Opinie: Tandartsverzekering? Zonde van het geld
Tip een vriend:

Opinie: Tandartsverzekering? Zonde van het geld

AMSTERDAM – Wie wil besparen op zijn zorgverzekering, sluit dit jaar geen tandartsverzekering af. Wij zeggen al jaren dat je goed moet kijken of het loont, maar nu roept de vereniging van tandartsen (NMT) het ook.

Tandartsbehandelingen zijn veelal duur. En wie hoge kosten maakt, wil zich er tegen verzekeren. Dat is begrijpelijk, maar ook verzekeraars hebben dat door.

Daardoor moet je voor veel tandartsverzekeringen die meer dan 250 euro vergoeden een verklaring van de tandarts hebben over de staat van je gebit. En zijn er hoge kosten te verwachten? Dan is de kans groot dat de verzekeraar je niet accepteert. Het is een aanvullende verzekering, dus verzekeraars mogen je weigeren.

Voor 2012 loont het nog meer om goed naar je tandartsverzekering te kijken. Tandartsen zijn volgend jaar vrij om hun tarieven te bepalen. Die tarieven moeten uiterlijk op 1 januari bekend zijn. De meeste tandartsen doen dit niet veel eerder. Daardoor waren er vrijwel geen tarieven bekend op het moment dat de premies van de tandartsverzekeringen 2012 werden vastgesteld door verzekeraars.

Ingedekt
Verzekeraars hebben zich tegen forse verhogingen ingedekt door de premies met gemiddeld 14 procent te verhogen en voor veel behandelingen een maximumvergoeding in te stellen. En die maximumvergoeding is volgens tandartsenvereniging NMT veelal niet marktconform.
Is een behandeling duurder dan de maximumvergoeding, dan moet de consument de rest zelf betalen. Ook vergoeden nog maar weinig verzekeraars 100 procent van de tandartskosten. Een vergoeding van 75 procent tot bijvoorbeeld 250, 500 of 1000 euro per jaar is heel gebruikelijk. Ofwel, ook met een tandartsverzekering betaal je een deel van de kosten zelf.

Rekenen
Wie slim is, vraagt zijn tandarts of hij hoge kosten verwacht in 2012 en slaat daarna aan het rekenen. Rekent jouw tandarts meer voor een behandeling dan de maximumvergoeding? Dan krijg je 75 procent van de maximumvergoeding terug en betaal je de rest zelf. Reken dan nog even uit hoeveel premie je per jaar voor je tandartsverzekering betaalt en je ziet al snel dat zelf betalen veel voordeliger is.
Veel consumenten denken goed verzekerd te zijn, maar zijn het in de praktijk niet. De NMT onderstreepte dat deze week nog eens en raadt mensen met een goed gebit af om een tandartsverzekering te nemen. Sparen voor eventuele extra tandartskosten is veel voordeliger, aldus de NMT.
Vorig jaar koos 65 procent van de consumenten die een zorgverzekering via Independer.nl afsloot voor een aparte tandartsverzekering. Dit jaar is dat niet anders. Ik kan me eerlijk gezegd niet voorstellen dat zoveel mensen echt zo’n verzekering nodig hebben.

Lees meer over: zorgverzekering

Bron: Telegraaf Overgeld

iedere maand de beste
artikelen in je mailbox?

