Tweedehands auto kopen: waar moet je op letten?
Deel met een vriend:

Tweedehands auto kopen: waar moet je op letten?

Het kopen van een auto is voor veel mensen, na het kopen van een huis, de duurste aankoop in hun leven. Het is daarom erg belangrijk dat je deze aankoop goed en weloverwogen voorbereidt, om een ‘kat in de zak’ te voorkomen. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om een tweedehands auto te kopen. Dan moet je op een aantal dingen goed letten. In dit artikel, geschreven door Ernst Zijlstra van Mijn Autocoach, vertellen we daar meer over.

Goed oriënteren en vergelijken

In eerste instantie is het belangrijk om je goed te oriënteren en te vergelijken.  Je kunt verschillende redenen hebben om een nieuwe auto te kopen, bijvoorbeeld gezinsuitbreiding, een andere baan, een huidige defecte auto of je bent klaar met het openbaar vervoer. Het is goed om na te denken waar de auto voor wordt gebruikt en hoeveel kilometer je er jaarlijks (ongeveer) mee rijdt. Dit bepaalt mede of  je voor een benzine- of dieselauto kiest. Ook zijn de afmeting en het gewicht van invloed op de maandelijkse kosten. Zo betaal je bijvoorbeeld in Zuid-Holland maandelijks € 150,- wegenbelasting voor een Audi A4 Avant 2.0 diesel uit 2009, terwijl dit in Noord Holland € 140,- per maand is. Een goede voorbereiding en oriëntatie maakt het uiteindelijke zoeken een stuk  eenvoudiger, omdat je dan weet wat je wilt.

Waar moet je op letten bij het zoeken van de juiste auto?

Het aanbod in Nederland is enorm. Er staan op dit moment ongeveer 160.000 tweedehands auto’s te koop aangeboden op verschillende autosites, zoals AutoTrader en Marktplaats. Als je bijvoorbeeld op zoek gaat naar een Volkswagen Polo, komen er  meer dan 2.000 resultaten in beeld. Hoe weet je welke auto het beste is voor jou? Hieronder een aantal belangrijke dingen om op te letten:

  • Het budget. Stel voor  jezelf vast wat je mogelijkheden zijn en denk goed na over de kosten. Zo moet elke auto in Nederland verzekerd zijn en komen er ook jaarlijks kosten bij voor het onderhoud en de APK keuring. Een tip: reserveer maandelijks een bedrag van € 50,- voor de rekening van de garage.
  • Denk na over de brandstof. Of het verstandig is om een auto op benzine of diesel te kiezen, hangt af van het aantal kilometers dat je rijdt. Tegenwoordig kun je ook kiezen uit alternatieven zoals hybride en elektrische auto’s. Bij Mijn Autocoach gebruikt kun je hiervoor een berekening maken, zodat je weet welke brandstof voor jou de voordeligste en beste keus is.
  • Opties van de auto. Denk hierbij bijvoorbeeld aan automaat of handgeschakeld, lederen bekleding, lichtmetalen velgen, trekhaak en airco.
  • De historie en het verleden van de auto. Het is belangrijk dat het onderhoud aantoonbaar aanwezig is. Ook is het goed om te weten of de auto is geïmporteerd en hoeveel eigenaren de auto heeft gehad. Een auto van vijf jaar die al 13 eigenaren heeft gehad, roept bijvoorbeeld vraagtekens op. Is er schade mee geweest of zijn er gebreken aan de auto?
  • De aanbieder van de auto. Staat de auto te koop bij een bedrijf op bij een particulier? Dit heeft invloed op de vraagprijs. Een autobedrijf rekent vaak afleveringskosten of rijklaarmaakkosten. Hiervoor wordt de auto bijvoorbeeld gepoetst en eventueel kan er garantie worden afgesloten. Door de concurrentie op internet, werken steeds meer bedrijven met zogenoemde ‘meeneemprijzen’. Daardoor komen er vaak nog extra kosten bij als je de auto daadwerkelijk koopt. Autobedrijven werken op deze manier, omdat ze anders duurder worden dan hun concurrenten. Het afsluiten van garantie bij een particulier is ook mogelijk via Mijn Autocoach. Zij gaan dan met je mee om de auto te keuren en bieden hierop ook garantie.

Maak een afspraak met de verkoper

Wanneer de bovenstaande punten goed zijn uitgevoerd, blijft er een aantal auto’s over die aan je wensen en eisen voldoet. Kies de auto die je het beste en mooiste vindt en bel de verkoper om een afspraak in te plannen. Tijdens deze afspraak is het belangrijk om een proefrit te maken. Deze rit mag rustig een half uur duren, zodat je goed kunt kijken, voelen en horen of er geen afwijkende geluiden of trillingen zijn. Om een goed totaalbeeld van de auto te krijgen, inspecteert Mijn Autocoach de auto ook altijd op een brug. Op een van de 90 keuringsstations in Nederland, worden op deze manier dagelijks auto’s geïnspecteerd. Met de kennis van de proefrit en de inspectie op de brug, kun je daarna met de verkoper om tafel voor de onderhandeling.

