Opinie: Samen staan we sterk
Tip een vriend:

Opinie: Samen staan we sterk

Vorig jaar rond deze tijd vroeg Lennart Kik mij om maandelijks een column te schrijven. Hoewel dat eervol is was mijn eerste reactie: “Nee, wij richten ons, als Independer.nl, op consumenten en hebben de branche niet zo veel te vertellen”. Na wat aandringen met stellingen als: “Jullie weten toch altijd zo goed wat er mis is?” heb ik mij laten overtuigen. Independer.nl is in 1999 gestart omdat wij dachten dat het anders kon en hebben dat niet onder stoelen of banken gestoken. Dan is het inderdaad gerechtvaardigd als de branche, via VVP, vraagt om je mening.

Bovendien is het afgelopen turbulente jaar weer gebleken dat alles in de financiële wereld draait om vertrouwen. Iedereen is wat dat betreft van elkaar afhankelijk. Als er negatieve publiciteit is heeft iedereen daar onder te lijden. In het verleden was iedereen er op gespitst om mogelijke onvolkomenheden uit de publiciteit te houden. Het afgelopen decennium is dat veranderd. Steeds meer partijen vinden dat onvolkomenheden aangepakt moeten worden. In dat krachtenspel is Independer.nl opgeschoven van “luis in de pels” naar een van de vele spelers die streven naar verbeteringen voor de consument. Juist daarom kwam de vraag van Lennart op het goede moment. Wij zijn onderdeel van de branche en werken graag mee aan verbeteringen.

Zoals vorige maand aangekondigd maakt Check uw hypotheekadviseur het mogelijk om reviews te geven en elk hypotheekadviesproces te evalueren. Elke bezoeker krijgt een gratis rapport met aandachtspunten om met de eigen adviseur te bespreken. Via die ervaringen verzamelen wij voldoende waarnemingen om juist de kwaliteit van advieskantoren aan te tonen. Zowel consumentenorganisaties als geldverstrekkers reageerden zoals verwacht enthousiast. Maar het is nog belangrijker dat ook veel adviseurs, ketens en belangenorganisaties het initiatief verwelkomen. Veel adviseurs wijzen hun klanten inmiddels zelf op de tool, zodat ze zien dat het advies voldoet aan de AFM richtlijnen.

Toch zijn er ook kritische vragen. Het feit dat Independer.nl als collega tussenpersoon advies gaat toetsen wordt vreemd gevonden. Wij doen dit omdat andere initiatieven niet van de grond komen. Overigens is Independer.nl al in 2007 gestopt met het zelf adviseren in en verkopen van hypotheken. Daarom kondigen wij deze week een aantal belangrijke stappen aan op weg naar een vernieuwd hypotheekmodel:
1. Independer.nl stopt met het verkopen van leads uit de rente vergelijking aan geselecteerde tussenpersonen
2. Alle hypotheekadviseurs worden gratis getoond inclusief adresgegevens en profielinformatie. Deze informatie kan via een extranet actueel worden gehouden.
3. Independer.nl lanceert een “white label” variant van Check uw hypotheekadviseur die niet herkenbaar is als Independer.nl. Adviseurs die niet naar Independer.nl willen doorverwijzen kunnen daar naar verwijzen. Daar kunnen ook geen andere producten worden vergeleken.

Via deze maatregelen willen wij alle mogelijke bedenkingen wegnemen zodat dit initiatief breed gedragen kan worden. Uiteraard moet ook Independer.nl haar kosten goed maken. Wij blijven op Independer.nl actief als tussenpersoon bij simple risk producten en zullen ook extra betaalde diensten ontwikkelen rondom de hypotheekadviestool. De basisdienstverlening rondom kwaliteit van hypotheekadvies is en blijft gratis. Wij nodigen alle kritische en goede adviseurs uit om de test te evalueren en in te zetten in de eigen bedrijfsvoering. Gezamenlijk kunnen wij zo het vertrouwen herwinnen.

Suggesties en reacties zijn wederom welkom.

Lees meer over: hypotheek

Bron: VVP

iedere maand de beste
artikelen in je mailbox?

meld je aan voor de nieuwsbrief

Reacties

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Zelf online je hypotheek regelen?

Bij Independer kies je zelf je hypotheek, met deskundige begeleiding van ons

online hypotheek regelen

"Eenvoudig en helder op weg geholpen met de hypotheek"

Anoniem uit ACHTERVELD
2020-02-16, hypotheek

"duidelijke website met voldoende informatie tot nu toe komt alles zeer klantvriendelijk over"

Meneer Slooten uit HEERHUGOWAARD
2020-02-15, hypotheek

"Op grond van eerdere afspraken gemaakt in het verleden en de duidelijkheid bij de informatie van deze opgave"

Meneer Wouters uit SOEST
2020-02-10, hypotheek

"Tot nu toe geen problemen en duidelijk"

Anoniem uit BRUNSSUM
2020-02-06, hypotheek

"Voor zover prima!"

Meneer Siegel uit BERGAMBACHT
2020-02-05, hypotheek

"Goede en duidelijke website. Goede service en advise."

Anoniem uit HOOGLANDERVEEN
2020-02-04, hypotheek

"Duidelijke instructie bij het invullen"

Meneer Tent uit WOUBRUGGE
2020-01-28, hypotheek

"Alles is duidelijk, alleen bij het bepalen van de hypotheek is het invullen van de eigen inbreng lastig. Dit kan eenvoudiger."

Anoniem uit SOEST
2020-01-24, hypotheek

"Jullie dwingen me hier een recensie te schrijven anders kan ik niet afsluiten, niet fijn!"

Anoniem uit 'S-HERTOGENBOSCH
2020-01-19, hypotheek

"Tot nu toe bevalt het heel goed. Ik hoop dat de verdere afhandeling ook zo soepel verloopt!"

Anoniem uit EINDHOVEN
2020-01-17, hypotheek

"Makkelijk te regelen alleen op de site is niet in te vullen de duur van het contract en het maandbedrag."

Anoniem uit ZWOLLE
2020-01-16, hypotheek

"Duidelijk en goed invulbare site. Goede telefonische bereikbaarheid. Goede uitleg over moeilijke details "

Meneer van Oers uit ERMELO
2020-01-15, hypotheek

"Handige site, behulpzaam aan de telefoon"

Meneer Rouw uit DUIVENDRECHT
2020-01-06, hypotheek

"Snelle en duidelijke site."

Meneer Schaap uit 'S-GRAVENHAGE
2020-01-03, hypotheek

"Duidelijk, snel en overzichtelijk"

Meneer van den Berg uit AMSTERDAM
2020-01-02, hypotheek