meld je aan voor de nieuwsbrief

Reacties

4 Antwoorden op “Opinie: Tandartsverzekering? Zonde van het geld”

 1. mevr. Smit schreef op 

  De mensen kunnen nu de tandartstarieven nog niet eens vergelijken omdat slechts 34 tandartsen hun tarieven hebben gepubliceerd. Navraag bij diverse tandartspraktijken leert mij dat de tarieven pas per 1 januari op de website worden vermeld. Maar men moet ook zijn verzekering hebben geregeld voor 1 januari.
  Hoe kan ik nu al bepalen of ik de tandartsverzekering opzeg als ik geen enkel tandartstarief kan vinden?
  Dus wat kunt u doen? Dit jaar zoveel mogelijk laten ‘restaureren’ aan uw gebit. Tot aan het maximum van de vergoeding van de verzekering. Vergeet ook de behandeling bij de mondhygiëniste niet. Niet te verwarren met de preventie-assistente bij uw tandarts die vaak ten onrechte wordt verward met een mondhygiëniste.
  U heeft een heel jaar de tijd om de tarieven te vergelijken en uw tandarts te kiezen. En aan het eind van het jaar zegt u de tandartsverzekering op en betaalt u de kosten zelf. Precies zoals het NMT adviseert. Maar niet voordat u dit jaar er het maximale uit heeft gesleept.
  Ik weet niet of de kosten voor de tandarts aftrekbaar zijn voor de belasting. Zo ja, dan dient u er op te letten dat u wel minimaal een minimum bedrag aan kosten heeft om aan uw drempelinkomen te voldoen. De hoogte van uw drempelinkomen is afhankelijk van uw inkomen en is voor iedereen anders. Maar de salarisadministratie op uw werk, de vakbond, sociaal raadsman, enz. kunnen u na uw belastingaangifte haarfijn vertellen hoe hoog uw drempelinkomen voor het afgelopen jaar is. Geen belastingaangifte gedaan? Dan is een blik op uw jaaropgave ook voldoende om het drempelinkomen te bepalen. Let er wel op dat dit drempelinkomen voor 2012 iets hoger is. Ik ga er van uit dat iedereen er een beetje bij krijgt. Hoe dan ook, neem een ruime marge.
  En voor de verzekeraars: uw verzekerden volgen gewoon het advies van het NMT op. Dus doe geen moeite om een nieuwe polis voor de tandartsverzekering voor 2013 te maken daar het merendeel van uw clienten deze zal opzeggen nadat u in dit jaar het maximale dient uit te keren.
  U dient er natuurlijk wel op te letten of het verstandig is om de verzekering op te zeggen. Dat hangt van zoveel factoren af. Hoe is de staat van uw gebit? Kunt u het zich veroorloven om de bedragen eerst voor te schieten? Enz. enz.

  1. Vergelijkmondzorg.nl schreef op 

   Geachte mevrouw Smit, Independer.nl,

   Naast het feit dat er het inderdaad slim is om de tandarts verzekering eens kritisch tegen het licht te houden, is er toch veel veranderd de afgelopen dagen. Het aantal tandartsen dat hun tarieven hebben gepubliceerd is afgelopen dagen flink toegenomen en momenteel hebben wij (als grootste tandheelkundige vergelijker van Nederland) meer dan 130 tarieflijsten van tandartsen online staan.

   Deze tarieven worden in de meeste gevallen puur door tandartsen toegevoegd, zodat de informatie redelijk accuraat is. We kunnen nu, met een steekproef van 2,4%, redelijke veronderstellingen maken. Zo is het gemiddelde wat u op onze website vindt waarschijnlijk ook het gemiddelde bedrag wat consumenten volgend jaar voor een behandeling gaan betalen. We zien zelf slechts kleine wijzigingen in deze bedragen sinds de laatste 60 tandartsen zich hebben toegevoegd.

   Wat dat betreft is er nu zeker wat meer duidelijkheid gekomen, nu blijft alleen de vraag over wat verzekeraars precies vergoeden en of dat de moeite waard is. Nu buigen we ons ook over dit probleem en we hopen hier binnenkort meer over te kunnen vertellen, maar de eerste analyses geven geen positief beeld. Wees kritisch!

