Motorverzekering: welke beveiligingseisen stellen verzekeraars?
Deel met een vriend:

Motorverzekering: welke beveiligingseisen stellen verzekeraars?

Vanaf het moment dat het kenteken van je motor op jouw naam staat, ben je verplicht je motor te verzekeren. Voor een motorverzekering kun je kiezen uit drie verschillende dekkingen. Een WA-verzekering is wettelijk verplicht. Deze WA-dekking kun je aanvullen met een Beperkt Casco of een Volledig Cascodekking. In beide gevallen ben je verzekerd tegen diefstal. Vaak moet je dan alleen wel aan een aantal eisen van de verzekeraar voldoen. 

Grotere kans op diefstal

Een motor is veel diefstalgevoeliger dan bijvoorbeeld een auto. De eisen die een verzekeraar stelt aan de beveiliging van je motor zijn daarom ook een stuk hoger. Ook kan het zijn dat je meer premie betaalt, omdat je in een gebied woont waar de kans op diefstal groter is. Een verzekeraar kijkt altijd naar het risico dat zij loopt bij het verzekeren van jouw motor. Hoe hoger het diefstalrisico, hoe hoger de eisen die zij stelt. Maar welke eisen stellen verzekeraars eigenlijk?

Eisen van de verzekeraars

Aan de hand van de regio waarin je woont en het type motor dat jij hebt, bepaalt de verzekeraar het diefstalrisico. Verzekeraars stellen vaak eisen aan het type ART-slot, het SCM-beveiligingssysteem en waar je je motor stalt.

 • ART-sloten
  Er zijn vijf categorieën ART-sloten. Categorie 4 en 5 zijn geschikt voor een motor met een hoog diefstalrisico. Goed om te weten: het hangslot en de ketting hebben beide een categorieaanduiding. Deze combinatie moet aan de eisen van de verzekeraars voldoen.
 • SCM-beveiliging
  Op de meeste nieuwere motoren is standaard een SCM-beveiliging klasse 1 ingebouwd. Dit is een startonderbreker. Maar er zijn ook motoren die zijn voorzien van klasse 3: een startonderbreker, met alarm- en volgsysteem. Wanneer de motor dit systeem heeft, is het risico op diefstal lager. Wel moet je via een certificaat kunnen aantonen dat het beveiligingssysteem is goedgekeurd.
 • Motorstalling
  Bij erg diefstalgevoelige motoren willen verzekeraars ook nog wel eens eisen stellen aan de stalling. Dan moet je je motor bijvoorbeeld vastzetten aan een grond- of muuranker. Of ben je verplicht je motor ’s nachts binnen te stallen.

Motorverzekering aanvragen

Vraag je via Independer een motorverzekering aan? Dan stellen wij je een aantal vragen over je slotbeveiliging en stalling. Aan de hand van wat je invult, tonen wij de verzekeraar die jouw motor kan verzekeren. Uiteraard kun je er ook voor kiezen om alsnog bijvoorbeeld een beter slot te kopen, zodat je beter aan de eisen voldoet.

Reacties

2 Antwoorden op “Motorverzekering: welke beveiligingseisen stellen verzekeraars?”

 1. Victor schreef op 

  Independer geeft in het overzicht een groot aantal verzekeraars die een klas 1 verzekering accepteren (bij mijn auto). Als ik bij die maatschappijen informeer zeggen ze dat dat niet zo is en dat wel een klasse drie beveiliging verplicht is. Ze melden dat de informatie op independer niet klopt. Graag reactie independer.

 2. Beste Victor,

  Wanneer u een vergelijking maakt voor autoverzekeringen, komen er vaak veel verzekeraars naar voren waar u uw aanvraag in kunt dienen. Dit betekent helaas niet dat ook al deze verzekeraars uw aanvraag zullen accepteren. Als u kiest voor een verzekering die in uw situatie niet mogelijk is, dan is het zo ingeregeld op onze website dat uw aanvraag bij onze acceptanten terecht komt. Zij kijken meteen voor u bij welke verzekeraars de auto wel verzekerd kan worden en helpen u dan aan het voordeligste alternatief.

  U kunt dus met een gerust hart een aanvraag doen. Als deze meteen akkoord gaat, betekent dit dat uw beveiliging voldoet. Zo niet? Dan nemen onze acceptanten contact met u op om een andere verzekering voor u af te sluiten.

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Verzekeringen vergelijken en direct afsluiten

Goedkope verzekering? Independer helpt jou gemakkelijk verzekeringen vergelijken

verzekering vergelijken

"Makkelijk vergelijk en een scherp tarief. Tweede auto welke ook mogelijk is te schorsen en de schadevrije jaren verder opgebouwd worden."

Anoniem uit SOEST
2017-10-10, autoverzekering

"Duidelijke en overzichtelijke informatie. Goede prijsvergelijking"

Anoniem uit MAASBREE
2017-08-24, autoverzekering

"snel en gemakkelijk "

Mevr. J. Elbertsen uit ELST GLD
2017-11-10, autoverzekering

"GEWOON GEWELDIG"

Dhr. T.H.J. Eeuwes uit BEMMEL
2017-11-14, zorgverzekering

"Omdat ik zowel bij de inboedel verzekering als bij de autoverzekering, via Independer de beste en goedkoopste optie snel kon vinden. En omdat ik bij vragen snel en zeer deskundig en vriendelijk te woord gestaan werd. Ik raad Independer zeker aan!"

Mevr. S.J.W. Aldenhoven uit NIJMEGEN
2017-11-13, autoverzekering

"Overzichtelijk, duidelijk en snel. Keuze uit doorlopende reisverzekeringen was voor mij wel klein (2 keuzes) dus nog even verder gegoogled. Uiteindelijk toch via independer afgesloten."

Anoniem uit ERMELO
2017-10-03, reisverzekering

"Altijd handig om prijzen te vergelijken. Goede website met veel informatie."

Anoniem uit UTRECHT
2017-08-23, woonverzekering

"Vriendelijk geduldig behulpzaam"

Anoniem uit ARNHEM
2017-10-25, autoverzekering

"Heldere en overzichtelijke internet site met goede uitleg."

Dhr. H. Stolk uit ALMERE
2017-09-12,

"aanvullende gratis verzekeringen.. tandarts en claim hulp."

Dhr. H.P.A. Stigter uit DORDRECHT
2017-11-14, zorgverzekering

"Perfekte service en goede en duidelijke website met instructies. Goede opvolging en nazorg. Jaarlijkse check met eventuele hernieuwde voordeligere aanbieding."

Dhr. H. Duijst uit ZEEWOLDE
2017-10-28, autoverzekering

"Gewoon lekker makkelijk en duidelijk."

Anoniem uit VLIJMEN
2017-10-10, woonverzekering

"makkelijke site, meteen overzicht en ook telefonisch snel te bereiken"

Anoniem uit VENRAY
2017-09-14, beste-in-1-pakket

"Snel en duidelijk"

Anoniem uit ASTEN
2017-10-30, autoverzekering

"Heldere info. Makkelijk af te sluiten."

Dhr. D. Kraus uit GENNEP
2017-11-15, zorgverzekering