Wat doet de spaarrente in 2018?
Tip een vriend:

Wat doet de spaarrente in 2018?

Heb je geld op een spaarrekening? Dan ontvang je daar maar weinig rente over. Op dit moment is de spaarrente historisch laag. Zo hebben drie grote banken (ABN AMRO, ING en Rabobank) nu hun rente verlaagd naar 0,05 procent. En Triodos liet begin dit jaar de rente zelfs dalen tot 0 procent. Hoe kan het dat de rente zo laag is? En hoe groot is de kans dat de spaarrente in 2018 negatief wordt?

Daarom daalt de spaarrente

Als je geld op een spaarrekening zet, ontvang je daarover rente van de bank. Die spaarrente is al een tijd aan het dalen. Dat komt onder andere doordat banken bij de Europese Centrale Bank (ECB) geld kunnen lenen tegen een hele lage rente. De ECB heeft de afgelopen jaren de rentetarieven flink laten dalen om de economische groei in Europa te stimuleren. Door de lage rente gaan banken meer geld lenen bij de ECB, wat ze vervolgens gaan investeren. Maar dat betekent ook dat ze jouw spaarrente niet nodig hebben. Mede daardoor is de spaarrente laag.

Wil je weten bij welke bank je op dit moment de hoogste spaarrente krijgt? Kijk dan op onze pagina over spaarrente.

Negatieve spaarrente onwaarschijnlijk

Nu de spaarrente extreem laag is, komt het scenario van een negatieve spaarrente steeds dichterbij. Je moet dan gaan betalen voor je spaargeld bij de bank. Toch zal dit waarschijnlijk niet gebeuren, om de volgende twee redenen:

 1. Bij een negatieve rente, bestaat de kans dat consumenten massaal hun geld weghalen bij banken. Daardoor komen banken in problemen. Dat willen ze sowieso voorkomen, want banken hebben altijd geld nodig voor financiële verplichtingen.
 2. De ECB gaat het beleid veranderen ten opzichte van waar ze in 2015 mee is gestart. Daardoor is het aannemelijk dat de ECB op de langere termijn (vanaf 2019) de rente weer verhoogt. Dit maakt geld lenen bij de ECB voor banken duurder. Ze hebben jouw spaargeld dan weer nodig, waardoor de spaarrente kan gaan stijgen.

Slim om je spaargeld op de bank te laten staan

Ondanks dat je nu maar weinig rente over je spaargeld krijgt, is het toch niet verstandig om al je geld thuis in een oude sok te bewaren. Thuis is je geld kwetsbaar. Zo kan een inbreker het geld uit je huis stelen. Of kan een brand alle bankbiljetten verwoesten. Soms dekt je inboedelverzekering contant geld bij diefstal of brand. Maar meestal krijg je dan maar een maximaal bedrag vergoed. Dit varieert van enkele honderden euro’s tot ongeveer 1.250 euro. Slim dus om je spaargeld op de bank te laten staan. En mocht een bank toch failliet gaan? Dan is je geld – door het depositogarantiestelsel – beschermd tot 100.000 euro.

iedere maand de beste
artikelen in je mailbox?

meld je aan voor de nieuwsbrief

Reacties

26 Antwoorden op “Wat doet de spaarrente in 2018?”

 1. Jones schreef op 

  Eerst wordt je door de overheid gepakt door de zgn 4% regeling en nu worden we weer genaaid door de banken.

  1. A. Vallen schreef op 

   De firma list en bedrog regeert! Nu rapporten over wietbeleid vervalst! Nederland belastingparadijs voor doorsluizen vermogens multinationals. Maakt u eens vergissing met belastingaangifte? U pleegt een misdrijf ! Abusievelijk te veel ontvangen subsidie? Hoedt u, u wordt gelijk met de grond gelijk gemaakt. En maar wijzen naar andere landen als er iets fout gaat.
   Bananenrepubliek?
   Nee geen sprake van; alles volgens de regels!
   Wat fijn om hier te zijn.

