Kritische vragen aan Independer
Tip een vriend:

Kritische vragen aan Independer

Bij Independer krijgen we heel veel vragen binnen via telefoon, e-mail, WhatsApp en ons weblog. Ook zien we steeds vaker dat er vragen worden gesteld via social media. Soms informerend, af en toe kritisch. Transparantie is een van onze kernwaarden, daarom proberen we elke vraag zo goed mogelijk te beantwoorden. De antwoorden op de vragen die mensen aan ons stellen, zijn waardevol voor iedereen. Daarom publiceren we de antwoorden op de meest gestelde vragen over onze vergelijking. Op deze manier willen we zoveel mogelijk mensen informeren.

  1. Independer is toch van Achmea? Hoe kunnen jullie mij dan onafhankelijk advies geven?
  2. Komen de verzekeraars die de hoogste provisie betalen hoger in het zoekresultaat?
  3. Waarom toont het zoekresultaat ook verzekeringen die niet exact aansluiten bij mijn wensen?
  4. Hoe komt het zoekresultaat tot stand?
  5. Waarom vergelijken jullie 43 van de 46 verzekeraars?
  6. Waarom kun je niet alle verzekeringen uit het zoekresultaat bij Independer afsluiten?
  7. Hoeveel provisie ontvangt Independer als je een verzekering afsluit?
  8. Waarom zijn zoekresultaten bij Independer soms anders dan bij andere vergelijkingssites?
  9. Waarom zou ik een verzekering afsluiten bij Independer en niet rechtstreeks bij de verzekeraar?
  10. Waarom schiet het zoekresultaat terug van prijs naar prijs/kwaliteit?

1. Independer is toch van Achmea? Hoe kunnen jullie mij dan onafhankelijk advies geven?

Achmea is sinds 2012 inderdaad aandeelhouder van Independer. Maar dat betekent niet dat zij zich met onze vergelijking of werkwijze mogen bemoeien. Want hier hebben we duidelijke afspraken over gemaakt. En we hebben een speciale Raad van Toezicht die dit controleert. Ook zijn we gecertificeerd door het Keurmerk Objectief Vergelijken. In dit keurmerk zijn regels voor betrouwbare vergelijkingsresultaten, transparante dienstverlening en klantgerichte advisering vastgelegd. De regels komen tegemoet aan eerdere aanbevelingen van de AFM en hebben de steun van het ministerie van VWS.

Omdat wij ons kunnen voorstellen dat het niet voor iedereen duidelijk is, leggen we je er graag alles over uit. En heb je nog vragen? Bel ons dan gerust.

2. Komen de verzekeraars die de hoogste provisie betalen hoger in het zoekresultaat?

Nee, de hoogte van de provisie speelt in geen enkel geval een rol in de volgorde van het zoekresultaat. Want dat is absoluut niet in het belang van jou als klant. Toezichthouder AFM heeft in 2014 uitgebreid onderzocht hoe de zoekresultaten van de belangrijkste vergelijkingssites voor zorgverzekeringen tot stand komen. In het persbericht stelt de AFM dat “bij geen van de vijf onderzochte partijen er een direct verband is tussen de hoogte van de vergoeding die vergelijkingssites ontvangen en de plaats in de vergelijking.” (https://www.afm.nl/nl-nl/professionals/nieuws/2014/nov/vergelijkingssites.)

3. Waarom toont het zoekresultaat ook verzekeringen die niet exact aansluiten bij mijn wensen?

Wij willen je altijd het best mogelijke advies geven. We kijken niet alleen naar de hoofdlijnen, maar duiken daarbij dieper in de dekkingen. Want sommige verzekeraars kunnen in de voorwaarden een bepaalde dekking uitsluiten. Bijvoorbeeld dat je 100% van je tandartskosten vergoed krijgt, maar voor vullingen slechts 80%. En wij willen niet dat jij voor verrassingen komt te staan door deze ‘kleine lettertjes’. Deze verzekeringen zijn vaak wel veel goedkoper. Daarom laten we in ons zoekresultaat soms ook verzekeringen zien die nét niet op alle punten volledig voldoen aan de wensen van jou als consument. Maar dat doen we alleen als zo’n verzekering op vrijwel alle punten wél aansluit, maar zoveel voordeliger is dat het voor veel consumenten een betere keuze  is. Zouden we dat niet doen dan is ons advies onvolledig en laten we je mogelijk betere opties niet zien. Dat vinden wij niet transparant.

