Eigen risico verhogen: groot voordeel of groot risico?
Deel met een vriend:

Eigen risico verhogen: groot voordeel of groot risico?

Besparen op je zorgverzekering is populair. Zeker nu de premies bij sommige verzekeraars flink zijn gestegen. Er zijn verschillende manieren om te bezuinigen. Zo kun je een budgetverzekering afsluiten. Deze is meestal wat goedkoper, maar daar staat tegenover dat je maar in een beperkt aantal ziekenhuizen terechtkunt. Ga je niet naar een van die ziekenhuizen dan betaal je al snel 30% van de rekening zelf.

Een andere manier om te besparen is het verhogen van het eigen risico. Maar ook daar kleven nadelen aan, zeker voor mensen die op oneigenlijke gronden het eigen risico fors verhogen. Bijvoorbeeld omdat ze hun premie anders niet kunnen betalen. Wie dan onverwacht in het ziekenhuis terechtkomt, moet wel het verhoogde eigen risico kunnen opbrengen. Verhoog je volgend jaar je eigen risico met de maximale 500 euro dan kan een ziekenhuisopname je 875 euro kosten. Niet iedereen heeft dat op de plank liggen.

Ook als je niet helemaal gezond bent kun je besparen door je eigen risico te verhogen. Als je geen tot weinig zorg uit de basisverzekering gebruikt, maar wel uit  je aanvullende verzekering, betaal je nog steeds geen tot weinig eigen risico. Want voor zorg uit de aanvullende verzekering geldt het eigen risico niet.

Solidariteit

Maar is de zorgverzekering geen solidariteitsverzekering waarbij iedereen meebetaalt aan de zorg van een ander? De calculerende burger zorgt in de eerste plaats goed voor zichzelf en zijn eigen portemonnee. En hoe hoger het verplichte eigen risico, hoe voordeliger het wordt voor gezonde mensen om het eigen risico te verhogen. Zeker als je jaar na jaar het eigen risico tot het maximum verhoogt. Bestaat je huishouden uit twee of meer volwassenen dan wordt het nog aantrekkelijker. Want hoe groot is de kans dat je in één jaar beiden in het ziekenhuis beland? Het geld dat je al die jaren hebt uitgespaard doordat je een lagere premie betaalde, weegt nog altijd op tegen die ene keer dat je door een ziekenhuisopname wel je eigen risico kwijt bent.

Spaarpotje

Independer pleit ervoor alleen het eigen risico te verhogen als je een flink spaarpotje hebt. Anders kun je je flink in de vingers snijden. Meer consumenten verhoogden de afgelopen jaren hun eigen risico en helaas kwamen er ook meer consumenten financieel in de problemen. Maar wie dat spaarpotje heeft en geen of weinig zorg uit de basisverzekering gebruikt, is ook volgend jaar spekkoper.

Bron: De Financiele Telegraaf

Reacties

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Vergelijk & bespaar snel op je zorgverzekering

In 5 makkelijke stappen een betere & goedkopere dekking

zorgverzekering vergelijken

"Please also provide ENG version of your page, we need to translate all to proceed. Thanks "

Dhr. Ozgan uit EINDHOVEN
2017-09-13,

"GEEN BIJZ"

Mevr. Moennasing uit CAPELLE AAN DEN IJSSEL
2017-09-13,

"Snel, duidelijk en voordelig."

FS uit ZWOLLE
2017-09-13,

"Ik heb jullie nog nooit als verzekering gehad. Maar ik zie de samenwerking graag tegenmoet komen."

Anoniem uit HEERLEN
2017-09-13,

"very helpful for a new user"

Mevr. P.P. Rajendiran uit HOOFDDORP
2017-09-13,

"Ik twijfel of het nu wel zo onafhankelijk is."

Anoniem uit 'S-GRAVENHAGE
2017-09-13,

"Goede voorlichting, snelle afwerking, klantvriendelijke medewerkers en goed geinformeerde medewerkers. Dank hiervoor"

Mevr. Siddals-Wilbrink uit GELDROP
2017-09-13,

"Snel, volledig en duidelijke informatieverstrekking en service. "

Dhr. Lammers uit BLESKENSGRAAF CA
2017-09-13,

"Snel en efficient"

Anoniem uit ALBLASSERDAM
2017-09-13,

"Zeer goed en overzichtelijk en ze geven ook de verzekering weer die niet bij hun aangesloten zit. Heel goed en onafhankelijk"

Dhr. M.B.D. Takacs uit NIEUWKOOP
2017-09-13,

"5"

Mevr. I. Matuleviciute uit 'S-GRAVENHAGE
2017-09-13,

"5"

Mevr. M. Ono uit 'S-GRAVENHAGE
2017-09-13,

"5"

Mevr. M. Kar uit 'S-GRAVENHAGE
2017-09-13,

"Goed koop"

Dhr. M. Almaadalli uit HELMOND
2017-09-12,

"Tevreden, nu ging invullen vanavond gemakkelijk. Vanmiddag liep deze aanvraag bij herhaling vast. Over het algemeen zeer tevreden."

Dhr. O.S. Brenninkmeijer uit BARENDRECHT
2017-09-12,