Ziekenhuizen willen dat het eigen risico een stuk simpeler wordt. Voor een groot aantal eenvoudige behandelingen zou het eigen risico 150 euro moeten bedragen, ook als ze meer kosten. Independer vindt dit plan een stap in de goede richting.

Zelfde behandeling, ander tarief

Aan gelijke ziekenhuisbehandelingen hangen verschillende prijskaartjes. Het tarief hangt niet alleen af van het ziekenhuis waar je de behandeling ondergaat. Het maakt ook nog uit bij welke verzekeraar je zorgverzekering loopt. En zo kan het gebeuren dat een patiënt voor dezelfde behandeling in hetzelfde ziekenhuis meer betaalt dan zijn buurman. En dat betekent dat patiënten voor eenzelfde behandeling een verschillend eigen risico kwijt zijn. Dat is een situatie die niet wenselijk is.

Transparantie ziekenhuistarieven

Daarom is Independer blij dat CZ vorig jaar is gestart met het geven van inzicht geven in de tarieven van ziekenhuisbehandelingen tot 885 euro. Er kwamen toen grote prijsverschillen tussen ziekenhuizen aan het licht. Toen er meer ziekenhuizen volgden, werd ook duidelijk dat zorgverzekeraars niet dezelfde prijs betalen voor eenzelfde behandeling in hetzelfde ziekenhuis.

Platslaan tarieven tot maximaal eigen risico

Deze prijsverschillen leveren verwarring op voor de patiënt. Daarom heeft Independer in een expertbijeenkomst op 11 oktober 2016 voorgesteld om de tarieven voor behandelingen tot 885 euro plat te slaan. Bij die bijeenkomst waren onder andere de Patiëntenfederatie (NPCF), de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ), Zorgverzekeraars Nederland (ZN), de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en de ministeries van Volksgezondheid en Economische Zaken aanwezig.

Doel van het platslaan van de tarieven is te komen tot één tarief voor een bepaalde behandeling. Daarbij moet het niet uitmaken in welk ziekenhuis je wordt behandeld en bij wie je bent verzekerd..

Met dit voorstel moet als eerste de verwarring voor klanten over de kosten van een behandeling weggenomen worden. Ten tweede hoopt Independer dat patiënten de kwaliteit van de behandeling een grotere rol in de keuze voor een ziekenhuis laten spelen dan het tarief. 

Voor alle tarieven een vast eigen risico

Het voorstel van de NVZ is wat Independer betreft een goede eerste stap. Wij  hopen dat het plan daadwerkelijk een kans krijgt aan de formatietafel. Maar wat ons betreft zou het voorstel van de NVZ moeten worden uitgebreid naar alle behandelingen tot het maximaal vrijwillig eigen risico (885 euro). En dan zouden er naast het tarief van 150 euro voor de eenvoudige behandelingen die de NVZ in gedachte heeft, ook tariefgroepen moeten komen voor alle andere behandelingen.

Bespaar op zorgkosten

Ben jij goed verzekerd in 2024? Vergelijk en bespaar op je nieuwe zorgverzekering

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Dit vinden onze klanten van ons
9,2
Op basis van 375.630 klantbeoordelingen hoe we dit berekenen bekijk ze allemaal
Prettige website
8