Voorbeeld: tandverzekering

Wanneer je bijvoorbeeld kiest voor een tandartsverzekering met een 100% dekking tot maximaal 500 euro, dan tonen we ook een aantal alternatieven die hier bijna aan voldoen. Het zou bijvoorbeeld kunnen dat er een verzekering is met 100% dekking tot 500 euro, waarbij alleen vullingen en verdovingen tot maximaal 80% zijn gedekt. En die verzekering is veel goedkoper. De premie die je bespaart weegt dan duidelijk op tegen het nadeel dat je mogelijk iets meer zelf moet betalen. Wij geven in zo’n geval duidelijk aan waar de verschillen liggen met jouw wensen. Want wij vinden het belangrijk dat je je ook bewust bent van eventuele goede alternatieven. Daarin zijn wij als Independer uniek.

We hebben twee voorbeelden voor je uitgewerkt:

Voorbeeld: fysiotherapie

Wij willen je een zo relevant en uitgebreid mogelijk zoekresultaat bieden. Wanneer je bijvoorbeeld 18 behandelingen (fysio)therapie selecteert kijken wij of een verzekeraar dit aantal behandelingen heeft voor de volgende therapieën:

 • fysiotherapie
 • manuele therapie
 • oefentherapie Mensendieck/Cesar

Neem bijvoorbeeld het pakket Fysiotherapie 18 van Anderzorg. Dat vergoedt maar 9 behandelingen manuele therapie maar wel 18 behandelingen fysiotherapie of oefentherapie Mensendieck/Cesar. Heb je geen 18 manuele therapiesessies nodig dan kan deze voordeligere verzekering voor jou interessant zijn. Vandaar dat we je als alternatief ook de beperktere aanvullende verzekering van Anderzorg laten zien.

4. Hoe komt het zoekresultaat tot stand?

Nadat je op onze site je gegevens en dekkingswensen hebt ingevuld gaat onze software voor je op zoek. We vergelijken je wensen met alle mogelijke poliscombinaties waarvan wij de voorwaarden kennen. Alle resultaten worden gesorteerd op prijs-kwaliteitverhouding. We kijken dus niet alleen naar de prijs, maar ook naar de voorwaarden zoals vergoedingen en vrije zorgkeuze. De best passende verzekering krijg je áltijd direct en als eerste te zien. Ook als we geen samenwerking met de verzekeraar hebben en er dus niets aan verdienen. Zo laten we je objectief zien welke verzekering het best past.

We krijgen niet alleen mensen die verzekeringen vergelijken. Veel bezoekers willen ook meteen een verzekering bij Independer afsluiten. Onder de best passende verzekering tonen we daarom de drie verzekeringen, met de beste prijs-kwaliteitverhouding, die je bij ons kunt afsluiten.

Als je wilt, kun je de resultaten ook makkelijk sorteren op prijs. En met één druk op de knop zie je álle vergeleken verzekeringen. Het zoekresultaat van Independer voldoet op alle punten aan het Keurmerk Objectief Vergelijken, dat betrouwbare vergelijkingsresultaten garandeert.

5. Waarom vergelijken jullie 43 van de 46 verzekeraars?

Niet alle verzekeraars delen hun polisvoorwaarden met ons. Promovendum, Besured en National Academic hebben ervoor gekozen om dat niet te doen. Dat betekent dat wij niet de informatie hebben die nodig is om een goede vergelijking te kunnen maken. Bekijk welke verzekeraars wij wel vergelijken.

6. Waarom kun je niet alle verzekeringen uit het zoekresultaat bij Independer afsluiten?

De meeste verzekeringen kun je, als je dat wilt, direct en gemakkelijk bij ons afsluiten. Dat hebben we met deze verzekeraars  afgesproken. Jammer genoeg willen niet alle verzekeraars met ons samenwerken. Toch zie je hun verzekeringen wel in ons zoekresultaat. De best passende verzekering voor jou zetten wij altijd bovenaan. Ook als je deze niet via ons kunt afsluiten. Want wij willen dat jij een goede keuze kan maken, ook als wij er geen geld aan verdienen.

7. Hoeveel provisie ontvangt Independer als je een verzekering afsluit?

Hoeveel provisie wij ontvangen, hangt af van de werkzaamheden die we van de verzekeraar overnemen zoals administratie en klantenservice-activiteiten. Wij ontvangen hiervoor een bijpassende vergoeding. Wij zijn open en eerlijk over de gemiddelde vergoeding die we ontvangen. Je vindt die informatie terug als je bij ons een verzekering afsluit. Meer informatie over vergoedingen vind je op onze beloningspagina.

