Rijbewijs verlopen: mag je dan nog autorijden?
Tip een vriend:

Rijbewijs verlopen: mag je dan nog autorijden?

Je rijbewijs is 10 jaar geldig. De kans dat je zelf onthoudt wanneer hij verloopt, is niet zo groot. En daarom ontvang je automatisch bericht van de overheid wanneer het zover is. Heel handig, tenzij je dat bericht mist. Dat overkwam onze copywriter Esther Storm, en toen mocht ze ineens niet meer rijden.

Rijbewijs niet geldig, auto niet verzekerd

“Echt suf van me, ik kan het niet anders omschrijven. En vooral omdat mijn jongste zoon op een school zit die een half uur rijden van ons huis is.” Esthers rijbewijs verliep op 15 juni en daar kwam ze op de avond van de 14e juni achter. “Ik pakte mijn rijbewijs omdat ik die wilde inscannen. Onbewust kijkend naar het document viel mijn oog toevallig op de geldigheidsdatum, 15 juni 2017. Die moet ik snel vernieuwen, dacht ik nog. Maar toen ik de volgende dag op kantoor kwam, vertelde mijn collega dat dat wel betekende dat ik voorlopig niet mocht rijden. Want je bent dan niet verzekerd, en dat wist ik niet. Gelukkig ga ik altijd op de fiets naar kantoor, dus daarvoor heb ik mijn rijbewijs niet nodig. Maar ik haal wel één keer per week mijn zoon van school en dat kon dus niet die week.”

Rijden zonder geldig rijbewijs kost minimaal 90 euro

Op het rijden met een verlopen rijbewijs staat een boete van 90 euro, zolang je rijbewijs minder dan een jaar is verlopen. Is hij langer dan een jaar verlopen dan bedraagt de boete 340 euro. Maar die boetes zijn nog niet het ergst. Je hebt een veel groter probleem als je met een verlopen rijbewijs achter het stuur zit en een aanrijding veroorzaakt. Want je bent dan niet verzekerd en dat betekent dat je de schade zelf moet betalen. Niet alleen de schade van je eigen auto maar ook die van de auto die hebt aangereden. Nu hoeft niet elke aanrijding op een hoog schadebedrag uit te lopen maar het loopt al snel in de papieren. Maar stel dat je iemand aanrijdt, die daardoor invalide raakt en arbeidsongeschikt? Dan kan de persoonlijke schade zo maar oplopen tot enige tienduizenden euro’s. En dan heb je echt een probleem.

Tip: check Mijn Overheid regelmatig

“Gelukkig kon iemand anders mijn zoon ophalen van school, dus dat probleem was snel opgelost. Want ik dacht nog even dat ik met een spoedprocedure zo weer een rijbewijs had. Maar dat blijkt dus niet zo te zijn. Zo’n spoedaanvraag kost een paar tientjes extra en dan duurt het nog twee hele werkdagen voordat je je rijbewijs hebt. Daar schoot ik niet veel mee op, dus ik heb uiteindelijk geen spoedaanvraag gedaan. Maar ik heb bijna een week niet kunnen rijden en dat is niet echt handig. Voortaan neem ik berichten die ik van Mijn Overheid in mijn mailbox ontvang serieuzer en check ik direct wat de overheid mij te vertellen heeft. Dit overkomt me niet nog een keer.”

Lees meer over: autoverzekering

iedere maand de beste
artikelen in je mailbox?

meld je aan voor de nieuwsbrief

Reacties

76 Antwoorden op “Rijbewijs verlopen: mag je dan nog autorijden?”

 1. R.van greevenbroek schreef op 

  mijn rIjbewijs is verlopen. Nu Moët is Voor,mijn verlenging
  Even rijden . Kan dat..

  1. mvanbruggen (Independer.nl) schreef op 

   Beste,
   De wet geeft aan dat u met een verlopen rijbewijs niet meer mag rijden. Als u dit toch doet kunt een boete krijgen en bij een eventuele schade zal uw verzekeraar niet uitkeren. Ik raad u dan ook aan om de auto niet te gebruiken totdat u uw rijbewijs weer vernieuwd heeft.

   1. R.van Greevenbroek schreef op 

    Nu Moët is een rijtest does. Hoe gaatjeniks dat?

    1. Spiering schreef op 

     Is Overheid te Traag en ben ik dan schuldig geen herinnering ontvangen.Ben invalide en kan niet zonder auto.Is er een alternatief om sneller deze procedure te door lopen?

     1. Spiering schreef op 

      Is Overheid te Traag en ben ik dan schuldig geen herinnering ontvangen.Ben invalide en kan niet zonder auto.Is er een alternatief om sneller deze procedure te door lopen?