   1. Liesbeth schreef op 

    U slaat de spijker helemaal op z’n kop!!! Ik zal nog eens iets anders zeggen: die Maffia heeft de EU gewoon in het leven geroepen om dit soort misselijkmakende trucjes te kunnen uithalen! Daarom hebben ze ook die Euro doorgedrukt – wij burgers zijn gewoon melkkoetjes die je middels allerlei belastingen en heffingen kunt uitknijpen, en verder moeten we onze klep houden. En oppermaffioos Draghi wordt willens en wetens in het zadel gehouden, net zoals al die pro-EU regeringsleiders – ik ben ervan overtuigd dat alle verkiezingen doorgestoken kaart zijn!

 2. jan schreef op 

  Gewoon investeren in bitcoins.

 3. jones schreef op 

  Wat een absurd idee. Gooit uzelf uw geld maar over de balk!!!!!

  1. Jan schreef op 

   Oh nou ik heb anders in de afgelopen 3 weken een rendement van 50% behaald. Geen bank die je zoveel rente geeft hoor.

  2. J. Pastor schreef op 

   Ja niet de hebzuchtl laten prefaleren.je moet je verstand,en anders ontwikkelen.dat moet in alles geld en politiek vooral.

 4. harry b. schreef op 

  Ik hoop dat velen hun geld weghalen als er een negatieve rente komt. Ik zal dan één van de
  eerste zijn die een brandwerend kluisje neemt.

 5. frans lakerveld schreef op 

  al gehoord van de plannen van de ECB .om de 100.000 euro regeling te laten vervallen ,
  en alleen wat meb nodig heeft uit te betalen ,
  de oplichters en dieven ,weten het wel ,

  1. Fred schreef op 

   zolang de meerderheid pro EU stemt zal het gaaien van de ECB gewoon vrolijk doorgaan.
   en de bubbel die men creëert zal ook de bevolking weer op moeten hoesten mocht dit beleid mis gaan.
   En de mensen van de top krijgen wel een enorme bedragen in hun handje gedouwt

 6. A.P.M. van den Goorbergh schreef op 

  Jammer dat independer geen link geeft naar Savedo. Deposito’s afsluiten via Savedo bij buitenlandse EU banken die onder het deposito garantie stelsel vallen zoals dat in Nederland.
  Het overwegen waard.

 7. Jagernath schreef op 

  investeren in steen , grond, goud etc. later heb je meer rendement.

  1. Han J.Pastor schreef op 

   Mooi 40 jr geleden wou ik 3x een kg. Kopen voor 27000 gulden. Nu is3 kg goud ong. 100000euro!!!!!!!?

  2. A.P.M. van den Goorbergh schreef op 

   Zit altijd een bepaald risico aan vast. Accepteer je dat niet?, Dan zijn buitenlandse deposito’s meer dan het overwagen waard en laat alle systeembanken links liggen. Ik doe dit al minstens 30 jaar. Kijk op dit moment eens bij Bigbank.

 8. Peter van Beek schreef op 

  Eerst moesten een aantal banken door de overheid in stand worden gehouden MET ONS BELASTING GELD. Nu pakken de banken ons opnieuw door nagenoeg geen rente op spaartegoeden te betalen en lenen ze via de ECB. Geen goed woord over voor deze methode.

  1. Desiree schreef op 

   Ja hè. De banken zijn de echte bankrovers tegenwoordig.

 9. Hans schreef op 

  Het geldpers wanbeleid vban d ECB onder aanvoering van de heer Draghi c.s. hebben een beleid ingezet met desastreuse gevolgen en dat uitsluitend om de financiële markten te behagen met torenhoge koersen tot gevolg, huizenprijzen die de pan uitrijzen door het goedkope geld (bubble) en pensioenen en spaargelden complete uitgehold. Ooit zal die 2,5 biljoen terugbetaald moeten worden en u raadt het al… dat zullen wij zijn, de belastingplichtigen. Als je spaart word je in NL al geknipt en geschoren maar de ECB heeft kapitalen aan gederfde rente laten verdampen die anders ook in de economie gepompt hadden kunnen worden. Het allerergst is nog de impact op de nog aan te kopen pensioenen zoals lijfrenten etc. 70% Daling van het nabestaandenpensioen is vervolgen door de lage rente en daarvoor heb je dan heel je leven enorm betaald. En dat allemaal om de economie met een geldpers wanbeleid aan te sturen? Laat de economie die strutureel op en neer gaat zichzelf herstellen. Zelfregulerende marktwerking kent Draghi niet. Nee, zijn Zuid-Europese landen varen er wel bij. Miljarden schulden en renteschulden worden omgeruild tegen gratis geld en iedereen is blij, behalve de Noord-Europese landen.