8. Waarom zijn zoekresultaten bij Independer soms anders dan bij andere vergelijkingssites?

Bij Independer vinden we het belangrijk om in het zoekresultaat verschillende kwaliteitsaspecten mee te wegen. Kwaliteit is subjectief. Niet alle vergelijkingssites nemen dit op dezelfde manier mee in het zoekresultaat. De prijs telt natuurlijk zwaar mee. Daarnaast spelen in de totstandkoming van het zoekresultaat onder meer de volgende kwaliteitsaspecten een rol: polisvoorwaarden, klantcijfer, vrije zorgkeuze, kwaliteit ziekenhuiszorg, Independer keurmerk, acceptatie en wachttijd. Alle verzekeraars – ook die geen samenwerking met Independer hebben – kunnen een klantcijfer en het Independer keurmerk ontvangen.

Daar komt bij dat de ene vergelijkingssite verschillende elementen uit de polisvoorwaarden anders uitlegt de andere. Zo komt bijvoorbeeld een aanvullende zorgverzekering met medische selectie bij Independer minder snel bovenaan dan bij een andere vergelijkingssite. Want wij vinden dit element gewoon zwaarder wegen. Meer informatie over hoe wij kwaliteit meten, vind je hier.

9. Waarom zou ik een verzekering afsluiten bij Independer en niet rechtstreeks bij de verzekeraar?

Wij willen onze klanten het gemak bieden van vergelijken en direct afsluiten. Zo weten wij zeker dat de klant geen omkijken meer heeft naar zijn verzekering en altijd goed geholpen wordt. Bovendien geven wij onze klanten gratis relevante extra’s bij hun verzekering. Denk bijvoorbeeld aan de tandongevallenverzekering bij je zorgverzekering. De premie die je via Independer betaalt is nooit hoger dan de premie die je betaalt als je rechtstreeks bij de verzekeraar afsluit. Soms is de premie die wij aanbieden zelfs lager.

10. Waarom schiet het zoekresultaat terug van prijs naar prijs/kwaliteit?

Dat gebeurt alleen als je teruggaat in het zoekproces en je dekkingswensen aanpast. Via Independer zoek je automatisch op prijs-kwaliteitverhouding omdat wij je een advies willen geven gebaseerd op prijs én kwaliteit. Uiteraard kun je met een druk op de knop de selectie ook op alleen prijs maken. In het scherm staan daarvoor twee buttons. De eerste geeft je de optie om te sorteren op basis van prijs, in plaats van prijs/kwaliteit. De tweede geeft je de mogelijkheid om de hele lijst met verzekeringen, die bij jouw wensen passen, te bekijken.

iedere maand de beste
artikelen in je mailbox?

meld je aan voor de nieuwsbrief

Reacties

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Verzekeringen vergelijken en direct afsluiten

Goedkope verzekering? Independer helpt jou gemakkelijk verzekeringen vergelijken

verzekering vergelijken

"Goede aanbieding ."

Dhr. Steen uit ENSCHEDE
15 minuten geleden, energie

"Alles ging zeer vlot."

Anoniem uit TIEL
19 minuten geleden, lenen

"Snel en duidelijk."

Anoniem uit HOUTEN
1 uur geleden, autoverzekering

"goede prijs vergelijk"

Dhr. Veeke uit ETTEN-LEUR
1 uur geleden, energie

"Heel overzichtelijke site! Veel hulp aan gehad."

Anoniem uit WOLVEGA
1 uur geleden, energie

"Gemak "

Meneer Badoux uit 'S-GRAVENHAGE
1 uur geleden, autoverzekering

"snel en makkelijk geen lange wacht dagen"

Anoniem uit SCHIEDAM
1 uur geleden, lenen

"Blablabla"

Anoniem uit EINDHOVEN
2 uur geleden, energie

"Goed advies, makkelijk bereikbaar! Luisteren goed."

Anoniem uit WAGENINGEN
2 uur geleden, autoverzekering

"Nu net afgesloten na advies medewerker independer. Hoop het niet nodig te hebben, dus kan nu ook nog niet zeggen of dit de goede keuze is."

Dhr. Griek uit SITTARD
2 uur geleden, rechtsbijstandverzekering

"Geen 5 sterren omdat informatie over dekking beter kan denk ik. Wel erg fijn dat deze site bestaat!"

Anoniem uit HENGELO OV
2 uur geleden, zorgverzekering

"Uitstekend Snelle en vakkundige afhandeling"

Dhr. Wulterkens uit APELDOORN
2 uur geleden, autoverzekering

"alles gaat zo soepel en snel"

Dhr. Miesen uit MAASTRICHT
3 uur geleden, reisverzekering

"Snel en makkelijk"

Anoniem uit DRACHTEN
3 uur geleden, energie

"Goed en snel afgesloten!"

Dhr. Kramer uit APELDOORN
3 uur geleden, energie