      1. Beste meneer/mevrouw,

       Vaak is een spoedaanvraag voor het rijbewijs via de gemeente wel mogelijk. Daar zijn wel extra kosten aan verbonden. U kunt dit navragen bij uw gemeente. Ik hoop dat u daarmee geholpen bent.

   2. Jeroen schreef op 

    Hallo,

    “De wet geeft aan dat u met een verlopen rijbewijs niet meer mag rijden”

    Dat klopt niet. Je mag wel in een auto rijden, maar het niet besturen :)

    Gr, J

    1. Erikje schreef op 

     Dit soort flauwheid verwacht je hier niet ;(

   3. Adjan schreef op 

    Van de wet mag u niet rijden . U riskeert een boete als u dat wel doet maar……..afhankelijk van uw verzekeringsmaatschapppij wordt er wel of niet vergoed bij schade. Ik zot bij Univé en daar is het geen probleem.

   4. Jaap Goes schreef op 

    Op 11 feb kreeg ik een melding van de RDW dat mijn rijbewijs ‘binnenkort’ zou verlopen. Ja, op 26 juni. Wat deed ik er dus mee? Inderdaad: ik dacht ‘daar moet ik aan denken’ en vergat het. Als ze het nou een maand vtv melden, dan zit er urgentie in. Maar ja, als je bij de RDW werkt dan ben je altijd correct, op tijd, goed geknipt, uitgeslapen, spreekt met twee woorden, enz. Dan ga je meteen aan de slag met zo’n melding voor over 5 maanden!

    1. Geert-Jan schreef op 

     Als je door een medische oorzaak aanvullend gekeurd moet worden, dan duurt het eerst 8 weken voordat je medische verklaring door het CBR beoordeeld is. Daarna moet een arts of specialist antwoord geven op specifieke vragen die het CBR stelt. Hierna heeft het CBR 8 weken de tijd om te reageren.
     Dan moet je hopen dat er na deze periode geen aanvullende vragen meer zijn vanuit het CBR.
     Dus de termijn dat je 20 weken voorafgaand aan het verlopen van je rijbewijs een melding krijgt, is zo gek nog niet.

     1. Peter schreef op 

      Wacht al vanaf januari op CBR nog geen bericht voor goedkeuring.Mijn rijbewijs verloopt 1 juni was toch wel optijd met mijn eigen verklaring en mijn scooter op mijn rijbewijs is tot 2024 geldig hoe kan dat ?

   5. Hendrika schreef op 

    Wacht al maanden en meer mensen hebben dit? Nieuwe regels maken? Blijven rijden tot je je nieuwe rijbewijs hebt?

    1. A.P.M. vasn der Weiden schreef op 

     ik wacht al v.a. begin november op een nieuw rijbewijs. Mijn rijbewijs is verlopen op 15 januari 2019

     1. bert schreef op 

      ben al vanaf oktober aan het wachten en het rijbewijs is 10-2 verlo0pen

   6. C v Tintelen schreef op 

    Nou ik ben al vanaf 4/12 2018 bezezig met het CBR om mijn rijbewijs te laten verlengen, deze loopt nl. tot 22/2 2019. Na het opsturen van mijn gezondheid verklaring kreeg ik pas 31/1 bericht terug! Nu moet ik ook nog eens naar een oogarts omdat ik pillen slik tegen de suiker! Nov. 2018 ben ik nog helemaal door de oogarts gecontroleerd, er was geen enkel spoor van de suiker in mijn ogen, papieren liggen bij mijn huisarts! Ook kon ik bij de keuring alles prima lezen! Vertrouwd het CBR de keuringsarts niet?? Dat blijkt! Nu kan ik pas 13/3 bij een oogarts terecht, dan moet ik van het CBR nog 8 weken wachten op hun besluit! Ik vind dat de eventuele boetes en verdere gevolgen voor het CBR zijn als ik toch blijf rijden!!

    1. Danielle schreef op 

     Heb je hier al over gecorrespondeert met CBR?
     Wat zijn de gevolgen als de rijbevoegheid /rijbewijs verlopen is en je kan nog geen nieuw rijbewijs aanvragen door de vertraging van het CBR??
     Kan je wel een nieuw rijbewijs aanvragen na de verloopdatum?

   7. Jos schreef op 

    Met een verlopen rijbewijs kunt u alsnog voor het cbr een rijtest doen daar dit is toegestaan en wat de verzekering betreft blijkt bij navraag bij mijn verzekering dat men nog een maand verzekerd bent na het verlopen van je rijbewijs.