  De jonge generatie zal hiervoor helaas een heel hoge prijs gaan betalen.

  En dan moet je ook nog vernemen dat diezelfde Draghi vindt dat zij moeten gaan bepalen wat jouw financiële behoefte per maand is als een bank omvalt en dus het depositogarantiestelsel geen opgeld meer doet?

  Laten we met z’n alleen het geld van de banken halen, moet je eens zien hoe snel de rente stijgt…

  Nee, de ECB, net zo goed met goedkeuring van onze Nederlandsche Bank, heeft een ongekend geldpers wanbeleid gevoerd en er is geen ontkomen aan de klap die gaat komen en die zal erger zijn dan eender welke crisis ook.

  Oh ja, dan mag je ook nog honderden procenten belasting betalen over de werkelijke rente; vermogensrendementsheffing die men maar vertikt aan te passen aan de werkelijke rendementen. De genoten spaarrente is bij de fiscus eerder bekend dan bij de eigenaar dus daar kan het niet aan liggen.

  Wat worden we toch enorm te grazen genomen, eerst de geldverslindende privatisering en dat blijft maar door razen en toen de ECB. Wat volgt? Een enorme crisis.. dit is onbetaalbaar.

 10. Christian schreef op 

  Maak zelf je rendementen en laat de fiscus het nakijken hebben, day trading is hot en in ieder geval heb je meer rendement dan die schamele 0.2 % op je spaargeld.

 11. Peter schreef op 

  Banken zijn legale dieven, net als Mark R.
  Beleggen in wiet .. legaal en makkelijk.
  Candese beurs in Toronto
  -Gratis tips MHMJ Horizons medicam marijuana
  Canopy grow weed
  Aurora Canabis

  Koersen kunnen soms wel 6% stijgen of dalen per dag maar trend is omhoog

 12. hans crooymans schreef op 

  banken zijn erger dan mafioza die stelen alleen van rijken

 13. Harrie schreef op 

  Waarom zal ik mijn geld op de bank zetten als je er toch niets voor terugkrijgt. Op mij heeft het verlagen van de rente geen effect. Ik ga niet méér geld uitgeven. Ik houd het juist vast voor nog slechtere tijden. “Ze” hebben wederom de kleine spaarder bij de poot. Ze hebben ons nu niet meer nodig. De kleine man heeft geen geld om te investeren.

 14. Jan schreef op 

  Jammer dat het zo moet gaan, er wordt geroepen je moet sparen voor je oude dag en vervolgens krijg je ieder jaar een vette aanslag van de belastingen over het spaargeld waar je al eens belasting over hebt betaald. Op deze manier ontmoedig je de mensen tocht. Wat sparen voor je oude dag, je wordt keihard door je eigen overheid gestraft. Verder wil je als je 60 voorbij bent niet meer speculeren met je geld in nadelen. Het is zoals in vorige reacties al beschreven dadelijk weer zomaar voorbij met de hoge prijs voor de aandelen en de bitcoins. Dan kun je zo maar niets meer hebben! Dan wordt er weer geroepen eigen schuld dikke bult en zitten we wederom met de gebakken peren. Nederlandse regering zorg dat we hiervoor een stabiele kapitaal markt hebben en dat iedereen de kans krijgt om wat te sparen voor zijn oude dag, want niemand kan vertellen wat er straks nog over is van ons pensioen.
  Fijne kerstdagen en een gezond 2018.