Onderhandelen over de prijs

Het belangrijkste is dat de auto technisch in orde is. Staar je niet blind op een bepaalde korting. Veel mensen vinden het spannend of lastig om te onderhandelen. Wanneer je van tevoren een bepaald bedrag in gedachten hebt, verlies je misschien het totaalplaatje uit beeld. Als er gebreken of aandachtspunten aanwezig zijn, kun je aangeven dat je wilt dat dit opgelost wordt. Daarna(ast) kun je een prijsvoorstel doen. Er is van te voren niet te zeggen hoeveel korting je krijgt; dit verschilt erg per verkoper. Het belangrijkste is dat je een goede auto koopt en niet binnen een paar maanden weer bij een garage staat met een kapotte auto.

Tot slot: denk aan je autoverzekering

Voordat je met je nieuwe auto veilig de weg op kunt, moet je natuurlijk ook een autoverzekering afsluiten. Welke autoverzekering voor jouw auto het beste is, hangt onder meer af van het type auto, de leeftijd van de auto en het aantal schadevrije jaren dat je hebt opgebouwd. Denk ook goed na over de dekking die je nodig hebt. Daarom is het belangrijk om verschillende autoverzekeraars te vergelijken. De verschillen kunnen oplopen tot een paar honderd euro per jaar. Bij Independer kun je dit eenvoudig doen en sluit je vervolgens direct de goede verzekering af.

Samenwerking Mijn Autocoach en Independer

Mijn Autocoach is een dienst die dagelijks mensen helpt bij het oriënteren, zoeken en kopen van een tweedehands auto. Deze partij werkt al enige tijd samen met Independer. Mijn Autocoach heeft veel ervaring met zoeken, keuren en onderhandelen. Klanten kunnen met de hulp van Mijn Autocoach al snel een paar honderd euro besparen. Deze besparing bestaat uit het onderhandelen over de prijs, besparing op het onderhoud en besparing op de garantie. Ook wordt de auto vaak APK gekeurd en voorzien van nieuwe banden. Daarnaast besparen klanten ook dankzij de samenwerking met Independer en krijgen zij € 50,- korting op de dienst zelf.

Heb je al een auto op het oog? Dan kun je bij Mijn Autocoach de gratis kentekencheck doen. Ook ontvang je een e-book met 14 handige tips voor het kopen van een goede tweedehands auto.

Ernst Zijlstra is oprichter van Mijn Autocoach.

Lees meer over: autoverzekering

Reacties

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Autoverzekering vergelijken en direct afsluiten

Bij Independer staat de beste autoverzekering bovenaan, ook als we die niet verkopen

vergelijk autoverzekeringen

"Zeer goed"

Anoniem uit ASSEN
48 minuten geleden, autoverzekering

"top "

Dhr. R. Talman uit ENSCHEDE
56 minuten geleden, autoverzekering

"super makkelijk en snel geregeld !!"

Dhr. R.J.N.M. Straver uit NIEUWKOOP
1 uur geleden, autoverzekering

"Makkelijk, snel en een goede prijs."

Anoniem uit 'S-HERTOGENBOSCH
1 uur geleden, autoverzekering

"Helder en eenvoudig"

Mevr. L. van Rijsingen uit VELDHOVEN
1 uur geleden, autoverzekering

"Je hebt een goed overzicht van alle verzekeringen en hun service."

Mevr. P.F. Butteling uit EDE GLD
2 uur geleden, autoverzekering

"Super wel een beetje duur maar dat komt door minn leeftijd denk ik"

Anoniem uit ROTTERDAM
3 uur geleden, autoverzekering

"Prima en snel een autoverzekering afsluiten. "

Dhr. J.P. Ruitenberg uit EMMER-COMPASCUUM
4 uur geleden, autoverzekering

"Snel en duidelijk "

Anoniem uit ROTTERDAM
4 uur geleden, autoverzekering

"Goed service "

Dhr. A. Ahlaloum uit NIJMEGEN
5 uur geleden, autoverzekering

"snel en goed"

Dhr. G.A. Hulswit uit WARMOND
5 uur geleden, autoverzekering

"Makkelijke en goede vergelijking en extra's."

Mevr. J.L.J.M. Rippe uit ROOSENDAAL
6 uur geleden, autoverzekering

"Top"

Dhr. E. Yalcin uit NIJMEGEN
6 uur geleden, autoverzekering

"Snelle duidelijke service"

Dhr. D. .G. De Groot uit MIDLUM
6 uur geleden, autoverzekering

"Overzichtelijk en snelle site. "

Anoniem uit ROTTERDAM
7 uur geleden, autoverzekering