   8. Rene Grishaver schreef op 

    Ik had mijn rijbewijs in 2017 moeten verlengen ,heb ik nou een probleem en krijg ik mijn rijbewijs nooit meer

    1. Beste meneer/ mevrouw Grishaver,

     U kunt uw rijbewijs verlengen bij de gemeente, als uw gemeente meedoet aan de proef digitaal aanvragen rijbewijs kunt u ook online een rijbewijs verlengen. meer informatie vind u hier

  2. Mustafa Adahan schreef op 

   ik heb mijn gisteren mijn rijbewijs via post op gestuurd naar RDW wegens voor een nieuwe aanvraag nu heb ik geen rijbewijs tot er nieuwe binnen komt mag ik dan wel auto rijden

   1. Beste Mustafa,

    Als u geen rijbewijs in bezit hebt, mag u geen autorijden.
    Wellicht zijn er wel mogelijkheden om de auto dan alsnog te verzekeren, zonder er in te rijden totdat het rijbewijs teruggestuurd is.
    Maar dat kunt u dan overleggen met de nieuwe verzekeraar.

  3. Cees schreef op 

   Mijn rijbewijs is verlopen op 14 augustus maar ik moet afrijden met mijn eigen auto op
   04 oktober hoe doeik dat dan.
   CBR heeft toch mij in de steek gelaten mijn aanvraag was op 19 juli binnen maar ja ze hebben het te druk dus een tot twee uitstel

   1. Beste Cees,

    Dat is een vervelende situatie zeg! Ik denk dat je het beste even contact op kan nemen met je verzekeraar of je tijdens je examen wel mag rijden met een examinator ernaast.
    Als dit zou mogen, dan is het alleen nog even een oplossing vinden hoe je auto dan bij het CBR krijgt.

    1. Cees schreef op 

     Bedankt voor het advies ik de verzekering dadelijk bellen

  4. Rene schreef op 

   Ben nooit geïnformeerd over t verlopen van mijn rijbewijs
   Is nu jaar verlopen kan ik hem nog verlengen
   Bij voorbaat dank

   1. Rene schreef op 

    10-5-2017 moest hij verlengd worden moet ik nou een rijtest doen en kost zeker weer geld

  5. Sid Rozeboom schreef op 

   heel mooi en aardig maar dan moet het CBR wel tijd om je rijbewijs optijd te beoordelen. duurt bij nu al 4 maand en nu komen ze aan met we hebben geen gegevens genoeg. weer alles bij langs maar die is op vakantie en zo. 1-1-2019 verloopt het rijbewijs. en wat als alle gegevens dan toch eindelijk opgestuurd zijn gaat het dan weer 4 maand duren?

   1. Rene schreef op 

    Ben zelf te laat met mijn rijbewijs verlengen na hoeveel tijd ken hij niet meer verlengt worden

  6. mevr.T.L.Schoolkate_Meeuse schreef op 

   Vanaf febr.al begonnen met rijbewijs aanvragen.8mrt.kon ik pas voor de keuring.De gezondheidsverklaring van de dokter opgestuurd en nog niets teruggehoord.Hoe staat er nu mer.?Het is vandaag verlopen en U reageert nergens op.

   1. Beste mevrouw Schoolkate- Meeuse,

    In dit geval is het zeker raadzaam om met uw verzekeraar contact op te nemen om na te gaan of u nog mag rijden met de auto. Vaak geven ze u nog wel wat respijt als het door onvoorziene omstandigheden langer duurt door het keuringsproces. Ook raad ik u aan om met het CBR contact op te nemen zodat ze u een indicatie kunnen geven hoelang het nog gaat duren. Ik wens u veel succes en hoop dat u snel uw rijbewijs weer in bezit heeft.

 2. Anniek van Doornmalen (Independer.nl) schreef op 

  Beste,
  Soms kan het inderdaad zijn dat u eerst een rijtest moet doen. Helaas kan ik u hierover geen inhoudelijke informatie geven. Als u meer informatie wilt over een rijtest dan raad ik u aan om contact op te nemen met het RDW.
  Houdt u er wel rekening mee, als u geen geldig rijbewijs heeft, dan mag u niet meer rijden. Als u over het rijbewijs nog vragen heeft dan kunt u ook telefonisch contact met ons opnemen. Ons telefoonnummer is 035-6265544.   

  1. Rene schreef op 

   Wanneer moet een rijtest doen ,wat zijn de regels daarvoor

  2. Sid Rozeboom schreef op 

   een rijtest is niet nodig. ik heb zware epelepsie aanvallen gehad ben er in 2015 aan geopereerd en sinds dien aanvalsvrij. kon na 18 jaar zo mijn rijbewijs weer krijgen. maar nu moet hij alleen verlengt worden. ze willen een formulier van de neuroloog. was niet nodig volgens huisarts die gezondheidsverklaring heeft ingevult voor mij.

