Waarom Independer anders kijkt naar welkomstbonussen energiemarkt
Tip een vriend:

Waarom Independer anders kijkt naar welkomstbonussen energiemarkt

Afgelopen week stond er een artikel in de Volkskrant over de welkomstbonussen in de energiemarkt. Independer is geen voorstander van deze bonussen. We leggen graag uit waarom we hier anders tegenaan kijken.

Bonus verplicht jaarlijkse overstap

Niemand stapt voor zijn lol elk jaar over van energieleverancier. Maar om zeker te zijn van de laagste prijs, heb je eigenlijk geen keuze. De welkomstbonus krijg je natuurlijk maar een keer, waardoor je wel ieder jaar moet overstappen. 

Trouwe klanten betalen indirect de bonussen

Energieleveranciers verdienen weinig tot niets aan klanten die jaarlijks overstappen en na ontvangst van de welkomstbonus weer weggaan. Hun verdiensten zitten vooral ná het eerste jaar. De mensen die dus vergeten over te stappen na afloop van hun contract, of tevreden zijn met hun leverancier en niet jaarlijks overstappen, worden vaak ‘beloond’ met hogere tarieven.  

Klanten voelen zich niet echt klant

Op dit moment zijn er veel mensen die jaarlijks overstappen en puur kijken naar de hoogte van de welkomstbonus. Daardoor voel je je niet echt klant bij de leverancier. Wij zien dat graag anders. Energieleveranciers zouden hun klanten juist moeten belonen als ze langer blijven.

Strenge voorwaarden aan welkomstbonus

Natuurlijk ziet een bonus er aantrekkelijk uit, maar er zijn genoeg klanten die de bonus mislopen. Er zitten namelijk een aantal voorwaarden aan, die ook nog per leverancier verschillen. Dit zijn de meest voorkomende voorwaarden:

  • Automatische incasso verplicht; wil je niet betalen via automatisch incasso? Dan kan je recht op de welkomstbonus vervallen.
  • Een incasso gemist of te laat voldaan? Ook dan vervalt je welkomstbonus vaak.
  • Ga je samenwonen en heeft je partner al een contract, waardoor je je contract moet opzeggen? Ook dan mag een leverancier je bonus laten vervallen en krijg je hem ook niet voor de maanden dat je wél klant was.
  • De welkomstbonus geldt één keer per adres en per persoon. Het systeem houdt dus een keer op, zoals de Volkskrant al aangaf.

Opvallend is ook dat bij veel leveranciers het bonusbedrag niet afhankelijk is van hoeveel je verbruikt. Iemand die 500 euro per jaar verbruikt ontvangt dezelfde bonus als iemand die 2000 euro aan energiekosten heeft. 

Maandbedrag vaak hoger dan verwacht

De welkomstbonus zorgt er ook voor dat je maandbedrag vaak afwijkt van wat je op internet ziet én dat je na je contract goed moet opletten om niet te duur uit te zijn. Dit leggen we graag uit aan de hand van onderstaand rekenvoorbeeld.

Rekenvoorbeeld

We gaan er bij dit voorbeeld van uit dat je termijnbedrag gelijk is aan je verbruik. Dit om aan te geven dat de onderliggende tarieven dus hoger kunnen worden, zonder dat het opvalt. 

1e jaar:

Totale jaarbedrag is €1.400 met daarbij een welkomstbonus van €200,-. Op de website van de leverancier of de vergelijker zie je dan een jaarbedrag van €1.200,- en een maandbedrag van €100,-.

Omdat je de welkomstbonus niet direct krijgt maar achteraf, is je maandbedrag in werkelijkheid geen €100,-, maar €116,67 (jaarbedrag van €1.400 gedeeld door 12 maanden).

Je maandbedrag is dus hoger dan je dacht. Weliswaar klopt het jaarbedrag gewoon en krijg je de bonus (mits je aan de voorwaarden voldoet) aan het eind van het jaar terug, maar vergis je niet in het maandbedrag.

