Tros Radar test Woekerpolischeck
Tip een vriend:

Tros Radar test Woekerpolischeck

Het consumentenprogramma Tros Radar loopt al jaren voorop in de strijd tegen misstanden in de financiële wereld. Na de aandelenlease-affaire heeft het programma zich met evenveel succes vastgebeten in de ‘Woekerpolisaffaire’. ‘Woekerpolis’, een naam die zelf door Tros Radar is bedacht, maakt in één woord duidelijk waar het om gaat. Verzekeraars maakten woekerwinsten door bij beleggingsproducten absurd hoge kosten te rekenen.

Woekerpolistools zouden verkeerd advies geven

In haar uitzending van 23 april 2012 heeft Tros Radar aandacht besteed aan de tools op internet die berekenen of overstappen voordelig is of niet. Een ervan is de ‘Woekerpolischeck’ die Independer.nl samen met Vara Kassa heeft ontwikkeld. Tros Radar concludeert in de uitzending dat de tool van Independer.nl niet geschikt is voor spaarproducten. Dat is niet helemaal juist. De tool is geschikt voor iedere manier van vermogensopouw: beleggen, beleggen met een garantie of sparen. Maar het klopt wel dat wij de klant niet adviseren om over te stappen naar een spaarproduct. Wij leggen graag uit waarom. Maar daarvoor moeten we eerst uitleggen hoe onze Woekerpolischeck werkt.

Hoe werkt de Woekerpolischeck?

Onze Woekerpolischeck bekijkt hoeveel rendement iemand meer zou kunnen behalen met zijn polis als hij zou overstappen naar een zelfde soort product. Wij gaan er hierbij vanuit dat mensen bij het afsluiten doelbewust voor een bepaalde beleggingsmix hebben gekozen. We vergelijken dus altijd hun polis met een product waarbij op dezelfde manier kapitaal wordt opgebouwd. Alleen op die manier kun je zien of er woekerkosten worden ingehouden. Wij spreken ons niet uit over de vraag of een andere beleggingsvorm, bijvoorbeeld op basis van een garantieproduct of spaarvariant, beter bij de klant past. Dat doen we niet, omdat de Woekerpolischeck nadrukkelijk geen persoonlijk advies geeft. In dat geval zouden we allerlei vragen moeten stellen over het doel van de belegging, de bereidheid tot het nemen van risico, het vermogen, de schulden, het inkomen van de klant etc.

Advies verplicht

Als de klant wel zo’n adviesgesprek zou hebben gehad, zou hij kunnen besluiten dat hij liever een spaarproduct afsluit. Omdat wij genoemde vragen niet stellen, weten wij niet wat de klant wil. Wij kunnen er in de Woekerpolischeck dus niet vanuit gaan dat mensen die deze invullen, willen overstappen naar een andere vorm van beleggen. Bovendien mag zo’n advies wettelijk gezien alleen worden gegeven op basis van een uitgebreid gesprek met een gekwalificeerd financieel adviseur.

Geen advies

Tros Radar komt in haar uitzending met een voorbeeld waarbij een klant een veel hoger rendement kan halen door over te stappen naar een spaarvariant. Dit advies mag en wil Independer.nl niet geven, zonder dat een financieel adviseur de financiële situatie van deze klant volledig in kaart heeft gebracht.

Tros Radar heeft gelijk dat overstappen van een beleggingsproduct naar bijvoorbeeld een bankspaarproduct voordelig kan zijn. De klant moet dan geen risico meer willen lopen en zich bewust zijn dat hij of zij dan ook de kans op een hogere opbrengst mist.

Vul zelf Woekerpolischeck in

Wil je weten of jouw verzekeraar te veel kosten in rekening brengt? Dan kun je met onze Woekerpolischeck berekenen of overstappen zinvol is. Wil je niet meer beleggen maar bijvoorbeeld liever overstappen naar een product met een vaststaand rendement? Neem dan contact op met een financieel adviseur. Hij kan voor je berekenen wat het best bij jou past: overstappen of blijven zitten.

iedere maand de beste
artikelen in je mailbox?

meld je aan voor de nieuwsbrief

Reacties

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Verzekeringen vergelijken en direct afsluiten

Goedkope verzekering? Independer helpt jou gemakkelijk verzekeringen vergelijken

verzekering vergelijken

"Goede website makkelijk te gebruiken"

Anoniem uit EMMEN
35 minuten geleden, woonverzekering

"Goed"

Mevrouw Joanna Monica uit LEIDERDORP
1 uur geleden, zorgverzekering

"Duidelijk, handig, makkelijk in gebruik en binnen een half uur alles rond."

Anoniem uit RENKUM
6 uur geleden, autoverzekering

"Altijd de goedkoopste "

Anoniem uit HOUTEN
7 uur geleden, autoverzekering

"Vind het goed"

Meneer Achalhi uit 'S-GRAVENHAGE
2019-09-18, zorgverzekering

"Geen enkel probleem, duidelijke informatie"

Anoniem uit BUNNIK
2019-09-18, reisverzekering

"Goede service, goed bereikbaar"

Mevrouw Winkelmolen uit MAASBRACHT
2019-09-18, autoverzekering

"Gewoon"

Meneer Kok uit ALMERE
2019-09-18, woonverzekering

"."

Anoniem uit ZWOLLE
2019-09-18, autoverzekering

"Top "

Anoniem uit ALMERE
2019-09-18, lenen

"Makkelijk in te vullen nu hopen op goed nieuws"

Dhr. Op 't Holt uit HOOGEZAND
2019-09-18, lenen

"Makkelijke aanvraagprocedure"

Anoniem uit STEENWIJK
2019-09-18, reisverzekering

"Uitstekende hulp aan klanten"

Meneer Yumerov uit 'S-GRAVENHAGE
2019-09-18, autoverzekering

"Snel en gemakkelijk vergelijken en een verzekering afsluiten"

Anoniem uit VEGHEL
2019-09-18, autoverzekering

"Omdat ik gewoon tevreden ben met Independer’s dienstverlening. "

Meneer Motshagen uit HOOGLAND
2019-09-18, autoverzekering