Gastcolumn: Medische kosten buitenland: flauwekul of niet?
Tip een vriend:

Gastcolumn: Medische kosten buitenland: flauwekul of niet?

Bij de Nederlanden van Nu geloven wij in verzekeren zonder flauwekul. Echter sommige mensen zien verzekeren op zichzelf al als flauwekul . Zo hoorde ik laatst op een feestje het volgende verhaal:

“Met mijn motor was ik aan het toeren door het Spaanse deel van de Pyreneeën, toen ik moest uitwijken voor een tegenligger. Ik belandde tegen de rotswand. Mijn been zat klem tussen de motor en de berg. Niet veel later lag ik met een gebroken been in een Spaanse privékliniek. De zorg was fantastisch, maar toen ik thuis kwam, weigerde mijn zorgverzekering het grootste deel van de rekening te betalen. Ook bleek medische kosten niet te vallen onder mijn reisverzekering.“

De verteller keek mij verwijtend aan, want hij wist, dat ik bij een verzekeraar werkte. Ik begreep zijn frustratie. Helaas komt het vaker voor dat mensen pas achteraf ontdekken ergens niet voor te zijn verzekerd.

Bij De Nederlanden van Nu proberen wij dit te voorkomen door op onze website bij iedere verzekering in begrijpelijke taal aan te geven waar je wel of niet voor bent verzekerd. Soms blijven er dan toch vragen over. Medische kosten in het buitenland is zo’n onderwerp waar vaak verwarring over bestaat. Hoe zit het in dit geval?

Een gebroken been is een voorbeeld waar spoedeisende medische zorg nodig is. Je kunt hier niet mee wachten tot je terug bent in Nederland. De basiszorgverzekering vergoedt spoedeisende medische zorg in het buitenland. Dat is het uitgangpunt. Vervolgens gelden er verschillende regels en verdragen.

In de eerste plaats vergoedt de basiszorgverzekering in principe tot maximaal het bedrag dat geldt voor vergelijkbare zorg in Nederland. De meerkosten komen voor eigen rekening. Echter binnen Europa gelden iets andere regels. De EU-landen en Liechtenstein, Noorwegen, IJsland en Zwitserland hebben namelijk samen afspraken gemaakt over spoedeisende medische zorg van mede-Europeanen.

Op de website van de Europese Unie kunt u lezen waar u in welk land recht op heeft. Hier staat bijvoorbeeld dat ziekenhuisbehandeling in Spanje gratis is. Dit geldt echter alleen voor openbare ziekenhuizen. Particuliere zorg wordt niet vergoed. Dan geldt weer de algemene regel van een vergoeding tot maximaal het Nederlandse tarief.

De motorrijder had de pech in een privékliniek te belanden. Hij had zich hier echter wel tegen kunnen bijverzekeren. Soms kan dat via een aanvullende zorgverzekering, maar het kan ook via de reisverzekering. Het moet dan wel om een reisverzekering gaan met medische kosten. Dat is dus één van de dingen waar je op moet letten bij het afsluiten.

Bij De Nederlanden van Nu streven wij er naar om mensen via onze website zo goed te informeren, dat zij zelfstandig een beslissing kunnen nemen. In het artikel ’Medische kosten buitenland vaak niet verzekerd’ zetten wij bijvoorbeeld uiteen wanneer het verstandig kan zijn om u voor medische kosten bij te verzekeren. En dat noemen wij ‘Verzekeren zonder flauwekul’.

Arjen Dijkstra is directeur bij De Nederlanden van Nu.

Lees meer over: reisverzekering

iedere maand de beste
artikelen in je mailbox?

meld je aan voor de nieuwsbrief

Reacties

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Vergelijk reisverzekeringen en sluit direct af

Vind de beste kortlopende of doorlopende reisverzekering

reisverzekering vergelijken

"Zeer makkelijk afsluiten en goede instructies"

Anoniem uit GRONINGEN
1 uur geleden, reisverzekering

"Werkt prima en snel"

Anoniem uit GELEEN
2 uur geleden, reisverzekering

"Fantastisch"

Anoniem uit UTRECHT
2019-08-20, reisverzekering

"goede en snelle service"

Dhr. Den Brok uit CUIJK
2019-08-20, reisverzekering

"Super makkelijk en snel"

Anoniem uit TILBURG
2019-08-20, reisverzekering

"duidelijkheid"

Anoniem uit HEERLEN
2019-08-20, reisverzekering

"goed uitleg op al mijn vragen"

Anoniem uit UTRECHT
2019-08-20, reisverzekering

"snel en duidelijk"

Anoniem uit 'S-GRAVENHAGE
2019-08-20, reisverzekering

"Toppertjes"

Anoniem uit HILVERSUM
2019-08-20, reisverzekering

"GEWOON MAKKELIJK"

Mevr. Kerkvliet uit HILLEGOM
2019-08-19, reisverzekering

"Makkelijke service, snel geregeld. Enige bezwaar is de terugkoppeling van kosten waarbij die per maand en per jaar door elkaar werden gehaald."

Anoniem uit BARENDRECHT
2019-08-19, reisverzekering

"Ik moet eerst ervaren hoe het geleverde product (reisverzekering) van kwaliteit is."

Dhr. van Hout uit DRUTEN
2019-08-19, reisverzekering

"duidelijk en snel"

Dhr. Mannee uit SLUIS
2019-08-19, reisverzekering

"Heel makkelijk afsluiten"

Anoniem uit AMSTELVEEN
2019-08-19, reisverzekering

"Ik kan de limit bedraag voor VS niet verhogen "

Anoniem uit OOSTERHOUT NB
2019-08-19, reisverzekering