AFM bevestigt dat Independer voldoet aan eisen
Tip een vriend:

AFM bevestigt dat Independer voldoet aan eisen

Update 17 december: De Autoriteit Financiele Markten (AFM) heeft tegenover VVP bevestigd dat Independer bij onderzoek voldeed aan alle transparantie eisen. “Wij kunnen bevestigen dat Independer in het onderzoek in 2012 voldeed aan de eisen”, aldus de AFM.

De Autoriteit Financiele Markten (AFM) houdt toezicht op onder andere financiële vergelijkingssites als Independer. Vorig najaar  heeft de AFM bij een groot aantal vergelijkingssites onderzocht of de informatieverstrekking  voldoet aan een aantal transparantie-eisen. Onder de titel  “Belangrijke informatie voor consumenten blijft lastig vindbaar op vergelijkingssites” heeft de AFM hierover in oktober 2012 een persbericht uitgebracht. Hierin worden geen namen van individuele instellingen genoemd. Wel is het zo dat wij van de AFM de bevestiging hebben gekregen dat Independer op alle onderdelen aan deze vereisten voldoet.

Deze week heeft de AFM een vervolgonderzoek naar de achterkant van vergelijkingssites aangekondigd. Independer heeft hier eerder toe opgeroepen en is erg blij dat nu ook de werking van de vergelijking gecontroleerd gaat worden zodat de consumenten bevestiging krijgt dat hij/zij juist wordt voorgelicht.

Het onderzoek

De AFM bevordert eerlijke en transparante financiële markten. In dat kader ziet de AFM onder meer toe op financiële vergelijkers als Independer. Eerder heeft de AFM uitgebreid onderzocht of Independer als grootste vergelijkingssite voldoet aan het normenkader wat de AFM voor vergelijkers heeft opgesteld. De AFM verwacht dat vergelijkers de consument gemakkelijk vindbare en begrijpelijke informatie verstrekken waarin antwoord wordt gegeven op de volgende 4 vragen:

 1. Hoe komt de vergelijking tot stand
  Hier moet duidelijk worden vermeld op basis van welke factoren de vergelijking tot stand komt.  Is dat alleen prijs of spelen meer factoren een rol en zo ja, welke. Tevens moet worden toegelicht op welke wijze dit gebeurt. Het default invullen van antwoorden op vragen is niet toegestaan.
 2. Hoe volledig is de vergelijking
  Er moet duidelijke informatie worden verstrekt over de volledigheid van de vergelijking, oftewel, welke verzekeraars worden vergeleken.
 3. Waaraan wordt verdiend
  Het moet duidelijk worden gemaakt aan de consument waaraan de website verdient en hoe de beloning is opgebouwd.
 4. Wat doet een vergelijkingssite voor de consument
  Hierbij moet in begrijpelijke taal duidelijk worden gemaakt wat Independer voor de consument doet. Wordt alleen een vergelijking gemaakt of kan het product ook worden afgesloten. En wie is dan het aanspreekpunt voor de consument?

Naast deze 4 vragen heeft de AFM bij Independer ook gekeken naar de manier waarop de vergelijkingsresultaten worden gecommuniceerd. Daarbij is specifiek gekeken naar de communicatie omtrent het resultaat waarbij de top-3 beste prijs-kwaliteit samen met het goedkoopste product in de markt wordt getoond.

De AFM is na afronding van het onderzoek tot het oordeel gekomen dat Independer aan alle bovenstaande eisen voldoet.

Een stap verder

Omdat Independer juist is opgericht om eerlijke en transparante communicatie voor de consument te bevorderen  willen wij op een aantal vlakken verder gaan dan wat de AFM ons voorschrijft. Een paar voorbeelden van wat wij momenteel meer doen dan wat de AFM voorschrijft:

 • Wij communiceren niet alleen welke verzekeraars worden vergeleken, maar vermelden ook duidelijk welke verzekeraars niet worden vergeleken. Deze verzekeraars vermelden wij bovendien steeds in iedere vergelijking die de consument maakt, om daar zo helder mogelijk te zijn.
 • Bij ieder product in iedere vergelijking vermelden wij precies wat onze rol is en de rol van de verzekeraars.
 • Om transparant en duidelijk te zijn over onze aandeelhouder Achmea vermelden wij dit op verschillende plaatsen op onze website, ook op onze homepage.
 • Om duidelijk te maken dat onze ‘top-3 beste prijs-kwaliteit’ de drie best passende producten zijn van alle producten die je direct bij Independer kunt sluiten, hebben wij dit nog verder verduidelijkt. Daarnaast staat het product met de laagste prijs in de gehele markt.
 • De formule en de werking daarvan waarmee de prijs-kwaliteit ranking wordt bepaald is niet geheim, maar wel complex. Dit is nodig om iedere individuele consument een zo goed mogelijk advies te geven. De systematiek en formule hebben wij in een artikel nader toegelicht zodat iedereen onze uitkomsten kan narekenen.