  1. A.P.M. van den Goorbergh schreef op 

   Beste Jan,

   Ik heb hier niets aan toe te voegen, je hebt helemaal gelijk want zo kijk ik er ook tegen aan. Ik ben 62 jaar. Heb wel aandelen maar naar mijn mening goed gespreid. Heb voorgenomen dat ik daar vanaf wil zijn op mijn 65 jaar? De overheid maakt het voor iedereen onzeker. Je zou zeggen dan kies ik voor sparen, maar dan wordt je helemaal genomen door de te betalen belasting op je spaargeld. Je moet dus wel een beetje in aandelen beleggen wil je een iets hoger rendement behalen om je belastingen te kunnen betalen. Bijzonder vreemd maar het is helaas niet anders. Als er mensen zijn die het anders doen of zien dan lees ik dat graag. Voor nu fijne feestdagen en een gezond 2018

 15. Christrian schreef op 

  Je geld op de bank laten heeft ook zo zijn risico`s..de roverheid die wordt aangestuurd door de elite wil al het geld digitaal maken zodat ze de rekeninghouder kunnen blokkeren of de rekening waar je toch al geen rente op kreeg, compleet bevriezen! Dan kun je niets meer, de tijd van het niet meer kunnen kopen of verkopen komt er geheid aan door de invoering van een chip waarmee ze je account kunnen uitzetten.

 16. Han J.Pastor schreef op 

  Goede zinnige mening prima over nagedacht waren allemaal maar zo snugger.

 17. hans schreef op 

  een beetje handelen levert meer op dan welke bank ooit aan rente geeft

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Verzekeringen vergelijken en direct afsluiten

Goedkope verzekering? Independer helpt jou gemakkelijk verzekeringen vergelijken

verzekering vergelijken

"Duidelijk en snel geregeld"

Dhr. Nieboer uit WILDERVANK
59 minuten geleden, energie

"fijn en makkelijk in te vullen. Extra pluspunt voor: Zo gaat het verder"

Dhr. Geerling uit VEENENDAAL
1 uur geleden, energie

"Giede en snelle service"

Dhr. Simon uit ROTTERDAM
1 uur geleden, lenen

"heldere uitleg"

Dhr. Grob uit MILL
1 uur geleden, energie

"Snel en duidelijk "

Anoniem uit AMSTERDAM
3 uur geleden, reisverzekering

"Uitstekend "

Anoniem uit ROTTERDAM
8 uur geleden, autoverzekering

"Overzichtelijk. Waarbij ik goed de verschillen tussen de diverse aanbieders kon vergelijken. "

Anoniem uit AMSTELVEEN
9 uur geleden, autoverzekering

"Goede pagina en duidelijk"

Dhr. Callenbach uit APELDOORN
2020-01-19, lenen

"Bij deze variant overlijdensrisicoverzekering zou ik de laatste 5 jaar (van de 30 jaar) geen premie hoeven te betalen. Ik zie dit niet terugkomen in de initiële polis. Waar staat dit dan? Effe checken dus. "

Anoniem uit AMSTERDAM
2020-01-19, overlijdensrisicoverzekering

"Ben hét beu om teveel te betalen voor dingen die ik niet nodig hebben dat doe ik al 4 jaar lang en tegen mij zeggen ze dat ik kan waarschijnlijk een zorgverzekering vanuit de Gemeente kan krijgen maar ze laten niks van zich horen"

Meneer Fransen uit BREDA
2020-01-19, zorgverzekering

"Werkt makkelijk en snel."

Anoniem uit WERKENDAM
2020-01-19, energie

"De informatie die verstrekt worden zijn helder. Het afsluiten van de reisverzekering ging vlot. "

Dhr. Spoormaker uit KATWIJK ZH
2020-01-19, reisverzekering

"niet duidelijk welke inkomstenbestanddelen meetellen."

Dhr. Liefferink uit AMERSFOORT
2020-01-19, lenen

"Helder en duidelijk. Kind kan de was doen."

Anoniem uit DRIEL
2020-01-19, energie

"Wordt goed geholpen met alles."

Anoniem uit VAALS
2020-01-19, autoverzekering