Passief beleggen in opkomst
Tip een vriend:

Passief beleggen in opkomst

AMSTERDAM – Passief beleggen, ook wel indexbeleggen genoemd, is bezig aan een opmars. De instrumenten waarmee de particuliere belegger hierop in kan spelen heten Trackers, of ETF’s (Exchange Traded Funds).
Trackers zijn eigenlijk beleggingsfondsen die verhandeld worden als gewone aandelen en ze hebben als enige doelstelling het exact volgen van een bepaalde index. Zo volgt een AEX Tracker dus simpelweg de AEX, en doet geen pogingen de AEX te verslaan. Dat is dan ook het belangrijkste verschil tussen actief en passief beheer, passief beheer volgt een index en actief beheer probeert de index te verslaan. Uit diverse onderzoeken blijkt hoe moeilijk het is de index te verslaan, ongeveer 80% van de actieve managers slaagt hier niet in. Bij actief beleggen weet je in ieder geval dat de jaarlijkse kosten veel hoger zijn. Niet alleen het beheer kost geld, ook de adviseur of verkoper krijgt meestal een forse vergoeding en die wordt ook uit het rendement gehaald.

In de voordurende discussie tussen de aanhangers van actief beheer en de aanhangers van passief beheer is het dividendlek een heet hangijzer. Het kamp van de actieve beheerders schermt met een onderzoek van Robeco, waaruit blijkt dat veel passieve managers, met andere woorden Trackers, een probleem kennen bij de terugvordering/verrekening van de ingehouden dividendbelasting. Hierdoor lopen beleggers in deze Trackers ongeveer 15% van het dividend mis. Bij een dividendrendement van bijvoorbeeld 3,5% (AEX dividend over de afgelopen 5 jaar) scheelt dat de belegger circa 0,5% rendement. Daarmee wordt een groot deel van het kostenvoordeel van Trackers tenietgedaan.

Sinds de komst van de Nederlandse Beleggingsinstelling ThinkCapital, eind 2009, zijn er Trackers met een NL structuur op de markt die dit probleem niet kennen. Vanwege deze NL structuur staat ThinkCapital onder toezicht van zowel de AFM en DNB. Volgens ThinkCapital konden ze voor hun Trackers vanwege de NL structuur de zogenaamde FBI (Fiscale Beleggingsinstelling) status aanvragen. Daardoor kunnen de dividenden worden doorgeven zonder dividendlekkage. Bij de AEX Trackers van iShares en StateStreet blijft het dividendrendement volgens onderziek van Think steken op ongeveer 2,5%, terwijl het werkelijke dividendrendement van de AEX zo’n 3,5% is. Een deel van het verschil is uiteraard terug te voeren op de beheerfee van 0,3% en dit geldt voor alle drie de AEX Trackers. De rest van het verschil is te verklaren door het dividendlek, maar hier heeft de Think AEX Tracker geen last van.

Voor iedereen die in Nederland wil beleggen en geen vertrouwen (meer) heeft in de toegevoegde waarde van actief beheer vormen trackers een interessante optie. Op dit moment heeft Think daarbij een voordeel door de speciale fiscale status. Think is echter een nieuw initiatief en veel consumenten vragen zich af of hun geld er wel veilig staat. Volgens Think is dat goed geregeld via de gekozen structuur. De belegger koopt met een Tracker een beursgenoteerd product. Omdat de tegenwaarde van de Tracker (het mandje aandelen uit bijvoorbeeld de AEX) in bezit van het fonds is en in het effectenbewaarbedrijf van KAS Bank wordt bewaard, is er geen tegenpartijrisico.

Bron: Column Telegraaf / Overgeld

iedere maand de beste
artikelen in je mailbox?

meld je aan voor de nieuwsbrief

Reacties

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Verzekeringen vergelijken en direct afsluiten

Goedkope verzekering? Independer helpt jou gemakkelijk verzekeringen vergelijken

verzekering vergelijken

"Snel en duidelijk"

Anoniem uit AMSTERDAM
2020-02-20, energie

"Nvt"

Anoniem uit DRIJBER
2020-02-20, energie

"Prima site"

Meneer Levoleger uit AMERSFOORT
2020-02-20, autoverzekering

"omdat ik altijd uitstekend geholpen wordt en ik zeer vriendelijk wordt te woord gestaan."

Meneer Vos uit ENSCHEDE
2020-02-20, autoverzekering

"Service gerichte keuzes, no nonsense en toch gedetailleerd"

Anoniem uit HARDERWIJK
2020-02-20, reisverzekering

"heel te verden"

Dhr. Oosthuizen uit SCHAGEN
2020-02-20, lenen

"Snel duidelijk en makkelijk afsluiten"

Mevrouw Volkers uit VIJFHUIZEN
2020-02-20, autoverzekering

"Prima, duidelijke en heldere informatie. Gemakkelijk af te sluiten"

Anoniem uit BERGEN NH
2020-02-20, rechtsbijstandverzekering

"Top "

Dhr. Al Gereawy uit VLIJMEN
2020-02-20, overlijdensrisicoverzekering

"zeer duidelijk en gemakkelijk"

Dhr. Bilen uit ENSCHEDE
2020-02-20, reisverzekering

"vlot en duidelijk"

Meneer Pleijsier uit ZWOLLE
2020-02-20, autoverzekering

"Gewoon top met alle verzekeringen."

Meneer Kalpoe uit SCHIEDAM
2020-02-20, woonverzekering

"Ik kreeg een medewerker aan de lijn en die heeft mij heel goed geholpen"

Anoniem uit EGMOND-BINNEN
2020-02-20, autoverzekering

"Goede snelle antwoorden op tel. vragen."

Anoniem uit HAARLEM
2020-02-20, reisverzekering

"Goed te woord gestaan na tel.overleg"

Dhr. Spierenburg uit NIEUWKOOP
2020-02-20, lenen