Opinie: Verzekeringsgarantiestelsel
Tip een vriend:

Opinie: Verzekeringsgarantiestelsel

Iedereen beseft dat vertrouwen cruciaal is om de krediet- en, inmiddels ook, economische crisis te pareren. Toch wordt dat vertrouwen steeds weer aangetast. Dinsdag 10 februari plaatste De Telegraaf twijfels bij het toezicht van DNB: “Na het Icesave-drama, met verdwenen Nederlandse spaartegoeden op deze IJslandse bank onder falend IJslands toezicht, kijken verzekeraars met argusogen naar Quantum Leben uit Liechtenstein, de financiële rugdekking van drie merken in Nederland. Want net als bank Icesave, stunt Quantum Leben vanuit het buitenland met vaak de goedkoopste polissen op de Nederlandse markt, onder toezicht van Liechtenstein. Hoe werkt deze constructie en hoe goed is het toezicht?”

Met het stellen van deze vraag is het kwaad al geschied. Wederom wordt het vertrouwen aangetast. Of dit nu wel of niet terecht is is niet relevant. Het probleem is dat het zelfs experts,  en al helemaal gewone klanten,  momenteel niet kunnen inschatten wat de actuele financiële situatie is bij welke bank of verzekeraar dan ook. Informatie komt niet of te laat naar buiten en blind vertrouwen op de reputatie of omvang van een bank of verzekeraar kan niet meer.

Garantiestelsel verzekeringen
Het herstel van vertrouwen kunnen wij niet afdwingen. Wel blijkt dat het optreden van de overheden op de spaarmarkt tot gevolg heeft dat het wantrouwen langzaam wegtrekt. Probleem in onze markt is dat er geen ‘depositogarantiestelsel’ is voor verzekeringen. Uiteraard bestaat er toezicht en zijn de verplichtingen minder liquide. Dat maakt de objectieve noodzaak van een garantie wellicht minder sterk. Maar laten wij het eens omdraaien. Het imago van de verzekeringswereld staat niet op een hoogtepunt. Alle discussies over transparantie en woekerpolissen hebben voor veel negatieve pers gezorgd. Zou het niet mooi zijn als wij, als verzekeringswereld, juist in deze onzekere tijden, kunnen doen waar we zo goed in zijn? Verzekeren draait om het beheersbaar maken van risico’s en wegnemen van onzekerheden. Als verzekeraars er collectief in zouden slagen iets in de sfeer van een ‘verzekeringgarantiestelsel’ op te zetten zou dat heel veel rust en vertrouwen geven. Het is uiteraard lastig om in deze onzekere tijden een dergelijke zekerheid door te rekenen. Maar afstandelijk bezien weten wij dat het overgrote deel van onze verplichtingen in de toekomst vallen en een acuut liquiditeitsprobleem niet waarschijnlijk is. Bovendien kan een ‘verzekeringgarantiestelsel’ de aandacht van de prijsconcurrentie ombuigen naar aandacht voor vertrouwen en kwaliteit.  Het Verbond van Verzekeraars zou hiermee een mooie doorbraak in de strijd om vertrouwen kunnen creëren.

Zekerheid en vertrouwen
Maar goed, een ‘verzekeringgarantiestelsel’ is wellicht lastig om te realiseren en vraagt om nauwe samenwerking tussen verzekeraars en overheid die voor elkaar in moeten staan. In ieder geval is duidelijk dat de consument behoefte heeft aan zekerheid en vertrouwen. Juist nu kunnen wij onze toegevoegde waarde bewijzen en het vertrouwen herstellen. Dat gaat uiteraard geleidelijk via het wijzen op risico’s, integer adviseren en het efficiënt leveren van de juiste producten. Maar ook het onderkennen van de twijfels in de markt en daar proactief op in spelen helpt. Laten wij er in ieder geval voor zorgen dat consumenten beseffen dat we hun vragen en twijfels gehoord hebben en er op in spelen.

Samen moeten we meer wegen kunnen vinden om dat vertrouwen terug te winnen. Wie heeft ideeën? Ze zijn welkom op dit weblog.

Bron: VVP

iedere maand de beste
artikelen in je mailbox?

meld je aan voor de nieuwsbrief

Reacties

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Verzekeringen vergelijken en direct afsluiten

Goedkope verzekering? Independer helpt jou gemakkelijk verzekeringen vergelijken

verzekering vergelijken

"Snel en duidelijk"

Anoniem uit AMSTERDAM
2020-02-20, energie

"Nvt"

Anoniem uit DRIJBER
2020-02-20, energie

"Prima site"

Meneer Levoleger uit AMERSFOORT
2020-02-20, autoverzekering

"omdat ik altijd uitstekend geholpen wordt en ik zeer vriendelijk wordt te woord gestaan."

Meneer Vos uit ENSCHEDE
2020-02-20, autoverzekering

"Service gerichte keuzes, no nonsense en toch gedetailleerd"

Anoniem uit HARDERWIJK
2020-02-20, reisverzekering

"heel te verden"

Dhr. Oosthuizen uit SCHAGEN
2020-02-20, lenen

"Snel duidelijk en makkelijk afsluiten"

Mevrouw Volkers uit VIJFHUIZEN
2020-02-20, autoverzekering

"Prima, duidelijke en heldere informatie. Gemakkelijk af te sluiten"

Anoniem uit BERGEN NH
2020-02-20, rechtsbijstandverzekering

"Top "

Dhr. Al Gereawy uit VLIJMEN
2020-02-20, overlijdensrisicoverzekering

"zeer duidelijk en gemakkelijk"

Dhr. Bilen uit ENSCHEDE
2020-02-20, reisverzekering

"vlot en duidelijk"

Meneer Pleijsier uit ZWOLLE
2020-02-20, autoverzekering

"Gewoon top met alle verzekeringen."

Meneer Kalpoe uit SCHIEDAM
2020-02-20, woonverzekering

"Ik kreeg een medewerker aan de lijn en die heeft mij heel goed geholpen"

Anoniem uit EGMOND-BINNEN
2020-02-20, autoverzekering

"Goede snelle antwoorden op tel. vragen."

Anoniem uit HAARLEM
2020-02-20, reisverzekering

"Goed te woord gestaan na tel.overleg"

Dhr. Spierenburg uit NIEUWKOOP
2020-02-20, lenen