Ná je contract

Na afloop van je contract krijg je de jaarrekening van je energieleverancier. Vaak krijg je dan je welkomstbonus gestort en wordt het nieuwe termijnbedrag doorgegeven.

Als je nu een nieuw voorschotbedrag krijgt van €112,50, denken veel mensen dat ze voordeliger uit zijn. Je bent immers gewend aan €116,67 en gaat nu €112,50 betalen! Maar let op: je krijgt aan het eind van dit jaar geen bonus meer, dus in werkelijkheid ga je van €100,- naar €112,50 en ben je dit jaar dus €150,- (12 x 12,50) duurder uit.

Controleer verlengingsvoorstel goed

Natuurlijk hoeft dit je niet te overkomen, maar dan moet je tijdig overstappen of je verlengingsvoorstel goed controleren. Dat doet lang niet iedereen. Je kunt je dus wel voorstellen dat de loyale klant uiteindelijk duurder uit is en de bonussen van de jaarlijkse overstapper betaalt.

Mede door bovenstaande redenen zijn wij geen voorstander van de welkomstbonussen en proberen wij leveranciers te overtuigen om geen eenmalige bonus uit te keren. We zien liever dat ze lagere tarieven voor stroom en gas aanbieden. Zo weten we écht zeker dat iedereen profiteert.

Als je toch voor de bonus kiest

Natuurlijk kiest iedereen zijn eigen energieleverancier en contract. Daar kan een welkomstbonus bij zitten. Houd dan in ieder geval bovenstaande aandachtspunten in het achterhoofd.

Heb je vragen over onze visie op de welkomstbonussen? Laat gerust een reactie achter onder het artikel!

Lees meer over: energie

iedere maand de beste
artikelen in je mailbox?

meld je aan voor de nieuwsbrief

Reacties

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Energie vergelijken en direct afsluiten

Check in vijf minuten wat voor jou de beste energieleverancier is

energie vergelijken

"Overzichtelijk, goed advies"

Anoniem uit KRIMPEN AAN DE LEK
30 minuten geleden, zorgverzekering

"Duidelijke uitleg en logische opbouw vragen."

Mevrouw Heilbron uit ROTTERDAM
46 minuten geleden, autoverzekering

"De informatie is duidelijk"

Anoniem uit KRIMPEN AAN DEN IJSSEL
51 minuten geleden, overlijdensrisicoverzekering

"Goed duidelijk"

Anoniem uit MOERKAPELLE
1 uur geleden, lenen

"Top"

Dhr. Busio uit DORDRECHT
1 uur geleden, reisverzekering

"Alles is overzichtelijk en de verzekering is snel geregeld."

Anoniem uit WAPSE
1 uur geleden, autoverzekering

"Gewoon goed"

Anoniem uit TETERINGEN
1 uur geleden, woonverzekering

"Snel geregeld, goedkoop, goede verzekeringen "

Anoniem uit HEINKENSZAND
1 uur geleden, reisverzekering

"Perfect"

Mevr. Geldorp uit HAARLEM
1 uur geleden, lenen

"Kom er steeds weer terug bij Independer. Gewoon goed."

Ronald uit ALMERE
2 uur geleden, rechtsbijstandverzekering

"Omdat ik zo kan zien wie het goedkoopste is."

Mevr. Bahous uit TILBURG
2 uur geleden, energie

"het ging gemakkelijk "

Meneer Azizi uit NIJMEGEN
2 uur geleden, autoverzekering

"Gelijk alle kosten berekend klaar om te vergelijken"

Anoniem uit ZWAAG
3 uur geleden, lenen

"Snel en goed"

Anoniem uit ASSENDELFT
3 uur geleden, woonverzekering

"Ok"

Dhr. Kowalczyk uit VLAARDINGEN
3 uur geleden, energie