Enorme premieverschillen in orthodontiedekking
Deel met een vriend:

Enorme premieverschillen in orthodontiedekking

Orthodontie is vaak een flinke kostenpost voor ouders met opgroeiende kinderen. Maar ook steeds meer volwassenen laten hun gebit corrigeren. Daarom is het belangrijk om hiervoor goed verzekerd te zijn. Independer.nl bekeek de vergoedingen van de verschillende aanvullende zorgverzekeringen en ontdekte forse verschillen.

Meer vergoed voor minder premie

Menzis vergoedt voor volwassenen binnen het aanvullende pakket ‘Tandverzorgd 3’ eenmalig maximaal 1.500 euro voor een jaarpremie van 304,80 euro. OHRA daarentegen geeft in haar ‘Extra Uitgebreid’-pakket verzekerden een eenmalige vergoeding van maximaal 400 euro tegen een jaarpremie van 587,40 euro! Dus voor iets meer dan de helft van de premie kunt u bij Menzis een bijna vier keer zo hoge vergoeding krijgen.

Verwacht u meerdere jaren veel geld kwijt te zijn aan orthodontie voor uzelf dan kunt u bij Menzis en CZ terecht. U betaalt er een flinke premie voor, maar orthodontie is vaak een dure aangelegenheid. Het tandartspakket ‘Tandverzorgd 4’van Menzis kost 504 euro per jaar, maar dan krijgt u wel 80% van de kosten vergoed met een maximum van 1.500 euro. Stad Holland vergoedt zelfs alle kosten voor orthodontie binnen het aanvullende pakket ‘Zorg Royaal’ tegen een jaarpremie van 540 euro.

Ruim 7 keer meer vergoed

Ook voor jongeren tot 18 jaar zijn er eveneens grote verschillen in de vergoeding binnen de aanvullende pakketten. Avero Achmea kent een eenmalige vergoeding van 2.500 euro binnen haar ‘Royaal’-pakket. De jaarpremie hiervoor bedraagt 320,04 euro. Terwijl VGZ in het ‘Jong & Zeker’-pakket een veel lagere eenmalige vergoeding geeft. VGZ keert maximaal 350 euro uit tegen een jaarpremie van 222 euro.

Denkt u dat uw kind meerdere jaren een beugel zal moeten dragen? Dan bent u het voordeligst uit met de tandartsverzekering van CZ. Voor een premie van 180 euro per jaar hebt u recht op 80% vergoeding van de kosten met een maximum van 2.045 euro. Dat betekent dat u maximaal 2556,25 euro kunt declareren. Alleen bij Avéro Achmea krijgt u met het ‘Excellent’-pakket jaarlijks alle orthodontiekosten vergoed voor uw kinderen. Daar moet u dan wel 495,96 euro per jaar voor betalen.

Overstappen loont
Verwacht u komend jaar veel kosten voor orthodontie en wilt u goed verzekerd zijn? Stap dan over naar een zorgverzekering die een goede dekking biedt voor een voordelige premie. Sluit u bovengenoemde verzekeringen af via Independer.nl dan wordt u meteen geaccepteerd, behalve voor het ‘Excellent’-pakket van Avéro Achmea. Daarvoor geldt wel een medische selectie.

Lees meer over: zorgverzekering

Geschreven door: Sharon Gerritsen,

Reacties

29 Antwoorden op “Enorme premieverschillen in orthodontiedekking”

 1. M. van Diepen schreef op 

  Ik ben verzekerd bij Zorg en Zekerheid, en bij mijn weten krijg ik 100% vergoed bij evt. orthodontiekosten. Dit is het meest uitgebreide pakket. Ik mis deze zorgverzekeraar in uw onderzoek.

  Het is ook prettig om dit onderzoek in een kolommen-overzicht te zien. Dat maakt vergelijken gemakkelijker.

  Wellicht kunt u deze punten alsnog opnemen in uw overzicht?

 2. Takkie schreef op 

  CZ is een beetje verlakkerij zoals u het stelt: Die €2500,- worden pas na 4 jaar gehaald.
  Zo lust ik er nog wel een paar!

 3. H.G. Meijer schreef op 

  Wij zitten bij Unive aanvullende verzekering 4 en deze vergoed na een wachttijd van een jaar (of dit nog zo is weet ik niet ) volledig!! orthodontie tot 21 jaar.
  Ook deze mis ik in de vergelijking .

