Van plaatjesbeugel tot blokbeugel en buitenbeugel: bij de orthodontist kun je je tanden laten rechtzetten. Maar de kosten daarvoor lopen hoog op. Bekijk daarom goed wat je zorgverzekering dekt. Want de basisverzekering vergoedt orthodontiekosten bijna nooit. Wel kun je je aanvullend verzekeren. Dat kan vooral uit als de verzekering voor je kind is. Maar ben je boven de 18? Dan is het vaak goedkoper om de behandeling zelf te betalen.

Een beugel kost niet overal hetzelfde

Hoe duur een beugel precies is, ligt aan het soort beugel en de behandeling. Niet elke orthodontist kiest hetzelfde behandeltraject. Daardoor ben je misschien bij de ene orthodontist duurder uit dan bij de ander. Maar de overheid heeft wel maximale prijzen in 2018 vastgesteld. Meestal kost een beugel zo rond de 2.000 euro.

Tip: vraag van tevoren bij verschillende orthodontisten wat de behandeling gaat kosten. Zo kun je een goede keuze maken.

Onder de 18: een aanvullende zorgverzekering kan uit

Heeft je kind een beugel nodig? Dan kun jij als ouder een aanvullende verzekering met orthodontiedekking tot 18 jaar voor hem of haar afsluiten. Deze verzekering vergoedt vaak de meeste kosten voor de behandeling. Wil je weten of het voor jouw kind uit kan om een aanvullende verzekering te regelen? Volg dan de volgende stappen:

Stap 1. Vraag aan de orthodontist wat de beugel gaat kosten.

Stap 2. Kies een aanvullende zorgverzekering, en bekijk wat je daarvoor betaalt aan premie.

Stap 3. Check in ons vergoedingenoverzicht wat je precies vergoed krijgt.

Stap 4. Leg de kosten en de vergoedingen naast elkaar: dan weet je of het uit kan.

Tip: onderstaande zorgverzekeraars bieden in 2018 een ruime vergoeding voor orthodontie onder de 18 zónder wachttijd of medische selectie. Je krijgt wel – naast orthodontie – ook andere zorg in het aanvullende pakket, zoals fysiotherapie en alternatieve geneeswijzen (let op: alleen bij OHRA en CZ mag je naar elk ziekenhuis). Je kunt deze producten in onze vergelijking zelf opzoeken, selecteren en eventueel vergelijken.

Zorgverzekeraar Zorgverzekering Premie per maand Vergoeding
OHRA Zorgverzekering + Uitgebreid € 149,94 100%, max. € 2.000 (eenmalig)
Zilveren Kruis Basis Budget + Aanvullend 3 sterren € 139,20 100%, max. € 2.000 (eenmalig)
CZ Zorgbewustpolis Zorgbewustpolis + Gezinnen € 158,90 1e jaar: 100%, max. € 1.000 (daarna € 500 extra per jaar tot in totaal € 2.500 na vier jaar)

Boven de 18: een aanvullende zorgverzekering kan niet altijd uit

Ben je boven de 18? Dan kun je je aanvullend verzekeren met de dekking orthodontie voor boven de 18 jaar. Maar je krijgt dan vaak maar een klein deel van de kosten vergoed. Ook gelden er vaak extra eisen zoals wachttijd en medische acceptatie. Bereken daarom goed of aanvullend verzekeren uit kan, of dat je de kosten beter zelf kunt betalen. We laten je graag met een voorbeeld zien hoe dit in zijn werk kan gaan.

Voorbeeld: aanvullend verzekerd bij OHRA

Stel, je bent boven de 18 en je hebt een beugel nodig. Je kunt dan kiezen voor de aanvullende verzekering van OHRA: Extra Aanvullend
Je betaalt aan premie: 23,40 euro per maand (vanaf)
Dat is: 280,80 euro per jaar
Maar de dekking vanaf 18 jaar is: maximaal (eenmalig) 250 euro vergoed
De aanvullende verzekering kan niet uit, want: alleen al de 280,80 euro aan premie is meer dan de vergoeding van 250 euro

Meer weten?

Kijk voor meer informatie op onze pagina over orthodontie. Ook kun je bij Independer alle zorgverzekeringen vergelijken op orthodontievergoedingen. Wil je advies over of het voor jou voordeliger is om een aanvullende verzekering af te sluiten of niet? Neem dan contact op met een van onze zorgexperts of laat een reactie achter.

Praat mee13 Reacties op “Beugel verzekeren: kan het uit?”
  1. Desmond de Lange schreef op 

    Hallo,

    Ik heb bij VGZ een Tand beter verzekering. Ik zie dat ik voor orthodontie vergoedt krijg tot 500 euro per jaar.
    Ik heb mijn spalk beugel achter mijn tanden laten repareren.
    Valt dit orthodontie krediet gelijk aan mijn tandarts krediet van 500 euro of zijn dit dus 2 aparte krediet vergoedingen?
    Dus 500 voor tandarts en 500 voor othodontie? Of valt het allemaal onder 1x 500 euro?

    Gr Desmond

  2. René de Vries schreef op 

    Mijn vrouw heeft dit jaar (2019) een kaakoperatie ondergaan en een beugel gekregen. deze kosten zijn 80 % vergoed door particuliere verzekering via mijn buitenlandse werkgever. Deze verzekering is ten einde en voor 2020 moeten we nu een nederlandse zorgverzekering afsluiten. wij verwachten tussen 500 en 1000 euro dit jaar kwijt te te zijn aan beugelbijstellingen en controles voor haar. Onze zoon moet in 2020 nog ongeveer 5 to 7 keer terug komen voor zijn beugel controle. Wij willen uiteraard geen wachttijd. Wat raden jullie aan?

