Opinie: Over-lijken-verzekering?
Tip een vriend:

Opinie: Over-lijken-verzekering?

In het Financieele Dagblad van 13 maart jl. schrijft Annemarie van Gaal een stevige column over verzekeringen. De volgende affaire die het vertrouwen in verzekeren verder kan aantasten, ontwikkelt zich in hoog tempo. Deze keer draait het om uitvaartverzekeringen. In de woorden van Annemarie al omgedoopt tot over-lijken-verzekeringen.

Een paar citaten uit haar column illustreren haar frustratie:

 • “Mijn ex had maar liefst vijf uitvaartpolissen. Het totale bedrag dat nu uitbetaald wordt, is bij elkaar een kleine € 400,-. Een schijntje ten opzichte van de betaalde premies.”
 • “Aegon keert nu € 59,- en € 227,- uit voor twee polissen.”
 • “Ook bij Reaal is de premie helemaal volgestort voor twee polissen uit 1951 en 1958. Reaal kan de polisnummers niet vinden in de computer. Ik geef niet op en uiteindelijk blijken de polissen bij Proteq ondergebracht. De twee polissen uit de jaren vijftig zullen € 45,- en € 91,- uitkeren. Geen indexering, rente of aanpassing in de loop der jaren.”

Genoemde polissen zijn uiteraard oude polissen zonder indexatie. Veel van de huidige producten hebben een betere dekking. En het probleem bij de nu massaal verkochte uitvaartverzekeringen ligt anders. Het is namelijk de vraag of zij tegen een te hoge premie niet een risico afdekken dat consumenten zelf kunnen dragen. In de praktijk blijkt bovendien vaak dat ze leiden tot gedwongen winkelnering bij de bijbehorende uitvaartdienstverlener. Voor die extra diensten worden hoge kosten gerekend, waardoor de nabestaanden alsnog moeten betalen. Op zich is het is niet erg als consumenten hier bewust voor kiezen en omdat ze denken het zo goed te regelen. Dat gevoel van rust is ook een functie van verzekeren.

Het echte probleem schuilt in de verkooptechnieken. Deze doen denken aan de Legioleaseaffaire en koopsommisstanden. De hoge provisies maken deze technieken aantrekkelijk. Daarbij komt dat de teruglopende huizenmarkt en de dalende provisies ervoor zorgen dat veel adviseurs een graantje mee willen pikken. Die adviseurs pakken de telefoon om uitvaartverzekeringen aan de man te brengen. Sites als www.uitvaartverzekeringpluskado.nl/ maken het helemaal bont. Daar vind je weinig informatie over de uitvaartverzekeringen. De nadruk ligt op de gratis flatscreen tv of laptop. Het kado ontvang je als je een formulier invult, terwijl je en passant een verzekering blijkt te hebben afgesloten. In de voorwaarden staat vervolgens dat je de tv alsnog moet betalen als je de uitvaartverzekering voortijdig beëindigt. Heel veel mensen beseffen dat niet. Je kunt uiteraard zeggen dat ze dan maar beter moeten opletten. Dat is ook zo, maar dergelijke verkooptechnieken leiden tot nieuwe ophef. Als branche zitten we daar niet op te wachten.

Ik hoop dat ook dan iedereen met hart voor de consument hier tegen gaat optreden. Dat kan de adviseur doen via voorlichting. Maar ook verzekeraars die deze producten aanbieden, moeten in actie komen.

De aankondiging van het Verbond van Verzekeraars bij Kassa op 14 maart jl.  dat verzekeraars hun klanten jaarlijks gaan informeren over aflopende polissen geeft vertrouwen. In plaats van wachten op wetgeving komt er nu een besluit uit de branche zelf. Heel sterk!

En laten we dan ook direct afspreken dat dit impliceert dat polissen niet meer per koopsom mogen worden betaald, zodat de klant er niet meer vanaf kan. Met een jaar- of maandpremie heeft de klant echt wat te kiezen. De uitwassen in de verkoop van uitvaartverzekeringen en woonlastenpolissen zullen dan ook direct afnemen.