Update 17 december 2013: Reactie AFM in VVP toegevoegd.

iedere maand de beste
artikelen in je mailbox?

meld je aan voor de nieuwsbrief

Reacties

4 Antwoorden op “AFM bevestigt dat Independer voldoet aan eisen”

 1. kritikaster schreef op 

  Geachte heer Hilhorst,

  U schrijft over de AFM-test o.a. het volgende:

  4 – Wat doet een vergelijkingssite voor de consument
  Hierbij moet in begrijpelijke taal duidelijk worden gemaakt wat
  Independer voor de consument doet. Wordt alleen een vergelijking gemaakt of kan het product ook worden afgesloten. En wie is dan het aanspreekpunt voor de
  consument?

  Verzekeringsadviseurs moeten met diploma’s kunnen bewijzen, dat ze expert zijn. Hun advies is verbintelijk en wordt door de adviseur en klant als een contract ondertekend.
  Hoe verbintelijk is het antwoord op een gestelde vraag aan een Independer (en ongediplomeerde) medewerk(st)er?

  De adviseur in het bankwezen staat inmiddels onder eed.
  Hoe is dit met de adviserende organisatie Independer, die uiteindelijk ook financiële producten verkoopt?

 2. Beste Kritikaster, Dat klopt. Wij zijn als tussenpersoon ingeschreven bij de AFM en staan ook onder hun toezicht. Wij voldoen aan alle regels die voor traditionele tussenpersonen gelden. Onze 200 medewerkers voldoen dan ook aan alle vereisten qua vergunningen.

  1. kritikaster schreef op 

   Geachte heer Hilhorst,

   Dank voor uw reactie. Independer is als bemoddelaar ingeschreven niet als (financieel adviseur). Ik denk dit maakt een groot verschil? U informeert en bemiddelt, maar adviseert m.i. niet! en dat was de vraag.

   Independer.nl staat als bemiddelaar geregistreerd bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) op grond van de Wet op het financieel toezicht (Wft) onder vergunningsnummer 12012777.

   1. Beste Kritikaster, het klopt dat Independer een vergunning als bemiddelaar heeft. Volgens de wet (art 1.1 Wft) zijn dat echter alle werkzaamheden die een tussenpersoon verricht en dus ook advies. Bij schade- en zorgverzekeringen geven wij dan ook gewoon advies, net als (bijna) alle andere tussenpersonen.

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Verzekeringen vergelijken en direct afsluiten

Goedkope verzekering? Independer helpt jou gemakkelijk verzekeringen vergelijken

verzekering vergelijken

"DUIDELIJKE INFORMATIE,SNELLE AFHANDELING."

Dhr. Rijkse uit VEENENDAAL
6 minuten geleden, reisverzekering

"Prima informatie met goede vergelijkingsmogelijkheden op een rij. Snelle afhandeling en duidelijk proces."

Anoniem uit NOORDEN
49 minuten geleden, autoverzekering

"Prima service en een snelle en goede afwikkeling"

Meneer van Bommel uit OSS
1 uur geleden, autoverzekering

"Top"

Anoniem uit IJSSELMUIDEN
1 uur geleden, autoverzekering

"prima premie en snel"

Meneer Vos uit GRONINGEN
1 uur geleden, autoverzekering

"prima service, maar probeer de premies en kosten lager te houden!"

Meneer du Cloo uit HEILOO
1 uur geleden, autoverzekering

"5 sterren. Mooi helder overzicht, prima werkende site, duidelijke informatie en belangrijk, aanbieding beter dan bij Eigen Huis, bij zelfde leverancier."

Anoniem uit GENDT
1 uur geleden, energie

"Independer. Top !"

Meneer Voorhaar uit HILVERSUM
2 uur geleden, autoverzekering

"alles wordt zeer correct afgehandeld"

Dhr. Bettonvil uit EINDHOVEN
2 uur geleden, reisverzekering

"Duidelijke site"

Anoniem uit ELBURG
4 uur geleden, energie

"snel geregeld "

Anoniem uit HULSHORST
5 uur geleden, autoverzekering

"Duidelijk en makkelijk te volgen"

Anoniem uit UTRECHT
2020-02-17, overlijdensrisicoverzekering

"."

Anoniem uit ASSENDELFT
2020-02-17, reisverzekering

"great english site!"

Meneer Smith uit AMSTERDAM
2020-02-17, zorgverzekering

"Goed, snel en vriendelijk"

Anoniem uit LEEK
2020-02-17, energie