 3. willie kamies schreef op 

  dag myn rybewys is van af 6-02 verlopen. ik ontdekte het vandaag. ik schrok me rot ,en neem aan dat auto en motor op nieuw moet . kan ik daar informatie over krygen? ik val onder de gemeente pekela mvg

 4. Anniek van Doornmalen (Independer.nl) schreef op 

  Beste Willie Kamies,

  Ik begrijp dat u bent geschrokken. Het beste kunt u rechtstreeks contact opnemen met uw gemeente. De gemeente kan u alle informatie geven die u nodig heeft.
  Als u een autoverzekering heeft, dan raad ik u ook aan om rechtstreeks met de verzekeraar contact op te nemen.

 5. Veld.r schreef op 

  Mijn rijbewijs zal verlopen zijn 28 08 2018. Wanneer ik nu mijn rijbewijs laat verlengen, welke datum komt er dan op te staan. Om het op nieuw te verlengen. Wij gaan een poosje naar Spanje.

  1. Beste,

   De datum die op uw rijbewijs komt te staan, hangt af van de datum wanneer u hem laat verlengen. Het rijbewijs is namelijk 10 jaar geldig. U kunt het beste om meer informatie vragen bij uw gemeente.

 6. Jufy schreef op 

  Als je net je rijbewijs hebt laten verlengen nadat je erachter kwam dat het verlopen was, mag je dan rijden met het papier dat je hebt gekregen van gemeente dat de verlenging is aangevraagd (dus dat het papier van verlenging geldig is al voorlopig rijbewijs net als wanneer je een verlopen ID verlengt)? Terwijl het dan toch nog een aantal dagen duurt voordat je het nieuwe in huis hebt?

 7. Jufy schreef op 

  Als je net je rijbewijs hebt laten verlengen nadat je erachter kwam dat het verlopen was, mag je dan rijden met het papier dat je hebt gekregen van gemeente dat de verlenging is aangevraagd (dus dat het papier van verlenging geldig is al voorlopig rijbewijs net als wanneer je een verlopen ID verlengt)? Terwijl het dan toch nog een aantal dagen duurt voordat je het nieuwe in huis hebt?

 8. Anniek van Doornmalen (Independer.nl) schreef op 

  Beste,

  Goede vraag! Ik raad u aan om rechtstreeks contact op te nemen met uw verzekeraar. De verzekeraar kan voor u beslissen of u tussentijds mag rijden.

 9. Jufy schreef op 

  Een nieuw rijbewijs moet je aanvragen bij je gemeente dus niet bij de RDW, bij de gemeente krijg je een bewijs mee dat je het hebt aangevraagd, of je met dit papier mag rijden hangt af wat je verzekeringmaatschappij hier van zegt. Rijden zonder (geldig) rijbewijs is ten alle tijde strafbaar. En in geval verlopen rijbewijs, ben je ook niet verzekerd, dus pas op!

 10. Rob schreef op 

  Ik heb tijdig het verlengen van mijn rijbewijs aangevraagd. Natuurlijk eerst betalen, ook keurig gedaan. Gezondheid verklaring ingevuld, maar niet akkoord moet voor keuring naar een keuringsarts ivm met mijn diabetis. Dan 6 weken wachten. Dais de keuring door de huisarts weer niet akkoord, moet aanvulling op komen, wer 6 weken wachten, nu moet er weer een oogarts aan te pas komen. In denhaag geenoogerts te vinden, dus nu zoeken in Rotterdam.
  Mijn rijbewijs gaat nu verlopen, en wat nu, ik weet het niet meer. Rij 50000 kilometer per jaar, enrij al sinds mijn 22e, dus maar liefst 53 jaar, met ooit heel lang geleden een kleine schade door mijn schuld. Hoef voor mijn suiker niet te spuiten, werk nog elke dag hele dagen.
  Gaat het CBR nu mijn leven verpesten met al die maatregelen.

 11. Femke schreef op 

  Goedenavond
  mijn rijbewijs loop 04 07 af ben al vanaf 04 05 bezig met het RDW
  Heb een dokter verklaring ivm me spierziekte kan gewoon alles maar waarom duurt het zo lang
  Ben een moeder van 2 kinderen werk gewoon 40 uur in de week heb me rijbewijs gewoon nodig
  Wat moet ik doen kan ik gewoon rijden als ik me verzekeringsmaatschappij bel
  En zeg het vis in behandeling

 12. Beste Femke,
  Wat een vervelende situatie. Ik snap dat je de auto echt nodig hebt. Helaas mag je zonder geldig rijbewijs niet rijden en de verzekeraar zal schades dan ook niet vergoeden op het moment dat je toch gaat rijden. Je riskeert daarnaast een boete voor rijden zonder rijbewijs. ik raad het je dus echt af om toch te gaan rijden zolang je geen rijbewijs hebt. Misschien kan je carpoolen met collega’s of tijdelijk met het openbaar vervoer. Ik begrijp echt hoe omslachtig dat is, maar zolang je geen nieuw rijbewijs hebt, is dat wel de enige mogelijkheid.