 4. Haas schreef op 

  De te vergoeden bedragen zijn slechts één te wegen factor. Het behandelplan, inhoudelijk (dure foto’s bijv) en tijdsduur, van de ortho moet je als uitgangpunt nemen. Probleem is dat wanneer je dat nu al weet, je vaak al een verzekering hebt. Probeer eerst het plan te kennen en dan een verzekering te kiezen. Probleem bij die ortho’s is echter dat die plannen altijd weer opgerekt worden en de behandeling weer langer duurt met hogere kosten. Er wordt wel eens uitgegaan van een gemiddelde behandelduur maar deze is boterzacht want je gaat er meestal toch overheen. Een ortho is net een kaasboer: “mag het een ietsje meer zijn?” Alleen vraagt hij of zij het niet maar confronteer je er gewoon mee. Je kunt beter een verzekering met een ruimere vergoeding nemen dan er later achterkomen dat je ruim over de gemiddelde behandelduur heen gaat en niet meer bij je verzekring voor vergoeding terecht kunt.

 5. Bob schreef op 

  Aanvulling optimaal kost zeker geen 276 per jaar. Volgens mij kost deze aanvulling 500 € of meer. Jammer dat het artikel niet klopt. Wel goed dit te belichten, zou mooi zijn als je het kan aangeven bij vergelijking oid

 6. Bob schreef op 

  De friesland vergoed tot 750 euro voor een zacht prijsje

 7. Bob schreef op 

  Stad holland vergoed overigens niet alles, maar 80% bij extra uitgebreide AV

 8. Angelina schreef op 

  Wat ik eigenlijk in het geheel mis bij de vergelijkingen is de waarschuwing dat als je over stapt van zorgverzekeraar dat in de kleine lettertjes van elke zorgverzekeraar staat dat als je binnen 3 maanden met een aandoening komt waarvan gesteld kan worden dat je dit al kon weten voor overstap en dit niet vooraf hebt gemeld je van die ziektekosten maar 75% vergoed krijgt daar dit dan valt onder verzwegen aandoeningen en dat dat je hoop financiele ellende kan opleveren of administratieve rompsloop om die kosten wel volledig vergoed te krijgen. Alsmede dat als je chronische aandoening hebt het helemaal niet zo slim is om van zorgverzekeraar te veranderen .

 9. Jeannet schreef op 

  Overstappen is zo wie zo lastig. Op dit moment weet ik alleen heel zeker dat ik geen bevalling vergoed hoef te hebben, maar orthodontie, of in mijn geval dit jaar implantaten, of wel of niet bijv. fysiotherapie verzekeren is natuurlijk koffiedikkijken. Zou wel handig zijn als je weet welke ziekte je wel of niet volgend jaar zal krijgen zodat je de juiste verzekering kan kiezen. Maar helaas zo werkt het niet.
  Kort door de bocht maar er is sprake van concurrentie, ziekzijn is voor maatschappijen geen zorg maar business.

 10. Danni schreef op 

  Ik mis ook de aanvullende verzekering van de Friesland. Voor het AV standaard pakket betaal je €99,- per jaar en daarin zit een vergoeding van 80% voor orthodontie zonder maximum voor kinderen tot 22 jaar. Daarnaast vergoed deze aanvullende verzekering ook fysiotherapie en alternatieve therapiën.

 11. db schreef op 

  Heb ik het nu helemaal verkeerd of is “Independer” zelf ook met zorgverzekeringen begonnen?
  Hoe onafhankelijk en objectief en dus (on)betrouwbaar zijn deze vergelijkingen dan nog?

 12. Wilbert de Jong schreef op 

  Ik vind de bevindingen een beetje vreemd. Naar mijn weten worden de orthodontiekosten voor kinderen uit de basisverzekering vergoed en hoef je hiervoor geen aanvullende tandartsverzekering af te sluiten.

  De verzekeraar die ik mis in het overzicht is bijvoorbeeld Delta Lloyd. Als de ouders de compleetdekking hebben (premie buiten een collectiviteit is € 25,95 per maand, dus € 311,40 per jaar) dan zijn de kinderen tot 18 jaar gratis meeverzekerd. De dekking voor orthodontie is dan € 2.000,00 per kind. Dit lijkt mij een goede prijs/kwaliteitverhouding.

 13. Het doel van dit artikel is duidelijk te maken dat er grote verschillen zijn in de vergoedingen die verzekeraars bieden voor orthodontie. Ook de premies ten opzichte van de vergoedingen lopen nogal uiteen. We hebben een aantal verzekeraars belicht, namelijk de verzekeraars met de hoogste en de laagste vergoedingen. Het is dus niet de bedoeling in dit artikel een overzicht te geven van de vergoedingen die alle verzekeraars bieden. Voor zowel kinderen als volwassenen loont het om goed te kijken wat de door u gekozen verzekeraar vergoedt op het gebied van orthodontie.