    1. jwildschut (Independer.nl) schreef op 

      Hé René,

      Goed dat je om wat hulp en advies vraagt! Om echt goed advies te geven voor het vinden van een passende zorgverzekering voor jouw gezin raad ik je echter aan om online een vergelijking te maken of telefonisch contact op te nemen met één van mijn collega’s. Zij kijken dan graag even met je mee naar de mogelijkheden om onder andere de orthodontiekosten goed in te dekken.

      Je kunt ons hiervoor bereiken via onze klantenservice. Voor de openingstijden kun je terecht op onze website.

      Succes en een goede jaarwisseling alvast!

      1. Bianca Baciu schreef op 

        Dear team,
        My dutch writing isn’t really good, so please accept my english one :).
        I am 33 and I want go get braces. At the moment I got Zilveren Kruis basic insurance. I read about the aanvulling verzekering from them, but there is no dekking.
        Could you advise me if I can get another insurance that can cover some of my expenses, or is it better to just pay it out myself?
        MVG,
        Bianca

  3. P. Schouten schreef op 

    Goedemiddag,

    Mijn zoon heeft al enige tijd een beugel. Hij wordt in januari 2020 18 jaar. Betekent dit dat het bezoek (controle e.d.) aan de orthodontist vanaf dat moment niet meer vergoed wordt? Of blijft dit vergoed worden, omdat hij bij aanvang van het ‘beugeltraject’ jonger was dan 18 jaar? Tot slot hoop ik dat dit bericht voldoet aan de strenge taaleisen van dhr. Lip, van twee berichten hierboven :-D

    1. Beste meneer, mevrouw Schouten,

      Goed dat u dit navraagt! Ik vind u bericht grammaticaal tip top in orde! Als uw zoon binnenkort 18 jaar wordt dan vervalt de vergoeding voor de orthodontie. Als hij dit vergoed wilt hebben moet dat meeverzekerd worden in zijn nieuwe pakket hier vind u meer informatie over vergoedingen voor orthodontie vanaf 18 jaar.

  4. Hanneke schreef op 

    Goedemiddag, wordt dit artikel nog aangepast voor 2020?

    1. Beste Hanneke,

      Het kan zijn dat er weer een nieuw artikel wordt geschreven, maar dat is nog niet zeker. Voor nu kunt u zeker het stappenplan nog aanhouden die erin staat, de info die in het artikel staat klopt nog. Alleen de prijzen in de vorbeelden zijn niet meer actueel. Ons weblog fungeert ook als kennis bibliotheek, vandaar dat deze vam vorig jaar er nog gezellig in staat. Voor meer informatie over beugel vergoeding 2020 kunt u ook contact met ons opnemen op via onze klantenservice.

  5. Selina van Houten (Independer.nl) schreef op 

    Beste Willem,
    Er zijn gelukkig nog genoeg mogelijkheden om je te verzekeren voor een beugel wanneer je boven de 18 bent. Om je hier goed in te adviseren wil ik je wel helpen om ons even te bellen.. Wij zijn doordeweeks van 8 tot 9 uur open en in het weekend van half 10 tot 5. Wij hopen van je te horen!

    1. A. Lip schreef op 

      Beste Independer,
      Het taalgebruik laat sterk te wensen over! Als de taal van de inzender gebrekkig is, dan is het toch een kleine moeite om dat even te corrigeren? T is zo onbegrijpelijk en dan heeft de voorlichtingsfunctie van zo’n voorbeeldvraag weinig zin.
      En de zin in de reactie, geschreven door jullie is ook ongrammaticaal.
      “Om je hier goed in te adviseren wil ik je wel helpen om ons even te bellen.”
      Deze klopt ook niet. U bedoelt vast dat de klant moet bellen, maar dat staat hier niet! Zo staat er dat de schrijver de klant wil helpen hem/haar te bellen.
      Dat kan helemaal niet en wordt ook niet bedoeld.
      Vriendelijke groet,
      A. Lip

      1. Beste meneer/ mevrouw Lip,

        U heeft helemaal gelijk, een grammaticale fout is zo gemaakt. Ook een verkeerde zinsopbouw kan zomaar gebeuren. Wij zijn ook gewoon maar mensen. Mijn collega die vorig jaar bovenstaand bericht heeft geschreven heeft per ongeluk 2 dingen willen zeggen in 1 zin, kan gebeuren. Is gelukkig geen wereldramp want de strekking is duidelijk: we willen u graag helpen en om dat te doen kunt u ons beter even bellen. Mocht u vragen hebben over het bovenstaande artikel dan horen we dit graag van u.

      2. P schreef op 

        Wow waar maak je je druk om!

  6. Willem maats schreef op 

    Zit zelf nu bij zilveren kruis 1 jaar
    Kan ik pakket uitbereiden ivm beugel ?
    Ben 18plus
    War word dan premie en vergoeding beugel ?

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Dit vinden onze klanten van ons
9,2
Op basis van 375.630 klantbeoordelingen hoe we dit berekenen bekijk ze allemaal
Independer heeft een paar grote fouten gemaakt met me wat betreft het overstappen pp 31 dec 2023 van NN naar FBTO en alleen aanvraag voor Basis verzekering en niet voor Aanvullende Verzekering
4