 13. Arno schreef op 

  Ik moet mijn rijbewijs verlengen voor 1 oktober, daarvoor ben ik medisch onderzocht (rijbewijs C) op 23 juli 2018 en de CBR wil graag een aanvullend onderzoek, i.v.m. suikerziekte. ondanks geen complicatie aangevinkt en nee op hypoglycemie aangevinkt. (door de arts) Dit kan pas op 24 september 2018. 1 oktober ga ik dus wrs. niet redden, en nu? vanaf 1 oktober ziekmelden? ik kan niet werken zonder rijbewijs. En nu?

  1. Beste Arno,

   Vervelend dat je niet meteen door de keuring heen bent gekomen. Als het rijbewijs voor 1 oktober dan niet verlengd is, mag je dus geen voertuig besturen waar je het rijbewijs voor nodig hebt.
   Wat betreft je werk, dat zou je het beste kunnen overleggen met je werkgever of er een tussentijdse oplossing mogelijk is.

 14. Kees van den Berg schreef op 

  Helaas, bij Mijn Overheid niets over mijn verlopen rijbewijs. Daar kun je ook niet op vertrouwen.

 15. Daniel schreef op 

  Is toch raar dat de verzekeraar niet uitkeert als je rijbewijs perongelijk verlopen is. Het is toch niet zo dat wanneer je rijbewijs verloopt je ineens niet meer veilig kunt rijden. Dit heeft toch totaal niks te maken met elkaar. Ik snap als je rijbewijs is ingevorderd d ast het een a mee te zaak is, je hebt dan bewezen dat je niet veilig kunt rijden. Ik vind dat verzekeraars zo misbruiken maken van deze situatie. Je kan namelijk heel makkelijk vergeten je rijbewijs te verlengen gezien je een half jaar voor die tijd een bericht krijg t en denkt dat duurt nog wel even. Dus ik vind het raar dat een verzekering geen schade uitkeert, want het heeft niks te maken hoe je rijd. Hier word gewoon misbruik van gemaakt. Bah!

  1. Beste Daniël,

   Ik begrijp u helemaal. Helaas staat een verzekeraar wel in zijn recht om dan geen schade uit te keren. Als een rijbewijs is verlopen is dit geen rechtsgeldig document meer wat aantoont dat u bevoegd bent om een motorrijtuig te mogen besturen. Dit is namelijk niet iets wat verzekeraars hebben bedacht maar het is bij wet geregeld. Meer informatie vind je hierover via de volgende link

 16. Grytsje Mulder schreef op 

  Hallo,

  Mijn rijbewijs is verlopen , ik zit nl nog te wachten op goedkeuring van het CBR over de gezondheidsverklaring. Maar kan ik ondertussen dan wel mijn rijbewijs laten verlengen?

  Grytsje Mulder

  1. Beste Grytsje,

   Dat is een goede vraag! Helaas kan ik u hier geen duidelijk antwoord op geven. Dit kunt u het beste navragen bij uw gemeente. Zij zijn namelijk ook diegene die uw rijbewijs gaan verlengen.

 17. Jack van Miert schreef op 

  Ik heb alle rijbewijzen met kode-95 (geboren voor 01-07-1955). Per 16-01-2019 vervallen mijn rijbewijzen C1,C,D1,D, C1E,CE,D1E,DE. De datum die voorop het rijbewijs staat is 16-01-2014 net als de datums bij AM,A1,A2,A,B,BE die ook op 16-01-2024 staan. Als ik mijn grote rijbewijs tijdelijk laat vervallen moet ik dan toch een nieuw rijbewijs gaan halen bij de Gemeente? Of kan ik gewoon tot 16-01-2024 met dit rijbewijs laten zien dat ik wel AM,A1,A2,A,B,BE mag rijden.

 18. Beste Jack,

  Zover bij ons bekend is mag je gewoon met je B rijbewijs in een personenauto rijden zolang deze geldig is, maar om het zeker te weten adviseer ik u om het na te vragen bij het cbr. Zij weten sowieso of je mag blijven rijden als de andere verlopen zijn.