Suggesties en reacties zijn wederom hieronder welkom.

Bron: VVP

iedere maand de beste
artikelen in je mailbox?

meld je aan voor de nieuwsbrief

Reacties

4 Antwoorden op “Opinie: Over-lijken-verzekering?”

 1. Lambert Becks schreef op 

  Edmond,
  Ik lees je artikel net in VVP. Met de strekking van je column ben ik het eens. Volgende week pleit ik in VVP om uitvaart onder BGFO te laten resorteren. Jammer dat je de nadelen van naturaverzekeringen aanhaalt, alsof dat bij alle uitvaartverzekeringen zou gelden. Zoals bij jou ook bekend, gaan die nadelen niet op voor uitvaartverzekeringen met kapitaalsdekking.

  Met jou hoop ik dat er snel een einde gemaakt word aan de verkooppraktijken van sommige in de branche. Als het daarvoor nodig is om uitvaart ‘complex’ te maken, dan ben ik daar graag voor.

 2. Edmond Hilhorst (Independer.nl) schreef op 

  Beste Lambert,
  Dank voor je reactie. Het klopt dat genoemde nadelen maar gedeeltelijk opgaan voor een kapitaalverzekering. Wel speelt ook dan de vraag in hoeverre de consument het uitvaart risico ook zelf kan dragen waarbij de verzekering niet nodig zou zijn.
  Groet,
  Edmond

 3. Lambert Becks – Verzekerde UitvaartZorg schreef op 

  natuurlijk moet eerst de vraag beantwoordt worden of de consument het risico zelf kan dragen. Dat is zo’n beetje de eerste vraag die je je bij iedere verzekering moet stellen. Helaas word de adviseur alleen in het geval van complexe producten verplicht om die vraag te stellen…

 4. Opinie: Over-lijken-verzekering? – Independer Weblog | Sparen bij Aegon? schreef op 

  […] hier origineel: Opinie: Over-lijken-verzekering? – Independer Weblog Share and […]

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Verzekeringen vergelijken en direct afsluiten

Goedkope verzekering? Independer helpt jou gemakkelijk verzekeringen vergelijken

verzekering vergelijken

"Snel en duidelijk"

Anoniem uit AMSTERDAM
2020-02-20, energie

"Nvt"

Anoniem uit DRIJBER
2020-02-20, energie

"Prima site"

Meneer Levoleger uit AMERSFOORT
2020-02-20, autoverzekering

"omdat ik altijd uitstekend geholpen wordt en ik zeer vriendelijk wordt te woord gestaan."

Meneer Vos uit ENSCHEDE
2020-02-20, autoverzekering

"Service gerichte keuzes, no nonsense en toch gedetailleerd"

Anoniem uit HARDERWIJK
2020-02-20, reisverzekering

"heel te verden"

Dhr. Oosthuizen uit SCHAGEN
2020-02-20, lenen

"Snel duidelijk en makkelijk afsluiten"

Mevrouw Volkers uit VIJFHUIZEN
2020-02-20, autoverzekering

"Prima, duidelijke en heldere informatie. Gemakkelijk af te sluiten"

Anoniem uit BERGEN NH
2020-02-20, rechtsbijstandverzekering

"Top "

Dhr. Al Gereawy uit VLIJMEN
2020-02-20, overlijdensrisicoverzekering

"zeer duidelijk en gemakkelijk"

Dhr. Bilen uit ENSCHEDE
2020-02-20, reisverzekering

"vlot en duidelijk"

Meneer Pleijsier uit ZWOLLE
2020-02-20, autoverzekering

"Gewoon top met alle verzekeringen."

Meneer Kalpoe uit SCHIEDAM
2020-02-20, woonverzekering

"Ik kreeg een medewerker aan de lijn en die heeft mij heel goed geholpen"

Anoniem uit EGMOND-BINNEN
2020-02-20, autoverzekering

"Goede snelle antwoorden op tel. vragen."

Anoniem uit HAARLEM
2020-02-20, reisverzekering

"Goed te woord gestaan na tel.overleg"

Dhr. Spierenburg uit NIEUWKOOP
2020-02-20, lenen