Scheiden: wat moet je allemaal regelen?
Tip een vriend:

Scheiden: wat moet je allemaal regelen?

Hebben jij en je partner besloten uit elkaar te gaan? Dan moet er veel worden geregeld. Scheiden is zowel een financieel, emotioneel als juridisch proces. In de hectische periode van een scheiding denk je waarschijnlijk niet zo snel aan je verzekeringen. Toch is het goed om te kijken wat je allemaal moet regelen bij een scheiding zoals je hypotheek en autoverzekering. Maar ook wie je kunt inschakelen voor hulp. 

Regel je financiën 

In de tijd dat jullie samen waren, hebben jullie samen vermogen en bezittingen opgebouwd. Denk aan een eigen huis met een hypotheek en alle spullen in het huis. Daarnaast zijn er meer financiële zaken om te regelen bij een scheiding zoals gezamenlijke verzekeringen en jullie pensioen. Het kan namelijk zijn dat je ex-partner recht heeft op een deel van jouw pensioen. Hebben jullie samen een auto? Maar één van jullie krijgt de schadevrije jaren mee van de autoverzekering. En zo heb je ook nog je woonverzekeringen, energie en misschien deelde jullie ook nog een zorgpolis samen. Kortom, een goed moment je financiën onder de loep te nemen. Bekijk dit overzicht van financiën waar je allemaal aan kan denken.

Schakel hulp in

Naast je financiën, is er juridisch ook van alles te regelen. Dit kan een ingewikkeld proces zijn. Iedereen verwerkt een scheiding op zijn of haar eigen manier, dus misschien ben je nog wel in shock of zijn jullie ontzettend boos op elkaar. Het is lastig om in deze emoties alles goed op een rijtje te krijgen en zaken te regelen voor later. Hebben jullie kinderen samen? Dan maakt dit het vaak nog ingewikkelder en emotioneler. 

Hulp in dit proces, is dus vaak nodig en erg welkom. Dit kan bijvoorbeeld met een mediator of een advocaat. Voor het indienen van een scheidingsconvenant is er sowieso een advocaat nodig. Een scheidingsconvenant is een document waarin alle afspraken staan die jij en je ex-partner hebben gemaakt rondom de scheiding. 


Keuze uit 4 scheidingsmethoden

Om tot deze afspraken te komen en ze vast te leggen, zijn er vier methoden. Belangrijk is dat je kiest voor een methoden die goed bij de situatie en jullie zelf past. Op die manier kunnen jullie het vervelende proces, zo prettig mogelijk samen regelen en afsluiten.

 1. Samen een advocaat
  Jullie maken de afspraken rondom de scheiding samen met een advocaat. Op elk moment kunnen jullie de advocaat in het proces betrokken. Het nadeel is wel dat een advocaat op afspraak werkt en vaak op een kantoor. Jullie zijn dan dus wel afhankelijk van de wanneer de advocaat tijd heeft voor jullie. De advocaat is er voor jullie beide en kiest geen partij. Deze methoden werkt goed als jullie samen in overleg tot afspraken komen.
 2. Ieder een eigen advocaat
  Lukt het niet om gezamenlijk tot afspraken te komen? Kies er dan voor om voor allebei een eigen advocaat te nemen. Deze advocaat kijkt dan alleen naar jouw belangen in de situatie. Het onderhandelen doet de advocaat ook voor je en er is een zitting bij de rechtbank. Deze manier van scheiden is vaak een stuk duurder en duurt ook langer.
 3. Samen met de mediator
  Wil je er samen goed uitkomen en ruzie vermijden? Dan kunnen jullie voor een mediator kiezen. Een mediator bemiddelt tussen jullie beide en begeleidt het juridische- en emotionele proces. Een mediator kan ook een advocaat zijn.
 4. Regel het zelf
  Tegenwoordig is het ook mogelijk om je scheiding zelf (online) te regelen. In een online dossier maken jullie de afspraken rondom de scheiding in jullie eigen tijd en tempo, waar je maar wilt. Uiteraard wel met ondersteuning in de vorm van een zogenaamde casemanager. Als dat nodig is. Deze casemanager is in het hele proces beschikbaar voor advies en antwoorden op al jullie vragen. Uiteindelijk controleert een advocaat jullie afspraken en dient het scheidingsconvenant in bij de rechtbank. Kijk op Uitelkaar.nl voor meer informatie over de manier van scheiden. 

Heb je recht op subsidie?

Het mooie is dat de overheid deze vier scheidingsmethoden erkent. Mogelijk krijgen jij en/of je partner een (groot) deel van de scheidingskosten vergoedt. Hoeveel en of je dit krijgt, ligt aan de hoogte van je inkomen. Bekijk in onderstaande infographic op hoeveel subsidie jullie recht hebben.

Lees meer over: autoverzekering, hypotheek, zorgverzekering

iedere maand de beste
artikelen in je mailbox?

meld je aan voor de nieuwsbrief

Reacties

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Verzekeringen vergelijken en direct afsluiten

Goedkope verzekering? Independer helpt jou gemakkelijk verzekeringen vergelijken

verzekering vergelijken

"Prima informatie met goede vergelijkingsmogelijkheden op een rij. Snelle afhandeling en duidelijk proces."

Anoniem uit NOORDEN
40 minuten geleden, autoverzekering

"Prima service en een snelle en goede afwikkeling"

Meneer van Bommel uit OSS
1 uur geleden, autoverzekering

"Top"

Anoniem uit IJSSELMUIDEN
1 uur geleden, autoverzekering

"prima premie en snel"

Meneer Vos uit GRONINGEN
1 uur geleden, autoverzekering

"prima service, maar probeer de premies en kosten lager te houden!"

Meneer du Cloo uit HEILOO
1 uur geleden, autoverzekering

"Independer. Top !"

Meneer Voorhaar uit HILVERSUM
2 uur geleden, autoverzekering

"snel geregeld "

Anoniem uit HULSHORST
5 uur geleden, autoverzekering

"makkelijk verzekering afsluiten makkelijk vergelijken"

Anoniem uit LEERDAM
2020-02-17, autoverzekering

"Alles is duidelijk en eenvoudig"

Anoniem uit PESSE
2020-02-17, autoverzekering

"Tevreden"

Mevrouw Demirhan uit DELFT
2020-02-17, autoverzekering

"Snel en goed overzicht om te vergelijken. zelf makkelijk in gebruik."

Mevrouw Kager uit AVENHORN
2020-02-17, autoverzekering

"Vlot en snel geregeld"

Meneer van Beers uit TILBURG
2020-02-17, autoverzekering

"..."

Meneer Tahtah uit ROTTERDAM
2020-02-17, autoverzekering

"snelheid en gemak"

Anoniem uit SOEST
2020-02-17, autoverzekering

"Snel en duidelijk een verzekering afsluiten en totaal niet duur."

Anoniem uit ONSTWEDDE
2020-02-17, autoverzekering