuten geleden, autoverzekering

"prima service, maar probeer de premies en kosten lager te houden!"

Meneer du Cloo uit HEILOO
1 uur geleden, autoverzekering

"5 sterren. Mooi helder overzicht, prima werkende site, duidelijke informatie en belangrijk, aanbieding beter dan bij Eigen Huis, bij zelfde leverancier."

Anoniem uit GENDT
1 uur geleden, energie

"Independer. Top !"

Meneer Voorhaar uit HILVERSUM
1 uur geleden, autoverzekering

"alles wordt zeer correct afgehandeld"

Dhr. Bettonvil uit EINDHOVEN
2 uur geleden, reisverzekering

"Duidelijke site"

Anoniem uit ELBURG
4 uur geleden, energie

"snel geregeld "

Anoniem uit HULSHORST
4 uur geleden, autoverzekering

"Duidelijk en makkelijk te volgen"

Anoniem uit UTRECHT
2020-02-17, overlijdensrisicoverzekering

"."

Anoniem uit ASSENDELFT
2020-02-17, reisverzekering

"great english site!"

Meneer Smith uit AMSTERDAM
2020-02-17, zorgverzekering

"Goed, snel en vriendelijk"

Anoniem uit LEEK
2020-02-17, energie

"Snel en makkelijk. Gegevens invullen en afwachten"

Anoniem uit BAARLE-NASSAU
2020-02-17, lenen