 19. Rene schreef op 

  Wanneer je rijbewijs is verlopen mag je niet meer rijden

 20. Frederiek van Rhijn schreef op 

  Goedemorgen, Ik had vanmiddag met pasfoto’s naar de gemeente willen gaan. Ik had een afspraak om 2 uur vanmiddag, maar die heb ik verzet omdat ik het – achteraf gezein – toch een stomme pasfoto vond. Ik heb ze overnieuw laten maken, maar morgen, de 18de behandelt mijn gemeente Nieuwerkerk aan den IJssel geen burgerzaken. En a.s. maandag ook niet. Ik kan pas dinsdag om 2 uur a.s. terecht.
  Nou ja, dat wordt dus lopen naar het station. Niet zo heel erg, maar wel dat het in het weekend slecht weer wordt. Gelukkig heb ik geen bedrijf, want dan is het verhaal anders. Is mijn gemeente de enige waar je op bepaalde dagen niet terecht kan voor het verlengen van rijbewijzen?

 21. Karen van Wagensveld (Independer.nl) schreef op 

  Beste Frederiek,

  Ik snap dat je een beetje goed op je roze pasje wilt staan! Jammer dat je daardoor de auto nu even niet kan gebruiken. Sommige kleinere gemeenten hebben inderdaad beperkte openingstijden, helaas kan je niet op een andere manier sneller je rijbewijs aanvragen.
  Dat moet bij de gemeente waar je staat ingeschreven.

 22. Davey Pijl schreef op 

  goedemorgen,

  mijn rijbewijs is geldig tot 1-2-19, dus tot a.s vrijdag, nu is mijn vraag mag ik op die datum 1-2-19 nog gewoon rijden tot 00.00, of mag ik 1-2-19 helemaal niet meer rijden.

  denk dat de meeste mensen hier ook problemen hebben door het cbr , ben zelf al 5 maanden bezig. maar dat te zijde, heb een klacht in gedient en een compensatie gevraagd omdat ik dus door hun toe doen thuis kom te zitten zonder werk en heb een dochter van 7 maand, dus geen inkomsten en schulden die er eventueel gaan komen.

  heeft 1 van jullie ervaring met eventuele compensatie van uit het cbr?

  mvg

  Davey Pijl

  1. Goedemorgen,

   Dat is inderdaad vervelend! Als er staat tot 1-2-2019 ga ik ervanuit dat je die dag niet meer mag rijden, maar je kunt dit beter vragen aan het cbr zelf. Misschien zeggen zij wel dat je die dag gewoon nog mag rijden.

  2. Geert-Jan schreef op 

   Het CBR compenseert de kosten van de SPOEDaanvraag, als jij aan kunt tonen tijdig de verlenging te hebben opgestart. Dat betekent dat je ingevulde gezondheidsverklaring minimaal 3 maanden voor het verlopen van je rijbewijs bij het CBR geregistreerd moet zijn. De kosten die vergoed worden zijn alleen de extra kosten die een spoedaanvraag met zich meebrengt (ca € 35,-).
   Die vergoeding bij mij keurig en vlot door het CBR betaald na een doorlooptijd van ruim 5 maanden. Let op: je kunt deze aanvraag pas doen, NAdat je het rijbewijs verlengd hebt.

   https://www.cbr.nl/nl/rijbewijs-houden/nl/gezondheidsverklaring/uw-situatie/vergoeding-spoedaanvraag-rijbewijs.htm

 23. Davey Pijl schreef op 

  ik heb vandaag mijn rijbewijs verlengt, bij de gemeente duurt ongv een week.
  maar ik heb mijn oude verlopen rijbewijs nog in bezit.

  mag ik nu weer gewoon rijden, nu de aanvraag in behandeling is ?
  of mag ik pas rijden als ik mijn nieuwe aangevraagde rij bewijs heb.

  mvg

  Davey Pijl

  1. Beste Davey,

   Helaas mag je niet rijden zonder een geldig rijbewijs. Hierdoor zal je echt moeten wachten tot je jouw nieuwe rijbewijs in bezit hebt.
   Als jouw rijbewijs is verlopen, is hij namelijk niet meer geldig.

 24. F.Speerstra schreef op 

  Ook ik denk dat ik het slachtoffer wordt van het ongrijpbare CBR.vanaf m,n 19de tot nu 75jaar nooit problemen ongelukken met besturen van voertuigen gehad. In dec 2018 bericht om gezondheidsverklaring op te sturen.Op 11 jan.2019 gekeurd en verklaring aangetekend verstuurd.Werd door CBR pas op 28 jan gezien.Ik zou eind febr. Bericht krijgen niks dus,contactformulier ingevuld .reactie kan weer 4 weken duren.Ik werd op 20-3 zelfs s avonds om 7 uur door medewerkster gebeld mijn verklaring werd voorgelegd aan medisch adviseur,binnen 14 dagen bericht dus weerniks gehoord, Op 24april is de verloop datum,duimen dat het nog goed komt.Anders opheffen die schimmige instantie.