 14. Peter Schaaper schreef op 

  Ik sloot in 2007 een verzekering via independer af bij Ohra met, zoals de site sugereert, een dekking van 2000euro PER KIND PER JAAR.Ik koos dan ook dit jaar weer voor voortzetting van de verzekering bij Ohra met een dekking van 2000euro PER KIND PER JAAR.Nu blijk ik aan de limiet gekomen te zijn van de vergoeding van 2000euro en wordt er niets meer vergoed omdat ik de polis heb voortgezet en die is dus gelimiteerd tot 2000euro max voor orthodontie.
  Ik betaal dus nu extra voor orthodontie tewijl ik die niet vergoed krijg.
  Ik heb gister de “zorgkeuzetest 2009” gedaan op Independer en kan weer kiezen uit diverse bedragen tot 2000euro PER KIND PER JAAR.
  Volgens Independer is de site met deze PER KIND PER JAAR aanduiding slechts een richtlijn en moet je na dit menu de aangeboden zorgverzekeraars via de knop “details” nader bekijken.
  Ik heb zo geen zorgverzekeraar kunnen vinden die PER KIND PER JAAR een orthodontie vergoeding bied.
  Is het geen dan onzin om PER JAAR PER KIND te vermelden in het keuze menu?
  Ik vind dat ik ernstig misleid ben en nu zelf voor de kosten opdraai.

  Gaarne uw mening op sheppard5@zonnet.nl

 15. Lin schreef op 

  Ik zal waarschijnlijk in 2010 een orthodontiebehandeling ondergaan. Ik probeer uiteraard voor die tijd een verzekering af te sluiten die de beste vergoedingen heeft. Ik wordt echter niet echt wegwijs uit al het aanbod van verzekeringen. Heeft iemand tips/ervaringen?!

 16. Peter schreef op 

  Stad Holland Zorg de Luxe,
  vooral in het 1e jaar de beste optie.
  100% vergoeding !!! ZONDER acceptatiebeleid.
  Zelf afgelopen 2 jaar gebruik gemaakt van deze verzekering.
  Niet twijfelen dat het “onbekend”is.
  Hebben een prima service en betalen netjes op tijd de facturen.

 17. roel schreef op 

  VGZ uitgebreidste tandenpolis vergoed volgens mij alle orthodontiekosten 100%, zowel voor t/m 18 jr als ouder.

  1. marc schreef op 

   Dat klopt inderdaad,net nagevraagd bij VGZ

 18. Nathalie schreef op 

  Ander Zorg, vergoed ook 100 %. Dit is een dochterbedrijf van Menzis en heeft dezelfde vergoedingen alleen is het goedkoper omdat alles via web gaat. Maar dit scheelt aanzienlijk! En hoe vaak heb je nu een vraag? Dan kun je dus nog bellen of mailen alleen niet langs gaan.

  Ik was zelfs goedkoper uit bij Ander zorg + vol tand, dan bij alle andere zorgverzekeraars alleen al het basispakket!

  Ook gaat alles automatisch dus geen gedoe met declaraties (dit hangt wel van de ortho praktijk af). tot nu toe is alles nog betaald, ben nu een half jaar bezig. op de website staat dat de techniek en materiaal kosten wel betaald moeten worden dat is zo’n 300 euro. Maar heb tot op heden nog niks binnen.

 19. Monique schreef op 

  Welke verzekeraar vergoedt cosmetische orthodontie? Bijvoorbeeld je tanden iets rechter zetten. Of is dit altijd uitgesloten?

 20. Astrid de Beurs schreef op 

  BESTE LEZER,
  Het gaat uiteindelijk om de TOTALE premiekosten op maand/jaarbasis.
  Nu uitgebreid uitzoeken denk ik met een ‘beugelkind’ in 2012 verreweg het goedkoopst uit te zijn bij PROMOVENDUM.
  Basis = 93,90 per maand
  +11,90 Aanvullend Tandarts tot 250 euro (1. Primair) (= voor mijzelf)
  +27,90 en extra Aanvullende verzekering (ivm beugel)(3. Optimaal)
  (+ prolongatiekosten 1,95 p m. ivm met de reeds bestaande beugel)
  Totaal ben ik dan 135,65 kwijt per maand voor 1 volwassene / 2 kids.
  Dat is even wat anders dan 164,95 bij De Friesland voor een minder compleet pakker. Daar krijg je max 2250 per beugel 100% uitbetaald.
  Bij PROMVENDUM 100% ongeacht hoe duur die beugel wordt/is.
  Toch wel een veilig gevoel met de huidige en komende beugelprijzen van minimaal 2500 euro. De beugel van mijn zo’n loopt een half jaar uit, wat inhoudt dat het 6x extra moet, boven op de offrte van de orthodontist van 2250, dat zijn geen leuke bijkomende kosten van 6 x 60 euro! Vandaar mijn keus voor een onbeperkte uitkering ipv een max. bedrag!