   1. mevr. Smit schreef op 

    Dank u wel voor uw informatie website vergelijkmondzorg. Helaas heb ik er niets aan. Of wilt u beweren dat ik de tarieven kan vergelijken als er in mijn woonplaats maar EEN (1!) tandarts staat vermeld? Wat heb ik aan uw suggestie voor een tandarts 50 km. verderop?
    Ik ben veel wijzer geworden door op diverse websites van tandartsen hier te kijken en ik ben verbijsterd!
    Code E111 = eenvlaksvullig. Verzekering betaalt het ‘marktconforme tarief’ van € 38,70 maar de tandarts vraagt € 60,=
    Of deze: een tweevlaksvulling, verzekering betaalt € 55,40 volgens het ‘marktconforme tarief’ maar de tandarts vraagt € 100,=
    En deze tandarts staat echt niet bekend als zijnde erg duur! Dus heb ik gebeld over het grote verschil. Het antwoord? “Mevrouw, voor die tarieven die uw verzekering betaalt kunnen wij niet werken”.
    Dat u het maar even weet.
    Verzekering gebeld, ik betaal ruim € 35,= voor de tandartsverzekering per maand. Ik heb gevraagd waarom de verzekering zo weinig vergoed, het is helemaal niet ‘marktconform’. Ik heb namelijk diverse websites vergeleken en bijna alle tandartsen vragen veel meer.
    Het antwoord: “ja mevrouw, het zijn de officiële tarieven die de overheid hanteert hoor”.
    Oftewel: wij worden allemaal voor de zoveelste keer flink in de maling genomen. Mijn opmerking dat veel mensen dit jaar zoveel mogelijk aan hun gebit laten doen op kosten van de verzekering en deze volgend jaar opzeggen bleef het stil. Dat vond men he-le-maal niet leuk. Maar dat is wel wat er gaat gebeuren. 12 maanden € 35,= aan premie is € 420,= per jaar. Kosten zelf betalen en aftrekken van de belasting! Met de prijzen zit u snel aan uw drempelbedrag. En volgend jaar worden de premies nóg duurder dus zal het hoger uitkomen dan € 420,= per jaar. Dat geld heb je in ieder geval dan al bespaard.
    Het zoveelste mallotige idee van mevrouw Schippers. (VVD)

 2. Pieter schreef op 

  Lekker naar de tandarts gaan in het buitenland, heb je nog een leuke vakantie erbij ook!

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Vergelijk & bespaar snel op je zorgverzekering

In 5 makkelijke stappen een betere & goedkopere dekking

zorgverzekering vergelijken

"Luisterend oor van de klantendienst, goede opvolging"

Anoniem uit MAASTRICHT
2020-02-20, zorgverzekering

"Omdat ik makkelijk vind om zo "

Meneer Qorbani uit AMSTERDAM
2020-02-20, zorgverzekering

"Alles snel en makkelijk kunnen vergelijken! Misschien handig om wat beter alle kleine extraatjes te tonen die de verzekeraars bieden? Bijv. de vergoeding van de SkinVision app bij JustCZ & CZ, scheelt toch wel 50,-!:)"

Anoniem uit SCHIEDAM
2020-02-19, zorgverzekering

"Easy to get a insurance "

Meneer Caio AMARAL uit ZOETERMEER
2020-02-18, zorgverzekering

"Erg fijne hulp bij het kiezen van de juiste verzekering. Alles verliep soepel en het fijne ontwerp van de site maakte het vergelijken eenvoudig."

Anoniem uit AMSTERDAM
2020-02-18, zorgverzekering

"zeer blij met gratis tandarts . ben blij met me nieuwe verzekering. dank uw "

Anoniem uit 'S-GRAVENHAGE
2020-02-18, zorgverzekering

"Makkelijk, snelle en duidelijke service"

Anoniem uit WORMERVEER
2020-02-18, zorgverzekering

"Makkelijk, goede telefoniese inlichtingen."

Anoniem uit LEIDEN
2020-02-18, zorgverzekering

"great english site!"

Meneer Smith uit AMSTERDAM
2020-02-17, zorgverzekering

"Is ok. I start wit you so... It is about instinct. Thank you"

Meneer Saratenu uit PUTTEN
2020-02-17, zorgverzekering

"Perfect "

Meneer Bogdan uit HARDENBERG
2020-02-17, zorgverzekering

"Alles is erg overzichtelijk "

Anoniem uit IJSSELSTEIN UT
2020-02-17, zorgverzekering

"Tevereden ? "

Meneer Bouchkroute uit ROTTERDAM
2020-02-17, zorgverzekering

"My name is Przemyslaw Jezierski and the name of my girlfriend is Dorota Trzupek Please make it correct if possible"

Anoniem uit DONGEN
2020-02-16, zorgverzekering

" Heel goede service."

Meneer Stempher uit ARNHEM
2020-02-16, zorgverzekering