 25. Jos schreef op 

  Beste mensen, mijn rijbewijs is sinds 7 Mei verlopen, ben reeds in Dec. 2018 begonnen met het opsturen van mijn gezondheids verklaring , gekeurd door mijn specialist, daarna algehele keuring bij een andere arts, alles verstuurd , kreeg bericht dat het wel i.v.m.drukte wel even kon duren , helaas wel ja, heb 1 April geinformeerd met vervolgens vragen van cbr of ik het wel dringend nodig had ? Ja dus Er werd beloofd dat het mij binnen weken zou toesturen zodat ik mijn rijbewijs tijdig kon afhalen , niet dus , wel een brief dat ik alsnog een rijtest moet afleggen,
  Intussen is mijn rijbewijs verlopen en moet op 29 Mei deze rijtest maken zonder rijbewijs wat wel is toegestaan volgens cbr met vermelding bij mijn verzekering welke zegt dat dat je nog een maand verzekerd bent na het verloop van je rijbewijs. Hoe zo vermoeiend ??

  1. Beste meneer/mevrouw,

   Wat vervelend dat het zo lang duurt om weer een geldig rijbewijs te krijgen! Ik raad u aan om contact op te nemen met uw verzekeraar om dit te bespreken. In sommige gevallen geven ze u uitstel zodat u nog kan blijven rijden.

 26. EE de Beauvesier Watson schreef op 

  Wat als je in buitenland zit voor werk en je rijbewijs binnenkort verloop , je kan niet op tijd je rijbewijs verlengen? Hoelang en kan dat uitstelling voor krijgen ? Rij namelijk niet zit in de jungle voor werk . Krijgt je geen boete of dat je opnieuw af moet rijden . Bij te laat je rijbewijs verlengen wat zijn de gevolgen , dat is mijn vraag mvg E de Beauvesier Watson.

  1. Beste meneer/ mevrouw De Beauvesier Watson

   Dat zijn erg goeie vragen! Zolang u niet rijd krijgt u geen boete gelukkig. Via deze link vind u informatie over een verlopen rijbewijs vanuit de Rijksoverheid en wat de gevolgen zijn.

   En via deze link vind u informatie vanuit het CJIB over wat u moet doen als uw rijbewijs is verlopen.

 27. Fred schreef op 

  Mw Cora van Nieuwenhuizen moet gewoon een akte van onvermogen krijgen. Ze krijgt het CBR niet op orde. 19 maanden wachten om te horen dat je gezond bent en een RBW mag verlengen. Dan zeggen ze doodleuk… als u CDE nu laat schieten en alleen B vernieuwt kunt u tijdig weer rijden…. Daarna vraagt u CDE weer aan, 40 euro gezondheidsverklaring opnieuw, keuring opnieuw, aanvraag opnieuw, zomaar 155 euro door de drain.
  Ik heb geen keuze maar het is een grote schandelijke bende daar

 28. Karina schreef op 

  Vandaag kreeg ik een brief dat mijn rijbewijs over 4 dagen verloopt. Mijn overheid had ik niet en dus berichten van rdw niet gezien. Ik heb op internet gezocht hoe en wat, maar na alles wat ik nu heb gelezen over gezondheidsverklaring (ik ben diabeet) en de enorme wachttijden, zal ik na woensdag, dit jaar geen auto meer mogen rijden. Ik heb mijn auto nodig voor mijn werk! Ik heb de hele avond gehuild en ik ben zo boos geweest op mezelf, maar het gaat niks helpen. Het is zo oneerlijk dat ieder ander binnen een week een nieuw rijbewijs heeft en als je iets mankeert, dat het dan bijna een half jaar gaat duren. Geen idee hoe ik het moet gaan doen met mijn werk. Waarom moet t zolang duren??

  1. Beste Karina,

   Ik vind het echt ontzettend vervelend voor u dat uw rijbewijs binnen een paar dagen verloopt! Helaas heeft het CBR lange wachttijden en kan het minstens 4 maanden duren voordat u weer een geldig rijbewijs heeft. Het is vooral nu erg belangrijk om de procedure zo snel mogelijk op te starten . En uiteraard met uw werk afspraken maken dat u op een andere manier op het werk moet komen. Succes! Ik hoop dat u snel weer kunt autorijden.