  Gr. Astrid

 21. Tiny schreef op 

  Vandaag bericht ontvangen dat de volledige vergoeding voor de orthodontie voor mijn dochter erop zit. Wanneer we nu overgaan op een nieuwe verzekering krijg je dan opnieuw de volledige vergoeding of wordt de reeds ontvangen vergoeding meegenomen in de nieuw verzekering en ontvang je niets meer.

  Gr. Tiny

  1. astrid de beurs schreef op 

   hoi Tiny,
   Ik heb ook zoiets met mijn zoon. Nu ga ik over naar Promovemdum. Zij kopen als het ware de verzekering over door een prolongatieregeling. Dit bedrag betreft 1,95 per maand. Je moet echter WEL een aanvullende verzekering afsluiten die gunstig is betreft orthodontie. Bij Promovendum krijg je 100% uitbetaald van ALLE kosten. Deze aanvullende verzekering kost op de basis van 93,90 extra! + 27,90 per maand + dus die 1,95 prolongatiekosten. Echter, ik heb hiervoor gekozen omdat mijn dochter dit jaar gaat BEGINNEN met een beugel. Als ik een kind had wat nog maar een maandjes met een beugel moet zou ik gaan rekenen wat goedkoper is: een heel jaar extra premie (dus 12x 30 euro= 360 euro) of zelf voor de kosten opdraaien in overleg met de tandarts. Als je dochter nog 5x moet bijv. = dat bijv. 5x 60 euro = 300 euro. Dan bespaar je dus 60 euro.

   succes met rekenen. gr. Astrid

  2. @Tiny,
   Wanneer u geaccepteerd bent voor uw nieuwe zorgverzekering, dan kunt u gewoon gebruik maken van de gedekte vergoeding voor orthodontie. Dit staat los van uw vorige zorgverzekering.

  3. Ellen schreef op 

   Ik heb 2 kinderen met een beugel en krijg nog voor een half jaar vergoeding hiervoor. Het budget van € 2500,- is bij allebei bereikt maar er is een overgangsregeling voor beide, dit jaar krijg ik nog vergoed. Mijn dochter is dan bijna of helemaal klaar maar mijn zoon nog niet. Kan ik dan naar een andere verzekering zodat het nog vergoedt wordt? Heeft iemand hier al ervaring mee, wordt je geaccepteerd door de verzekering? Ik zit nu bij univé.

 22. Beste Ellen,

  Wanneer u een nieuwe verzekering afsluit gelden daar ook de nieuwe dekkingen voor. Het is afhankelijk van de verzekeraar en het type aanvulling dat u kiest of er sprake is van een medische acceptatie.
  Wij hebben inderdaad wel eens geruchten gehoord dat verzekeraars kijken naar de eerder geclaimde kosten. Dit kunnen wij niet officieel bevestigen.

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Vergelijk & bespaar snel op je zorgverzekering

In 5 makkelijke stappen een betere & goedkopere dekking

zorgverzekering vergelijken

"Duidelijke en snelle service"

Mevr. D.L.G. Keislair uit HEEMSTEDE
2017-10-16, autoverzekering

"snel, makkelijk en overzichtelijk"

Dhr. B.J. Thies uit VOORBURG
2017-10-10, autoverzekering

"Je hebt vlot duidelijkheid over je kosten en je oude verzekering wordt voor je opgezegd. Hierdoor geen verkooppraatjes om je alsnog over te halen om bij een maatschappij te blijven."

Anoniem uit LEIDEN
2017-09-04, autoverzekering

"Prettig contact gehad met een medewerker bij onduidelijkheid over de verzekering. "

Anoniem uit PIJNACKER
2017-10-06, autoverzekering

"Duidelijk en goed"

Dhr. K. van den Akker uit OPENDE
2017-08-28, autoverzekering

"Goede service"

Dhr. H.J.A. Verwimp uit TILBURG
2017-10-10, autoverzekering

"Nvt"

Anoniem uit NAALDWIJK
2017-09-21, autoverzekering

"Top verzekeraar"

Mevr. M.H.J. Hermans uit DEURNE
2017-10-16, autoverzekering

"Makkelijk en snel"

Dhr. Hahn uit BARNEVELD
2017-09-07,

"Snel en overzichtelijk"

Dhr. R.E. Bolsenbroek uit HEEMSKERK
2017-09-02, autoverzekering

"goede serves"

Mevr. C.M.M. Brouwers uit ULESTRATEN
2017-09-28, overlijdensrisicoverzekering

"Top"

Anoniem uit HEESCH
2017-10-09, autoverzekering

"Prima online geregeld!"

Dhr. Tieleman uit RIDDERKERK
2017-10-09, beste-in-1-pakket

"Hele duidelijke website en goede klantenservice, top en snel geregeld! "

Anoniem uit WOERDEN
2017-08-24, autoverzekering

"Alles snel "

Anoniem uit BERGHEM
2017-10-05, autoverzekering