  2. Geert-Jan schreef op 

   Beste Karina,

   Als je (net als ik) diabetes hebt, weet je dat het aanvragen/verlengen van een rijbewijs langer duurt dan normaal. Dat is niet nieuw, heeft te maken met de beantwoording van 1 of meer gezondheidsvragen. Je krijgt daarom ook een rijbewijs voor maximaal 5 jaar, waar ‘gezonde’ mensen een rijbewijs voor 10 jaar krijgen. Dus elke 5 jaar opnieuw het hele circus.
   Zoals Independer terecht aangeeft: na die datum mag je geen voertuig meer besturen.

   Ik vind het wat naïef het niet lezen van je “mijn overheid” de schuld te geven. Is jouw eigen verantwoordelijkheid om op tijd te verlengen, en ik kan me slecht voorstellen dat je dat als diabeet vergeet.
   De aanvraag zal de nodige tijd in beslag nemen. Na de ingevulde gezondheidsverklaring duurt het ca 2 maanden voordat je een eerste doorverwijzing naar een arts ontvangt (huisarts, in mijn geval ook oogarts). Ik ben begin januari begonnen met de aanvraag, half mei had ik mijn roze papiertje verlengd. Dan heb je enig idee van de doorlooptijden.

 29. Frans schreef op 

  Of je onverzekerd bent als je rijbewijs is verlopen, kan per verzekeraar verschillen. Mijn polis stelt dat het voor de verzekering geen probleem is als het rijbewijs niet langer dan een jaar is verlopen (doordat je vergeten bent tijdig te verlengen). Check dus de polis. Overigens de boete (90 Euro) blijft een mogelijkheid, maar de pakkkans is klein en wellicht is de agent coulant als je kunt bewijzen dat je al een aanvraag tot verlenging hebt gedaan. Op tijd verlengen blijft natuurlijk het handigst.

 30. peree schreef op 

  ben 75 jaar ,heb keuring voor cbr gehad ,maar wag nog op bericht, mijn rijbewijs is geldig tot1jan 2020 mag ik zonder bericht van cbr autorijden
  n n

  1. Beste Peree,

   Dit ligt aan uw verzekeraar hoe zij hiertegen aan kijken. Bekijk altijd goed de polisvoorwaarden hierover, mochten er onduidelijkheden zijn overleg dit met uw verzekeraar.

  2. Geert-Jan schreef op 

   Beste Peree,
   Ik begrijp de standaard reactie van Independer niet. Het is hun standaard reactie zonder uw vraag te lezen.
   Als uw rijbewijs nog geldig is tot 1 januari 2020, mag u probleemloos een voertuig besturen tot die datum; voertuig(en) zoals vermeld op uw rijbewijs. U beschikt namelijk over een GELDIG rijbewijs, en bent zeer vroeg met het verlengen. Gezien de doorlooptijd bij het CBR geen overbodige keuze.

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Autoverzekering vergelijken en direct afsluiten

Bij Independer staat de beste autoverzekering bovenaan, ook als we die niet verkopen

vergelijk autoverzekeringen

"Snel en eenvoudig"

Anoniem uit TILBURG
2019-08-23, autoverzekering

"Ja"

Meneer Berhe uit NIEUWEGEIN
2019-08-23, autoverzekering

"Snel"

Meneer Barreto Cantero uit PURMEREND
2019-08-23, autoverzekering

"Independer maakt het makkelijk om door alle termen en gedoe heen te kijken en een veel duidelijker beeld te krijgen bij het maken van een keuze. "

Anoniem uit TILBURG
2019-08-23, autoverzekering

"het ging goed en snel."

Anoniem uit 'S-GRAVENHAGE
2019-08-23, autoverzekering

"top geregeld"

Mevrouw Kroon-Ros uit ZUID-SCHARWOUDE
2019-08-23, autoverzekering

"Soepel, snel, vriendelijke klantenservice."

Meneer Visser uit DRACHTEN
2019-08-23, autoverzekering

"Simpel"

Meneer Bazghout uit AMSTERDAM
2019-08-23, autoverzekering

"Topsite"

Anoniem uit AMSTERDAM
2019-08-23, autoverzekering

"Speed, Transparency and Value for Money"

Meneer Barla uit 'S-GRAVENHAGE
2019-08-23, autoverzekering

"snelle administratie"

Mevrouw Darányi-Harkai uit TILBURG
2019-08-23, autoverzekering

"Goede vergelijking van diverse verzekeringen, hele duidelijke en gebruikersvriendelijke website"

Meneer van der Kolk uit LELYSTAD
2019-08-23, autoverzekering

"Snelle doorloop aanvraag"

Meneer Schilperoord uit WOERDEN
2019-08-23, autoverzekering

"Het was heel simpel en duidelijk!"

Anoniem uit MIJDRECHT
2019-08-23, autoverzekering

"helder en klantgericht"

Meneer Sanders uit BEILEN
2019-08-23, autoverzekering